Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 807 din 9 noiembrie 2006  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 128 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 807 din 9 noiembrie 2006 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 128 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 975 din 6 decembrie 2006

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstitu-ţionalitate a dispoziţiilor <>art. 128 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Valentin Megheşan în Dosarul nr. 1.569/COM/2006 al Tribunalului Braşov - Secţia comercialã şi de contencios administrativ şi fiscal.
La apelul nominal se prezintã autorul excepţiei, lipsind Inspectoratul Judeţean Braşov, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Având cuvântul pe fond, autorul excepţiei susţine neconstituţionalitatea textului de lege criticat, arãtând cã acesta creeazã discriminãri între persoane care au aceleaşi obligaţii în activitatea profesionalã, respectiv între categoria profesorilor de specialitate, definitivaţi şi absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare şi categoria profesorilor de culturã generalã, care au dobândit grade didactice, potrivit legii.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 13 iunie 2006, pronunţatã în Dosarul nr. 1.569/COM/2006, Tribunalul Braşov - Secţia comercialã şi de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 128 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Valentin Megheşan.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine cã prevederile legale criticate limiteazã, în mod discriminatoriu, posibilitatea profesorilor de specialitate de a fi menţinuţi ca titulari în funcţia didacticã peste vârsta de pensionare. Astfel, prin condiţiile impuse personalului didactic de textul de lege criticat, respectiv deţinerea gradului didactic I sau a titlului ştiinţific de doctor, se creeazã discriminãri între profesorii din învãţãmântul preuniversitar de stat în defavoarea profesorilor de specialitate care pânã în anul 1997 nu aveau acces la grade didactice, ci doar la cursuri de perfecţionare a pregãtirii profesionale.
Tribunalul Braşov - Secţia comercialã şi de contencios administrativ şi fiscal apreciazã excepţia de neconstitu-ţionalitate ca fiind neîntemeiatã, întrucât situaţia diferitã a unor categorii de persoane justificã aplicarea unui regim juridic diferit.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Guvernul considerã cã reglementarea statutului unei categorii socioprofesionale reprezintã dreptul exclusiv al legiuitorului, care, în considerarea unor aspecte obiective, justificate de existenţa unor situaţii diferite, are obligaţia de a asigura calitatea actului educaţional, ca principal obiectiv în domeniul învãţãmântului.
Avocatul Poporului apreciazã excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã, arãtând cã principiul egalitãţii nu este sinonim cu uniformitatea, astfel încât se justificã aplicarea unui regim juridic diferit.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), precum şi ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 128 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, prevederi care au urmãtorul conţinut: "Personalul didactic din învãţãmântul preuniversitar de stat cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care dovedeşte competenţa profesionalã deosebitã, poate fi menţinut ca titular în funcţia didacticã pânã la 3 ani peste vârsta de pensionare la cerere, cu avizul consiliului profesoral al unitãţii de învãţãmânt exprimat în urma votului nominal deschis şi cu aprobarea anualã a inspectoratului şcolar."
Autorul excepţiei susţine cã dispoziţiile legale criticate încalcã prevederile constituţionale ale art. 4 alin. (2) şi ale art. 16 alin. (1), care consacrã egalitatea în drepturi între cetãţeni, şi ale art. 20 alin. (1) referitoare la tratatele internaţionale privind drepturile omului.
De asemenea, se mai susţine nesocotirea prevederilor art. 26 din Pactul internaţional privitor la drepturile civile şi politice, referitoare la nediscriminare.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 128 din Legea nr. 128/1997 , Curtea observã cã textul de lege criticat reglementeazã o situaţie derogatorie de la regula potrivit cãreia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, înceteazã raportul de muncã dintre instituţia de învãţãmânt şi personalul didactic, care urmeazã a beneficia de pensie pentru munca depusã. Astfel, conform dispoziţiilor art. 128, persoana care are calitatea de profesor în învãţãmântul preuniversitar de stat, deţine gradul didactic I sau titlul ştiinţific de doctor şi dovedeşte competenţã profesionalã deosebitã poate solicita menţinerea ca titular în funcţia didacticã pânã la 3 ani peste vârsta de pensionare. Cererea trebuie avizatã de consiliul profesoral al unitãţii de învãţãmânt, prin vot nominal deschis, şi aprobatã anual de inspectoratul şcolar.
Curtea constatã cã vocaţia persoanei care are calitatea de profesor în învãţãmântul preuniversitar de stat de a beneficia de dreptul prevãzut de textul de lege criticat este condiţionatã de o pregãtire şi competenţã profesionalã deosebite, performanţe în activitatea educaţionalã, precum şi de activitatea ştiinţificã în cadrul procesului instructiv-educativ. Or, pentru evaluarea competenţei profesionale mai sus amintite, legiuitorul a stabilit drept criteriu obiectiv şi rezonabil deţinerea gradului didactic I sau a titlului ştiinţific de doctor.
Astfel, referitor la susţinerea potrivit cãreia reglementarea criticatã încalcã principiul egalitãţii în faţa legii, întrucât creeazã discriminãri între cadrele didactice, Curtea reţine cã, în conformitate cu jurisprudenţa sa şi cu cea a Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauzele "Engel şi alţii împotriva Olandei", 1976, "Marckx împotriva Belgiei", 1979, "Moustaquim împotriva Belgiei", 1991), egalitatea nu înseamnã uniformitate, fiind posibilã stabilirea unui tratament juridic diferit pentru situaţii diferite, când aceasta se justificã în mod raţional şi obiectiv. Mai mult, în mãsura în care reglementarea dedusã controlului se aplicã tuturor celor aflaţi în situaţia prevãzutã în ipoteza normei legale, fãrã nici o discriminare pe considerente arbitrare, critica cu un atare obiect nu este întemeiatã.
Faţã de cele arãtate, Curtea apreciazã cã <>art. 128 din Legea nr. 128/1997 este în concordanţã cu prevederile constituţionale privind egalitatea în drepturi între cetãţeni, precum şi cu reglementãrile internaţionale cuprinse în art. 26 din Pactul internaţional privitor la drepturile civile şi politice referitoare la nediscriminare.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 128 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, excepţie ridicatã de Valentin Megheşan în Dosarul nr. 1.569/COM/2006 al Tribunalului Braşov Secţia comercialã şi de contencios administrativ şi fiscal.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 9 noiembrie 2006.

PREŞEDINTELE
CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Mihaela Senia Costinescu

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016