Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 566 din 22 aprilie 2021 privind modalitatea de selecţionare a formatorilor, precum şi de organizare şi funcţionare a Registrului formatorilor din sistemul administraţiei penitenciare
EMITENT: Administraţia Naţională a Penitenciarelor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 471 din 6 mai 2021
Având în vedere prevederile art. 98-101 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare, precum şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.513/C/2020,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2016 pentru organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu completările ulterioare,
directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.
ART. 1
Prezenta decizie reglementează modalitatea de selecţionare a formatorilor la cursurile sau programele de pregătire profesională organizate în sistemul administraţiei penitenciare şi la cele acreditate/autorizate, precum şi cea de organizare şi funcţionare a Registrului formatorilor din sistemul administraţiei penitenciare, denumit în continuare Registrul formatorilor.
ART. 2
(1) Registrul formatorilor cuprinde poliţişti de penitenciare definitivi încadraţi în Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau unităţile subordonate, care pot fi desemnaţi să desfăşoare activităţi de pregătire profesională pentru poliţiştii de penitenciare, organizate în condiţiile stabilite prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.513/C/2020 pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare, precum şi a criteriilor de evaluare a rezultatelor acesteia.
(2) Evidenţa personalului din Registrul formatorilor se realizează, electronic, de către Serviciul formare profesională din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
ART. 3
În sensul prezentei decizii, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
a) formator - poliţistul de penitenciare definitiv cu experienţă, abilităţi şi competenţe profesionale specifice, care deţine certificat de competenţe profesionale de formator sau certificat de absolvire a programelor de pregătire psihopedagogică în domeniul instruirii prin utilizarea de metode şi tehnici specifice educaţiei la adulţi;
b) specialist - poliţistul de penitenciare care deţine competenţe profesionale temeinice, specifice sistemului penitenciar şi domeniului în care profesează, cu o vechime de minimum 3 ani în sistemul administraţiei penitenciare şi care a fost apreciat cu calificativul de cel puţin „foarte bun“ în ultimii 3 ani evaluaţi;
c) ofiţer responsabil cu formarea profesională - poliţistul de penitenciare numit în funcţia de ofiţer formare profesională sau o altă persoană desemnată de directorul unităţii să îndeplinească atribuţiile specifice acestei funcţii.
ART. 4
(1) Înscrierea în Registrul formatorilor se poate face la cererea poliţiştilor de penitenciare care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 3 lit. a), însoţită de documente care atestă îndeplinirea acestora, sau la propunerea directorilor unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare, respectiv a şefilor de structuri din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
(2) Cererile de înscriere, precum şi propunerile directorilor unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare, respectiv ale şefilor de structuri din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt centralizate de Serviciul formare profesională din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi supuse aprobării directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 5
(1) Registrul formatorilor se organizează prin intermediul unei aplicaţii informatice dezvoltate şi implementate prin grija Direcţiei tehnologia informaţiei şi comunicaţii şi a Direcţiei management resurse umane din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
(2) Datele poliţiştilor de penitenciare a căror înscriere în Registrul formatorilor a fost aprobată, potrivit art. 4 alin. (2), sunt introduse în aplicaţia informatică de către lucrătorii structurilor de resurse umane din unităţile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea; înscrierea în Registrul formatorilor este adusă la cunoştinţa şefului ierarhic al poliţistului de penitenciare în cauză.
(3) Registrul formatorilor cuprinde, fără a avea caracter limitativ, următoarele date:
a) datele de identificare ale poliţistului de penitenciare definitiv;
b) unitatea unde este încadrat;
c) funcţia ocupată şi sectorul de activitate;
d) informaţii cu privire la studii;
e) date din care să rezulte vechimea în sistem;
f) date din care să rezulte vechimea în specialitate;
g) informaţii din care să rezulte experienţa de formator;
h) feedback primit în urma susţinerii cursului, în calitate de formator.
(4) În vederea constituirii şi actualizării Registrului formatorilor, poliţiştii de penitenciare au obligaţia de a depune la dosarul profesional documente care atestă absolvirea cursului de formator sau a modulului psihopedagogic.
ART. 6
(1) În funcţie de nivelul la care se organizează forma de pregătire în cadrul sistemului administraţiei penitenciare, selecţia formatorilor pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire iniţială şi continuă se realizează de către:
a) structura de specialitate în domeniul cursului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru activităţile de pregătire desfăşurate la nivel naţional şi regional;
b) structura de specialitate de la nivelul unităţii, pentru activităţile de pregătire desfăşurate la nivelul unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare.
(2) Selecţia formatorilor pentru activităţile de pregătire acreditate/autorizate se realizează de către structura de specialitate în domeniul cursului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
ART. 7
(1) La selectarea formatorilor potrivit art. 6, structura de specialitate are în vedere următoarele criterii:
a) profilul sau specialitatea formatorului - aceasta trebuie să fie corespunzătoare programei de pregătire;
b) experienţa în specialitatea cursului (vechime în specialitate);
c) vechimea în sistemul administraţiei penitenciare;
d) situaţia disciplinară;
e) experienţa ca formator;
f) feedbackul primit în urma susţinerii cursurilor, în calitate de formator.
(2) În situaţia în care la nivelul unităţii nu au putut fi identificaţi formatori pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire iniţială şi continuă, se desemnează specialişti în înţelesul art. 3 lit. b).
(3) Pentru funcţiile unice sau/şi pentru funcţiile pentru care nu se identifică formatori/specialişti din sistemul administraţiei penitenciare se pot coopta specialişti din afara sistemului administraţiei penitenciare, după cum urmează:
a) personal didactic din mediul universitar (asistenţi doctoranzi, lectori universitari, profesori universitari sau conferenţiari universitari);
b) traineri specializaţi din afara sistemului penitenciar.
ART. 8
(1) În vederea desfăşurării formelor de pregătire prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), Direcţia management resurse umane solicită structurilor de specialitate, cu cel puţin 14 zile înainte de începerea activităţilor, desemnarea unui formator titular, precum şi a unui formator supleant. Nominalizările primite din partea structurilor de specialitate sunt supuse aprobării directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către Direcţia management resurse umane.
(2) În vederea desfăşurării formelor de pregătire prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. b), structura de resurse umane de la nivelul unităţii solicită structurii de specialitate de la nivelul unităţii, cu cel puţin 14 zile înainte de începerea activităţilor, desemnarea unui formator titular, precum şi a unui formator supleant. Nominalizările primite din partea structurii de specialitate sunt supuse aprobării directorului unităţii de către structura de resurse umane de la nivelul unităţii.
(3) La desemnarea formatorilor, potrivit alin. (1) şi (2), se vor avea în vedere gradul de încărcare cu sarcini şi complexitatea atribuţiilor desfăşurate de către aceştia şi, în cazul imposibilităţii desemnării unor formatori, vor fi desemnaţi specialişti în înţelesul art. 3 lit. b).
(4) În situaţia în care formatorii titulari absentează din motive justificate, activităţile de pregătire sunt susţinute de către formatorii supleanţi.
(5) Formatorii selecţionaţi, atât cei titulari, cât şi cei supleanţi, au obligaţia să participe la activităţile la care sunt desemnaţi.
(6) Refuzul nejustificat de a participa la activităţile menţionate la alin. (5) este adus la cunoştinţa Direcţiei management resurse umane - Serviciul formare profesională din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către structura de specialitate sau, după caz, de către unitatea penitenciară în care este încadrat poliţistul de penitenciare şi atrage excluderea din Registrul formatorilor, în conformitate cu prevederile art. 100 alin. (5) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare, precum şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.513/C/2020.
(7) Excluderea din Registrul formatorilor se realizează de către Direcţia management resurse umane - Serviciul formare profesională şi se comunică structurii de specialitate sau, după caz, unităţii penitenciare în care este încadrat poliţistul de penitenciare.
ART. 9
Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 10
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,
Dan Halchin
Bucureşti, 22 aprilie 2021.
Nr. 566.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: