Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 430 din 21 octombrie 2004 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 330-330^4 din Codul de procedura civila
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 37 din 12 ianuarie 2005
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Şerban Viorel Stãnoiu - judecãtor
Aurelia Popa - procuror
Cristina Cãtãlina Turcu - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 330-330^4 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Laurenţiu" - S.R.L. din Şag în Dosarul nr. 1.401/2003 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia comercialã.
La apelul nominal rãspund, pentru autorul excepţiei, avocat Gheorghe Piperea, iar pentru pãrţile Societatea Comercialã "Eurom Bank" - S.A. din Bucureşti şi Societatea Comercialã "Eurom Bank" - S.A. Sucursala Timiş, avocat Grigore Simion, lipsind cealaltã parte, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Preşedintele constatã cauza în stare de judecatã şi acordã cuvântul pe fond.
Reprezentantul autorului excepţiei solicitã admiterea acesteia, susţinând oral motivele de neconstituţionalitate a textelor de lege criticate, expuse în notele scrise prin care a motivat excepţia.
Reprezentantul pãrţilor prezente solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, arãtând cã textele de lege criticate sunt abrogate.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, motivând cã, la data sesizãrii Curţii Constituţionale, textele de lege criticate erau abrogate.
C U R T E A,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 3 iunie 2004, pronunţatã în Dosarul 1.401/2003, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia comercialã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 330, 330^1, 330^2, 330^3 şi 330^4 din Codul de procedurã civilã. Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Laurenţiu" - S.R.L. în dosarul cu numãrul de mai sus, având ca obiect recursul în anulare declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva unei decizii a Tribunalului Timiş - Secţia comercialã.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine cã textele de lege criticate încalcã, pe de-o parte, dispoziţiile art. 16, ale art. 129 şi ale art. 132 alin. (1) din Constituţie, iar pe de altã parte, dispoziţiile art. 6 pct. 1 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, deoarece procurorul face parte din completul de judecatã, putând influenţa ceilalţi membri ai acestuia, în sensul pronunţãrii unei soluţii favorabile procurorului general, respectiv admiterea recursului în anulare.
Principiul constituţional al imparţialitãţii procurorului nu poate fi respectat datoritã controlului ierarhic la care acesta este supus. Faptul cã recursul în anulare nu poate fi exercitat şi de justiţiabili duce la încãlcarea principiului egalitãţii participanţilor la procesul civil.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia comercialã opineazã în sensul cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate a devenit inadmisibilã, în temeiul <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , întrucât textul atacat a fost abrogat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 460 din 28 iunie 2003, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 195/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 26 mai 2004.
Avocatul Poporului apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, în temeiul <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , deoarece textul atacat a fost abrogat prin <>art. I pct. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã civilã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile reprezentantului autorului excepţiei, precum şi ale reprezentantului pãrţilor prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie, aşa cum rezultã din încheierea de sesizare şi din notele scrise prin care autorul motiveazã excepţia, dispoziţiile art. 330-330^4 din Codul de procedurã civilã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, având urmãtorul cuprins:
- Art. 330: "Procurorul general al Parchetului de pe lângã Curtea Supremã de Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, poate ataca cu recurs în anulare, la Curtea Supremã de Justiţie, hotãrârile judecãtoreşti irevocabile pentru urmãtoarele motive:
1. când instanţa a depãşit atribuţiile puterii judecãtoreşti;
2. când prin hotãrârea atacatã s-a produs o încãlcare esenţialã a legii, ce a determinat o soluţionare greşitã a cauzei pe fond ori aceastã hotãrâre este vãdit netemeinicã;
3. când s-au sãvârşit infracţiuni de cãtre judecãtori în legãturã cu hotãrârea pronunţatã;
4. când Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a constatat o încãlcare a drepturilor sau libertãţilor fundamentale şi faptul cã partea, potrivit legii române, poate obţine o reparaţie, cel puţin parţialã, prin anularea hotãrârii pronunţate de o instanţã românã.";
- Art 330^1: "În cazurile prevãzute de art. 330 pct. 1 şi 2, recursul în anulare se poate declara în termen de 1 an de la data când hotãrârea judecãtoreascã a rãmas irevocabilã.
Pentru motivul prevãzut la art. 330 pct. 3, recursul în anulare se poate declara în termen de 1 an de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare.
În cazul prevãzut de art. 330 pct. 4, recursul în anulare se poate declara în termen de 1 an de la data comunicãrii hotãrârii Curţii Europene a Drepturilor Omului cãtre statul român.";
- Art. 330^2: "Dupã introducerea recursului în anulare, la cererea procurorului general sau a pãrţii interesate, instanţa poate sã dispunã suspendarea executãrii hotãrârii atacate. În cazul în care suspendarea este cerutã de partea interesatã, cauţiunea este obligatorie şi va fi stabilitã de cãtre instanţã. Dispoziţiile art. 403 alin. 3 se aplicã în mod corespunzãtor.
Cererea de suspendare se poate soluţiona şi înainte de primul termen de judecatã, în camera de consiliu, cu citarea pãrţilor şi concluziile procurorului.";
- Art. 330^3: "La judecarea şi soluţionarea recursului în anulare se aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile privitoare la recurs.
Judecata recursului în anulare se face de urgenţã şi cu precãdere, cu participarea procurorului, care expune motivele acestui recurs şi pune concluzii.";
- Art. 330^4: "Pânã la închiderea dezbaterilor procurorul general îşi poate retrage motivat recursul în anulare. În acest caz, pãrţile din proces pot cere continuarea judecãţii."
Aceste dispoziţii sunt considerate de autorul excepţiei ca fiind neconstituţionale în raport cu dispoziţiile art. 16 din Constituţie privitor la egalitatea în drepturi, ale art. 129 referitor la folosirea cãilor de atac, ale art. 132 alin. (1) privitor la statutul procurorilor, precum şi cu dispoziţiile art. 6 pct. 1 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, referitor la dreptul la un proces echitabil.
Examinând excepţia, Curtea Constituţionalã constatã cã la data sesizãrii sale dispoziţiile art. 330-330^4 din Codul de procedurã civilã erau abrogate expres, fãrã a fi preluate, prin <>art. I pct. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 460 din 28 iunie 2003, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 195 din 25 mai 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 26 mai 2004. În consecinţã, în temeiul <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 potrivit cãruia "Curtea Constituţionalã decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţã în vigoare, care are legãturã cu soluţionarea cauzei în orice fazã a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia", excepţia de neconstituţionalitate urmeazã a fi respinsã ca inadmisibilã.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1, 2, 3, art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge ca inadmisibilã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 330-330^4 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Laurenţiu" - S.R.L. din Şag în Dosarul nr. 1.401/2003 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia comercialã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 21 octombrie 2004.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Cristina Cãtãlina Turcu
----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: