Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DECIZIE nr. 345 din 10 decembrie 2002 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 19 alin. 3 teza finala din Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, republicata
Costica Bulai - preşedinte Constantin Doldur - judecãtor Kozsokar Gabor - judecãtor Petre Ninosu - judecãtor Lucian Stangu - judecãtor Şerban Viorel Stanoiu - judecãtor Ioan Vida - judecãtor Aurelia Popa - procuror Maria Bratu - magistrat-asistent
Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 19 alin. 3 teza finala din Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu alta destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, republicatã, excepţie ridicatã de Marian Oprea în Dosarul nr. 11.575/2001 al Judecãtoriei Constanta. La apelul nominal lipsesc pãrţile, fata de care procedura de citare este legal îndeplinitã. Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei, ca inadmisibila, arãtând ca asupra constituţionalitãţii dispoziţiilor <>art. 19 alin. 3 teza finala din Legea nr. 85/1992 , republicatã, Curtea s-a pronunţat prin Decizia nr. 70 din 27 februarie 2001, constatând ca acest text este neconstitutional.
CURTEA, având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constata urmãtoarele: Prin Încheierea din 3 octombrie 2001, pronunţatã în Dosarul nr. 11.575/2001, Judecãtoria Constanta a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 19 alin. 3 din Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu alta destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, republicatã, excepţie ridicatã de Marian Oprea. În motivarea exceptiei de neconstituţionalitate se susţine ca prevederile <>art. 19 alin. 3 din Legea nr. 85/1992 , republicatã, contravin prevederilor art. 16 alin. (1) şi ale art. 41 alin. (2) din Constituţie. Instanta de judecata apreciazã ca excepţia de neconstituţionalitate ridicatã este intemeiata. Potrivit prevederilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate ridicate. Guvernul arata ca excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibila, întrucât Curtea a constatat printr-o decizie anterioarã neconstituţionalitatea dispoziţiei legale criticate. Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.
CURTEA, examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele: Curtea Constituţionalã este competenta, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (1), ale <>art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã. Critica de neconstituţionalitate are ca obiect prevederile <>art. 19 alin. 3 teza finala din Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu alta destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 15 iulie 1998. Prin art. 19 din aceasta lege sunt sancţionate cu nulitate absolutã contractele de vânzare-cumpãrare de locuinţe sau de spaţii cu alta destinaţie, încheiate cu încãlcarea dispoziţiilor <>Decretului-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului cãtre populaţie şi ale <>Legii nr. 85/1992 . În alin. 3 al aceluiaşi articol se reglementeazã sesizarea instanţelor judecãtoreşti pentru constatarea nulitãţii, precum şi restabilirea situaţiei anterioare prin restituirea preţului de vânzare, dar cu reţinerea chiriei aferente perioadei de la contractare şi pana la restituire. În sfârşit, teza finala a acestui alineat, care de altfel este criticata de autorul exceptiei, prevede ca "Sumele restituite nu sunt purtãtoare de dobânzi şi nici nu se actualizeazã". Curtea constata ca asupra constituţionalitãţii dispoziţiilor <>art. 19 alin. 3 teza finala din Legea nr. 85/1992 , republicatã, s-a pronunţat prin Decizia nr. 70 din 27 februarie 2001, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 10 mai 2001, constatând ca prevederea potrivit cãreia "Sumele restituite nu sunt purtãtoare de dobânzi şi nici nu se actualizeazã" este neconstitutionala. Întrucât Curtea a constatat, printr-o decizie anterioarã, neconstituţionalitatea dispoziţiei legale criticate, aceasta, în temeiul <>art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, nu mai poate face obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate, operand o cauza de inadmisibilitate, iar potrivit dispoziţiilor alin. (6) din acelaşi articol, dacã se ridica o astfel de excepţie, instanta judecãtoreascã trebuie sa o respingã, pentru acest temei, printr-o încheiere motivatã, fãrã a mai sesiza Curtea Constituţionalã.
Fata de cele expuse, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 alin. (3) şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,
CURTEA În numele legii DECIDE:
Respinge, ca fiind inadmisibila, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 19 alin. 3 teza finala din Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu alta destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, republicatã, excepţie ridicatã de Marian Oprea în Dosarul nr. 11.575/2001 al Judecãtoriei Constanta. Definitiva şi obligatorie. Pronunţatã în şedinţa publica din data de 10 decembrie 2002.
PREŞEDINTE, prof. univ. dr. COSTICA BULAI
Magistrat-asistent, Maria Bratu
────────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email