Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 238 din 7 decembrie 2005 pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Hotararii arbitrale din 28 noiembrie 2005, avand drept obiect impartirea procentului de 0,5% cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor
EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.140 din 16 decembrie 2005
Având în vedere dispoziţiile <>art. 131^2 alin. (8) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 124/2005,
în baza prevederilor art. 2 alin. (2) şi ale <>art. 6 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 758/2003 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi a corpului de arbitri,
directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite urmãtoarea decizie:
ART. 1
Se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Hotãrârea arbitralã din 28 noiembrie 2005, având drept obiect împãrţirea procentului de 0,5% cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor.
ART. 2
Prezenta decizie intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Directorul general al Oficiului Român
pentru Drepturile de Autor,
Eugen Vasiliu
Bucureşti, 7 decembrie 2005.
Nr. 238.
OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
COMPLETUL DE ARBITRAJ
HOTĂRÂREA ARBITRALĂ
din 28 noiembrie 2005
Completul de arbitraj constituit din:
Otilia Calmuschi - arbitru
Felicia Duţescu - arbitru
Alexandru Ţiclea - arbitru
Adrian Vasiliu - arbitru
Niculina Vrînceanu - arbitru
Pe rol se aflã soluţionarea cererii de arbitraj (înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.342 din 13 octombrie 2005) având drept obiect împãrţirea procentului de 0,5% cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor, formulatã de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), cu sediul în str. Jules Michelet nr. 15-17, et. 2, ap. 11, sectorul 1, Bucureşti, legal reprezentat de domnul Ştefan Gheorghiu, în calitate de director general, în contradictoriu cu Uniunea Producãtorilor de Fonograme din România (UPFR), cu sediul în str. Nicolae Racotã nr. 16-18, et. 4, ap. 9, sectorul 1, Bucureşti, legal reprezentatã de doamna Ioana Fesnic, preşedinte, şi Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), cu sediul în str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, et. 3, camera 44, sectorul 1, Bucureşti, legal reprezentatã de domnul Ioan Ionel, director executiv.
Arbitrajul s-a desfãşurat la sediul Universitãţii Ecologice din Str. Francezã nr. 22, sectorul 3, Bucureşti, în zilele de 7 şi 16 noiembrie 2005, pãrţile fiind reprezentate de cãtre:
- CREDIDAM, prin avocat Liliana Savu, Steli Anamaria Tudor şi director general Ştefan Gheorghiu;
- UPFR, prin avocat Andreea Sîrbu şi consilier juridic Mãdãlina Zaharia;
- UPFAR-ARGOA, prin director executiv Ioan Ionel şi vicepreşedinte Roxana Garet.
La termenul din 16 noiembrie 2005, pãrţile au formulat concluzii asupra fondului cauzei, iar completul de arbitraj a amânat pronunţarea pentru data de 23 noiembrie 2005.
Completul de arbitraj, având nevoie de timp spre a delibera, a amânat pronunţarea pentru astãzi, 28 noiembrie 2005, când, în temeiul <>art. 131^2 alin. (3)-(9) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, analizând actele şi lucrãrile dosarului cauzei, a pronunţat la sediul Universitãţii Ecologice din Str. Francezã nr. 22, sectorul 3, Bucureşti, cu unanimitate de voturi, prezenta hotãrâre.
COMPLETUL DE ARBITRAJ
asupra procedurii de arbitraj de faţã constatã urmãtoarele:
1. Prin Cererea înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) sub nr. 7.342 din 13 octombrie 2005, petenta Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) a solicitat iniţierea procedurii de arbitraj cu privire la împãrţirea procentului de 0,5% cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor.
În drept, cererea a fost motivatã în baza <>art. 131^2 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În vederea constituirii completului de arbitraj, la 26 octombrie 2005, în prezenţa reprezentanţilor tuturor pãrţilor, s-a procedat la tragerea la sorţi a arbitrilor din lista stabilitã prin anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.287/2002 privind numirea membrilor corpului de arbitri de pe lângã Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
La data de 2 noiembrie 2005, pãrţile şi arbitrii au fost convocaţi la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, unde s-au stabilit completul de arbitraj, onorariul, primul termen şi locul arbitrajului, procedându-se la informarea pãrţilor cu privire la aceste aspecte.
Faţã de toate acestea, completul de arbitraj a constatat cã lucreazã în compunere legalã şi cã este competent sã soluţioneze cererea de arbitraj.
2. Completul de arbitraj urmeazã sã decidã prin prezenta hotãrâre numai asupra acelor aspecte care au constituit obiectul negocierii dintre pãrţi şi nu au putut fi convenite de pãrţi în cursul negocierii desfãşurate.
Completul de arbitraj constatã cã pãrţile nu au putut ajunge la un acord asupra împãrţirii procentului de 0,5% cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor, procent stabilit în baza Protocolului referitor la Metodologia privind utilizarea de retransmitere prin cablu a operelor muzicale, audiovizuale, cinematografice, scrise, plastice, a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, preluate din radiodifuzãri iniţiale, şi a tabelului cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite titularilor de drepturi de autor şi titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 22 iunie 2005, act intrat în vigoare la data de 25 iunie 2005.
