Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 687 din 5 septembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 687 din 5 septembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 840 din 19 septembrie 2023
     În temeiul prevederilor art. 10 alin. (2) pct. 10 şi ale art. 12 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 36 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
        Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii emite prezenta decizie.
    ART. I
    Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 298 din 30 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Prezenta decizie stabileşte procedura de acordare, modificare, încetare, prelungire şi cesionare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, precum şi drepturile şi obligaţiile corespunzătoare cu privire la utilizarea frecvenţelor radio."

    2. La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Prezenta decizie se aplică pentru:
    a) frecvenţele/benzile de frecvenţe radio cu utilizare neguvernamentală conform Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio, denumit în continuare TNABF, ce pot fi utilizate numai după obţinerea unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în vederea furnizării de reţele de comunicaţii electronice şi/sau servicii de comunicaţii electronice;
    b) frecvenţele/benzile de frecvenţe radio în partaj neguvernamental/guvernamental conform TNABF, ce pot fi utilizate numai după obţinerea unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în vederea furnizării de reţele de comunicaţii electronice şi/sau servicii de comunicaţii electronice."

    3. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio, denumită în continuare LUF, cuprinde, în principal, informaţiile din cadrul art. 24 alin. (2) din Ordonanţa-cadru, precum şi datele de identificare ale titularului, drepturile de utilizare a spectrului acordate, care se concretizează în frecvenţa sau frecvenţele asignate, subbenzile de frecvenţe alocate sau, după caz, banda sau benzile de frecvenţe în care se vor realiza asignări în baza LUF, menţionarea serviciului de radiocomunicaţii, aria furnizării reţelei sau serviciului de comunicaţii electronice, condiţii tehnice şi operaţionale asociate drepturilor de utilizare, obligaţiile titularului, termenul de valabilitate a drepturilor de utilizare, data intrării în vigoare a drepturilor de utilizare, precum şi alte obligaţii ce decurg din legislaţia în vigoare în domeniul comunicaţiilor electronice."

    4. La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) În situaţia acordării unei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în condiţiile Ordonanţei-cadru, utilizarea efectivă a frecvenţelor radio este permisă numai după obţinerea LUF şi, cu anumite excepţii, AAF, în condiţiile prezentei decizii."

    5. La articolul 5, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Nu este necesară obţinerea AAF pentru staţiile de bază aflate în componenţa reţelelor publice de comunicaţii mobile şi mobile/fixe pentru a căror furnizare există LUF în benzile de frecvenţe prevăzute în anexa nr. 1, în condiţiile respectării art. 16^1"

    6. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Dreptul de utilizare a spectrului radio conferit prin LUF se poate concretiza în alocări de canale radio/subbenzi de frecvenţe radio pe o anumită arie geografică sau în asignări de frecvenţe radio/subbenzi de frecvenţe radio în funcţie de tipul reţelelor ori al serviciilor de comunicaţii electronice solicitate şi de serviciul de radiocomunicaţii în care acestea se încadrează, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi/sau documentelor de poziţie în domeniul administrării spectrului de frecvenţe radio, precum şi a politicilor de gestionare a spectrului de frecvenţe radio."

    7. La articolul 7, alineatul (2) se abrogă.
    8. La articolul 7, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Acordarea LUF în cadrul procedurii prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează în cel mult 8 luni, în condiţiile art. 26 alin. (2) din Ordonanţa-cadru."

    9. La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Procedura de selecţie competitivă sau comparativă poate fi aplicată şi în situaţia în care nu pot fi satisfăcute toate cererile de obţinere a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, într-o anumită zonă sau într-un anumit amplasament, în condiţii tehnice şi operaţionale similare."

    10. La articolul 8, alineatul (3) se abrogă.
    11. La articolul 8, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Pentru toate cazurile care nu se încadrează la alin. (1), (1^1) sau (2), ANCOM acordă LUF prin procedura prevăzută la art. 7 alin. (1) lit. a)."

    12. La articolul 9, literele b)-d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) LUF acordate prin procedură de selecţie competitivă sau comparativă pentru care termenul de valabilitate este stabilit în conformitate cu prevederile art. 30^3-31^1 din Ordonanţa-cadru;
c) LUF acordate pentru perioade mai mari de 5 ani şi până la 10 ani, conform prevederilor art. 6;
d) LUF acordate pentru perioade mai mici de 5 ani, din motive ce ţin de gestionarea spectrului radio sau conform solicitării titularului."

    13. La articolul 9, litera e) se abrogă.
    14. La articolul 11 alineatul (1), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) certificatul constatator care să conţină cel puţin informaţiile de identificare, asociaţi/acţionari, administratori şi menţiuni referitoare la insolvenţă, reorganizare judiciară sau faliment în cazul persoanei juridice sau, după caz, al persoanei fizice autorizate, al întreprinderii individuale sau al întreprinderii familiale, în condiţiile legii, cu ultimele modificări;
b) certificatul de înregistrare fiscală şi/sau certificatul de înscriere în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor sau în registrul federaţiilor, în cazul asociaţiilor sau fundaţiilor, în formă actualizată şi menţiuni privind reprezentantul legal, în copie;"

    15. La articolul 11, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În cazul documentelor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) lit. a), solicitantul îşi poate exprima consimţământul expres, cu ocazia depunerii cererii de emitere a licenţei, ca ANCOM să poată solicita entităţilor care au emis documentele menţionate la alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) lit. a), în format electronic, copii sau extrase ale acestora ori furnizarea de informaţii necesare în vederea soluţionării cererii de acordare a LUF."

    16. La articolul 11, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Persoanele prevăzute la alin. (1)-(4) au obligaţia de a comunica scopul şi de a justifica necesitatea utilizării resurselor radio solicitate, în funcţie de tipul de aplicaţie din cadrul serviciului de radiocomunicaţii, de aria furnizării reţelei şi de soluţia tehnică propusă de realizare a reţelei."

    17. La articolul 13 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) solicitantul nu a depus toate documentele şi/sau nu a transmis toate informaţiile prevăzute la art. 10-12 sau documentele solicitate în condiţiile art. 11 alin. (2^1) nu au fost obţinute ca urmare a solicitării ANCOM;"

    18. La articolul 16, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) În cazul LUF care conţine alocări exclusive de canale/subbenzi de frecvenţe pentru care titularul deţine drepturi de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice, pe o anumită arie geografică, pentru obţinerea AAF se parcurg următoarele etape, dacă în textul licenţei nu se prevede altfel:
    a) titularul propune asignările efective de frecvenţe pentru fiecare staţie de radiocomunicaţii din componenţa reţelei/ reţelelor proprii de comunicaţii electronice şi parametrii tehnici şi operaţionali asociaţi acestora, în limitele alocărilor de subbenzi de frecvenţe şi în condiţiile tehnice şi operaţionale prevăzute în licenţă, prin notificarea ANCOM în vederea autorizării staţiilor de radiocomunicaţii, după definitivarea parametrilor tehnici şi operaţionali ai staţiilor de radiocomunicaţii, cu o periodicitate stabilită de ANCOM; propunerile de asignări vor avea la bază un studiu tehnic propriu de compatibilitate radioelectrică dintre staţiile componente ale reţelei/reţelelor sale, atât cele noi, cât şi cele existente, realizat conform reglementărilor tehnice aplicabile;
    b) ANCOM analizează notificările prevăzute la lit. a) şi, în cazul în care sunt respectate condiţiile tehnice şi operaţionale prevăzute în licenţă, emite AAF, în termen de 9 săptămâni de la primirea unor notificări complete şi corecte din partea titularului."

    19. La articolul 16 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În toate cazurile de LUF care conţin alocări de canale/subbenzi de frecvenţe, altele decât cele prevăzute la alin. (1), pentru obţinerea AAF se parcurg următoarele etape, dacă în textul LUF nu se prevede altfel:"

    20. La articolul 16 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) titularul propune asignările efective de frecvenţe pentru fiecare staţie de radiocomunicaţii din componenţa reţelei proprii de comunicaţii electronice şi parametrii tehnici şi operaţionali asociaţi acestora, în limitele alocărilor de subbenzi de frecvenţe şi în condiţiile tehnice şi operaţionale prevăzute în LUF, prin notificarea ANCOM în vederea autorizării staţiilor de radiocomunicaţii, după definitivarea parametrilor tehnici şi operaţionali ai staţiilor de radiocomunicaţii, cu o periodicitate stabilită de ANCOM; propunerile de asignări vor avea la bază un studiu tehnic propriu de compatibilitate radioelectrică dintre staţiile componente ale reţelei sale, atât cele noi, cât şi cele existente, realizat conform reglementărilor tehnice aplicabile;"

    21. La articolul 16, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică alocărilor situate în alte benzi decât cele prevăzute în anexa nr. 1, atribuite serviciului fix sau inclusiv serviciului fix, conform TNABF."

    22. După articolul 16 se introduc patru noi articole, articolele 16^1-16^4, cu următorul cuprins:
    "ART. 16^1
    (1) În cazul LUF care conţine alocări exclusive de canale/subbenzi de frecvenţe pentru care titularul deţine drepturi de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii mobile şi/sau mobile/fixe în benzile de frecvenţe prevăzute în anexa nr. 1, titularul va notifica ANCOM asignările efective de frecvenţe pentru fiecare staţie de radiocomunicaţii din componenţa reţelei/reţelelor proprii de comunicaţii electronice şi parametrii tehnici şi operaţionali asociaţi acestora, în limitele alocărilor de subbenzi de frecvenţe prevăzute în licenţă, cu periodicitate lunară. Notificările asignărilor şi utilizarea efectivă a frecvenţelor radio vor respecta condiţiile tehnice şi operaţionale prevăzute în LUF şi vor avea la bază un studiu tehnic propriu de compatibilitate radioelectrică între staţiile componente ale reţelei/reţelelor sale, atât cele noi, cât şi cele existente.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), titularul transmite ANCOM notificări în format electronic prin intermediul unui punct de informare unic, cu privire la instalarea punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă, în conformitate cu prevederile art. 36^5 alin. (4) din Ordonanţa-cadru.
    (3) În situaţia apariţiei unor interferenţe prejudiciabile sau a altor situaţii pentru a căror remediere este necesară modificarea parametrilor tehnici şi operaţionali care fac obiectul notificării, ANCOM informează titularul LUF cu privire la măsurile care trebuie luate, iar acesta are obligaţia conformării în termen de 30 de zile de la primirea informării şi renotificării în mod corespunzător a asignărilor de frecvenţe ale staţiilor de bază implicate.
    ART. 16^2
    (1) În situaţia prevăzută la art. 16^1 alin. (1), în cazul utilizării în comun a spectrului de frecvenţe radio pentru care titularii de licenţe obţin aprobarea ANCOM în conformitate cu art. 24^2, aceştia rămân în continuare responsabili de notificarea către ANCOM, în condiţiile prezentei decizii, a asignărilor de frecvenţe din cadrul benzii ce face obiectul aprobării prevăzute la art. 24^2 alin. (1), cu respectarea alocărilor de canale radio/subbenzi de frecvenţe şi a condiţiilor tehnice şi operaţionale din licenţe.
    (2) În cazul prevăzut la alin. (1), notificările asignărilor respective vor conţine informaţii suplimentare specifice, cum ar fi, de exemplu, indicarea titularului de licenţă responsabil pentru operarea staţiei de radiocomunicaţii prin intermediul căreia se utilizează în comun spectrul radio, cantitatea de spectru radio pusă la dispoziţia celuilalt operator pe fiecare sector al staţiei de bază, precum şi orice alte informaţii relevante.
    ART. 16^3
    (1) În situaţia prevăzută la art. 16^1 alin. (1), în cazul închirierii spectrului de frecvenţe radio pentru care titularul licenţei obţine acordul prealabil de la ANCOM în conformitate cu art. 24 alin. (2), acesta rămâne în continuare responsabil de notificarea către ANCOM, în condiţiile prezentei decizii, a asignărilor de frecvenţe din cadrul benzii ce face obiectul contractului de închiriere prevăzut la art. 24 alin. (3), cu respectarea alocărilor de canale radio/subbenzi de frecvenţe şi a condiţiilor tehnice şi operaţionale din licenţă şi specificarea, în cadrul notificării, a staţiilor operate de locatar.
    (2) În cazul prevăzut la alin. (1), notificările asignărilor respective vor conţine informaţii suplimentare specifice, cum ar fi, de exemplu, indicarea staţiilor de radiocomunicaţii exploatate de către locatar, precum şi orice alte informaţii relevante.
    ART. 16^4
    În situaţiile prevăzute la art. 16^1-16^3, formatul de prezentare şi modalitatea de transmitere a notificărilor se stabilesc de către ANCOM în conformitate cu art. 31."

    23. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Termenul de valabilitate al LUF acordate conform principiului prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. a) poate fi prelungit, ţinând cont de prevederile art. 9."

    24. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În vederea prelungirii valabilităţii LUF acordate potrivit art. 7 alin. (1) lit. a), titularul transmite o cerere, în original, cu cel puţin 30 de zile, dar nu mai devreme de 90 de zile, înaintea expirării termenului de valabilitate, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (3)-(5). Cererea va fi însoţită, acolo unde este cazul, de documentele menţionate la art. 11 alin. (1) şi (2), cu ultimele modificări, fiind aplicabile şi dispoziţiile art. 11 alin. (2^1)."

    25. La articolul 19, alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Prelungirea valabilităţii LUF acordate prin procedură de selecţie comparativă sau competitivă se realizează în condiţiile art. 31 şi 31^1 alin. (2) din Ordonanţa-cadru.
(6) În vederea prelungirii valabilităţii LUF acordate prin procedură de selecţie comparativă sau competitivă, titularul va transmite o cerere, în original, cu cel puţin 36 de luni, dar nu mai devreme de 40 de luni înaintea expirării termenului cuprins în aceasta. În acest caz, ANCOM va comunica rezultatul analizei sale cu cel puţin 24 de luni înainte de data ajungerii la termen a LUF."

    26. La articolul 19 alineatul (7), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) survine una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (3) lit. c), d) , f), g) sau h) din Ordonanţa-cadru."

    27. La articolul 20, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) ANCOM poate modifica LUF şi/sau AAF, din oficiu, în cazurile prevăzute la art. 24 alin. (3) din Ordonanţa-cadru, în cazul în care s-au modificat datele de identificare ale titularului, precum şi în cazurile prevăzute la art. 24^2 alin. (10) şi la art. 24^4 alin. (1)."

    28. La articolul 20 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) se solicită modificarea datelor de identificare ale titularului în condiţiile art. 23^2;"

    29. La articolul 20 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) se solicită introducerea menţiunilor referitoare la utilizarea în comun a spectrului radio, ulterior aprobării ANCOM acordate în condiţiile art. 24^2."

    30. La articolul 22, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul LUF care conţine alocări de canale/subbenzi de frecvenţe, în serviciul fix, modificarea parametrilor tehnici şi operaţionali cuprinşi în AAF se realizează în condiţiile descrise la art. 16, care se aplică în mod corespunzător. Eventualele justificări necesare vor fi solicitate de ANCOM de la caz la caz, cu aplicarea corespunzătoare a alin. (2)."

    31. Capitolul IV se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. IV
    Cedarea şi închirierea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio
    ART. 23
        Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate pentru furnizarea unei reţele publice de comunicaţii electronice pot fi cesionate sau închiriate în condiţiile art. 35-35^2 din Ordonanţa-cadru.
    ART. 23^1
    (1) Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate în urma achitării unei taxe de licenţă pot fi cesionate în întregime sau parţial în cazul benzilor de frecvenţe radio prevăzute în anexa nr. 2.
    (2) În vederea cedării drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio şi pentru obţinerea acordului prealabil, titularul acestora va transmite la ANCOM o cerere, în original, care va cuprinde:
    a) datele de identificare ale cedentului;
    b) datele de identificare ale cesionarului;
    c) datele de identificare ale LUF ce urmează a fi cedată ori indicarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în cazul cesiunii parţiale;
    d) numele, prenumele şi semnătura reprezentantului/ reprezentanţilor legal(i) al/ai cedentului, respectiv al/ai cesionarului.
    (3) La cererea prevăzută la alin. (2) vor fi anexate următoarele informaţii şi documente, care fac parte integrantă din cererea de cedare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio:
    a) angajamentul cesionarului cu privire la asumarea tuturor obligaţiilor cuprinse în LUF sau aferente drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio cesionate, semnat de reprezentantul/ reprezentanţii legal(i) al/ai acestuia, în original;
    b) documentele relevante prevăzute la art. 11 alin. (1)-(4), în cazul cesionarului;
    c) condiţiile tehnice, economice şi comerciale propuse pentru utilizarea frecvenţelor radio în cauză, suficient de detaliate astfel încât să permită evaluarea de către ANCOM a impactului concurenţial al cesiunii propuse.
    (4) Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 35 alin. (7) din Ordonanţa-cadru, în fundamentarea acordului său prealabil, ANCOM va analiza dacă propunerea de cesiune permite menţinerea unei concurenţe durabile între operatori şi dacă, prin investiţiile în tehnologie pe care le aduce, contribuie în mod real la creşterea conectivităţii oferite utilizatorilor, utilizând în principal următoarele criterii:
    a) condiţiile avute în vedere la acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio;
    b) concurenţa între părţile implicate în acordul propus;
    c) impactul asupra stimulentelor de investiţii, în special în inovare şi noi tehnologii;
    d) impactul asupra independenţei strategice şi comerciale;
    e) efectele pozitive asupra serviciilor furnizate utilizatorilor;
    f) echilibrul concurenţial pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice.
    (5) Acordul prealabil va include termenul în cadrul căruia cesionarul trebuie să transmită, în conformitate cu prevederile prezentei decizii, cererea de modificare a LUF, în sensul includerii în textul LUF a datelor sale de identificare sau, după caz, cererea de acordare a LUF, în situaţia cesiunii parţiale a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio.
    (6) Nerespectarea condiţiilor stabilite de ANCOM în cadrul acordului prealabil ori a termenului prevăzut de alin. (5) atrage invalidarea acestuia şi reluarea întregii proceduri de cesiune.
    (7) Acordul prealabil privind cesiunea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio poate fi refuzat în următoarele condiţii:
    a) în cazurile prevăzute la art. 35 alin. (9) din Ordonanţa-cadru;
    b) documentaţia depusă nu este completă;
    c) cesionarul nu este autorizat ca furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului în condiţiile Ordonanţei-cadru;
    d) cesionarul se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. f)-g);
    e) drepturile de utilizare a frecvenţelor radio ce urmează a fi cesionate se află în benzi de frecvenţe radio care se află în situaţia descrisă la art. 19 alin. (7) lit. d).
    ART. 23^2
    (1) După încheierea acordului de cesiune, în formă autentică, pe baza acordului prealabil, cesionarul va transmite, în original, o cerere privind acordarea sau modificarea LUF, după caz, însoţită de un exemplar al înscrisului semnat între părţi.
    (2) Nerespectarea termenului prevăzut la art. 23^1 alin. (5) atrage invalidarea acordului prealabil şi reluarea întregii proceduri de cesionare.
    (3) Acordul de cesiune va conţine cel puţin menţiuni referitoare la:
    a) atributele de identificare legală ale părţilor (spre exemplu: denumire/nume, număr de înregistrare la oficiul registrului comerţului, cod unic de înregistrare, sediul social);
    b) obiectul acordului, cu identificarea LUF şi a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio cesionate;
    c) persoanele împuternicite să le reprezinte şi limitele împuternicirilor acordate;
    d) data încheierii acordului de cesiune, semnătura reprezentantului/reprezentanţilor legal(i) al/ai cedentului, respectiv al/ai cesionarului.
    (4) Acordul de cesiune încheiat cu nerespectarea prevederilor alin. (3) nu va fi luat în considerare.
    (5) În termen de 30 de zile de la data transmiterii documentelor prevăzute la alin. (1), în cazul în care acordul de cesiune a fost încheiat cu respectarea prevederilor relevante ale art. 23^1 şi ale prezentului articol, ANCOM va emite cedentului, în situaţia cesiunii drepturilor în integralitatea lor, o decizie de revocare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio cesionate şi va modifica LUF în favoarea cesionarului. În acelaşi termen, în situaţia cesiunii parţiale a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, ANCOM va emite cedentului o LUF modificată, iar cesionarului o LUF nouă.
    (6) Emiterea LUF va fi refuzată în situaţiile prevăzute de:
    a) art. 35 alin. (9) lit. d) din Ordonanţa-cadru;
    b) art. 23^1 alin. (7) lit. d).
    (7) În LUF cesionată în integralitate sau în LUF prin care sunt acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio cesionate parţial se păstrează data expirării din LUF aparţinând cedentului, precum şi obligaţiile corelative drepturilor iniţiale, în integralitatea lor.
    (8) Utilizarea frecvenţelor radio de către cesionar se poate realiza doar după emiterea LUF, în condiţiile alin. (5).
    ART. 24
    (1) Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio acordate în urma achitării unei taxe de licenţă pot fi închiriate în întregime sau parţial în cazul benzilor de frecvenţe radio prevăzute în anexa nr. 2.
    (2) În vederea închirierii drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio şi pentru obţinerea acordului prealabil, titularul acestora va transmite la ANCOM o cerere, în original, care va cuprinde:
    a) datele de identificare ale titularului (locatorului);
    b) datele de identificare ale locatarului;
    c) identificarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio ce urmează a fi închiriate;
    d) numele, prenumele şi semnătura reprezentantului/ reprezentanţilor legal(i) al/ai locatorului, respectiv al/ai locatarului;
    e) condiţiile tehnice, economice şi comerciale propuse pentru utilizarea frecvenţelor radio în cauză, suficient de detaliate astfel încât să permită evaluarea de către ANCOM a impactului concurenţial al închirierii propuse.
    (3) La cererea prevăzută la alin. (2) vor fi anexate şi informaţii cu privire la zona ori zonele, aria geografică, localităţile şi perioada de timp pentru care este permisă utilizarea frecvenţelor radio de către locatar, precum şi proiectul contractului de închiriere avut în vedere între părţi.
    (4) Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 35 alin. (7) din Ordonanţa-cadru, în fundamentarea acordului său prealabil, ANCOM va analiza dacă propunerea de închiriere permite menţinerea unei concurenţe durabile între operatori şi dacă, prin investiţiile în tehnologie pe care le aduce, contribuie în mod real la creşterea conectivităţii oferite utilizatorilor, utilizând în principal următoarele criterii:
    a) condiţiile avute în vedere la acordarea drepturilor;
    b) concurenţa între părţile implicate în acordul propus;
    c) impactul asupra stimulentelor de investiţii, în special în inovare şi noi tehnologii;
    d) impactul asupra independenţei strategice şi comerciale;
    e) efectele pozitive asupra serviciilor furnizate utilizatorilor;
    f) echilibrul concurenţial pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice;
    g) condiţiile de încetare prevăzute în proiectul contractului de închiriere.
    (5) Acordul prealabil al ANCOM va include termenul în cadrul căruia locatorul trebuie să transmită autorităţii contractul de închiriere în formă finală, a cărui durată de valabilitate nu poate depăşi cinci ani. Nerespectarea termenului de transmitere atrage invalidarea acordului prealabil şi reluarea întregii proceduri.
    (6) Acordul prealabil privind închirierea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio poate fi refuzat în următoarele condiţii:
    a) în cazurile prevăzute la art. 35 alin. (10) din Ordonanţa- cadru;
    b) stipulaţiile proiectului contractului de închiriere sunt de natură să conducă la încălcarea obligaţiilor stabilite prin LUF deţinută de locator;
    c) locatarul nu este autorizat ca furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului în condiţiile Ordonanţei-cadru;
    d) locatarul se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. f)-h);
    e) drepturile de utilizare ce urmează a fi cesionate se află în benzi de frecvenţe radio care se află în situaţia descrisă la art. 19 alin. (7) lit. d);
    f) documentaţia depusă nu este completă.
    (7) Locatorul este obligat să:
    a) se asigure că utilizarea drepturilor de către locatar ulterior emiterii acordului prealabil respectă cerinţele art. 35^2 alin. (1)-(3) din Ordonanţa-cadru;
    b) transmită ANCOM contractul de închiriere (inclusiv toate anexele) încheiat între părţi în baza acordului prealabil;
    c) notifice în mod corect, complet şi la timp, în condiţiile prezentei decizii, cu privire la utilizarea spectrului închiriat şi la asignările de frecvenţe efectuate în cadrul acestuia;
    d) raporteze încetarea contractului de închiriere încheiat cu locatarul.
    (8) Acordul prealabil al ANCOM poate fi retras în situaţia în care:
    a) prevederile contractului de închiriere prevăzut la alin. (5) nu respectă conţinutul avut în vedere cu ocazia depunerii cererii prevăzute la alin. (2), însoţită de documentaţia prevăzută la alin. (3);
    b) este restrânsă, împiedicată sau denaturată concurenţa;
    c) contractul de închiriere prevăzut la alin. (5) este denunţat, în condiţiile alin. (10), anterior termenului de valabilitate înscris în acesta.
    (9) Retragerea acordului prealabil atrage după sine inaplicabilitatea ulterioară a contractului de închiriere.
    (10) Denunţarea contractului de închiriere prevăzut la alin. (5) anterior termenului de valabilitate înscris în acesta se aduce la cunoştinţa ANCOM de către locator în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului.
    (11) În situaţia manifestării intenţiei de prelungire a închirierii, precum şi în cazul prevăzut la alin. (8) lit. c), dacă ulterior părţile implicate decid să încheie un nou contract de închiriere, procedura obţinerii acordului prealabil se reia conform prezentului articol."

    32. După capitolul IV se introduce un nou capitol, capitolul IV^1, cu următorul cuprins:
    "    CAP. IV^1
    Utilizarea în comun a spectrului de frecvenţe radio în baza licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio
    ART. 24^1
        Titularul LUF acordate pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii electronice poate pune, integral sau parţial, resursele de spectru radio alocate prin licenţă, într-o anumită bandă de frecvenţe, la dispoziţia altui furnizor, titular al unei LUF acordate pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice, şi reciproc, în vederea utilizării în comun a acestora şi pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) utilizarea în comun a spectrului de frecvenţe radio este permisă titularilor de licenţe ce deţin deja drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile prevăzute în anexa nr. 1;
    b) utilizarea în comun a spectrului de frecvenţe radio este permisă în benzile în care nu mai există spectru radio disponibil la momentul solicitării;
    c) măsura nu este de natură să restrângă, împiedice sau să denatureze concurenţa;
    d) îndeplinirea de către fiecare titular de LUF a tuturor obligaţiilor individuale de acoperire şi/sau de dezvoltare, după caz, incluse în licenţele deţinute;
    e) informarea corectă şi completă a ANCOM asupra:
    (i) motivelor care stau la baza utilizării în comun a resurselor de spectru radio;
    (ii) obiectivelor urmărite odată cu utilizarea în comun a resurselor de spectru radio şi implicaţiile în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii de comunicaţii electronice şi calitatea serviciilor furnizate;
    (iii) condiţiilor privind accesul la resursele de spectru radio ce urmează a fi utilizate în comun;
    (iv) zonei ori zonelor, ariei geografice, localităţilor şi perioadei de timp pentru care se intenţionează utilizarea în comun a resurselor de spectru radio;
    f) luarea tuturor măsurilor necesare în vederea evitării interferenţelor prejudiciabile asupra reţelelor de comunicaţii electronice autorizate conform legii.
    ART. 24^2
    (1) Utilizarea în comun a spectrului de frecvenţe radio în condiţiile art. 24^1 este permisă numai după aprobarea primită din partea ANCOM.
    (2) În vederea obţinerii aprobării prevăzute la alin. (1), părţile implicate transmit o solicitare, cu respectarea prevederilor art. 10 alin. (3)-(5), însoţită de acordul scris încheiat pentru utilizarea în comun a unor resurse de spectru radio dintre cele alocate prin licenţă cel puţin uneia dintre părţi, care va cuprinde:
    a) identificarea părţilor semnatare ale acordului;
    b) descrierea detaliată a resurselor de spectru radio care urmează a fi utilizate în comun;
    c) drepturile şi obligaţiile ce privesc utilizarea în comun a spectrului radio;
    d) obiectivele urmărite, condiţiile tehnice, juridice şi financiare privind accesul la resursele de spectru radio ce urmează a fi utilizate în comun;
    e) zona ori zonele, aria geografică sau localităţile, după caz, precum şi perioada de timp pentru care se intenţionează utilizarea în comun a resurselor de spectru radio;
    f) condiţiile tehnice, juridice şi financiare asociate utilizării în comun a spectrului radio;
    g) condiţiile tehnice, economice şi juridice privind accesul terţilor la aranjamentul de utilizare în comun a spectrului radio.
    (3) Acordul prevăzut la alin. (2) va fi semnat de reprezentanţii legali ai părţilor.
    (4) Solicitarea prevăzută la alin. (2) va detalia motivele care stau la baza utilizării în comun a resurselor de spectru radio, beneficiile asupra acoperirii cu servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi asupra calităţii serviciilor furnizate, în cazul ambilor titulari de licenţe ce sunt parte a acordului prevăzut la alin. (2).
    (5) ANCOM poate solicita şi alte informaţii sau date ce privesc ori care pot avea impact asupra utilizării în comun a spectrului radio.
    (6) Procesarea solicitărilor referitoare la emiterea aprobării privind utilizarea în comun a spectrului radio se realizează în termen de 90 de zile calendaristice de la data transmiterii cererii sau a tuturor informaţiilor suplimentare solicitate de ANCOM, după caz.
    (7) În cazul în care analiza implică procesarea unei cantităţi semnificative de date şi/sau informaţii, termenul prevăzut la alin. (6) poate fi prelungit cu până la 180 de zile calendaristice, cu condiţia înştiinţării părţilor implicate.
    (8) Aprobarea ANCOM va fi acordată pentru o perioadă de maximum 5 ani şi va include termenul în cadrul căruia titularii trebuie să transmită, în conformitate cu prevederile prezentei decizii, cererea de modificare a LUF pentru înscrierea menţiunilor referitoare la utilizarea în comun. Nerespectarea acestui termen anulează aprobarea acordată în condiţiile prezentului articol.
    (9) În fundamentarea aprobării utilizării în comun, ANCOM va analiza dacă propunerea permite menţinerea unei concurenţe durabile între operatori şi dacă, prin investiţiile în tehnologie pe care le aduce, contribuie în mod real la creşterea conectivităţii oferite utilizatorilor, utilizând în principal următoarele criterii:
    a) condiţiile avute în vedere la acordarea drepturilor;
    b) concurenţa între părţile implicate în acordul propus;
    c) impactul asupra stimulentelor de investiţii, în special în inovare şi noi tehnologii;
    d) impactul asupra independenţei strategice şi comerciale;
    e) efectele pozitive asupra serviciilor furnizate utilizatorilor;
    f) echilibrul concurenţial pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice;
    g) condiţiile de încetare a acordului încheiat între părţi.
    (10) Denunţarea acordului scris prevăzut la alin. (2) anterior încheierii perioadei înscrise în acesta se aduce la cunoştinţa ANCOM de către toate părţile semnatare în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului. În acest caz, ANCOM va proceda la modificarea, din proprie iniţiativă, a LUF relevante.
    (11) În situaţia manifestării intenţiei de prelungire a acordului scris prevăzut la alin. (2), precum şi în cazul prevăzut la alin. (10), dacă ulterior părţile implicate decid să încheie un nou acord scris, procedura obţinerii aprobării privind utilizarea în comun a spectrului se reia conform prezentului articol.
    ART. 24^3
        ANCOM poate respinge o utilizare în comun a spectrului radio în situaţia în care:
    a) nu sunt respectate condiţiile art. 24^1;
    b) solicitantul nu a depus toate documentele şi/sau nu a transmis toate informaţiile prevăzute la art. 24^2.
    ART. 24^4
    (1) Restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei ca urmare a utilizării în comun a spectrului radio poate conduce la retragerea aprobării ANCOM acordate în condiţiile art. 24^2 şi modificarea LUF relevante la iniţiativa autorităţii.
    (2) Retragerea aprobării menţionate la alin. (1) al art. 24^2 atrage inaplicabilitatea ulterioară a acordului scris prevăzut la art. 24^2 alin. (2).
    (3) Aprobarea menţionată la art. 24^2 alin. (1) este retrasă de drept dacă acordul scris prevăzut la art. 24^2 alin. (2) este denunţat, în condiţiile art. 24^2 alin. (10), înainte de încheierea perioadei înscrise în acesta."

    33. La articolul 25, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În toate situaţiile în care comunicarea deciziei prevăzute la alin. (4) şi (4^1) nu poate fi realizată în conformitate cu dispoziţiile legale, decizia se va considera comunicată în termen de 15 zile de la data afişării la sediul şi pe pagina de internet a ANCOM a unui anunţ privind emiterea deciziei."

    34. La articolul 31, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) ANCOM pune la dispoziţia publicului, prin intermediul paginii proprii de internet, informaţiile privind notificările ce trebuie realizate în conformitate cu prevederile prezentei decizii. În situaţii cu caracter specific, ANCOM poate comunica aceste elemente direct celor interesaţi."

    35. La anexa nr. 2, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Benzi de frecvenţe radio în care sunt permise cedări sau închirieri, inclusiv cu caracter parţial, ale drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio incluse în licenţele de utilizare a frecvenţelor radio"



    ART. II
        Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                                       Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru
                                      Administrare şi Reglementare în Comunicaţii,
                                                Valeriu Ştefan Zgonea

        Bucureşti, 5 septembrie 2023.
        Nr. 687

                                       --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016