Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Viorel Mihai Ciobanu - preşedinte
Mihai Constantinescu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent
Completul de judecata, convocat potrivit <>art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 , constata urmãtoarele:
Prin Încheierea din 30 martie 1994, pronunţatã de Curtea Suprema de Justiţie - Secţia de contencios administrativ - în Dosarul nr. 38/1994, Curtea Constituţionalã a fost sesizatã cu soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 594/1991 , modificatã de <>Hotãrîrea Guvernului nr. 564/1992 , prin care s-a prevãzut interdicţia înscrierii în circulaţie a autoturismelor cu o data de fabricaţie mai mare de 8 ani.
Excepţia a fost ridicatã de recurentul Craciun Cristian, care, în susţinerea acesteia, arata ca interdicţia instituitã prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 594/1991 contravine dreptului de proprietate prevãzut de art. 41 din Constituţie.
Instanta de judecata nu şi-a exprimat punctul de vedere asupra exceptiei şi a considerat ca soluţionarea acesteia este de competenta Curţii.
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,
avînd în vedere încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, dispoziţiile art. 144 din Constituţie şi ale <>art. 24 din Legea nr. 47/1992 , retine:
Articolul 144 din Constituţie, reglementind expres şi limitativ atribuţiile Curţii Constituţionale, prevede la lit. c) competenta Curţii de a hotãrî "asupra excepţiilor ridicate în fata instanţelor judecãtoreşti privind neconstituţionalitatea legilor şi ordonanţelor". În acelaşi sens este şi <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
Din aceste dispoziţii legale rezulta ca soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate privind hotãrîrile Guvernului nu sînt de competenta Curţii Constituţionale, termenul lege prevãzut de art. 144 lit. c) din Constituţie avînd în vedere, exclusiv, actul legislativ adoptat, sub forma, de Parlament şi promulgat de Preşedintele României.
De aceea controlul legalitãţii actelor, normative şi individuale, ale Guvernului, ministerelor şi celorlalte autoritãţi ale administraţiei publice, centrale sau locale, indiferent de materia la care se referã, este de competenta instanţelor judecãtoreşti, respectiv a secţiilor de contencios administrativ constituite prin <>Legea nr. 29/1990 . Aceasta concluzie se impune şi atunci cînd ilegalitatea actului priveşte nerespectarea a insesi legii fundamentale, fiind emis prin exces de putere, adicã cu depãşirea limitelor şi condiţiilor de exercitare a competentei organului emitent şi chiar dacã ilegalitatea unui asemenea act se invoca prin intermediul exceptiei de neconstituţionalitate. Practica Curţii este constanta în acest sens, ea pronuntindu-se prin Decizia nr. 37 din 6 iulie 1993, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 1 septembrie 1993, prin Decizia nr. 5 din 17 ianuarie 1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 63 din 10 martie 1994 şi prin Decizia nr. 7 din 16 februarie 1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 73 din 22 martie 1994. Asa fiind, rezolvarea de principiu cuprinsã în aceste decizii îşi menţine valabilitatea şi în ce priveşte soluţionarea exceptiei de fata, care vizeazã o hotãrîre a Guvernului, deoarece nu au intervenit elemente noi fata de deciziile anterioare şi, pe cale de consecinta, Curtea retine ca ea este vadit nefondata în sensul <>art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 . Urmeazã ca instanta judecãtoreascã competenta sa se pronunţe asupra legalitãţii hotãrîrii atacate.
Ca atare, în temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie, al art. 13 lit A. c) şi al <>art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 , în unanimitate
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge ca vadit nefondata excepţia de neconstituţionalitate a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 594/1991 , modificatã prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 564/1992 , invocatã de Craciun Cristian în Dosarul nr. 38/1994 aflat pe rolul Curţii Supreme de Justiţie, Secţia de contencios administrativ.
Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţatã în şedinţa din 19 aprilie 1994.
PREŞEDINTE,
prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu
Magistrat-asistent,
Gabriela Dragomirescu
*) Definitiva prin nerecurare.
-----------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: