Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 476 din 6 mai 2008  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si ale   art. 10 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 476 din 6 mai 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si ale art. 10 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 6 iunie 2008

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi ale <>art. 10 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, excepţie ridicatã de Şerban Alexandru Dimitriu şi Simona Liliana Dimitriu în Dosarul nr. 5.439/301/2007 al Judecãtoriei Sectorului 5, Bucureşti.
La apelul nominal se prezintã Şerban Alexandru Dimitriu, personal şi asistat de avocatul Eugenia Crângariu, care o reprezintã şi pe Simona Liliana Dimitriu, lipsind Asociaţia de proprietari Bloc G27 - Bucureşti, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Avocatul autorilor excepţiei aratã cã exonerarea de la plata taxei de timbru a asociaţiei de proprietari, deci doar a uneia dintre pãrţile în proces, produce un dezechilibru procesual şi, implicit, defavorizarea persoanei care intrã în litigiu cu asociaţia.
Or, în mãsura în care condiţiile şi izvorul raportului juridic nãscut între pãrţi este acelaşi, diferenţa de tratament prevãzutã de lege nu se justificã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate privind dispoziţiile <>art. 10 din Legea nr. 146/1997 ca inadmisibilã, întrucât nu au legãturã cu soluţionarea cauzei. Referitor la prevederile <>art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 , concluziile Ministerului Public sunt de respingere ca neîntemeiatã, legiuitorul fiind singurul în mãsurã sã acorde anumite scutiri de la plata taxei de timbru în considerarea unor situaţii speciale.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 5 noiembrie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 5.439/301/2007, Judecãtoria Sectorului 5, Bucureşti, a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi ale <>art. 10 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, excepţie ridicatã de Şerban Alexandru Dimitriu şi Simona Liliana Dimitriu.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin cã dispoziţiile criticate sunt discriminatorii şi inechitabile faţã de proprietarii locuinţelor dintr-un condominiu, care au sau nu calitatea de membri ai asociaţiei de proprietari, întrucât dau posibilitatea îmbogãţirii fãrã justã cauzã a asociaţiei, prin scutirea acesteia de la plata taxei de timbru, în cadrul acţiunilor introduse împotriva proprietarilor. Pe de altã parte, aplicarea dispoziţiilor criticate este de naturã a prejudicia în mod indirect proprietarii, care ar urma sã suporte plata pretenţiilor şi a cheltuielilor de judecatã la care este obligatã asociaţia, dacã, în urma unei cereri reconvenţionale a proprietarului împotriva asociaţiei, aceasta din urmã ar cãdea în pretenţii.
Judecãtoria Sectorului 5 Bucureşti apreciazã excepţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiatã, arãtând cã raţiunea pentru care asociaţiile de proprietari beneficiazã de scutirea de la plata taxei de timbru constã în înlesnirea recuperãrii sumelor de bani ce reprezintã cotele de întreţinere restante, fapt de care depinde însãşi administrarea asociaţiei.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, textele de lege criticate fiind în deplinã concordanţã cu prevederile constituţionale invocate.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţilor prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, precum şi cele ale <>art. 10 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997.
Textele de lege criticate au urmãtorul conţinut:
- <>Art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 : "Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutitã de taxã de timbru.";
- <>Art. 10 din Legea nr. 146/1997 : "Cererile reconvenţionale, cererile de intervenţie şi de chemare în garanţie se taxeazã dupã regulile aplicabile cererii sau acţiunii principale."
Autorii excepţiei susţin cã dispoziţiile de lege criticate încalcã prevederile constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetãţenilor şi în art. 21 care consacrã principiul liberului acces la justiţie.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã asupra dispoziţiilor criticate s-a mai pronunţat, de exemplu prin <>Decizia nr. 191 din 31 martie 2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 21 iunie 2005. Cu acel prilej, Curtea a respins excepţia având acelaşi obiect, statuând cã, "în ceea ce priveşte susţinerea autorului excepţiei privind încãlcarea principiului egalitãţii, consacrat de dispoziţiile art. 16 alin. (1) din Constituţie, întrucât asociaţia de proprietari este scutitã de taxa de timbru, în timp ce proprietarul nu beneficiazã de aceastã scutire, aceasta este nefondatã. În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a stabilit cã instituirea unor excepţii de la regula generalã a plãţii taxelor judiciare de timbru (scutiri de plata taxei) nu constituie o discriminare sau o atingere adusã acestui principiu constituţional. Potrivit art. 138 alin. (1) din Constituţie, "Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurãrilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege", fiind, aşadar, la latitudinea legiuitorului sã stabileascã scutiri de taxe sau impozite, având în vedere situaţii diferite, fãrã ca prin aceasta sã se aducã atingere principiului egalitãţii în drepturi. Plata unor taxe sau impozite nu reprezintã un drept, ci o obligaţie constituţionalã a cetãţenilor, prevãzutã de art. 53 alin. (1) din Legea fundamentalã, în conformitate cu care "Cetãţenii au obligaţia sã contribuie, prin impozite şi taxe, la cheltuielile publice"".
Întrucât nu au intervenit elemente noi, de naturã sã determine reconsiderarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, soluţia pronunţatã în prealabil îşi pãstreazã valabilitatea şi în cauza de faţã.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 50 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi ale <>art. 10 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, excepţie ridicatã de Şerban Alexandru Dimitriu şi Simona Liliana Dimitriu în Dosarul nr. 5.439/301/2007 al Judecãtoriei Sectorului 5 Bucureşti.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 6 mai 2008.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Mihaela Senia Costinescu

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016