Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 460 din 20 aprilie 2006  privind aprobarea Contractului-cadru pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale cu rezervare de capacitate prin Sistemul national de transport    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 460 din 20 aprilie 2006 privind aprobarea Contractului-cadru pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale cu rezervare de capacitate prin Sistemul national de transport

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 488 din 6 iunie 2006

Având în vedere prevederile <>Legii nr. 210/2005 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/2005 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã,
în temeiul prevederilor art. 8 lit. m), respectiv ale <>art. 10 alin. (4) şi (5) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

ART. 1
Se aprobã Contractul-cadru pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale cu rezervare de capacitate prin Sistemul naţional de transport, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abrogã Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 888/2004 privind aprobarea Contractului-cadru de transport al gazelor naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 588 din 1 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, precum şi pãrţile din contractele de transport al gazelor naturale au obligaţia sã ducã la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 4
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 iulie 2006.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare
în Domeniul Gazelor Naturale,
Ştefan Cosmeanu

Bucureşti, 20 aprilie 2006.
Nr. 460.


ANEXĂ

CONTRACT-CADRU
pentru prestarea serviciilor de transport
al gazelor naturale cu rezervare de capacitate
prin Sistemul naţional de transport
nr. ......... din anul ...... luna .............. ziua ......

I. Pãrţile contractante:

Societatea Comercialã ........................., cu sediul în ........................, str. .................. nr. ........, judeţul/sectorul .........., cod poştal ............., telefon ............, fax ..........., cod unic de înregistrare ........................., atribut fiscal ................., nr. de ordine la oficiul registrului comerţului ....................., având contul nr. ............, deschis la ......................., reprezentatã legal prin ........................., în calitate de prestator al serviciilor de transport al gazelor naturale, titular al licenţei de transport al gazelor naturale, denumitã în cele ce urmeazã operator al sistemului de transport, pe de o parte,
şi
Societatea Comercialã ........................, cu sediul în ........................, str. ................... nr. ..........., judeţul/sectorul ............, cod poştal ........, telefon ..............., fax ............, cod unic de înregistrare ...................., atribut fiscal ................., nr. de ordine la oficiul registrului comerţului ......................., având contul nr. .........., deschis la ................................, reprezentatã legal prin ......................, în calitate de beneficiar al serviciilor de transport, denumitã în cele ce urmeazã utilizator al sistemului de transport, pe de altã parte,
au convenit încheierea prezentului contract.

II. Terminologie şi elemente conexe

ART. 1
Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 1, precum şi în celelalte reglementãri în vigoare.
ART. 2
(1) Fac parte de drept din prezentul contract:
a) Regulamentul de programare, funcţionare şi dispecerizare a sistemului naţional de transport gaze naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 52/2001, denumit în continuare RPFD al SNT;
b) Acordul tehnic privind exploatarea punctelor de predare/preluare comercialã a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 260/2001, denumit în cele ce urmeazã Acord tehnic;
c) Regulamentul privind managementul congestiilor contractuale din Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 757/2005, denumit în continuare Regulament.

III. Obiectul contractului

ART. 3
(1) Obiectul prezentului contract îl constituie prestarea serviciilor de transport, desemnând ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de operatorul sistemului de transport pentru sau în legãturã cu rezervarea capacitãţii de transport şi transportul prin Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, denumit în continuare SNT, al cantitãţilor determinate de gaze naturale, pe perioada de valabilitate a prezentului contract.
(2) Rezervarea capacitãţii în SNT se realizeazã pentru întreaga duratã de valabilitate a prezentului contract. Capacitatea de transport rezervatã este de ..... mii mc pentru fiecare orã a perioadei de valabilitate a prezentului contract; în cazul în care utilizatorul sistemului de transport este un furnizor, capacitatea de transport rezervatã trebuie defalcatã pentru fiecare punct de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT şi pentru fiecare client al acestuia.
(3) Capacitatea de transport rezervatã se stabileşte la solicitarea utilizatorului sistemului de transport, de comun acord cu operatorul sistemului de transport, în condiţiile prevãzute în Regulament.
(4) Capacitatea rezervatã în condiţiile alin. (2) va fi contractatã în urmãtoarea ordine de prioritate:
a) din capacitatea menţinutã disponibilã de operatorul sistemului de transport, potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Regulament;
b) din capacitatea obţinutã prin unul dintre mecanismele de management al congestiilor, prevãzute în Regulament;
c) din capacitatea care nu a fost contractatã şi nici nu este menţinutã disponibilã în condiţiile prevãzute la lit. a), cu condiţia menţinerii SNT în condiţii de siguranţã şi securitate în exploatare.
(5) Transportul cantitãţii de gaze naturale se realizeazã de la punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT pânã la punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, în condiţiile prevãzute în prezentul contract. Programul de transport se stabileşte de comun acord, la solicitarea utilizatorului sistemului de transport, cu respectarea RPFD al SNT şi este prevãzut în anexa nr. 2.

IV. Durata contractului

ART. 4
(1) Prezentul contract se încheie pentru un an gazier, în intervalul 1 iulie ...... - 30 iunie ....... .
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), contractul se poate încheia pentru o perioadã determinatã, în intervalul prevãzut la alin. (1), în situaţia unei solicitãri justificate de încheiere a contractului de transport, potrivit prevederilor Regulamentului.

V. Predarea/preluarea comercialã a gazelor naturale; mãsurarea gazelor naturale

ART. 5
(1) Operatorul sistemului de transport va prelua gazele naturale în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, dacã acestea respectã cel puţin condiţiile de calitate prevãzute în Acordul tehnic, precum şi prevederile anexei nr. 2.
(2) Cantitatea de gaze naturale preluatã de operatorul sistemului de transport în condiţiile prevãzute la alin. (1) va fi livratã utilizatorului sistemului de transport sau unui terţ desemnat de acesta, în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, cu respectarea cel puţin a condiţiilor de calitate prevãzute în Acordul tehnic, precum şi a prevederilor anexei nr. 2.
ART. 6
(1) Calitatea gazelor naturale va fi atestatã lunar, pe baza buletinelor de analizã cromatograficã şi de determinare a punctului de rouã al apei şi hidrocarburilor în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea, respectiv ieşirea din SNT. Buletinul de analizã cromatograficã va preciza în mod expres puterea calorificã inferioarã şi superioarã, exprimatã în kWh. La solicitarea justificatã a uneia dintre pãrţi se vor efectua analize ori de câte ori este necesar, conform prevederilor Acordului tehnic.
(2) Utilizatorul sistemului de transport va pune la dispoziţie operatorului sistemului de transport, cu titlu gratuit, buletinele de analizã prevãzute la alin. (1) pentru punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT.
(3) Operatorul sistemului de transport va pune la dispoziţie utilizatorului sistemului de transport, cu titlu gratuit, buletinele de analizã prevãzute la alin. (1) pentru punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT.
ART. 7
Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale se face continuu, în punctele de predare/preluare comercialã, cu ajutorul contoarelor/sistemelor şi al echipamentelor de mãsurare care îndeplinesc condiţiile prevãzute de reglementãrile metrologice şi de standardele în vigoare. Determinarea cantitãţilor de gaze naturale în punctele de predare/preluare comercialã se realizeazã conform prevederilor Acordului tehnic.
ART. 8
(1) Cantitãţile de gaze naturale predate/ preluate se consemneazã în procese-verbale încheiate decadal/lunar, de operatorul sistemului de transport şi de utilizatorul sistemului de transport, în conformitate cu prevederile Acordului tehnic. Procesul-verbal final trebuie încheiat cel târziu în a 5-a zi calendaristicã de la finele lunii de livrare.
(2) Pãrţile pot contesta cantitãţile de gaze naturale predare/preluate în SNT, situaţie în care se aplicã prevederile Acordului tehnic.

VI. Tariful de transport; modalitãţi şi condiţii de platã

ART. 9
Utilizatorul sistemului de transport va plãti operatorului sistemului de transport contravaloarea serviciilor de transport prestate, calculatã în baza tarifului de transport prevãzut în anexa nr. 3, stabilit în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 10
(1) Facturarea lunarã a contravalorii serviciilor de transport al gazelor naturale prestate se realizeazã în baza capacitãţii rezervate în SNT, a numãrului de ore din fiecare lunã şi a cantitãţilor de gaze naturale predate/preluate de operatorul sistemului de transport, consemnate în procesele-verbale întocmite la punctele de predare/preluare comercialã, precum şi, dupã caz, a celorlalte obligaţii de platã care derivã din executarea prezentului contract.
(2) Modalitatea de platã, precum şi desemnarea bãncilor agreate pentru derularea operaţiunilor bancare se stabilesc de comun acord, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(3) Plata contravalorii serviciilor de transport al gazelor naturale se face în termen de 15 zile calendaristice de la data emiterii facturii de cãtre operatorul sistemului de transport. În cazul în care data scadenţei este zi nelucrãtoare, termenul se socoteşte împlinit în urmãtoarea zi lucrãtoare.
(4) Obligaţia de platã este consideratã îndeplinitã la data intrãrii sumelor respective totale în contul operatorului sistemului de transport.

VII. Drepturile şi obligaţiile operatorului sistemului de transport

ART. 11
Operatorul sistemului de transport are urmãtoarele drepturi:
a) sã încaseze contravaloarea serviciilor de transport al gazelor naturale prestate;
b) sã limiteze/întrerupã prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale, cu preavizare conform prevederilor din contract, în cazul neîndeplinirii la termenele şi în condiţiile stipulate prin prezentul contract a obligaţiilor de platã;
c) sã limiteze preluarea/predarea cantitãţilor de gaze naturale la nivelul capacitãţii de transport rezervate, în situaţia în care, fãrã acordul operatorului sistemului de transport, cantitãţile de gaze naturale ce urmeazã sã fie predate în/preluate din SNT necesitã o capacitate mai mare decât capacitatea de transport rezervatã prin contract;
d) sã limiteze sau sã întrerupã transportul gazelor naturale, cu preavizare conform prevederilor RPFD al SNT, în scopul remedierii avariilor apãrute în sistemul de transport, reluarea acestuia urmând sã se facã imediat dupã înlãturarea cauzelor întreruperii;
e) sã iniţieze modificarea şi/sau completarea prezentului contract, în cazul modificãrii circumstanţelor care au stat la baza încheierii acestuia;
f) sã procedeze la transferul obligatoriu de capacitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului, modificând unilateral, în mod corespunzãtor, prezentul contract;
g) sã refuze aprobarea transferului de capacitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului;
h) sã sisteze prestarea serviciilor de transport, în cazul în care utilizatorul sistemului de transport nu respectã prevederile Regulamentului referitoare la derularea prezentului contract;
i) sã refuze prestarea serviciilor de transport, în cazul în care utilizatorul sistemului de transport refuzã sã preia capacitatea rezervatã aferentã unui nou client, corespunzãtor capacitãţii nepreluate;
j) sã modifice unilateral prezentul contract, în conformitate cu prevederile Regulamentului;
k) sã refuze preluarea în SNT a gazelor naturale care nu respectã cel puţin condiţiile de calitate prevãzute în Acordul tehnic;
l) sã refuze modificarea programului de transport sau executarea de manevre tehnice ce fac posibilã compensarea cantitãţilor de gaze naturale, la solicitarea utilizatorului sistemului de transport, dacã prin aceasta operarea SNT nu se mai poate face în condiţii de echilibru şi siguranţã.
ART. 12
Operatorul sistemului de transport are urmãtoarele obligaţii:
a) sã factureze lunar utilizatorului sistemului de transport contravaloarea serviciilor de transport al gazelor naturale prestate;
b) sã permitã accesul la SNT al utilizatorului sistemului de transport sau al unui terţ desemnat de acesta, în punctele de predare/preluare comercialã prevãzute în contract, în conformitate cu prevederile RPFD al SNT şi ale Acordului tehnic;
c) sã menţinã la dispoziţia utilizatorului sistemului de transport capacitatea rezervatã la nivelul prevãzut în contract;
d) sã preia cantitãţile de gaze naturale în condiţiile de calitate şi de presiune specificate în contract, la punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, sã le transporte şi sã le livreze utilizatorului sistemului de transport sau unui terţ desemnat de acesta, în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, la nivelurile şi în condiţiile de calitate şi de presiune specificate în contract;
e) sã consemneze în procesele-verbale încheiate decadal/lunar, potrivit art. 8 alin. (1) din prezentul contract, cantitãţile de gaze naturale preluate în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT de la utilizatorul SNT sau de la un terţ desemnat de acesta, cu defalcarea acestora pe punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT. În cazul în care în punctul de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT mãsurarea este comunã mai multor utilizatori, va fi încheiat un proces-verbal unic în care se va menţiona cantitatea totalã preluatã, defalcatã pe fiecare utilizator;
f) sã consemneze în procesele-verbale încheiate decadal/lunar, în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, încheiate potrivit art. 8 alin. (1) din prezentul contract, cantitãţile de gaze naturale predate utilizatorului sistemului de transport sau terţului desemnat de acesta. În cazul în care în punctul de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT mãsurarea este comunã mai multor utilizatori, va fi încheiat un proces-verbal unic în care se va menţiona cantitatea totalã predatã, defalcatã pe fiecare utilizator;
g) sã anunţe utilizatorul sistemului de transport despre eventualele întreruperi în efectuarea transportului gazelor naturale, în situaţiile prevãzute la art. 11 lit. b) şi d);
h) se reia prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale, cu respectarea prevederilor RPFD al SNT, în termen de maximum 48 de ore de la data efectuãrii plãţii, în cazul în care întreruperea prestãrii serviciului de transport a fost efectuatã în condiţiile art. 11 lit. b);
i) sã preia riscurile legate de preluarea în transportul prin şi predarea din SNT a gazelor naturale, cu excepţia riscurilor contractuale ce derivã din obligaţia prevãzutã la lit. d) privind condiţiile de calitate a gazelor naturale, obligaţie pentru care rãspunderea contractualã a operatorului sistemului de transport este angajatã începând cu 1 iulie 2007;
j) sã asigure funcţionarea corespunzãtoare a sistemelor şi a echipamentelor de mãsurare în punctele de predare/preluare comercialã, conform prevederilor Acordului tehnic;
k) sã livreze cantitãţile de gaze naturale în conformitate cu programul de transport, în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 11 lit. b) şi d);
l) sã notifice utilizatorului sistemului de transport orice modificare a circumstanţelor care au stat la baza întocmirii prezentului contract, cu respectarea prevederilor RPFD al SNT;
m) sã preia capacitatea rezervatã returnatã voluntar de utilizatorul sistemului de transport, exclusiv în cazul în care existã o solicitare pentru respectiva capacitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului;
n) sã informeze utilizatorul sistemului de transport în legãturã cu motivele limitãrii sau întreruperii prestãrii serviciilor de transport al gazelor naturale, în conformitate cu prevederile RPFD al SNT.

VIII. Drepturile şi obligaţiile utilizatorului sistemului de transport

ART. 13
Utilizatorul sistemului de transport are urmãtoarele drepturi:
a) sã aibã acces la SNT, în punctele de predare/preluare comercialã prevãzute în contract, în conformitate cu prevederile RPFD al SNT şi ale Acordului tehnic;
b) sã solicite operatorului sistemului de transport executarea unor manevre tehnice ce fac posibilã compensarea cantitãţilor de gaze naturale prin preluãri din alte puncte de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, în situaţia în care la un anumit punct de predare/preluare comercialã condiţiile de preluare se deterioreazã;
c) sã solicite operatorului sistemului de transport revenirea la parametrii tehnologici prevãzuţi în contract, în situaţia în care condiţiile de livrare a gazelor naturale în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT se modificã;
d) sã solicite operatorului sistemului de transport modificarea şi completarea prezentului contract, în cazul modificãrii circumstanţelor care au stat la baza încheierii acestuia;
e) sã solicite operatorului sistemului de transport preluarea integralã sau parţialã a capacitãţii rezervate, în conformitate cu prevederile Regulamentului; returnarea voluntarã de capacitate poate fi solicitatã exclusiv pentru perioada cuprinsã între data la care solicitarea devine efectivã şi data încetãrii contractului;
f) sã transfere integral sau parţial capacitatea rezervatã, cu acordul operatorului sistemului de transport, în conformitate cu prevederile Regulamentului;
g) sã solicite şi sã primeascã din partea operatorului sistemului de transport sumele prevãzute la art. 22 alin. (1) din prezentul contract.
ART. 14
Utilizatorul sistemului de transport are urmãtoarele obligaţii:
a) sã plãteascã integral şi la termen facturile emise de operatorul sistemului de transport, reprezentând contravaloarea serviciilor de transport prestate, precum şi, dupã caz, a celorlalte obligaţii de platã care derivã din executarea prezentului contract;
b) sã asigure cantitãţile de gaze naturale, cel puţin în condiţiile de calitate prevãzute în Acordul tehnic, în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, stipulate în prezentul contract, în limita capacitãţii rezervate, corespunzãtor programului de transport prevãzut în anexa nr. 2;
c) sã comunice operatorului sistemului de transport cantitatea de gaze naturale pentru fiecare punct de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, conform prezentului contract;
d) sã preia cantitatea de gaze naturale transportatã la punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, prevãzutã în prezentul contract;
e) sã consemneze în procesele-verbale încheiate decadal/lunar, potrivit art. 8 alin. (1) din prezentul contract, cantitãţile de gaze naturale predate operatorului sistemului de transport în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, direct sau prin terţul desemnat, cu defalcarea acestora pe punctele de predare/preluare comercialã de la ieşire din SNT. În cazul în care în punctul de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT mãsurarea este comunã mai multor utilizatori, va fi încheiat un proces-verbal unic în care se va menţiona cantitatea totalã preluatã, defalcatã pe fiecare utilizator;
f) sã consemneze în procesele-verbale încheiate decadal/lunar, în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, încheiate potrivit art. 8 alin. (1) din prezentul contract, cantitãţile de gaze naturale preluate, direct sau prin terţul desemnat, de la operatorul sistemului de transport. În cazul în care în punctul de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT mãsurarea este comunã mai multor utilizatori, va fi încheiat un proces-verbal unic în care se va menţiona cantitatea totalã predatã, defalcatã pe fiecare utilizator;
g) sã notifice operatorului sistemului de transport orice modificare a circumstanţelor care au stat la baza întocmirii prezentului contract, cu respectarea prevederilor RPFD al SNT;
h) sã notifice operatorului sistemului de transport nominalizarea terţului desemnat sã asigure/sã preia cantitatea de gaze naturale, conform programului de transport;
i) sã accepte necondiţionat amestecul gazelor naturale predate în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT cu cele existente în conducte, sub rezerva asigurãrii de cãtre operatorul sistemului de transport cel puţin a condiţiilor de calitate prevãzute în Acordul tehnic.

IX. Garanţii

ART. 15
(1) La data încheierii prezentului contract pãrţile pot sã îşi prezinte reciproc unul sau mai multe instrumente de garantare a propriilor obligaţii convenite de acestea.
(2) Garanţia prevãzutã la alin. (1) este destinatã îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale pãrţilor, la adãpostul unor evenimente viitoare neprevãzute care ar putea sã îl aducã pe operatorul sistemului de transport/utilizatorul sistemului de transport în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
(3) Constituirea instrumentelor de garantare, potrivit alin. (1), se realizeazã în condiţii de echivalenţã.

X. Modificarea programului de transport

ART. 16
(1) Utilizatorul sistemului de transport poate solicita operatorului sistemului de transport modificarea programului prevãzut în anexa nr. 2. Notificarea privind modificarea programului de transport se transmite operatorului sistemului de transport, cu respectarea termenelor prevãzute în RPFD al SNT.
(2) Pãrţile vor conveni asupra modificãrilor, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
(3) În cazul în care operatorul sistemului de transport nu înainteazã observaţiile în termenul prevãzut la alin. (2), programul de transport notificat de utilizatorul sistemului de transport este considerat acceptat.
(4) În situaţia notificãrii de cãtre operatorul sistemului de transport a refuzului de modificare a programului de transport, acesta trebuie motivat, cu respectarea termenului prevãzut la alin. (2). În cazul lipsei motivãrii refuzului, programul de transport notificat de utilizatorul sistemului de transport este considerat acceptat.
ART. 17
(1) Operatorul sistemului de transport poate solicita utilizatorului sistemului de transport modificarea programului prevãzut în anexa nr. 2. Notificarea privind modificarea programului de transport se transmite utilizatorului sistemului de transport, cu respectarea termenelor prevãzute în RPFD şi SNT.
(2) Pãrţile vor conveni asupra modificãrilor, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
(3) În cazul în care utilizatorul sistemului de transport nu înainteazã observaţiile în termenul prevãzut la alin. (2), programul de transport notificat de operatorul sistemului de transport este considerat acceptat.
(4) În situaţia notificãrii de cãtre utilizatorul sistemului de transport a refuzului de modificare a programului de transport, acesta trebuie motivat, cu respectarea termenului prevãzut la alin. (2). În cazul lipsei motivãrii refuzului, programul de transport notificat de operatorul sistemului de transport este considerat acceptat.
ART. 18
În cazul în care pãrţile nu convin asupra modificãrilor solicitate, conform art. 16 şi 17, pãrţile vor proceda la respectarea programului de transport prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 19
(1) Utilizatorul sistemului de transport poate depãşi capacitatea rezervatã, în limita a 5% din aceasta. Pentru luna în care capacitatea rezervatã a fost depãşitã în limita a 5%, operatorul sistemului de transport va factura utilizatorului sistemului de transport o sumã corespunzãtoare capacitãţii majorate.
(2) Orice depãşire a capacitãţii rezervate, peste limita prevãzutã la alin. (1), se face numai cu acordul prealabil al operatorului sistemului de transport, în funcţie de regimul tehnologic admis pentru conducte.
ART. 20
Pãrţile sunt obligate sã îşi notifice situaţiile care ar putea cauza o întrerupere temporarã sau o limitare a preluãrii, transportului ori livrãrii cantitãţilor de gaze naturale, cu minimum 3 zile lucrãtoare înaintea producerii acestora, inclusiv în cazul efectuãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii periodice.

XI. Clauza de confidenţialitate

ART. 21
(1) Pãrţile sunt obligate ca pe perioada valabilitãţii prezentului contract sã pãstreze confidenţialitatea datelor, a documentelor şi a informaţiilor obţinute în baza acestuia.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) urmãtoarele date, documente şi informaţii:
a) cele pentru a cãror dezvãluire s-a primit acordul scris al celeilalte pãrţi contractante;
b) cele care la data dezvãluirii sunt de circulaţie publicã;
c) cele solicitate de organele abilitate ale statului, în baza unei obligaţii legale de informare;
d) cele considerate a nu avea caracter confidenţial, conform legislaţiei în vigoare.

XII. Rãspunderea contractualã

ART. 22
(1) Utilizatorul sistemului de transport este îndrituit sã solicite şi sã primeascã:
a) o sumã calculatã prin înmulţirea diferenţei dintre cantitatea predatã şi cea preluatã de utilizatorul sistemului de transport cu preţul gazelor naturale din import, considerat de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale la evaluarea sumei fixe unitare pentru achiziţia gazelor naturale în perioada respectivã - în situaţia în care cantitatea de gaze naturale predatã operatorului sistemului de transport la punctul de predare/preluare de la intrarea în SNT nu este integral livratã utilizatorului sistemului de transport în punctul de predare/preluare de la ieşirea din SNT;
b) începând cu 1 iulie 2007, o sumã egalã cu 0,1% din contravaloarea gazelor naturale predate la ieşirea din SNT şi care se aflã în condiţii de calitate sub cele prevãzute în Acordul tehnic, potrivit buletinelor de analizã cromatograficã întocmite conform art. 6 alin. (1) din prezentul contract, calculatã prin înmulţirea cantitãţii de gaze naturale consemnate în procesul-verbal încheiat în punctul de perdare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, corespunzãtor perioadei de neasigurare a calitãţii, cu suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, evaluatã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale în perioada respectivã;
c) o sumã egalã cu contravaloarea componentei pentru rezervarea capacitãţii de transport, majoratã cu 100%, aplicatã la diferenţa dintre capacitatea rezervatã prin contract şi cea efectiv asiguratã de operatorul sistemului de transport, pentru luna respectivã - în situaţia în care, pe parcursul lunii de livrare, operatorul sistemului de transport nu menţine la dispoziţia utilizatorului sistemului de transport întreaga capacitate de transport rezervatã de acesta.
(2) În cazul în care suma prevãzutã la alin. (1) nu acoperã integral prejudiciul înregistrat, utilizatorul sistemului de transport are dreptul sã solicite şi sã primeascã suplimentar daune-interese, pânã la acoperirea integralã a prejudiciului cauzat, pentru situaţia în care operatorul sistemului de transport nu îşi îndeplineşte din culpã obligaţia de prestare a serviciilor de transport al gazelor naturale, precum şi orice alte obligaţii stabilite prin prezentul contract.
ART. 23
(1) Neîndeplinirea obligaţiei de platã a contravalorii serviciilor de transport al gazelor naturale, prevãzutã la art. 10 alin. (3), atrage:
a) perceperea unei cote a majorãrilor de întârziere, calculatã asupra valorii neachitate, egalã cu nivelul majorãrilor de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 16-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii pânã la achitarea integralã a acesteia, inclusiv ziua plãţii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã în termenul de graţie prevãzut de Legea nr. 469/2002 privind unele mãsuri pentru întãrirea disciplinei contractuale, cu modificãrile ulterioare;
b) limitarea prestãrii serviciului de transport al gazelor naturale începând cu a 26-a zi de la data emiterii facturii, cu preaviz de 5 zile calendaristice, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã;
c) întreruperea prestãrii serviciului de transport al gazelor naturale, cu preaviz de 5 zile calendaristice, începând cu ziua imediat urmãtoare expirãrii termenului de graţie prevãzut în Legea nr. 469/2002, cu modificãrile ulterioare, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã, inclusiv a majorãrilor de întârziere aferente.
(2) În cazul în care data scadenţei sau ziua imediat urmãtoare expirãrii termenului de graţie este zi nelucrãtoare, termenele prevãzute la alin. (1) se decaleazã în mod corespunzãtor.
ART. 24
(1) În cazul depãşirii capacitãţii rezervate, peste limita prevãzutã la art. 19 alin. (1) din prezentul contract, utilizatorul sistemului de transport va datora operatorului sistemului de transport contravaloarea componentei pentru rezervarea capacitãţii de transport, majoratã cu 100%, aplicatã la depãşirea de capacitate rezervatã faţã de capacitatea de transport rezervatã prin contract, pentru luna respectivã.
(2) În cazul în care utilizatorul sistemului de transport, la cererea operatorului sistemului de transport, nu cedeazã voluntar/nu recurge la facilitatea de transfer al capacitãţii rezervate şi neutilizate, procedându-se la transferul obligatoriu de capacitate, utilizatorul sistemului de transport este obligat la plata a 5% din capacitatea transferatã, pentru perioada cuprinsã între data transferului obligatoriu de capacitate şi cea a încetãrii contractului.
(3) În situaţia în care, începând cu 1 iulie 2007, pe parcursul lunii de livrare, utilizatorul sistemului de transport nu asigurã condiţiile de calitate a gazelor naturale în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT cel puţin la nivelul prevãzut în prezentul contract şi în Acordul tehnic, operatorul sistemului de transport este îndrituit sã solicite şi sã primeascã o sumã egalã cu 0,1% din contravaloarea gazelor naturale predate la intrarea în SNT şi care se aflã în condiţii de calitate sub cele prevãzute în Acordul tehnic, potrivit buletinelor de analizã cromatograficã întocmite conform art. 6 alin. (1) din prezentul contract; contravaloarea gazelor naturale este calculatã prin înmulţirea cantitãţii de gaze naturale consemnate în procesul-verbal încheiat în punctul de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, corespunzãtor perioadei de neasigurare a calitãţii, cu suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, evaluatã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale în perioada respectivã.
(4) În cazul în care suma prevãzutã la alin. (1)-(3) nu acoperã integral prejudiciul înregistrat, operatorul sistemului de transport are dreptul sã solicite şi sã primeascã suplimentar daune-interese, pânã la acoperirea integralã a prejudiciului cauzat, pentru situaţia în care utilizatorul sistemului de transport nu îşi îndeplineşte din culpã obligaţiile în cauzã, precum şi orice alte obligaţii stabilite prin prezentul contract.
ART. 25
Pentru obligaţiile contractuale, altele decât cele prevãzute la art. 23 şi 24, utilizatorul sistemului de transport va plãti operatorului sistemului de transport daune-interese, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.

XIII. Încetarea contractului

ART. 26
(1) Prezentul contract înceteazã:
a) la încheierea perioadei de valabilitate a contractului;
b) prin acordul pãrţilor;
c) prin denunţare unilateralã;
d) de drept, în condiţiile art. 30 alin. (4) din prezentul contract;
e) în cazul preluãrii de cãtre operatorul sistemului de transport a capacitãţii totale rezervate;
f) în cazul cesionãrii totale de cãtre utilizatorul sistemului de transport a capacitãţii rezervate;
g) în cazul transferului obligatoriu al capacitãţii totale rezervate, în condiţiile prevãzute în Regulament.
(2) Pãrţile sunt îndreptãţie sã procedeze la denunţarea unilateralã a contractului în urmãtoarele situaţii:
a) neexecutarea de cãtre una dintre pãrţi a obligaţiilor contractuale principale, derivate din obiectul prezentului contract;
b) declanşarea procedurii falimentului uneia dintre pãrţi;
c) dacã în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data notificãrii motivate a intenţiei de amendare a prezentului contract, având ca obiect una dintre obligaţiile contractuale principale, pãrţile nu ajung la o înţelegere comunã în legãturã cu modificarea şi/sau cu completarea acestuia;
d) modificarea obiectului propriu de activitate, de naturã a conduce la infirmarea calitãţii de operator al sistemului de transport/utilizator al sistemului de transport.
ART. 27
Intenţia de denunţare unilateralã a contractului trebuie notificatã celeilalte pãrţi în termen de 60 de zile calendaristice de la data exigibilitãţii obligaţiei neîndeplinite/declanşãrii procedurii falimentului/expirãrii termenului prevãzut la art. 26 alin. (2) lit. c)/modificãrii obiectului propriu de activitate, conform art. 26 alin. (2) lit. d).
ART. 28
Încetarea valabilitãţii prezentului contract nu are nici un efect asupra obligaţiilor contractuale decurgând din executarea acestuia pânã la data încetãrii.

XIV. Notificãri

ART. 29
(1) Pãrţile sunt obligate ca pe parcursul derulãrii prezentului contract sã îşi notifice reciproc, la sediul prevãzut în partea introductivã a prezentului contract, orice modificare a circumstanţelor avute în vedere la data semnãrii acestuia.
(2) Termenul de notificare este de maximum 5 zile calendaristice de la data producerii modificãrii de circumstanţe, dacã prin prezentul contract nu se prevede un alt termen.
(3) Modalitãţile de notificare sunt stabilite de pãrţile contractante de comun acord.

XV. Forţa majorã

ART. 30
(1) Cazul de forţã majorã este acel eveniment viitor, absolut imprevizibil şi insurmontabil, care exonereazã de rãspundere partea care îl invocã.
(2) Partea care invocã un caz de forţã majorã este obligatã sã îl notifice celeilalte pãrţi în termen de 48 de ore de la declanşarea evenimentului, respectiv sã remitã documentele justificative în termen de 10 zile calendaristice de la încetarea evenimentului; de asemenea, partea în cauzã este obligatã sã ia mãsurile posibile în vederea limitãrii consecinţelor produse de un asemenea caz.
(3) Cazurile de forţã majorã vor fi certificate de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
(4) În cazul în care forţa majorã nu înceteazã în termen de 60 de zile calendaristice, pãrţile au dreptul sã solicite încetarea de plin drept a contractului, fãrã ca vreuna dintre ele sã pretindã daune-interese.

XVI. Legislaţia aplicabilã. Soluţionarea litigiilor

ART. 31
Prevederile prezentului contract se supun legislaţiei române în vigoare.
ART. 32
(1) Pãrţile convin ca toate neînţelegerile privind validitatea contractului sau cele rezultate din interpretarea, executarea ori încetarea acestuia sã fie rezolvate pe cale amiabilã.
(2) În caz contrar, litigiile vor fi deduse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente ori vor fi supuse arbitrajului.

XVII. Cesiune

ART. 33
(1) Nici una dintre pãrţi nu va putea ceda sau transfera în orice mod, în tot sau în parte, drepturile şi/sau obligaţiile sale corelative decurgând din prezentul contract decât cu acordul scris şi prealabil al celeilalte pãrţi, cu excepţia celor care derivã din rezervarea de capacitate; în acest ultim caz, cesionarea este posibilã exclusiv în condiţiile Regulamentului.
(2) Notificarea intenţiei de cesionare se înainteazã celeilalte pãrţi contractante cu minimum 10 zile calendaristice înaintea datei transferului.
(3) Partea notificatã are obligaţia de a rãspunde motivat în termen de maximum 3 zile calendaristice de la data înregistrãrii notificãrii.
(4) În situaţia în care partea notificatã nu rãspunde sau, dupã caz, nu rãspunde motivat în termenul prevãzut la alin. (3), cesionarea este consideratã acceptatã.

XVIII. Alte clauze

ART. 34
...........................................................................

XIX. Clauze finale

ART. 35
În cazul schimbãrii formei juridice/ reorganizãrii judiciare, pãrţile se obligã sã comunice, în termen de maximum ... zile calendaristice de la aceastã datã, modul de îndeplinire a obligaţiilor contractuale reciproce.
ART. 36
Dispoziţiile prezentului contract se completeazã cu prevederile Codului comercial, ale Codului civil, ale Regulamentului, precum şi cu celelalte reglementãri în vigoare.
ART. 37
Prezentul contract poate fi modificat şi/sau completat cu prevederi specifice, potrivit înţelegerii pãrţilor, cu condiţia ca acestea sã nu fie neconforme cu obligaţiile pãrţilor, în calitate de titular de licenţe/consumator eligibil, respectiv sã nu contravinã prevederilor prezentului contract-cadru, precum şi celorlalte reglementãri în vigoare.
ART. 38
Anexa nr. 1 "Definirea unor termeni", anexa nr. 2 "Programul de transport" şi anexa nr. 3 "Tariful pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale cu rezervare de capacitate prin SNT" fac parte integrantã din prezentul contract.
ART. 39
Prezentul contract a fost încheiat astãzi, ... , în douã exemplare egal autentice sau cu aceeaşi valoare juridicã, câte unul pentru fiecare parte.

Operator al sistemului de transport Utilizator al sistemului de transport
Reprezentant legal, Reprezentant legal,
...................... .....................

Vizat Vizat
Oficiul juridic Oficiul juridic


ANEXA 1
la contractul-cadru

DEFINIREA UNOR TERMENI

- ANRGN - instituţie publicã autonomã de interes naţional, cu personalitate juridicã, aflatã în coordonarea primului-ministru, independentã din punct de vedere decizional, care elaboreazã, aplicã şi monitorizeazã respectarea sistemului de reglementãri obligatorii la nivel naţional, necesar pentru funcţionarea sectorului şi a pieţei gazelor naturale în condiţii de eficienţã, siguranţã, concurenţã, transparenţã, tratament nediscriminatoriu al participanţilor la piaţa de gaze naturale şi de protecţie a consumatorilor şi a mediului;
- cantitate contractatã - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin contract, exprimatã în mc, în condiţii standard;
- cantitate orarã/zilnicã/lunarã contractatã - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin contract, exprimatã în mc, în condiţii standard, cu referire la fiecare orã/zi/lunã calendaristicã cuprinsã în perioada din contract;
- capacitate operaţionalã - capacitatea de transport a SNT, luatã în considerare la fundamentarea tarifului pentru prestarea serviciilor de transport, aplicabil în perioada de valabilitate a contractului de transport;
- capacitate rezervatã - capacitatea pe care operatorul sistemului de transport se obligã sã o punã la dispoziţie utilizatorului sistemului de transport, în orice moment pe perioada de valabilitate a contractului, şi care se stabileşte pe baza cantitãţii maxime orare de gaze aprobate pentru transport şi exprimatã în mii mc pe orã, în condiţii de referinţã, conform reglementãrilor în vigoare;
- modificare de circumstanţe - schimbarea condiţiilor tehnice, comerciale, economico-financiare şi legale care au servit drept bazã şi care au fost avute în vedere la data semnãrii contractului;
- prejudiciu - daune patrimoniale directe şi indirecte, produse din cauza neîndeplinirii culpabile a obligaţiilor contractuale;
- punct de predare/preluare comercialã a gazelor naturale - ansamblul instalaţiilor care asigurã mãsurarea gazelor naturale din punctul în care acestea trec din proprietatea/custodia furnizorului/operatorului sistemului de transport în cea a operatorului de distribuţie/înmagazinare sau a consumatorului;
- solicitant - persoana juridicã românã sau strãinã care îşi exprimã intenţia încheierii contractului de transport al gazelor naturale;
- tarif de transport - tariful aferent prestãrii, de cãtre operatorul sistemului de transport, a serviciilor de transport al gazelor naturale;
- terţ - persoana juridicã românã, titularã a licenţei de furnizare a gazelor naturale, precum şi a dreptului de proprietate asupra unor cantitãţi determinate de gaze naturale, destinate utilizatorului sistemului de transport din contractul de transport al gazelor naturale;
- utilizator al sistemului de transport - persoana juridicã românã, titularã a licenţei de furnizare/licenţei de distribuţie/licenţei de înmagazinare, consumatorul eligibil, precum şi persoana juridicã strãinã care are dreptul de acces la SNT.


ANEXA 2
la contractul- cadru





┌────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┬───────┬───────┬────────┬────────┬──────┬──────┬─────┐
│Nr. │Perioada │Puncte de │Presiu- │ │Canti- │ Debit │Puncte │Presiu- │Canti-│Debit │ │
│crt.│de li- │predare/ │nea mi- │Furnizori │tate │ orar │de pre- │nea mi- │tate │orar │ Obs.│
│ │vrare │preluare │nimã/ │ │(mii │(mc/h) │dare/ │nimã/ │(mii │(mc/h)│ │
│ │(luna/ │de la in- │maximã │ │ mc) │ │preluare│maximã │ mc) │ │ │
│ │trimestru│trarea în │ (bar) │ │ │ │de la │(bar) │ │ │ │
│ │/an) │ SNT │ │ │ │ │ieşirea │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │din SNT │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ 1 │Ianuarie │"X" │ │"A" │ │ │"a1" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┴───────┴───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"a2" │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │... │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"an" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┬───────────────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │Total "A" │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┴───────────────┴────────┴────────┴──────┴──────┴─────┤
│ │ │ │ │............................................................... │
│ │ │ │ ├──────────┬───────────────┬────────┬────────┬──────┬──────┬─────┤
│ │ │ │ │"N" │ │"n1" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┴───────────────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"n2" │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │... │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"nn" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┬───────────────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │Total "N" │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────────┼────────┼──────────┼───────┬───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │Total "X" │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────────┴────────┴──────────┴───────┴───────┴────────┴────────┴──────┴──────┴─────┤
│ │ │ .......................................................................... │
│ │ ├──────────┬────────┬──────────┬───────┬───────┬────────┬────────┬──────┬──────┬─────┤
│ │ │"Z" │ │"A" │ │ │"a1" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┴───────┴───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"a2" │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │... │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"an" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┬───────────────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │Total "A" │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┴───────────────┴────────┴────────┴──────┴──────┴─────┤
│ │ │ │ │............................................................... │
│ │ │ │ ├──────────┬───────────────┬────────┬────────┬──────┬──────┬─────┤
│ │ │ │ │"M" │ │"m1" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┴───────────────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"m2" │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │... │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │"mn" │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──────────┬───────────────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │Total "M" │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────────┼────────┼──────────┼───────┬───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │Total "Z" │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┼───────┼───────┼────────┼────────┼──────┼──────┼─────┤
│ * │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ianuarie │ - │ - │ - │ │ - │ - │ │ │ │ │
└────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┴───────┴───────┴────────┴────────┴──────┴──────┴─────┘




ANEXA 3
la contractul-cadru

TARIFUL
pentru prestarea serviciilor de transport al
gazelor naturale cu rezervare de capacitate prin SNT


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016