Astfel, prin cererile formulate:
● CREDIDAM solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 65% pentru audiovizual, ce se împarte între CREDIDAM (32,5%) şi UPFAR-ARGOA (32,5%), iar din procentul cuvenit UPFAR-ARGOA un procent îi revine UPFR pentru videoclipurile muzicale;
- 35% pentru audio, ce se împarte în mod egal între CREDIDAM (17,5%) şi UPFR (17,5%);
● UPFR solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 0,25% pentru audiovizual, ce se împarte între CREDIDAM şi UPFAR-ARGOA (32,5%), iar din procentul cuvenit UPFAR-ARGOA un procent de 30% îi revine UPFR pentru videoclipurile muzicale;
- 0,25% pentru audio, ce se împarte între CREDIDAM şi UPFR;
● UPFAR-ARGOA solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 7,38% pentru CREDIDAM;
- 7,38% pentru UPFR;
- 85,24% pentru UPFAR-ARGOA.
UPFR şi UPFAR-ARGOA au solicitat completului de arbitraj sã se pronunţe şi asupra împãrţirii procentului ce se cuvine UPFR pentru retransmiterea prin cablu a videoclipurilor muzicale din procentul cuvenit UPFAR-ARGOA pentru domeniul audiovizual.
3. Pe parcursul procedurii de arbitraj pãrţile şi-au susţinut şi argumentat poziţiile, depunând ca probe înscrisuri. De asemenea, au fost depuse concluzii scrise şi completãri la concluziile scrise.
4. Completul de arbitraj, trecând la analizarea aspectelor supuse arbitrajului, constatã cã nu se poate pronunţa asupra solicitãrii UPFR şi UPFAR-ARGOA privind împãrţirea procentului ce se cuvine UPFR în cazul retransmiterii prin cablu a videoclipurilor muzicale din procentul cuvenit UPFAR-ARGOA pentru domeniul audiovizual, având în vedere urmãtoarele:
- pãrţile nu au negociat în mod concret asupra acestui aspect, aşa cum rezultã şi din procesele-verbale ale şedinţelor de negociere depuse la dosarul cauzei;
- atitudinea pasivã a UPFR şi UPFAR-ARGOA manifestatã în cadrul procedurii arbitrajului, concretizatã prin faptul cã nici una dintre aceste pãrţi nu a solicitat o împãrţire concretã a acestui procent, astfel, deşi UPFR a solicitat iniţial un procent de 30% din procentul cuvenit UPFAR-ARGOA pentru domeniul audiovizual pentru videoclipurile muzicale retransmise prin cablu, ulterior, conform Procesului-verbal al termenului de arbitraj din data de 16 noiembrie 2005, a precizat faptul cã achieseazã la o viitoare propunere a UPFAR-ARGOA privind împãrţirea acestui procent;
- solicitarea CREDIDAM privind respingerea ca prematurã a acestei cereri, motivatã prin faptul cã pãrţile nu au negociat asupra acestui aspect.
5. Cu privire la împãrţirea procentului de 0,5%, completul de arbitraj hotãrãşte împãrţirea procentului sus-menţionat, cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor audiovizuale şi audio, dupã cum urmeazã:
- audiovizual - 66%;
- audio - 34%.
La stabilirea acestor procente s-a avut în vedere ponderea audiovizualului în retransmiterea prin cablu, care este vãdit superioarã şi care presupune totodatã un numãr mai mare de drepturi conexe şi de titulari ai acestor drepturi.
În ceea ce priveşte procentul de 66% pentru audiovizual, acesta se împarte în mod egal între UPFAR-ARGOA şi CREDIDAM, fiecãrei pãrţi revenindu-i 33%.
Procentul de 34% pentru audio se împarte, de asemenea, în mod egal între CREDIDAM şi UPFR, fiecãrei pãrţi revenindu-i 17%.
Repartizarea menţionatã a avut în vedere dispoziţiile <>art. 106^5 alin. (4) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplicã direct şi prin analogie, conform cãrora în lipsa protocolului pãrţior remuneraţia se împarte în mod egal între acestea.
PENTRU ACESTE MOTIVE
COMPLETUL DE ARBITRAJ
HOTĂRĂŞTE:
Împãrţirea procentului de 0,5% cuvenit titularilor de drepturi conexe pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor va fi realizatã dupã cum urmeazã:
- 66% pentru audiovizual, din care un procent de 33% revine CREDIDAM şi un procent de 33% revine UPFAR;
- 34% pentru audio, din care un procent de 17% revine CREDIDAM şi un procent de 17% revine UPFR.
Pronunţatã astãzi, 28 noiembrie 2005, la sediul Universitãţii Ecologice din Str. Francezã nr. 22, sectorul 3, Bucureşti.
Executorie de la data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Cu apel în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Otilia Calmuschi
Felicia Duţescu
Alexandru Ţiclea
Adrian Vasiliu
Niculina Vrînceanu
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: