Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 853 din 9 octombrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 59 din Legea nr. 122/2006 privind azilul in Romania
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 759 din 8 noiembrie 2007
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Valentina Bãrbãţeanu - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, excepţie ridicatã de Abdulhamid J. Hamid în Dosarul nr. 158/302/2007 al Judecãtoriei Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilã.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã. Se prezintã domnul Dalati Bassam, în calitate de interpret autorizat de limba arabã solicitat în cauzã.
Magistratul-asistent învedereazã faptul cã partea Oficiul Român pentru Imigrãri a depus note scrise prin care solicitã respingerea excepţiei ca neîntemeiatã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public. Acesta pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, arãtând cã textul de lege criticat a mai format obiectul controlului exercitat de Curtea Constituţionalã, care a constatat constituţionalitatea acestuia, iar în cauza de faţã nu existã motive care sã determine pronunţarea unei alte soluţii.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 12 februarie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 158/302/2007, Judecãtoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, excepţie ridicatã de Abdulhamid J. Hamid într-o cauzã civilã având ca obiect plângerea formulatã de acesta împotriva unei hotãrâri prin care Oficiului Naţional pentru Refugiaţi (actualul Oficiu Român pentru Imigrãri) i-a respins cererea de acordare a statutului de refugiat sau de obţinere a protecţiei subsidiare.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se susţine, în esenţã, cã textul de lege criticat contravine dispoziţiilor constituţionale ale art. 24, condiţionând dreptul la apãrare de exercitarea personalã a drepturilor procedurale, iar prin restrângerea dreptului la apãrare se atinge însãşi existenţa dreptului. În plus, se aratã cã prevederea de lege criticatã este discriminatorie faţã de solicitanţii de azil, întrucât "numai solicitanţii de azil sunt obligaţi sã îşi exercite drepturile procedurale personal, fãrã a putea fi reprezentaţi". O asemenea mãsurã, care se aplicã exclusiv pe considerente de cetãţenie şi naţionalitate, nu îşi gãseşte niciun fel de justificare, fiind interzisã de art. 16 din Convenţia privind Statutul refugiaţilor.
Judecãtoria Sectorului 5 Bucureşti considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece "dispoziţia legalã criticatã nu aduce atingere dreptului la apãrare al pãrţilor, în condiţiile în care art. 24 din Constituţie recunoaşte acestora dreptul de a fi asistate, iar nu şi pe acela de a fi reprezentate". Apreciazã cã nu sunt încãlcate nici prevederile art. 16 din Convenţia de la Geneva privind Statutul refugiaţilor şi nici cele ale art. 53 din Constituţie.
Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã. Precizeazã cã dispoziţiile de lege criticate "vizeazã asigurarea prezenţei pãrţii la judecatã, în acest fel solicitantul de azil putându-şi exercita toate drepturile procedurale, inclusiv dreptul la apãrare". Prin faptul cã textul <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 impune prezenţa pãrţii la judecatã, nu este afectat accesul "liber şi facil în faţa tribunalelor, în sensul prevederilor art. 16 paragraful 1 din Convenţia privind Statutul refugiaţilor", "prevederea nefiind nici discriminatorie în raport cu alte persoane fizice".
Avocatul Poporului apreciazã cã dispoziţiile <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 sunt constituţionale. Menţioneazã cã aceste prevederi reprezintã norme de procedurã a cãror reglementare este de competenţa exclusivã a legiuitorului, care poate institui, în considerarea unor situaţii deosebite, reguli speciale de procedurã, potrivit art. 126 alin. (2) din Legea fundamentalã. Invocã şi considerentele <>Deciziei Curţii Constituţionale nr. 282/2007 , având acelaşi obiect ca în cauza de faţã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 428 din 18 mai 2006, care au urmãtorul conţinut: "Exercitarea drepturilor procedurale se face numai personal sau prin asistenţa unui apãrãtor".
În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, textul de lege criticat contravine urmãtoarelor dispoziţii din Legea fundamentalã: ale art. 18 alin. (2) care reglementeazã acordarea şi retragerea dreptului de azil, ale art. 24 alin. (1) care garanteazã dreptul la apãrare şi ale art. 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertãţi. De asemenea, prin raportare la prevederile constituţionale ale art. 11 alin. (1) şi (2) - Dreptul internaţional şi dreptul intern - şi ale art. 20 alin. (2) - Tratatele internaţionale privind drepturile individuale, autorul excepţiei invocã şi prevederile art. 16 alin. 1 şi 2, referitoare la "Dreptul de a sta în justiţie", din Convenţia privind Statutul refugiaţilor - Geneva 1951, la care România a aderat prin <>Legea nr. 46/1991 .
Examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicatã, Curtea constatã cã prevederile <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România au mai fãcut obiectul controlului de constituţionalitate. Astfel, prin <>Decizia nr. 282 din 22 martie 2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 19 aprilie 2007, <>Decizia nr. 506 din 29 mai 2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 5 iulie 2007, şi <>Decizia nr. 566 din 7 iunie 2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 544 din 9 august 2007, Curtea a constatat cã aceste dispoziţii de lege sunt constituţionale, pentru argumentele acolo reţinute. Cele statuate în deciziile menţionate îşi menţin valabilitatea şi în prezenta cauzã, neintervenind elemente noi, de naturã a determina o reconsiderare a jurisprudenţei Curţii Constituţionale.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 59 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, excepţie ridicatã de Abdulhamid J. Hamid în Dosarul nr. 158/302/2007 al Judecãtoriei Sectorului 5 Bucureşti - Secţia a II-a civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 9 octombrie 2007.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Valentina Bãrbãţeanu
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: