Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 28 din 12 iulie 2012 pentru adoptarea procedurii privind verificarea implementarii Normelor de pregatire profesionala continua a auditorilor financiari aprobate de Camera Auditorilor Financiari din Romania
EMITENT: CONSILIUL PENTRU SUPRAVEGHEREA PUBLICA A ACTIVIT1TII DE AUDIT STATUTAR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 617 din 28 august 2012
În temeiul prevederilor:
- art. 61 lit. i) şi art. 70 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
- pct. 2.3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, adoptat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 7 din 30 noiembrie 2009*),
-----
*) Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar nr. 7 din 30 noiembrie 2009 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Consiliul superior al Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, întrunit în şedinţa din 12 iulie 2012, decide:
ART. 1
Se adoptă procedura privind verificarea implementării Normelor de pregătire profesională continuă a auditorilor financiari aprobate de Camera Auditorilor Financiari din România, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
ART. 2
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Consiliului superior al
Consiliului pentru Supravegherea
Publică a Activităţii de Audit Statutar,
Lazăr Balaj
Bucureşti, 12 iulie 2012.
Nr. 28.
ANEXĂ
PROCEDURA
privind verificarea implementării Normelor de
pregătire profesională continuă a auditorilor
financiari aprobate de Camera Auditorilor
Financiari din România
ART. 1
(1) Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) transmite spre analiză Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (CSPAAS) tematica şi programul cursurilor de pregătire profesională continuă, împreună cu nota de fundamentare întocmită de departamentul de specialitate al CAFR, înainte de a le supune aprobării Consiliului CAFR.
(2) Departamentul emitere norme şi avizare al CSPAAS analizează tematica şi programul cursurilor prevăzute la alin. (1), în sensul adecvării acestora faţă de necesităţile de pregătire a membrilor CAFR, aşa cum rezultă din nota de fundamentare menţionată la alin. (1).
(3) CSPAAS transmite CAFR, în termen de 15 zile de la data comunicării tuturor materialelor menţionate la alin. (1), un punct de vedere sau un aviz, după caz, privind tematica şi programul cursurilor de pregătire profesională continuă.
(4) CAFR transmite CSPAAS hotărârea Consiliului CAFR de aprobare a tematicii şi programului cursurilor de pregătire profesională continuă, în termen de 15 zile de la adoptarea acesteia.
ART. 2
CSPAAS verifică periodic, prin Departamentul propriu de monitorizare şi investigaţii (DMI), modul în care CAFR aplică normele de pregătire profesională continuă şi alte reglementări cu incidenţă asupra pregătirii profesionale continue, după caz.
ART. 3
(1) Verificarea prevăzută la art. 2 se efectuează de către o echipă formată din minimum 2 reprezentanţi ai CSPAAS, din care cel puţin unul de la DMI, în baza unei delegaţii semnate de către directorul executiv coordonator al CSPAAS. Numele persoanelor delegate şi mandatul acestora vor fi comunicate CAFR cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterior zilei stabilite pentru declanşarea activităţii de verificare.
(2) Mandatul va conţine:
a) obiectul verificării;
b) principalele reglementări în baza cărora se realizează verificarea;
c) perioada verificării;
d) componenţa echipei de verificare;
e) data şi ora începerii procedurii de verificare.
(3) Verificarea efectuată de către reprezentanţii CSPAAS se va finaliza cu întocmirea unui proces-verbal care va conţine obligatoriu următoarele elemente:
a) principalele reglementări în baza cărora s-a efectuat verificarea;
b) obiectul verificării;
c) perioada şi locul verificării;
d) modalitatea de verificare şi procedurile aplicate de către CSPAAS, după caz;
e) constatările rezultate în urma verificării;
f) eventualele recomandări formulate în urma verificării;
g) numărul paginilor şi numărul exemplarelor întocmite;
h) semnătura persoanelor delegate de către CSPAAS, respectiv CAFR;
i) data întocmirii procesului-verbal.
(4) Verificările se pot efectua şi prin sondaj, după caz.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: