Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE Nr. XVII din 21 noiembrie 2005 privind aplicarea dispozitiilor art. 309 din Codul de procedura penala - Dosar nr. 29/2005
EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - SECTIILE UNITE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 8 februarie 2006
Sub preşedinţia doamnei Lidia Bãrbulescu, vicepreşedintele Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie,
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constituitã în Secţii Unite, conformându-se dispoziţiilor <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, s-a întrunit în vederea examinãrii recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la întocmirea unei minute în cazurile în care judecãtorul sau instanţa se pronunţã prin încheiere asupra mãsurilor preventive.
Secţiile Unite au fost constituite cu respectarea cerinţelor legii, fiind prezenţi 95 de judecãtori din totalul de 110 judecãtori aflaţi în funcţie.
Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprezentat de procurorul Nicoleta Eucarie.
Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a susţinut recursul în interesul legii, cerând sã fie admis în sensul de a se stabili cã soluţionarea cererilor privind mãsurile preventive se realizeazã prin încheiere motivatã, fãrã întocmirea, în prealabil, a unei minute, conform art. 309 din Codul de procedurã penalã.
SECŢIILE UNITE,
deliberând asupra recursului în interesul legii, constatã urmãtoarele:
În legãturã cu aplicarea dispoziţiilor art. 309 din Codul de procedurã penalã, s-a constatat cã instanţele judecãtoreşti nu au un punct de vedere unitar, pronunţându-se în mod diferit cu privire la întocmirea unei minute, în cazurile în care judecãtorul sau instanţa se pronunţã prin încheiere asupra mãsurilor preventive.
Astfel, unele instanţe s-au pronunţat în sensul cã, în aceste cazuri, neîntocmirea unei minute nu invalideazã încheierea prin care se dispune cu privire la mãsurile preventive.
Alte instanţe, dimpotrivã, s-au pronunţat în sensul cã încheierile pronunţate în materia mãsurilor preventive trebuie sã fie precedate de întocmirea unei minute, sub sancţiunea nulitãţii absolute.
Aceste din urmã instanţe au procedat corect.
Potrivit art. 309 din Codul de procedurã penalã, rezultatul deliberãrii se consemneazã într-o minutã care trebuie sã aibã conţinutul prevãzut pentru dispozitivul hotãrârii. Minuta se semneazã de membrii completului de judecatã.
Prevederile art. 309, nefãcând nici o distincţie în raport cu felul hotãrârii care urmeazã sã fie pronunţatã în urma deliberãrii, se aplicã atât atunci când instanţa se pronunţã prin sentinţã sau decizie, cât şi atunci când se pronunţã prin încheiere.
Totodatã, aplicabilitatea prevederilor art. 309 nefiind limitatã la situaţia când instanţa soluţioneazã cauza în fond, rezultã cã ori de câte ori instanţa delibereazã şi se pronunţã asupra unei mãsuri, deci şi asupra unei mãsuri preventive, printr-o hotãrâre, inclusiv printr-o încheiere, rezultatul acestei deliberãri se consemneazã într-o minutã.
Prin urmare, în toate cazurile în care judecãtorul sau instanţa se pronunţã prin încheiere asupra mãsurilor preventive, având loc o deliberare asupra acestora, rezultatul deliberãrii se consemneazã într-o minutã, aşa cum se prevede în art. 309 din Codul de procedurã penalã.
Minuta leagã instanţa şi constituie o garanţie cã la redactarea încheierii nu se va omite, adãuga sau schimba ceva privind soluţia şi, de aceea, în special în cazul încheierilor care pot fi atacate separat cu recurs, cum sunt cele mai multe dintre încheierile prin care judecãtorul sau instanţa se pronunţã asupra mãsurilor preventive, se impune ca rezultatul deliberãrii sã fie consemnat într-o minutã.
În lipsa minutei nu ar putea fi realizat controlul judiciar asupra rezultatului deliberãrii, ceea ce atrage sancţiunea nulitãţii absolute prevãzutã în art. 197 alin. 2 din Codul de procedurã penalã.
În lipsa minutei nu ar putea fi realizat nici controlul judiciar asupra acestor încheieri, cu privire la modul în care au fost respectate dispoziţiile relative la compunerea completului de judecatã, dispoziţii prevãzute sub sancţiunea nulitãţii absolute, potrivit art. 197 alin. 2 din Codul de procedurã penalã.
În consecinţã, în temeiul dispoziţiilor <>art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, şi ale art. 414^2 din Codul de procedurã penalã, urmeazã a se admite recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a se stabili cã în cazurile în care judecãtorul sau instanţa se pronunţã prin încheiere asupra mãsurilor preventive este obligatorie întocmirea unei minute, sub sancţiunea nulitãţii absolute.
PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECID:
Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În aplicarea dispoziţiilor art. 309 din Codul de procedurã penalã, stabilesc:
În cazurile în care judecãtorul sau instanţa se pronunţã prin încheiere asupra mãsurilor preventive este obligatorie întocmirea unei minute, sub sancţiunea nulitãţii absolute.
Obligatorie, potrivit art. 414^2 alin. 2 din Codul de procedurã penalã.
Pronunţatã în şedinţã publicã, astãzi, 21 noiembrie 2005.
VICEPREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,
LIDIA BĂRBULESCU
Magistrat-asistent şef,
Victoria Maftei
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: