Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DECIZIE nr. 212 din 11 iulie 2002 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 241/2001
Nicolae Popa - preşedinte Costica Bulai - judecãtor Nicolae Cochinescu - judecãtor Constantin Doldur - judecãtor Kozsokar Gabor - judecãtor Petre Ninosu - judecãtor Lucian Stangu - judecãtor Şerban Viorel Stanoiu - judecãtor Ioan Vida - judecãtor Gabriela Ghita - procuror Maria Bratu - magistrat-asistent
Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 13 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 241/2001 , excepţie ridicatã de Niculaie Miu şi Anisoara Miu în Dosarul nr. 6.281/2001 al Tribunalului Bucureşti Secţia a IV-a civilã. La apelul nominal sunt prezenţi personal autorii exceptiei, fiind asistaţi de avocat Voicu Zdrenghea; lipseşte Ciugureanu Daniel-George, fata de care procedura de citare este legal îndeplinitã. Apãrãtorul autorilor exceptiei de neconstituţionalitate solicita admiterea acesteia, arãtând ca ratiunea adoptãrii <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 este aceea de a realiza raporturi juridice armonioase între proprietari şi chiriaşi. De aceea, arata acesta, "dreptul de proprietate asupra imobilelor cu destinaţia de locuinta trebuie respectat în integralitatea sa nu numai în virtutea principiului proprietãţii şi al caracterului exclusiv şi absolut al dreptului de proprietate, dar şi din ratiuni etice". În sustinere depune note scrise. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei, ca neîntemeiatã, invocand în acest sens jurisprudenta Curţii Constituţionale.
CURTEA, având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constata urmãtoarele: Prin Încheierea din 9 octombrie 2001, pronunţatã în Dosarul nr. 6.281/2001, Tribunalul Bucureşti-Secţia a IV-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 241/2001 , excepţie ridicatã de Niculaie Miu şi Anisoara Miu. În motivarea exceptiei de neconstituţionalitate se arata ca dispoziţiile <>art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 sunt neconstituţionale, deoarece incalca prevederile art. 16 din Constituţie, întrucât prevãd "evacuarea necondiţionatã a chiriaşilor, iar proprietarul care nu are nevoie de locuinta realizeazã un câştig de zeci de mii de dolari". Instanta de judecata apreciazã ca excepţia de neconstituţionalitate este nefondata. Potrivit dispoziţiilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost comunicatã preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate ridicate. Guvernul apreciazã ca excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, invocand jurisprudenta Curţii Constituţionale. Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.
CURTEA, examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele: Curtea Constituţionalã este competenta, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie, precum şi celor ale art. 1 alin. (1), ale <>art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã. Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constata ca <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 a fost aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 241 din 16 mai 2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 23 mai 2001. Modificãrile şi completãrile nu privesc textul art. 11 alin. (2), al cãrui conţinut este urmãtorul: "Lipsa unui rãspuns scris sau refuzul nejustificat al chiriaşului sau al fostului chiriaş de a încheia un nou contract de închiriere în termen de 60 de zile de la primirea notificãrii îl indreptateste pe proprietar sa ceara în justiţie evacuarea necondiţionatã a locatarilor, cu plata daunelor-interese, pe calea ordonanţei preşedinţiale." Criticile de neconstituţionalitate vizeazã încãlcarea prin textul de lege criticat a prevederilor cuprinse în art. 16 din Legea fundamentalã, referitoare la egalitatea în drepturi a cetãţenilor. Asupra constituţionalitãţii prevederilor <>art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 Curtea Constituţionalã s-a pronunţat prin numeroase decizii (de exemplu, Decizia nr. 139 din 8 mai 2001, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 20 iunie 2001, Decizia nr. 136 din 11 iulie 2000, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 388 din 21 august 2000, şi Decizia nr. 237 din 21 noiembrie 2000, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 702 din 28 decembrie 2000).
Prin aceste decizii Curtea a statuat ca prevederile <>art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 nu contravin prevederilor art. 16 din Constituţie, referitoare la egalitatea în drepturi a cetãţenilor, întrucât nu instituie nici un fel de privilegii sau discriminãri între proprietari şi chiriaşi. Aceste dispoziţii sancţioneazã doar conduita contrarã legii a unor chiriaşi. Atât considerentele, cat şi soluţiile din aceste decizii sunt valabile şi în aceasta cauza, neintervenind elemente noi de natura a determina o reconsiderare a jurisprudenţei Curţii Constituţionale în acest sens.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c), art. 23 alin. (3) şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,
CURTEA În numele legii DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 241/2001 , excepţie ridicatã de Niculaie Miu şi Anisoara Miu în Dosarul nr. 6.281/2001 al Tribunalului Bucureşti - Secţia IV-a civilã. Definitiva şi obligatorie. Pronunţatã în şedinţa publica din data de 11 iulie 2002.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE, prof. univ. dr. NICOLAE POPA
Magistrat-asistent, Maria Bratu
────────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email