Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 204 din 28 februarie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 401 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedura civila
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 342 din 2 mai 2008
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Cristina Cãtãlina Turcu - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 401 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Margareta Eliza Popescu în Dosarul nr. 18.003/300/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Preşedintele constatã cauza în stare de judecatã şi acordã cuvântul pe fond.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 28 septembrie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 18.003/300/2006, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 401 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedurã civilã.
Excepţia a fost ridicatã într-o cauzã având ca obiect recursul împotriva unei sentinţe civile prin care s-a dispus continuarea executãrii silite.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine cã dispoziţiile legale atacate sunt neconstituţionale, întrucât împiedicã exercitarea dreptului de a introduce contestaţie la executare, în cazul refuzului nejustificat al executorului de a îndeplini un act de executare, dupã expirarea termenului de 15 zile prevãzut în textul legii.
Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã pentru motivele reţinute de Curtea Constituţionalã în jurisprudenţa sa.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, fãcând referire la jurisprudenţa Curţii.
Avocatul Poporului apreciazã cã prevederile legale criticate sunt constituţionale în sensul celor anterior statuate de Curte.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi celor ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 401 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedurã civilã, care au urmãtorul cuprins: "Contestaţia se poate face în termen de 15 zile de la data când:
a) contestatorul a luat cunoştinţã de [...] refuzul de a îndeplini un act de executare."
Excepţia este raportatã la prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (3) referitor la statul de drept şi ale art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul liber la justiţie.
Examinând excepţia, Curtea constatã cã asupra constituţionalitãţii dispoziţiilor art. 401 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedurã civilã s-a pronunţat prin <>Decizia nr. 141 din 23 martie 2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 23 aprilie 2004, prilej cu care a reţinut, în esenţã, cã art. 401 alin. 1 din Codul de procedurã civilã dã pe deplin expresie prevederilor constituţionale cuprinse în art. 21, reglementarea de cãtre legiuitor, în limitele stabilite de Constituţie, a condiţiilor de exercitare a unui drept - subiectiv sau procesual -, inclusiv prin instituirea unor termene, nu constituie o restrângere a exerciţiului acestuia, ci doar o modalitate eficientã de a preveni exercitarea sa abuzivã, în detrimentul altor titulari de drepturi în egalã mãsurã ocrotite.
Pentru aceleaşi motive nu poate fi reţinutã nici încãlcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) din Legea fundamentalã.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 401 alin. 1 lit. a) teza a doua din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Margareta Eliza Popescu în Dosarul nr. 18.003/300/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 28 februarie 2008.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Cristina Cãtãlina Turcu
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: