Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 435 din 13 septembrie 2005  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 20/12/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate in asistenta medicala primara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 435 din 13 septembrie 2005 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 20/12/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate in asistenta medicala primara

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 924 din 17 octombrie 2005

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Mihai Paul Cotta - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 20/12/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate în asistenţa medicalã primarã, excepţie ridicatã de C.M.I. Dr. Constanţa Bogdan în Dosarul nr. 6.720/2004 al Judecãtoriei Sectorului 3 Bucureşti.
La apelul nominal au rãspuns Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, prin consilier juridic, şi Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Municipiului Bucureşti, prin consilier juridic, lipsind autorul excepţiei, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentanţii pãrţilor prezente solicitã respingerea excepţiei, întrucât ordinul criticat de autorul excepţiei şi-a încetat aplicabilitatea.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, ca inadmisibilã, deoarece, potrivit <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã, controlul de constituţionalitate pe cale de excepţie se exercitã numai asupra legilor şi ordonanţelor.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 18 mai 2005, pronunţatã în Dosarul 6.720/2004, Judecãtoria Sectorului 3 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 20/12/2003 , excepţie ridicatã de C.M.I. Dr. Constanţa Bogdan în dosarul menţionat, având ca obiect judecarea unei acţiuni în pretenţii.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine cã actul normativ criticat încalcã dispoziţiile constituţionale privitoare la neretroactivitatea legilor, întrucât a fost publicat în Monitorul Oficial al României la 6 februarie 2003, iar la art. 2 acesta prevede cã intrã în vigoare la 1 ianuarie 2003.
Judecãtoria Sectorului 3 Bucureşti considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, "în condiţiile în care la baza emiterii <>Ordinului nr. 20/2003 au stat prevederile <>art. 10 alin. 6 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri de sãnãtate care reglementeazã în sarcina Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate elaborarea normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru, pânã la data de 15 decembrie a anului în curs pentru anul urmãtor, fiind un act administrativ cu caracter normativ, aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui CNAS".
În conformitate cu prevederile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã. Se aratã cã, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale ale art. 146 lit. d), precum şi cu cele ale <>art. 29 alin. (1) şi (6) din Legea nr. 47/1992 , "ordinele autoritãţilor administraţiei publice centrale nu pot constitui obiect al excepţiilor de neconstituţionalitate date în competenţa de soluţionare a Curţii Constituţionale".
Avocatul Poporului considerã cã excepţia este inadmisibilã. În argumentarea acestui punct de vedere se aratã cã, "potrivit art. 146 lit. d) din Constituţie şi <>art. 29 alin. (1) dn Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã, controlul de constituţionalitate pe cale de excepţie se exercitã numai asupra legilor şi ordonanţelor. Curtea, în jurisprudenţa sa, a statuat cã termenul de «lege» prevãzut la lit. d) a art. 146 din Constituţie nu este folosit în sens larg, cuprinzând toate actele normative, ci doar în sensul sãu strict". Este menţionatã, în acest sens, <>Decizia Curţii Constituţionale nr. 58/2004 .
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile pãrţilor prezente şi a procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, republicatã, precum şi celor ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã cu care a fost sesizatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum a fost formulat, îl constituie Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 20/12/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate în asistenţa medicalã primarã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 şi nr. 78 bis, ambele din 6 februarie 2003, în numãrul bis fiind publicate şi anexele la ordinul comun. Ulterior, <>Ordinul nr. 20/12/2003 şi-a încetat aplicabilitatea, potrivit art. 2 din Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 1.220/890/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 17 şi nr. 17 bis, ambele din 9 ianuarie 2004, care, la rândul sãu, şi-a încetat aplicabilitatea, potrivit art. 2 din Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 56/45/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 şi nr. 134 bis, ambele din 14 februarie 2005.
Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine cã, potrivit prevederilor art. 146 lit. d) din Constituţie, Curtea Constituţionalã "hotãrãşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti sau de arbitraj comercial". În aplicarea acestei dispoziţii constituţionale, <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 prevede: "Curtea Constituţionalã decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţã în vigoare, care are legãturã cu soluţionarea cauzei în orice fazã a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia."
În sensul acestor prevederi constituţionale şi legale care sunt de strictã interpretare, în jurisprudenţa sa (de exemplu, <>Decizia nr. 58 din 17 februarie 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 222 din 15 martie 2004), Curtea Constituţionalã a statuat cã "termenul «lege» prevãzut la lit. d) a art. 146 din Constituţie, republicatã, nu este folosit în sens larg, cuprinzând toate actele normative, ci doar în sensul sãu strict, de lege, prin care se înţelege actul legislativ adoptat de Parlament şi promulgat de Preşedintele României, şi de ordonanţã, care reprezintã actul adoptat de Guvern pe baza unei delegãri legislative. Conceptul de lege rezultã din îmbinarea criteriului formal cu cel material, întrucât conţinutul legii este determinat de importanţa acordatã de legiuitor aspectelor reglementate. Astfel, este evident cã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate privind alte acte normative nu este de competenţa Curţii Constituţionale, aceste acte fiind controlate, sub aspectul legalitãţii, de instanţele de contencios administrativ".
Curtea constatã cã, în cauzã, excepţia de neconstituţionalitate nu vizeazã dispoziţiile unei legi sau ale unei ordonanţe, ci se referã la acte normative emise de ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate. Aceastã excepţie este contrarã prevederilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , iar potrivit alin. (6) al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 , însãşi instanţa de judecatã trebuia sã respingã excepţia, ca fiind inadmisibilã, printr-o încheiere motivatã, fãrã a mai sesiza Curtea Constituţionalã. Întrucât instanţa de judecatã nu a aplicat aceste dispoziţii legale, Curtea urmeazã sã respingã excepţia ca inadmisibilã.

Potrivit considerentelor expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge, ca fiind inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 20/12/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate în asistenţa medicalã primarã, excepţie ridicatã de C.M.I. Dr. Constanţa Bogdan în Dosarul nr. 6.720/2004 al Judecãtoriei Sectorului 3 Bucureşti.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 13 septembrie 2005.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Mihai Paul Cotta

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016