Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 260 din 16 august 2006 privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor muzicale, precum si publicarea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor muzicale
EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 738 din 29 august 2006
Având în vedere cererea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR - ADA), înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.324 din 14 august 2006, precum şi Referatul nr. SG/4.474 din 16 august 2006 al Direcţiei registre, gestiune colectivã şi relaţii cu publicul,
în baza dispoziţiilor nr. 121, ale art. 130 alin. (1) lit. a) şi ale <>art. 131 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 329/2006 ,
în baza dispoziţiilor pct. 13 din Metodologia privind utilizarea de retransmitere prin cablu a operelor muzicale, audiovizuale, cinematografice, scrise, plastice, a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, preluate din radiodifuzãri iniţiale, şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite titularilor de drepturi de autor şi titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 22 iunie 2005, prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 124/2005,
în baza prevederilor art. 6 alin. (1) şi ale <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotãrile necesare îndeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,
directorul general adjunct al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite urmãtoarea decizie:
ART. 1
Se constituie, începând cu data de 11 septembrie 2006, Comisia pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor muzicale, dupã cum urmeazã:
- un reprezentant al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR - ADA), pe de o parte; şi
- câte un reprezentant al principalelor structuri asociative ale utilizatorilor, respectiv ale Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC) şi ale Asociaţiei Naţionale de Cabloviziune şi Comunicaţii în Mediul Rural (ANCCMR), pe de altã parte.
ART. 2
Din comisia prevãzutã la art. 1 vor face parte şi câte un reprezentant al primilor 3 utilizatori majori potrivit cifrei de afaceri şi cotei de piaţã din domeniu, cu condiţia ca aceştia sã declare la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pânã la data constituirii comisiei de negociere, pe propria rãspundere cifra de afaceri şi cota de piaţã.
ART. 3
Comisia constituitã potrivit art. 1 şi, dupã caz, art. 2 are obligaţia sã desfãşoare negocierile în conformitate cu dispoziţiile art. 131^1 şi <>art. 131^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe o duratã de maximum 30 de zile calendaristice de la data constituirii.
ART. 4
Comisia prevãzutã la art. 1 îşi va stabili programul întâlnirilor, pe care îl va comunica Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
ART. 5
Se publicã în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie Metodologia privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor muzicale, propusã de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR - ADA) pentru negociere în cadrul comisiei prevãzute la art. 1.
ART. 6
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 131 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Directorul general adjunct al
Oficiului Român
pentru Drepturile de Autor,
Eugen Vasiliu
Bucureşti, 16 august 2006.
Nr. 260.
ANEXĂ
METODOLOGIE
privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor muzicale
1. În sensul prezentei metodologii, prin utilizare se înţelege retransmiterea simultanã, nealteratã şi integralã prin fir, prin cablu, prin fibra opticã sau prin orice alt procedeu similar ori printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de cãtre public a unei transmisii iniţiale, cu sau fãrã fir, inclusiv prin satelit, a operelor muzicale cuprinse în servicii de programe de radiodifuziune şi televiziune.
2. Este utilizator în sensul prezentei metodologii persoana fizicã sau juridicã autorizatã care realizeazã activitãţi de utilizare, astfel cum este definitã la pct. 1.
3. Utilizarea reglementatã de prezenta metodologie se poate realiza numai dupã obţinerea autorizaţiei sub formã de licenţã neexclusivã de la organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor de opere muzicale desemnat colector unic pe domeniul muzical prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
4. Utilizatorii autorizaţi potrivit art. 3 vor plãti organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor desemnat colector unic pe domeniul muzical o remuneraţie lunarã de 2% calculatã procentual din baza de calcul. Prin licenţa neexclusivã utilizatorii şi organismul de gestiune colectivã pot conveni plata unei remuneraţii forfetare de 0,40 lei/abonat/lunã, pentru pachetul de servicii de programe de bazã, şi 0,60 lei/abonat/lunã, în cazul abonamentelor ce includ şi alte servicii de programe decât cele de bazã.
5. Prin program de bazã se înţelege tipul de abonament pe care utilizatorul îl oferã clienţilor, ca opţiune standard.
6. Baza de calcul a remuneraţiei prevãzute la pct. 4 o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din abonamente, respectiv valoarea totalã plãtitã de abonaţi pentru a beneficia de retransmiterea prin cablu, din care se scade TVA.
7. Remuneraţiile datorate de utilizatori potrivit pct. 4 şi 5 nu vor putea fi mai mici de 4.000 lei/trimestru.
8. Remuneraţia se plãteşte pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei pentru care este datoratã.
9. Utilizatorii au obligaţia sã comunice organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor desemnat colector unic pe domeniul muzical, pânã la data de 15 a fiecãrei luni, un raport privind serviciile de programe retransmise în luna precedentã. Raportul va cuprinde pentru luna de raportare: lista serviciilor de programe retransmise, baza de calcul asupra cãreia se aplicã procentul prevãzut la pct. 4, numãrul total de abonaţi şi numãrul de abonaţi pentru fiecare tip de abonament. Raportul va fi însoţit de o adresã de înaintare purtând numele reprezentantului legal, semnãtura şi ştampila utilizatorului, adresã prin care va fi confirmatã pe propria rãspundere veridicitatea informaţiilor ce sunt conţinute de raport sau de documentele ce-l însoţesc. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismele de gestiune colectivã a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. Informaţiile ce fac obiectul raportãrii vor fi transmise şi în format electronic.
10. Ori de câte ori organismul de gestiune colectivã solicitã în scris, utilizatorul are obligaţia de a-i comunica acestuia copii, certificate pe propria rãspundere de reprezentantul legal, de pe documentele financiar-contabile pe baza cãrora se determinã baza de calcul.
11. Pentru întârzieri la plata remuneraţiilor utilizatorii datoreazã penalitãţi de 0,2%/zi de întârziere.
12. Prezenta metodologie intrã în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, datã la care înceteazã aplicabilitatea şi metodologia negociatã anterior. Metodologia va putea fi modificatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia cazului în care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt modificate înainte de împlinirea acestui termen, caz în care organismul de gestiune colectivã sau utilizatorul va putea solicita iniţierea unei noi proceduri de negociere.
13. Modificarea remuneraţiilor stabilite în sumã fixã se poate efectua şi periodic prin reactualizarea cu indicele de inflaţie, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 131^4 din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: