Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 491 din 2 aprilie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 399 alin. 3 din Codul de procedura civila
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 499 din 20 iulie 2009
DECIZIE nr. 491 din 2 aprilie 2009
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 499 din 20 iulie 2009
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Maria Bratu - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã , excepţie ridicatã de Regia Autonomã Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat în Dosarul nr. 8.263/288/2008 al Judecãtoriei Râmnicu Vâlcea.
La apelul nominal se prezintã, pentru partea Ioana Spiridonescu, avocata Codruţa Dunãreanu, lipsind autorul excepţiei, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Cauza se aflã în stare de judecatã.
Apãrãtorul pãrţii prezente solicitã respingerea excepţiei, invocând în acest sens jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale. În susţinere depune note scrise.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca neîntemeiatã a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 12 decembrie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 8.263/288/2008, Judecãtoria Râmnicu Vâlcea a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã , excepţie ridicatã de Regia Autonomã Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat într-o cauzã civilã având ca obiect o contestaţie la executare.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã prevederile de lege criticate contravin <>art. 21 alin. (1) şi (3) şi <>art. 24 din Constituţie , precum şi <>art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, deoarece exclud posibilitatea de a se invoca apãrãri de fond împotriva titlului executoriu atunci când acesta este emis de o instanţã judecãtoreascã.
Judecãtoria Râmnicu Vâlcea nu şi-a exprimat opinia cu privire la temeinicia excepţiei de neconstituţionalitate.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã prevederile de lege criticate nu contravin Constituţiei.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţii prezente, concluziile procurorului, prevederile de lege criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor <>art. 146 lit. d) din Constituţie , ale <>art. 1 alin. (2) , ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei îl reprezintã prevederile <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã , care au urmãtorul conţinut: "În cazul în care executarea silitã se face în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţã judecãtoreascã, se pot invoca în contestaţia la executare apãrãri de fond împotriva titlului executoriu, dacã legea nu prevede în acest scop o altã cale de atac."
În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor prevederi de lege, autorul excepţiei invocã încãlcarea dispoziţiilor constituţionale ale <>art. 21 alin. (1) şi (3) referitoare la accesul liber la justiţie şi <>art. 24 privind dreptul la apãrare. De asemenea, autorul mai invocã şi încãlcarea prevederilor <>art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, referitoare la dreptul la un proces echitabil.
Examinând excepţia, Curtea reţine cã prin <>Decizia nr. 1.109 din 16 octombrie 2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 19 noiembrie 2008, s-a pronunţat în sensul constituţionalitãţii <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã , în raport cu critici de neconstituţionalitate similare.
În aceastã decizie Curtea a reţinut cã dispoziţiile <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã se referã, în exclusivitate, la contestaţia la executare împotriva unui titlu executoriu care nu a fost emis de o instanţã judecãtoreascã. Prevederea cã numai în aceste cazuri se pot invoca apãrãri de fond împotriva titlului executoriu are la bazã tocmai respectarea principiilor constituţionale ale accesului la justiţie şi dreptului la apãrare faţã de persoanele împotriva cãrora se exercitã executarea silitã în temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanţã judecãtoreascã. Dispoziţiile <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã nu prevãd şi situaţia în care executarea silitã se face în temeiul unui titlu executoriu emis de o instanţã judecãtoreascã, deoarece, în acest caz, accesul pãrţilor la un proces echitabil a fost, în mod evident, asigurat.
Atât soluţia, cât şi considerentele acestei decizii îşi pãstreazã valabilitatea şi în prezenta cauzã, neintervenind elemente noi, de naturã a determina reconsiderarea jurisprudenţei Curţii.
Pentru motivele expuse mai sus, în temeiul <>art. 146 lit. d) şi al <>art. 147 alin. (4) din Constituţie , precum şi al <>art. 1-3 , al <>art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 399 alin. 3 din Codul de procedurã civilã , excepţie ridicatã de Regia Autonomã Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat în Dosarul nr. 8.263/288/2008 al Judecãtoriei Râmnicu Vâlcea.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 2 aprilie 2009.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Maria Bratu
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: