Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 674 din 11 septembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 275-278 si art. 278^1 din Codul de procedura penala
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 16 octombrie 2007
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Iuliana Nedelcu - procuror
Afrodita Laura Tutunaru - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 275-278 şi art. 278^1 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de George Mihai Dimitriu în Dosarul nr. 127/45/2006 (nr. vechi 127/2006) al Curţii de Apel Iaşi - Secţia penalã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 8 februarie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 127/45/2006 (nr. vechi 127/2006), Curtea de Apel Iaşi - Secţia penalã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 275-278 şi art. 278^1 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de George Mihai Dimitriu în dosarul de mai sus, având ca obiect soluţionarea unei plângeri împotriva rezoluţiei sau ordonanţelor de netrimitere în judecatã.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine cã prevederile legale menţionate încalcã dispoziţiile constituţionale ale art. 31 alin. (2) referitoare la obligaţia autoritãţilor publice de a asigura informarea corectã a cetãţenilor, ale art. 51 referitoare la Dreptul de petiţionare şi ale art. 53 referitoare la Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertãţi, deoarece prin redactarea defectuoasã a textelor legale criticate partea vãtãmatã este discriminatã în raport cu persoana cercetatã în cauzã, întrucât nu i se prezintã materialul existent la dosar înainte de a se da o soluţie. În plus, petentul a fost privat de posibilitatea de a studia dosarul şi, prin urmare, neputând propune administrarea de noi probatorii de naturã a face dovada existenţei faptei reclamate, i-a fost obstrucţionat dreptul la informare şi, evident, la petiţionare.
Curtea de Apel Iaşi - Secţia penalã opineazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece dispoziţiile legale criticate constituie o garanţie în plus în favoarea petiţionarilor care sunt nemulţumiţi de mãsurile şi actele procurorului în cursul urmãririi penale, fiind creatã posibilitatea legalã ca eventualele greşeli de apreciere ale procurorului ierarhic inferior sã fie verificate şi eventual îndreptate de procurorul ierarhic superior. În plus, legiuitorul a asigurat şi posibilitatea cenzurãrii de cãtre instanţa competentã a acestor acte conform art. 278^1 alin. 1 şi 2 din Codul de procedurã penalã.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece prevederile legale criticate nu pun în discuţie restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertãţi, iar art. 31 alin. (2) din Constituţie nu are incidenţã în cauzã. De asemenea, sesizarea instanţei judecãtoreşti pentru valorificarea unui drept subiectiv nesocotit ori încãlcat sau pentru realizarea unui interes care se poate obţine numai pe calea justiţiei nu este un aspect al dreptului la petiţionare, ci se circumscrie unor reguli specifice proprii activitãţii de judecatã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constatã cã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 275 cu denumirea marginalã Dreptul de a face plângere, art. 276 cu denumirea marginalã Obligaţia de înaintare a plângerii, art. 277 cu denumirea marginalã Termenul de rezolvare, art. 278 cu denumirea marginalã Plângerea contra actelor procurorului şi art. 278^1 cu denumirea marginalã Plângerea în faţa judecãtorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecatã, toate din Codul de procedurã penalã.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã dispoziţiile legale criticate au mai fost supuse controlului instanţei de contencios constituţional prin raportare la aceleaşi prevederi constituţionale invocate şi în prezenta cauzã. Astfel, prin <>Decizia nr. 499 din 29 mai 2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 19 iunie 2007, Curtea a respins ca neîntemeiatã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 275-278 şi art. 278^1 din Codul de procedurã penalã, pentru considerentele acolo arãtate.
Deoarece pânã în prezent nu au intervenit elemente noi, de naturã sã determine schimbarea acestei jurisprudenţe, considerentele deciziei mai sus menţionate îşi pãstreazã valabilitatea şi în prezenta cauzã.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 275-278 şi art. 278^1 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de George Mihai Dimitriu în Dosarul nr. 127/45/2006 (nr. vechi 127/2006) al Curţii de Apel Iaşi - Secţia penalã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 11 septembrie 2007.
PREŞEDINTELE
CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Afrodita Laura Tutunaru
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: