Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 349 din 17 martie 2009  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (5), art. 5 alin. (3) si (4), art. 9 alin. (2) si art. 10 alin. (1) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 349 din 17 martie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (5), art. 5 alin. (3) si (4), art. 9 alin. (2) si art. 10 alin. (1) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 9 aprilie 2009

Ioan Vida - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Simona Ricu - procuror
Doina Suliman - magistrat-asistent-şef

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (5), art. 5 alin. (3) şi (4), art. 9 alin. (2) şi art. 10 alin. (1) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, excepţie ridicatã de Horia Orãşanu, Dumitru Furdea, Daniela Florea, Vasile Nistor şi Costel Sântimbreanu în Dosarul nr. 2.024/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza este în stare de judecatã.
Reprezentantul Ministerului Public, având în vedere jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale, pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 14 octombrie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 2.024/2/2008, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (5), art. 5 alin. (3) şi (4), art. 9 alin. (2) şi art. 10 alin. (1) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.
Excepţia a fost ridicatã de Horia Orãşanu, Dumitru Furdea, Daniela Florea, Vasile Nistor şi Costel Sântimbreanu într-o acţiune în contencios administrativ formulatã în contradictoriu cu Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 şi Comisia parlamentarã a revoluţionarilor din decembrie 1989.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin cã dispoziţiile de lege criticate contravin prevederilor constituţionale ale art. 15 alin. (1), art. 16 alin. (1) şi art. 53, deoarece opereazã o încãlcare a unui drept deja câştigat, anume atribuirea calitãţii de luptãtor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989.
Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal apreciazã cã dispoziţiile de lege criticate nu contravin prevederilor constituţionale invocate.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a comunica punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Avocatului Poporului apreciazã cã textele de lege criticate sunt constituţionale.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au transmis punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 3 alin. (5), art. 5 alin. (3) şi (4), art. 9 alin. (2) şi art. 10 alin. (1) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Aceste texte de lege au urmãtoarea redactare:
- Art. 3 alin. (5): "Sediile asociaţiilor, ligilor, organizaţiilor, cluburilor şi fundaţiilor revoluţionarilor constituite pânã la data de 31 decembrie 1990, aflate în proprietatea statului şi pentru care exista un contract de închiriere la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, vor trece, fãrã platã, în patrimoniul acestora, iar sediile asociaţiilor, ligilor, organizaţiilor, cluburilor şi fundaţiilor revoluţionarilor constituite dupã aceastã datã, pânã la data de 31 decembrie 1992, precum şi sediile federaţiilor şi uniunilor naţionale de revoluţionari constituite pânã la 31 decembrie 2003 vor avea acelaşi regim juridic prevãzut pentru sediile partidelor politice.";
- Art. 5 alin. (3) şi (4): "(3) Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, dupã analizarea dosarelor persoanelor ce solicitã preschimbarea certificatelor, cu avizul comisiei parlamentare pentru controlul aplicãrii prevederilor prezentei legi, va elibera noul tip de certificat, care va avea un format unic, cu elemente de securizare - singurul document valabil pentru a beneficia de prevederile prezentei legi.
(4) Dosarele persoanelor care solicitã preschimbarea certificatelor trebuie sã conţinã documentaţia prevãzutã în <>Hotãrârea Guvernului nr. 566/1996 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, cu modificãrile ulterioare, pentru fiecare categorie, precum şi avizul reactualizat al unei organizaţii de revoluţionari legal constituite pânã la data de 31 decembrie 1992. Certificatele eliberate potrivit prezentei legi vor fi semnate de cãtre secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi de cãtre preşedintele comisiei parlamentare menţionate la alin. (3).";
- Art. 9 alin. (2): "Persoanele care solicitã preschimbarea documentelor care atestã titlurile prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. b), potrivit prezentei legi, precum şi preşedinţii organizaţiilor nominalizate la art. 5 alin. (4) poartã rãspunderea penalã pentru corectitudinea întocmirii dosarelor, care vor fi verificate de cãtre Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi avizate de Comisia parlamentarã a revoluţionarilor din decembrie 1989, în vederea eliberãrii de cãtre acesta a certificatelor doveditoare, preschimbate conform alin. (1).";
- Art. 10 alin. (1): "Persoanele care nu se încadreazã în prevederile art. 3 alin. (1) şi ale art. 9 alin. (5) şi care, în termen de 6 luni, nu fac contestaţie îşi pierd calitatea deţinutã anterior."
În opinia autorilor excepţiei, aceste dispoziţiile de lege sunt în neconcordanţã cu prevederile constituţionale ale art. 15 alin. (1) care consacrã principiul universalitãţii legii, ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi şi ale art. 53 referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertãţi.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã aceasta este neîntemeiatã.
În acest sens, Curtea observã cã art. 3 alin. (5) din lege acordã drept de proprietate asupra sediilor deţinute în clãdiri proprietate de stat organizaţiilor revoluţionarilor înfiinţate înainte de 31 decembrie 1990, care la data intrãrii în vigoare a legii au încheiate contracte de închiriere pentru sediile respective.
Aceste organizaţii se aflã într-o situaţie obiectiv diferitã faţã de cele care s-au înfiinţat dupã 31 decembrie 1990 şi faţã de cele care pânã la data intrãrii în vigoare a legii nu au obţinut sedii în clãdiri ale statului pentru care sã fi încheiat contracte de închiriere. Astfel, a reţinut Curtea prin <>Decizia nr. 591 din 19 septembrie 2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, 847 din 16 octombrie 2006.
De asemenea, art. 5 alin. (3) din lege a mai fost supus controlului de constituţionalitate pentru motive similare, iar Curtea Constituţionalã, prin <>deciziile nr. 412 din 16 mai 2006 şi nr. 496 din 8 iunie 2006, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 473 din 1 iunie 2006, respectiv nr. 556 din 27 iunie 2006, a constatat cã aceste dispoziţii legale nu contravin prevederilor constituţionale invocate.
De altfel, asupra dispoziţiilor <>art. 5, 9 şi 10 din Legea nr. 341/2004 , Curtea s-a mai pronunţat prin mai multe decizii, precum <>Decizia nr. 335 din 28 iunie 2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 7 septembrie 2005, <>Decizia nr. 309 din 29 martie 2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 8 mai 2007, şi <>Decizia nr. 412 din 16 mai 2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 473 din 1 iunie 2006.
Din motivarea acestei excepţii de neconstituţionalitate nu se pot reţine elemente noi, de naturã sã determine reconsiderarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, astfel cã atât soluţia, cât şi considerentele cuprinse în aceste decizii îşi pãstreazã valabilitatea şi în cauza de faţã.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (5), art. 5 alin. (3) şi (4), art. 9 alin. (2) şi art. 10 alin. (1) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, excepţie ridicatã de Horia Orãşanu, Dumitru Furdea, Daniela Florea, Vasile Nistor şi Costel Sântimbreanu în Dosarul nr. 2.024/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 17 martie 2009.


PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent-şef,
Doina Suliman

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016