Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 753 din 18 septembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 215 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 22 octombrie 2007
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Marinela Mincã - procuror
Afrodita Laura Tutunaru - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. I pct. 215 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã, precum şi pentru modificarea altor legi, excepţie ridicatã de Eugenia Enucã în Dosarul nr. 3.497/292/2006 al Judecãtoriei Roşiori de Vede.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, deoarece autorul excepţiei solicitã completarea dispoziţiilor legale criticate.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 12 februarie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 3.497/292/2006, Judecãtoria Roşiori de Vede a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. I pct. 215 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã, precum şi pentru modificarea altor legi, excepţie ridicatã de Eugenia Enucã în dosarul de mai sus având ca obiect soluţionarea unei cauze penale.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã prevederile legale menţionate încalcã dispoziţiile constituţionale ale art. 22 referitoare la Dreptul la viaţã şi la integritate fizicã şi psihicã, deoarece prin modificãrile aduse Codului de procedurã penalã s-a eliminat posibilitatea de a solicita revocarea mãsurii de siguranţã a obligãrii la tratament medical prevãzutã de art. 113 din Codul penal şi, pe cale de consecinţã, deşi nu se mai justificã efectuarea unui astfel de tratament, partea interesatã este obligatã sã-l continue în detrimentul sãnãtãţii şi al scopului pentru care a fost instituit.
Judecãtoria Roşiori de Vede opineazã cã excepţia de neconstituţionalitate este întemeiatã, deoarece prin obligarea persoanei interesate de a continua inutil un tratament medical se aduce atingere dreptului la viaţã şi la integritate fizicã şi psihicã.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, deoarece autorul excepţiei criticã redactarea defectuoasã a textului, solicitând implicit completarea lui. Or, Curtea Constituţionalã nu poate modifica sau completa prevederile supuse controlului, neputându-se substitui autoritãţii legiuitoare.
Avocatul Poporului considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este întemeiatã, deoarece, în condiţiile în care temeiurile pentru care s-a dispus obligarea la tratament medical au încetat, nu existã în dispoziţiile procedurale actuale posibilitatea revocãrii mãsurii, fapt ce contravine art. 22 alin. (1) din Constituţie. De asemenea, garantarea dreptului la integritate fizicã şi psihicã înseamnã dreptul persoanei de a beneficia de mijloace adecvate ocrotirii acestora, iar abrogarea dispoziţiilor legale referitoare la posibilitatea revocãrii mãsurii determinã o încãlcare a textului constituţional invocat.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constatã cã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. I pct. 215 din Legea nr. 356/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006, care au urmãtorul conţinut: "Articolul 437 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 437: Revocarea mãsurilor de siguranţã Persoana cu privire la care s-a luat una dintre mãsurile prevãzute în art. 115 şi 116 din Codul penal poate cere instanţei corespunzãtoare în grad instanţei de executare în a cãrei circumscripţie locuieşte, revocarea mãsurii, când temeiurile care au impus luarea acesteia au încetat. Revocarea poate fi cerutã şi de procuror. Soluţionarea cererii se face cu citarea persoanei faţã de care este luatã mãsura, dupã ascultarea concluziilor apãrãtorului acesteia şi ale procurorului.»"
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã prin dispoziţiile legale criticate s-a modificat art. 437 din Codul de procedurã penalã care reglementeazã posibilitatea revocãrii mãsurilor "prevãzute de art. 115-116 din Codul penal", la cererea persoanei cu privire la care s-a luat una dintre aceste mãsuri, sau a procurorului. Aceastã reglementare a fost adoptatã de legiuitor în cadrul competenţei sale constituţionale, astfel cum rezultã din prevederile art. 126 alin. (2) din Legea fundamentalã, potrivit cãrora "competenţa instanţelor judecãtoreşti şi procedura de judecatã sunt prevãzute numai prin lege". Autorul excepţiei, faţã de care s-a luat o altã mãsurã de siguranţã decât cele la care face referire art. 437 din Codul de procedurã penalã, este nemulţumit de actuala redactare a acestui text de lege, pe care îl considerã neconstituţional, iar prin criticile formulate solicitã extinderea dispoziţiilor art. 437 din Codul de procedurã penalã şi la alte situaţii neprevãzute în text, în sensul adãugãrii în cuprinsul acestuia şi a posibilitãţii de a obţine revocarea mãsurii de siguranţã a obligãrii la tratament medical, prevãzutã de art. 113 din Codul penal.
Or, aşa dupã cum Curtea Constituţionalã a reţinut în mod constant, acceptarea acestor critici ar echivala cu transformarea instanţei de contencios constituţional într-un legislator pozitiv, ceea ce ar contraveni art. 61 din Constituţie, potrivit cãruia "Parlamentul este [... ] unica autoritate legiuitoare a ţãrii", fiind în contradicţie şi cu dispoziţiile <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , potrivit cãrora "Curtea Constituţionalã se pronunţã numai asupra constituţionalitãţii actelor cu privire la care a fost sesizatã, fãrã a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului".
De altfel, nu poate fi primitã nici pe fond susţinerea autorului excepţiei referitoare la menţinerea sine die a mãsurii de siguranţã a obligãrii la tratament medical, deoarece, potrivit art. 429-431 din Codul de procedurã penalã, legiuitorul a instituit obligaţia unitãţii sanitare de a informa instanţa când mãsura dispusã nu este sau nu mai este necesarã, tratamentul medical putând fi înlocuit.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge ca inadmisibilã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. I pct. 215 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã, precum şi pentru modificarea altor legi, excepţie ridicatã de Eugenia Enucã în Dosarul nr. 3.497/292/2006 al Judecãtoriei Roşiori de Vede.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 18 septembrie 2007.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Afrodita Laura Tutunaru
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: