Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 24/2CN din 27 septembrie 2024 pentru modificarea şi completarea Deciziei Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 16/2CN/2021 privind reglementarea sistemului de educaţie medicală continuă pentru medicii stomatologi, a criteriilor şi normelor de acreditare a furnizorilor de educaţie medicală continuă şi a lectorilor, precum şi a procedurilor de evaluare şi creditare a formelor de educaţie medicală continuă adresate medicilor stomatologi
EMITENT: Colegiul Medicilor Stomatologi din România PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1025 din 14 octombrie 2024
În temeiul art. 534 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România adoptă următoarea decizie:
ART. I
Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 16/2CN/2021 privind reglementarea sistemului de educaţie medicală continuă pentru medicii stomatologi, a criteriilor şi normelor de acreditare a furnizorilor de educaţie medicală continuă şi a lectorilor, precum şi a procedurilor de evaluare şi creditare a formelor de educaţie medicală continuă adresate medicilor stomatologi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1157 din 6 decembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 4, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Creditele EMC se acordă prin raportare la timpul efectiv de participare la activitatea de EMC. Pentru o oră integrală de activitate de educaţie medicală continuă se acordă 1 credit EMC, în limita a maximum 8 credite EMC pe zi. Prin excepţie, în cazul cursurilor cu demonstraţie practică de tip hands-on, pentru o oră integrală de activitate de educaţie medicală continuă se acordă 1,25 credite EMC, în limita a maximum 10 credite EMC pe zi."
2. La articolul 6, alineatul (6) se abrogă.
3. La articolul 6, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Pentru motive temeinice, la cererea medicului stomatolog, biroul executiv al colegiului teritorial în care acesta este înscris poate acorda o perioadă de graţie de maximum 3 luni pentru acumularea numărului minim de credite EMC prevăzut la alin. (2) sau (3), cu avizul Comisiei profesional-ştiinţifice şi învăţământ din cadrul colegiului teritorial al CMSR, denumit în continuare colegiul teritorial."
4. La articolul 10, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(4) În calculul punctajului profesional se va avea în vedere participarea la câte o singură formă de educaţie medicală continuă la distanţă (EMCD) într-o lună calendaristică. În cazul participării în aceeaşi perioadă la mai multe programe desfăşurate prin internet, se iau în calcul creditele de EMC acordate pentru un singur program, respectiv cel având cele mai multe credite.
(5) În calculul numărului minim de credite prevăzut la art. 6 alin. (2), (3) şi (8) nu vor fi luate în considerare creditele aferente formelor de EMC la care medicul stomatolog a participat ca urmare a aplicării unei sancţiuni disciplinare."
5. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Acreditarea şi reacreditarea furnizorilor şi a lectorilor, precum şi creditarea formelor de EMC se efectuează de Comisia de EMC din cadrul Consiliului naţional, formată din Comisia de comunicare şi relaţii instituţionale şi din Comisia profesional-ştiinţifică şi învăţământ. Activitatea Comisiei de EMC va fi condusă de preşedinţii celor două comisii care o alcătuiesc."
6. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) La nivel local, atribuţiile prevăzute la alin. (1) sunt exercitate de Comisia de EMC, care reuneşte Comisia de comunicare şi relaţii instituţionale şi educaţie medicală continuă şi Comisia profesional-ştiinţifică şi învăţământ din cadrul colegiului teritorial, denumită în continuare Comisia de EMC din cadrul colegiului teritorial."
7. La articolul 20, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 20
(1) Taxele prevăzute de prezenta decizie se plătesc anticipat în contul CMSR sau, după caz, al colegiilor teritoriale, în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, prin virament bancar sau în sistem online."
8. La anexa nr. 1, articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 5
(1) Lectorii din străinătate, precum şi alţi medici stomatologi sau profesionişti din domeniul sănătăţii sau din domenii conexe acestuia ori de interes pentru medicii stomatologi, invitaţi de furnizorii de EMC, denumiţi în continuare lectori invitaţi, trebuie să facă dovada titlurilor profesionale, didactice şi/sau academice ori a altor calificări profesionale relevante pe care le deţin şi să prezinte curriculum vitae electronic."
9. La anexa nr. 1, articolul 6 alineatul (2), literele h), j), r) şi s) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"h) să obţină acordul scris al tuturor lectorilor, inclusiv al celor invitaţi, pentru participarea la forma de EMC, cu confirmarea perioadei, tipului şi temei lucrării ştiinţifice, înainte de comunicarea către CMSR a agendei programului manifestării ştiinţifice;
..................................................................................................
j) să comunice Comisiei de EMC dovada titlurilor profesionale, didactice şi/sau academice ori a altor calificări profesionale relevante deţinute de lectorii din străinătate şi de alţi profesionişti din domeniul sănătăţii, din domenii conexe acestuia ori din alte domenii de interes pentru medicii stomatologi, invitaţi în cadrul formelor de EMC creditate, precum şi curriculum vitae electronic;
..................................................................................................
r) să nu menţioneze în materialele publicitare un număr de credite prezumat, ci numai numărul de credite acordat de CMSR, după obţinerea avizului de creditare a formei de EMC emis de CMSR. Totodată, în materialele de promovare vor fi trecute doar acele informaţii privind lectorii şi prelegerile susţinute care au fost înregistrate în formularul de cerere de creditare a manifestării ştiinţifice transmis către CMSR;
s) să se asigure că în spaţiile în care sunt susţinute prelegerile nu se regăsesc materiale de promovare ale sponsorilor;"
10. La anexa nr. 2, articolul 1, alineatul (1) se abrogă.
11. La anexa nr. 2, articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Formele de EMC pot fi susţinute de medici stomatologi care, la data împlinirii termenului prevăzut la art. 2, îndeplinesc minimum trei dintre următoarele criterii:
a) deţin titlul profesional de medic stomatolog specialist sau dovada certificării prin examinare a calităţii de membru diplomat sau similar al unei societăţi profesionale internaţionale de profil;
b) deţin titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe medicale;
c) au susţinut câte o prelegere la cel puţin 2 evenimente dintre cele menţionate la art. 3 alin. (2) din anexa nr. 3 la decizie, organizate în domeniul stomatologiei de furnizori acreditaţi de educaţie medicală continuă sau de către societăţi profesionale internaţionale de profil, în ultimii 2 ani anteriori celui pentru care se solicită acreditarea;
d) au publicat minimum două articole, in extenso, în reviste de specialitate cotate ISI (International Scientific Indexing) cu factor de impact mai mare de 0,3."
12. La anexa nr. 2, articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Lista societăţilor profesionale internaţionale de profil agreate de CMSR se stabileşte anual prin decizie a Comisiei EMC şi se publică pe pagina de internet a CMSR."
13. La anexa nr. 2, articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Acreditarea lectorilor se face pe bază de cerere, la care se anexează documentele justificative, curriculum vitae tip Europass semnat, cu precizarea domeniului de specializare, avizul emis de Comisia profesional-ştiinţifică şi de învăţământ a colegiului teritorial din care face parte medicul stomatolog solicitant şi a dovezii achitării taxei de acreditare ca lector.
(2) Medicul stomatolog solicitant va depune dosarul necesar acreditării ca lector la colegiul teritorial al cărui membru este, alături de actele doveditoare ale întrunirii condiţiilor prevăzute la art. 1 şi dovada achitării taxei de evaluare, în cuantum de 100 euro, în contul bancar al colegiului teritorial, din care suma de 50 euro revine colegiului teritorial şi, respectiv, suma de 50 euro revine colegiului naţional.
(3) Comisia profesional-ştiinţifică şi de învăţământ a colegiului teritorial verifică documentele depuse de solicitant şi emite un aviz prealabil, al cărui model este prevăzut în anexa la prezenta procedură.
(4) Toate dosarele înregistrate la nivel judeţean, conţinând cererea de acreditare ca lector, documentele menţionate la alin. (1) şi dovada redirecţionării taxei de 50 euro către colegiul naţional, trebuie comunicate de colegiul medicilor stomatologi judeţean către Comisia EMC până la data de 15 noiembrie a fiecărui an, pentru anul următor.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), documentele pentru acreditarea lectorilor pot fi transmise şi înregistrate la Comisia EMC până la data de 15 mai, caz în care acreditarea va fi operaţională pentru semestrul II al aceluiaşi an."
14. La anexa nr. 2, articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 5
(1) Lectorii din străinătate, precum şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii sau din domenii conexe acestuia ori de interes pentru medicii stomatologi, invitaţi de furnizorii de EMC, denumiţi în continuare lectori invitaţi, trebuie să facă dovada titlurilor profesionale, didactice şi/sau academice ori a altor calificări profesionale relevante pe care le deţin şi să prezinte curriculum vitae electronic. Pentru medicii stomatologi români care nu au calitatea de lectori acreditaţi CMSR, invitaţi de furnizorii de EMC pentru a susţine prelegeri în cadrul evenimentelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-c) din anexa nr. 3 la decizie, se va/vor depune şi recomandarea şi/sau referinţele din partea colegiului teritorial din care face parte medicul stomatolog invitat."
15. La anexa nr. 2, articolul 5, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
"(1^1) În cazul în care lectorul străin invitat întruneşte condiţiile prevăzute la art. 1, furnizorii de EMC pot solicita acreditarea invitatului ca lector pentru evenimentul organizat. În acest caz, documentele prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2) se depun la colegiul teritorial pe raza căruia va avea loc evenimentul ştiinţific."
16. La anexa nr. 2, articolul 8 alineatul (1), litera g) se abrogă.
17. La anexa nr. 2, articolul 8, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În situaţia în care CMSR a constatat încălcarea unor obligaţii de către lector, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1) lit. f), va înştiinţa în scris lectorul cu privire la cele constatate şi îl va avertiza pe acesta că la o nouă încălcare a acestor obligaţii îi va fi revocată calitatea de lector. Dacă lectorul, deşi atenţionat, încalcă din nou obligaţiile prevăzute de prezenta procedură, se aplică sancţiunea retragerii calităţii de lector."
18. La anexa nr. 2, după articolul 10 se introduce o anexă, cu următorul cuprins:
" ANEXA 1
la procedura de acreditare/reacreditare a lectorilor implicaţi în furnizarea de educaţie medicală continuă
Antet Colegiul Medicilor Stomatologi .........................................
Nr. de înregistrare ........./Data ......................
AVIZ PREALABIL în vederea acreditării ca lector al Colegiului Medicilor Stomatologi din România pentru anul ....
În urma verificării documentelor depuse la Colegiul Medicilor Stomatologi ..................................................... (Se menţionează judeţul.)
şi a achitării taxei de evaluare a dosarului de acreditare ca lector al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR),
în temeiul art. 2 alin. (3) din anexa nr. 2 - Procedură de acreditare/reacreditare a lectorilor implicaţi în furnizarea de educaţie medicală continuă, prevăzută în Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 16/2CN/2021 privind reglementarea sistemului de educaţie medicală continuă pentru medicii stomatologi, a criteriilor şi normelor de acreditare a furnizorilor de educaţie medicală continuă şi a lectorilor, precum şi a procedurilor de evaluare şi creditare a formelor de educaţie medicală continuă, adresate medicilor stomatologi, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia profesional-ştiinţifică şi de învăţământ a Colegiului Medicilor Stomatologi ............................. emite
AVIZ FAVORABIL/AVIZ NEFAVORABIL (după caz) în vederea acreditării ca lector CMSR a domnului/doamnei:
dr. ......................................... (nume şi prenume),
gradul profesional ..............................................................................................................................,
specialitatea .......................................................................................................................................,
care la data prezentei întruneşte cumulativ următoarele criterii prevăzute prin Regulamentul EMC:
- deţine titlul profesional de medic stomatolog specialist sau dovada certificării prin examinare a calităţii de membru diplomat sau similar al unei societăţi profesionale internaţionale de profil: DA [ ] NU [ ]
– deţine titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe medicale: DA [ ] NU [ ]
– a avut calitatea de lector la cel puţin 2 evenimente dintre cele menţionate la art. 3 alin. (2) din anexa nr. 3 la Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 16/2CN/2021, cu modificările şi completările ulterioare, organizate în domeniul stomatologiei de furnizori acreditaţi de educaţie medicală continuă sau de societăţi profesionale internaţionale de profil, în ultimii 2 ani anteriori celui pentru care se solicită acreditarea: DA [ ] NU [ ]
– în caz afirmativ, se menţionează evenimentele ..................................................
.................................................................................................................................
.................................................................................................................................
– a publicat minimum două articole, in extenso, în următoarele reviste de specialitate cotate ISI cu factor de impact mai mare de 0,3: DA [ ] NU [ ]
– în caz afirmativ, se menţionează revistele şi titlul articolelor...............................
.................................................................................................................................
.................................................................................................................................
Vicepreşedintele CMS ............................
Numele şi prenumele ..........................
Semnătura .................................."
19. La anexa nr. 3, articolul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Manifestările ştiinţifice prevăzute la art. 3 alin. (2) se pot organiza şi în sistem hibrid, în condiţiile stabilite prin decizie a Comisiei EMC."
20. La anexa nr. 3, articolul 6 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) programul ştiinţific, cu menţionarea structurii formei de EMC, a temelor şi lectorilor, inclusiv agenda programului, în condiţiile prevăzute de prezenta procedură. În programul ştiinţific va fi menţionat exclusiv lectorul care va susţine prelegerea, indiferent de numărul coautorilor;"
21. La anexa nr. 3, articolul 7, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), documentele necesare acreditării manifestărilor de EMC prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-c), care se organizează în semestrul II al unui an calendaristic, pot fi comunicate Comisiei EMC până cel târziu la data de 15 mai a anului respectiv.
..................................................................................................
(5) Stabilirea şi acordarea numărului de credite EMC se realizează numai pentru manifestările ştiinţifice ale căror cereri de creditare au fost depuse în termenul prevăzut la alin. (1), (2) sau, după caz, la alin. (4) şi dacă au fost achitate taxele prevăzute de prezenta procedură."
22. La anexa nr. 3, articolul 11 alineatul (1) litera c), punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(i) rapoartele privind desfăşurarea manifestării, elaborate şi pe baza chestionarului-tip prevăzut în anexa nr. 3e, precum şi codul QR sau linkul platformei pe care au fost stocate chestionarele completate de participanţi;"
23. La anexa nr. 3, articolul 14, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) curs fără demonstraţie practică - 8 credite EMC;"
24. La anexa nr. 3, articolul 14, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
"d) curs cu demonstraţie practică - 10 credite EMC."
25. La anexa nr. 3, articolul 15 alineatul (1), punctul (ii) al literei b) şi litera d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) (...)
(ii) comunicări orale/workshopuri/actualităţi legislative. Durata comunicărilor orale va fi limitată la cel mult 2,5 ore din totalul programului;
..................................................................................................
d) cursurile cu sau fără demonstraţie practică se pot susţine de lectori acreditaţi de CMSR şi de lectori din străinătate. Comisia EMC stabileşte prin decizie acreditarea provizorie a altor profesionişti din domeniul sănătăţii sau din domenii conexe acestuia ori de interes pentru medicii stomatologi, pentru cursuri pe teme de interes general şi cu aplicabilitate practică directă în exerciţiul profesiei de medic stomatolog;"
26. La anexa nr. 3, articolul 15 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
"e) comunicările orale pot fi susţinute şi de către medici stomatologi care nu deţin calitatea de lector acreditat de CMSR."
27. La anexa nr. 3, articolul 15, alineatele (2), (6) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Durata unei prelegeri poate varia între 30 şi 120 de minute.
..................................................................................................
(6) Un lector nu poate susţine şi nu se poate regăsi în programul manifestării cu mai mult de o prelegere şi/sau două comunicări orale în cadrul uneia dintre manifestările ştiinţifice prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-c).
(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), prelegerile se pot susţine şi de lectori din străinătate sau de lectori invitaţi, fără a putea depăşi timpul alocat prelegerilor lectorilor acreditaţi de CMSR. Durata prelegerilor susţinute de medicii stomatologi români invitaţi, care nu au calitatea de lectori acreditaţi CMSR, nu va putea depăşi 10% din durata totală a prelegerilor înscrise în programul manifestării ştiinţifice."
28. La anexa nr. 3, articolul 15, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
"(8) În cadrul manifestărilor ştiinţifice acreditate sunt interzise prezentările comerciale. În cazul în care lectorul este remunerat de sponsor pentru a susţine o prelegere ştiinţifică, acest aspect trebuie menţionat în prezentarea acesteia, precum şi în materialele de promovare a evenimentului ştiinţific."
29. La anexa nr. 3, articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 19
(1) Un furnizor de EMC poate solicita acreditarea pentru maximum o manifestare ştiinţifică organizată într-o lună calendaristică."
30. La anexa nr. 3, anexa 3a, paragraful II, punctul 8 se abrogă.
31. La anexa nr. 3, anexa 3a, paragraful III se modifică şi va avea următorul cuprins:
"III. Informaţii privind finanţarea formei de educaţie medicală continuă
1. Surse de finanţare .............................................................
2. Cuantumul taxei de participare ........................................."
ART. II
Dispoziţiile art. I punctele 1, 10, 11, 23 şi 25 din prezenta decizie se aplică începând cu anul 2025.
ART. III
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România,
Florin-Dan-Cezar Lăzărescu
Bucureşti, 27 septembrie 2024.
Nr. 24/2CN.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: