Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 447 din 22 aprilie 2024 privind completarea Regulamentului de ordine interioară în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, aprobat prin Decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 543/2012
EMITENT: Administraţia Naţională a Penitenciarelor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 425 din 9 mai 2024
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5^1)-(5^7) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4) lit. b) din Metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 970/2023,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2016 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu completările ulterioare,
directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezenta decizie.
ART. I
După capitolul VII al Regulamentului de ordine interioară în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, aprobat prin Decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nr. 543/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 423 din 26 iunie 2012, se introduce un nou capitol, capitolul VIII „Măsuri în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă“, cu următorul cuprins:
" CAP. VIII
Măsuri în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă
ART. 81
(1) Fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărţuire morală, astfel cum aceasta este definită conform art. 2 alin. (5^1) şi (5^2) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Personalul sistemului penitenciar are obligaţia de a respecta normele privind interzicerea hărţuirii morale la locul de muncă, prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Niciun angajat nu va fi sancţionat, eliberat din funcţie sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, promovare sau formare profesională, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă.
(4) Angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condiţiile Legii nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravenţională sau penală a angajatului pentru faptele respective.
(5) Este interzisă stabilirea, în orice formă, de reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne angajaţii la săvârşirea de acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă.
(6) Administraţia Naţională a Penitenciarelor informează periodic angajaţii cu privire la drepturile acestora privind egalitatea de şanse şi tratament în relaţiile de muncă, aplică măsuri de prevenire şi acţiune pentru eliminarea hărţuirii la locul de muncă şi elaborează programe de instruire şi campanii de informare şi conştientizare a angajaţilor despre acest fenomen.
(7) Modalităţile de raportare, analiză, gestionare şi soluţionare a situaţiilor de hărţuire morală la locul de muncă se stabilesc prin procedură internă."
ART. II
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor,
Dan Halchin
Bucureşti, 22 aprilie 2024.
Nr. 447.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: