Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 669 din 11 septembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. 3 din Codul de procedura penala
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 16 octombrie 2007
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Iuliana Nedelcu - procuror
Afrodita Laura Tutunaru - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 3 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Mihãiţã Elisei şi David Adãscãliţei în Dosarul nr. 10.930/2/2006 (nr. vechi 3.676/2006) al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penalã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 11 ianuarie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 10.930/2/2006 (nr. vechi 3.676/2006), Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penalã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 159 alin. 3 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Mihãiţã Elisei şi David Adãscãliţei în dosarul de mai sus, având ca obiect soluţionarea unui recurs formulat împotriva unei încheieri de şedinţã pronunţate în camera de consiliu.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorii acesteia susţin cã prevederile legale menţionate încalcã dispoziţiile constituţionale ale art. 24 referitoare la Dreptul la apãrare, deoarece instanţa de judecatã a procedat la examinarea cererii de prelungire a arestãrii preventive în absenţa apãrãtorului ales al inculpatului. În opinia autorilor, posibilitatea de înlocuire a avocatului ales cu unul din oficiu nu oferã suficiente garanţii în vederea asigurãrii apãrãrii, întrucât apãrãtorul desemnat de instanţã, necunoscând temeinic speţa dedusã judecãţii, presteazã servicii într-o manierã formalã.
Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penalã opineazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece, dimpotrivã, dispoziţiile legale criticate, coroborate cu art. 171 alin. 4^1 din Codul de procedurã penalã, satisfac pe deplin exigenţa constituţionalã referitoare la dreptul la apãrare.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece dispoziţiile legale criticate nu afecteazã dreptul învinuitului sau inculpatului de a-şi alege un apãrãtor.
Avocatul Poporului considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece prevederile legale criticate nu încalcã principiul constituţional al asistenţei obligatorii din partea unui avocat în cursul derulãrii procedurii prelungirii arestãrii preventive.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constatã cã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 159 alin. 3 din Codul de procedurã penalã, cu denumirea marginalã Procedura prelungirii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale, care au urmãtorul conţinut:
- Art. 159 alin. 3: "Inculpatul este adus în faţa judecãtorului şi va fi asistat de apãrãtor."
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã dispoziţiile legale criticate instituie obligativitatea asistenţei juridice obligatorii în cursul procedurii referitoare la prelungirea mãsurii arestãrii preventive în faza de urmãrire penalã. Aşa fiind, normele criticate nu contravin dreptului la apãrare garantat de Constituţie, deoarece acesta presupune un serviciu calificat din partea unui apãrãtor, indiferent cã este ales ori numit din oficiu. Altfel spus, norma constituţionalã nu dispune cu privire la generalizarea asistenţei juridice obligatorii, ci consacrã posibilitatea pãrţii interesate de a se prevala sau nu de dreptul de a-şi angaja un apãrãtor.
Dreptul la apãrare nu poate fi confundat cu dreptul la asistenţã juridicã obligatorie, primul fiind garantat în toate cazurile, iar cel de-al doilea fiind creat de legiuitor, care stabileşte şi cazurile în care se considerã cã este necesar.
Cât priveşte celelalte aspecte invocate de autorul excepţiei, Curtea constatã cã acestea excedeazã competenţei sale, deoarece controlul de constituţionalitate nu poate fi convertit într-un control ierarhic de cenzurã sau într-unul care sã vizeze interpretarea şi aplicarea legii.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 3 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Mihãiţã Elisei şi David Adãscãliţei în Dosarul nr. 10.930/2/2006 (nr. vechi 3.676/2006) al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penalã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 11 septembrie 2007.
PREŞEDINTELE
CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Afrodita Laura Tutunaru
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: