Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 737 din 12 mai 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 460 din 3 iulie 2009
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Marinela Mincã - procuror
Oana Cristina Puicã - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Vasile Rodideal, Bogdan-Ionuţ Radu şi Ghiţã Berbece în Dosarul nr. 8.774/99/2008 al Curţii de Apel Iaşi - Secţia penalã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind inadmisibilã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 21 noiembrie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 8.774/99/2008, Curtea de Apel Iaşi - Secţia penalã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã. Excepţia a fost ridicatã de Vasile Rodideal, BogdanIonuţ Radu şi Ghiţã Berbece cu ocazia soluţionãrii recursului împotriva unei încheieri de şedinţã pronunţate de Tribunalul Iaşi prin care s-a dispus prelungirea mãsurii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin cã textele de lege criticate aduc atingere dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la punerea în libertate a celui reţinut sau arestat. Aratã cã instanţa de control judiciar considerã termenul prevãzut de art. 159 alin. 8 teza a doua din Codul de procedurã penalã cu privire la soluţionarea recursului împotriva încheierii prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale ca nefiind un termen de decãdere, întrucât nu fixeazã durata mãsurii preventive şi nu este cuprins între motivele de încetare a mãsurii arestãrii preventive enumerate de art. 140 alin. 1 lit. a) din acelaşi cod.
Curtea de Apel Iaşi - Secţia penalã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, întrucât prevederile de lege criticate nu încalcã dispoziţiile constituţionale invocate de autorii excepţiei.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã dispoziţiile art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã sunt constituţionale, întrucât nu încalcã prevederile din Legea fundamentalã invocate. Apreciazã cã autorii excepţiei pun în discuţie modul de aplicare a dispoziţiilor de lege criticate, ceea ce excedeazã competenţei Curţii Constituţionale, fiind de resortul exclusiv al instanţei de judecatã care se pronunţã asupra fondului cauzei, precum şi, eventual, al instanţelor de control judiciar, potrivit dispoziţiilor art. 126 alin. (1) şi (3) din Constituţie.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã, modificate prin <>Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã, precum şi pentru modificarea altor legi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006, având urmãtorul cuprins:
- Art. 159 alin. 8 teza a doua: "[...] Recursul se soluţioneazã înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate.";
- Art. 140 alin. 1 lit. a): "Mãsurile preventive înceteazã de drept: a) la expirarea termenelor prevãzute de lege sau stabilite de organele judiciare ori la expirarea termenului prevãzut în art. 160^b alin. 1, dacã instanţa nu a procedat la verificarea legalitãţii şi temeiniciei arestãrii preventive în acest termen".
În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor prevederi de lege, autorii excepţiei invocã încãlcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 23 alin. (9) privind punerea în libertate a celui reţinut sau arestat şi a prevederilor art. 5 paragraful 3 referitoare la dreptul persoanei reţinute sau arestate de a fi judecatã într-un termen rezonabil sau eliberatã în cursul procedurii din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã autorii acesteia nu formuleazã veritabile critici de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã, ci sunt nemulţumiţi, în realitate, de modul de aplicare de cãtre instanţa de judecatã a respectivelor prevederi legale. Or, acest aspect nu intrã sub incidenţa controlului de constituţionalitate exercitat de Curte, ci este de competenţa instanţelor judecãtoreşti, în cadrul cãilor de atac prevãzute de lege.
Prin urmare, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã urmeazã a fi respinsã ca fiind inadmisibilã.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca fiind inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 8 teza a doua raportat la art. 140 alin. 1 lit. a) din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Vasile Rodideal, Bogdan-Ionuţ Radu şi Ghiţã Berbece în Dosarul nr. 8.774/99/2008 al Curţii de Apel Iaşi - Secţia penalã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 12 mai 2009.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Oana Cristina Puicã
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: