Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 332 din 25 iunie 2024  privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 332 din 25 iunie 2024 privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 629 din 3 iulie 2024
    În temeiul dispoziţiilor art. 10 alin. (2) pct. 32 şi ale art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 13 alin. (1) şi (2), art. 18 alin. (1) şi ale art. 20 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor art. 62 alin. (2) şi art. 70 alin. (2), (5) şi (12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al dispoziţiilor art. IV alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă,
    Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii emite prezenta decizie.
    ART. I
    Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 30 octombrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) Operator - ORANGE ROMANIA - S.A.;"

    2. La articolul 2 alineatul (1), după litera r) se introduce o nouă literă, litera s), cu următorul cuprins:
    "s) TAC (Type Allocation Code) - primele 8 cifre ale codului IMEI (International Mobile Equipment Identity), cod care identifică fiecare echipament terminal unic în toate reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, conform documentelor tehnice emise de către GSM Association (GSMA) - GSM Association Official Document TS.06 - IMEI Allocation and Approval Process."

    3. La articolul 20, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (7)-(9), cu următorul cuprins:
    "(7) În vederea aplicării dispoziţiilor art. 3 alin. (1), Operatorul are obligaţia de a oferi furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice, în mod neîntrerupt, serviciul de interconectare bazat pe tehnologia IP, în condiţiile prevăzute de prezenta decizie.
(8) Interconectarea prevăzută la alin. (7) se realizează prin legături de date securizate, asigurându-se redundanţa atât la nivel fizic, cât şi logic.
(9) În vederea transportului apelurilor către serviciul de urgenţă 112, Operatorul preia cu prioritate traficul de la punctul de interconectare cu un furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice şi îl transmite cu prioritate către SNUAU, utilizând protocolul SIP/SIP-I, conform dispoziţiilor art. 3^1."

    4. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura în mod neîntrerupt transmiterea apelurilor către serviciul de urgenţă 112, prin utilizarea serviciilor Operatorului de tranzit comutat ori de interconectare bazată pe tehnologia IP, în funcţie de tehnologia utilizată la iniţierea apelului către serviciul de urgenţă 112, inclusiv în cazurile în care utilizatorii finali se află în roaming pe teritoriul României."

    5. La articolul 21, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) În cazul utilizării tehnologiei cu comutare de pachete, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a introduce indicativul de arie geografică corespunzător ariei geografice din care a fost iniţiat apelul, în conformitate cu Planul naţional de numerotaţie, în câmpurile de antet din cadrul mesajului de semnalizare «SIP Invite» al protocolului de semnalizare SIP. În cazul în care tehnologiile implementate de către unii dintre furnizori nu permit utilizarea protocolului de semnalizare SIP, se va utiliza protocolul de semnalizare SIP-I."

    6. La articolul 21, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Operatorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite către SNUAU, în mod transparent, indicativul de arie geografică introdus de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, în conformitate cu dispoziţiile alin. (3) şi (3^1)."

    7. La articolul 23, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Tariful care poate fi perceput pentru serviciul de interconectare în vederea tranzitului apelurilor către serviciul de urgenţă 112 furnizat de Operator nu va putea depăşi 0,05 eurocenţi/minut.
    ..............................................................
    (3) Tariful pentru serviciul de interconectare în vederea tranzitului apelurilor către serviciul de urgenţă 112 furnizat de Operator altor furnizori de reţele publice de comunicaţii electronice se facturează de acesta, împreună cu toate tarifele pentru serviciile necesare pentru realizarea, modificarea şi exploatarea interconectării între reţeaua Operatorului şi SNUAU, administratorului SNUAU."

    8. La articolul 24^1, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) În cazul utilizării tehnologiei cu comutare de pachete, furnizorii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a introduce indicativul de arie geografică corespunzător ariei geografice din care a fost iniţiat apelul, în conformitate cu Planul naţional de numerotaţie, în câmpurile de antet din cadrul mesajului de semnalizare «SIP Invite» al protocolului de semnalizare SIP. În cazul în care tehnologiile implementate de către unii dintre furnizori nu permit utilizarea protocolului de semnalizare SIP, se va utiliza protocolul de semnalizare SIP-I."

    9. La articolul 25, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite informaţia de localizare determinată, indiferent de tipul reţelei sau de echipamentul terminal utilizat, pentru toate categoriile de apeluri către serviciul de urgenţă 112, în condiţiile prezentei decizii."

    10. La articolul 27, alineatele (1) şi (2^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) În funcţie de tehnologia utilizată la iniţierea apelului către serviciul de urgenţă 112, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite informaţia de localizare primară, prevăzută la art. 25 alin. (1), la iniţierea fiecărui apel, sub forma unui identificator de celulă şi, acolo unde există mai multe sectoare, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id) pe reţeaua de semnalizare, la iniţierea apelului, utilizând sistemul de semnalizare pe canal comun nr. 7 ori parametrul corespunzător din câmpul de antet P-Access-Network-Info (PANI) din cadrul mesajului de semnalizare «SIP Invite» al protocolului de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP), în formatul hexadecimal definit conform standardelor 3GPP corespunzătoare.
    ............................................................
    (2^1) Operatorul are obligaţia de a pune la dispoziţia SNUAU prin intermediul soluţiei de interconectare prin utilizarea tehnologiei IP informaţia de localizare primară, fără a o modifica ori altera, folosind protocolul de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP) şi/sau prin încapsularea componentei ISUP în protocolul de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP)/Session Initiation Protocol with encapsulated ISUP (SIP-I), în parametrul «Location Number», din cadrul componentei «MIME - Encapsulated multipart part (application/ISUP)», aflată în corpul mesajului de semnalizare, ori în parametrul corespunzător din câmpul de antet P-Access-Network-Info (PANI) din cadrul mesajului de semnalizare «SIP Invite» al protocolului de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP), în funcţie de tehnologia utilizată la iniţierea apelului către serviciul de urgenţă 112."

    11. La articolul 27, după alineatul (6) se introduc opt noi alineate, alineatele (7)-(14), cu următorul cuprins:
    "(7) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite informaţia de localizare determinată prin canalul de date securizat dintre platformele de localizare implementate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile şi SNUAU.
(8) Pentru transmiterea informaţiei de localizare determinată se va folosi cea mai recentă versiune a protocolului MLP agreată de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile cu administratorul SNUAU, în conformitate cu specificaţiile Open Mobile Alliance (OMA). Specificaţiile interfeţelor de comunicaţii pentru transmiterea informaţiei de localizare determinată pe conexiuni de date vor fi stabilite de comun acord între administratorul SNUAU şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile.
(9) Pentru transmiterea informaţiei de localizare determinată, mesajele şi fluxurile asociate, suportate şi configurate la nivelul tehnologiilor aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce, conform standardului MLP, sunt următoarele:
    - pentru fluxul NI-LR: eme-rep;
    – pentru fluxul MT-LR: eme-lir şi eme-lia.
(10) În cadrul mesajelor MLP ce conţin informaţiile de localizare eme-rep şi eme-lia se transmite şi identificatorul de celulă radio definit conform standardelor 3GPP corespunzătoare, astfel încât să se poată realiza identificarea unică şi facilă a tehnologiei de reţea care a asigurat parametrii necesari stabilirii informaţiei de localizare determinată.
(11) În cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi la nivelul soluţiei tehnice implementate pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile iau toate măsurile necesare pentru remedierea acestora în maximum 8 ore de la notificarea defecţiunii de către administratorul SNUAU.
(12) În termen de 60 de minute de la notificarea de către administratorul SNUAU privind disfuncţionalităţi la nivelul soluţiei tehnice implementate pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite administratorului SNUAU intervalul de timp în care se preconizează finalizarea intervenţiei de remediere a disfuncţionalităţii.
(13) În termen de 60 de minute de la constatarea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a unor disfuncţionalităţi la nivelul soluţiei tehnice implementate pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, aceştia au obligaţia de a înştiinţa administratorul SNUAU cu privire la imposibilitatea transmiterii informaţiei de localizare determinată, cu precizarea unui timp estimativ de remediere.
(14) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile anunţă administratorul SNUAU despre realizarea unor lucrări de mentenanţă care ar putea avea impact asupra funcţionării soluţiei tehnice implementate pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea acestor lucrări de mentenanţă."

    12. La articolul 30, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice fixe transmit informaţia de localizare primară sub forma parametrului «Identitatea liniei apelante» (CLI) din mesajul IAM al sistemului de semnalizare pe canal comun nr. 7, componenta ISUP, sau în parametrul corespunzător din câmpul de antet P-Asserted Identity sau din câmpul FROM (în cazul în care P-Asserted Identity nu este populat), în format internaţional, din protocolul de semnalizare Session Initiation Protocol (SIP). În cazul în care tehnologiile implementate de către unii dintre furnizori nu permit utilizarea protocolului de semnalizare SIP, se va utiliza protocolul de semnalizare SIP-I."

    13. După articolul 34^2 se introduce un nou articol, articolul 34^3, cu următorul cuprins:
    "ART. 34^3
    (1) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a transmite ANCOM, în format CSV, la adresa de poştă electronică comunicatii.112@ancom.ro, bianual, până la data de 30 iunie, respectiv până la data de 31 decembrie, o situaţie statistică cu terminalele conectate la reţea, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului şi versiunea sistemului de operare al terminalului, dacă această versiune poate fi cunoscută de furnizor, şi, în plus, fiecare capabilitate a terminalelor menţionată la alin. (2), stabilită inclusiv pe baza unor informaţii conţinute în identificatorul TAC, pentru o zi inclusă în perioadele menţionate, precum şi numărul tuturor terminalelor conectate la reţea în respectiva zi. Perioada minimă între cele două raportări este de 5 luni.
    (2) Capabilităţile prevăzute la alin. (1) sunt următoarele:
    a) capabilitate VoLTE;
    b) capabilitate 4G;
    c) capabilitate 5G;
    d) capabilitate GNSS.
    (3) În măsura în care informaţiile necesare pentru stabilirea uneia sau mai multor dintre capabilităţile prevăzute la alin. (2) nu pot fi obţinute de către un furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice mobile, atunci acesta va raporta conform prevederilor alin. (1) capabilităţile pentru care a obţinut informaţiile necesare."



    ART. II
    Prima transmitere a informaţiilor prevăzute la art. I pct. 13 se realizează de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile până la data de 8 ianuarie 2025, pentru o dată inclusă în perioada 1 august 2024 - 30 decembrie 2024, conţinând datele disponibile la acel moment.

    ART. III
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării acesteia.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii,
                    Valeriu Ştefan Zgonea

    Bucureşti, 25 iunie 2024.
    Nr. 332.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016