Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 194 din 23 noiembrie 1999 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 7 ianuarie 2000
Ioan Muraru - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Paula C. Pantea - procuror
Florentina Geangu - magistrat-asistent
Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, excepţie ridicatã de Cristian Eremia în Dosarul nr. 4.204/1999 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a III-a civilã.
La apelul nominal se prezintã Regia Autonomã de Transport Bucureşti, prin consilier juridic Gabriela Nita, lipsind autorul exceptiei, fata de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecata, reprezentantul Regiei Autonome de Transport Bucureşti arata ca dispoziţiile legale criticate au mai fãcut obiectul controlului de constitutionalitate al Curţii, iar prin mai multe decizii s-a constatat concordanta sa cu prevederile legii fundamentale, respingandu-se excepţia. Întrucât nu au intervenit elemente noi de natura sa modifice jurisprudenta Curţii, solicita respingerea exceptiei, textul criticat nefiind contrar Constituţiei.
Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei, considerând ca dispoziţiile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, nu incalca prevederile constituţionale ale art. 94 lit. a), potrivit cãrora Preşedintele României conferã decoraţii şi titluri de onoare.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, retine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 28 iulie 1999, pronunţatã în Dosarul nr. 4.204/1999, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a III-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, excepţie ridicatã de Cristian Eremia. Autorul exceptiei considera ca <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, "conform cãruia sunt scutiţi de plata impozitului pe salariu numai deţinãtorii titlului de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989, conferit prin brevet, este neconstitutional, întrucât, în conformitate cu dispoziţiile art. 94 lit. a) din Constituţie, Preşedintele României conferã decoraţii şi titluri de onoare şi nu drepturi de natura şi esenta scutirilor de plata impozitului pe salariu".
Exprimandu-şi opinia, instanta de judecata considera ca excepţia de neconstituţionalitate ridicatã este nefondata, întrucât "<>Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, în care este inserat art. 7 alin. 1 lit. e), a fost promulgatã de Preşedintele României în baza dispoziţiilor art. 77 alin. (1) din Constituţie şi nu ca urmare a altor atribuţii constituţionale ale Preşedintelui, prevãzute la art. 94. Faptul ca Preşedintele României promulga legile adoptate de Parlament nu poate conduce la concluzia ca în acest fel Preşedintele României acorda sau inlatura drepturi sau obligaţii dintr-o lege, prin promulgarea altei legi".
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a III-a civilã apreciazã ca "nu exista nici o atingere adusã Constituţiei prin promulgarea <>Legii nr. 32/1991 , republicatã, cu atât mai mult cu cat, chiar în <>Legea nr. 42/1990 , republicatã, pe care recurentul o considera o lege specialã în raport cu <>Legea nr. 32/1991 , în art. 6 alineatul ultim se prevede ca «Conferirea distincţiilor prevãzute în prezenta lege se atesta prin brevet». Or, recurentul are doar un certificat eliberat de cãtre Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, certificat ce trebuie atestat în final printr-un brevet. Chiar dacã tipizatul certificatului prevede la art. 1 lit. e) scutirea de plata a impozitului pe salariu, aceasta menţiune nu are suport legal în legile care reglementeazã situaţia scutirilor de plata a unor impozite".
În vederea soluţionãrii exceptiei de neconstituţionalitate, în temeiul <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, Curtea Constituţionalã a comunicat încheierea de sesizare preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate ridicate.
În punctul de vedere al Guvernului se considera ca "excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, este neîntemeiatã. Potrivit <>art. 2 din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã, titlul de «Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989» s-a instituit în semn de preţuire şi recunoştinţã pentru cei care au fost rãniţi în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, constituind titlu de onoare în sensul art. 94 lit. a) din Constituţie. Faptul ca în <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, se precizeazã ca titlul de «Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989» trebuie sa fie atestat prin brevet nu contravine textului art. 94 lit. a) din legea fundamentalã, întrucât aceste titluri de onoare se acorda numai în condiţiile legii, iar potrivit <>art. 5 alin. 2 din Legea nr. 42/1990 , republicatã, atestarea prin brevet a titlului de «Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989» constituie o condiţie de validitate a acestui titlu de onoare".
Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile partii prezente şi ale procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
În temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie şi al <>art. 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, Curtea Constituţionalã este competenta sa soluţioneze excepţia cu care a fost legal sesizatã.
Obiectul exceptiei îl constituie dispoziţiile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 12 august 1996, având urmãtorul cuprins: "Sunt scutite de plata impozitului prevãzut de prezenta lege urmãtoarele categorii de persoane: [...] e) urmaşii eroilor-martiri ai Revoluţiei, precum şi deţinãtorii titlului de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989, conferit prin brevet, pentru veniturile realizate, în cadrul funcţiei de baza."
Autorul exceptiei considera ca aceasta dispoziţie legalã este neconstitutionala, deoarece incalca art. 94 lit. a) din Constituţie, conform cãruia "Preşedintele României îndeplineşte şi urmãtoarele atribuţii:
a) conferã decoraţii şi titluri de onoare".
Curtea Constituţionalã constata ca prevederile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, au mai fost supuse controlului de constitutionalitate, concretizat în Decizia nr. 112 din 13 iulie 1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 506 din 19 octombrie 1999, decizie prin care s-a constatat ca dispoziţiile art. 7 alin. 1 lit. e) din legea sus-menţionatã sunt constituţionale. În motivarea acestei decizii s-au reţinut cele ce urmeazã:
Titlurile de onoare la care se referã dispoziţiile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, sunt: titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Romane din Decembrie 1989, de care beneficiazã urmaşii eroilor-martiri, şi titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989. Aceste titluri au fost instituite prin dispoziţiile <>art. 1 şi 2 din Legea nr. 42/1990 , republicatã.
Potrivit art. 1 din aceasta lege, titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 s-a instituit pentru cinstirea şi eternizarea memoriei celor care şi-au jertfit viata pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, iar potrivit art. 2 din aceeaşi lege, titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 s-a instituit în semn de preţuire şi recunoştinţã pentru cei care au fost rãniţi în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989.
Deşi în lege nu este utilizata noţiunea de titlu de onoare, se poate constata ca în intenţia legiuitorului a stat tocmai dezideratul de a onora prin distincţii, post-mortem sau în viata, pe cei care s-au jertfit ori au contribuit la victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989.
Asadar, Curtea Constituţionalã constata ca titlurile instituite sunt titluri de onoare în înţelesul art. 94 lit. a) din Constituţie. Conferirea acestor titluri se face, sub sancţiunea nulitãţii, în condiţiile <>art. 5 din Legea nr. 42/1990 , republicatã, la propunerea Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, a carei componenta este prevãzutã de lege, şi conform criteriilor stabilite în anexele nr. 1 şi 2 la lege.
Prin <>Legea nr. 30 din 6 mai 1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 13 mai 1996, Parlamentul României a modificat şi completat unele prevederi ale <>Legii nr. 42/1990 , republicatã, şi a stabilit faptul ca distincţiile - inclusiv titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 - se conferã de cãtre Preşedintele României, la propunerea unei comisii, în componenta fixatã prin art. 2 din lege. Necesitatea atestarii prin brevet a titlului este prevãzutã şi la pct. 9 din <>Legea nr. 30/1996 , care modifica <>art. 5 din Legea nr. 42/1990 , republicatã, şi care prevede la alineatul ultim: "Conferirea distincţiilor prevãzute în prezenta lege se atesta prin brevet."
În baza şi în vederea aplicãrii <>Legii nr. 42/1990 , republicatã, completatã prin <>Legea nr. 30/1996 , Guvernul României a emis <>Hotãrârea nr. 566 din 15 iulie 1996 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 167 din 29 iulie 1996. Printre drepturile de care beneficiazã, conform <>Legii nr. 42/1990 , republicatã, deţinãtorii titlului de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 se afla şi scutirea de plata impozitului pe salariu. Acest drept urmeazã sa fie exercitat de titularul sau în condiţiile fixate de lege. Faptul ca într-o hotãrâre a Guvernului nu se specifica necesitatea atestarii titlului prin brevet nu poate insemna ca aceasta condiţie legalã a fost înlãturatã. O hotãrâre a Guvernului nu poate adauga la lege şi nu poate fi contrarã legii.
<>Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, prin dispoziţia ce face obiectul exceptiei, nu face altceva decât sa preia condiţia existenţei brevetului, fixatã prin <>Legea nr. 42/1990 , republicatã.
Rezulta ca prin <>Legea nr. 42/1990 , republicatã, s-a instituit titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989, titlu care se conferã prin brevet. Legea prevede acordarea scutirii de plata impozitului pe salariu, drept menţionat şi în <>Hotãrârea Guvernului nr. 566/1996 .
Raportand prevederile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, la dispoziţiile art. 94 lit. a) din Constituţie, Curtea constata ca textul legal criticat este în concordanta cu legea fundamentalã. Conferirea unei decoraţii sau a unui titlu de onoare de cãtre Preşedintele României, în baza art. 94 lit. a) din Constituţie, se atesta prin brevet. Brevetele sunt validate sub semnatura autografa a Preşedintelui României, precum şi prin sigiliu. Ipoteza cuprinsã în dispoziţia legalã criticata, referitoare la condiţionarea scutirii de plata impozitului, concretizeazã prerogativa constituţionalã a Preşedintelui României.
Deoarece aceste considerente îşi pãstreazã valabilitatea şi în cauza de fata, neintervenind nici un element care sa justifice reconsiderarea lor, urmeazã ca excepţia de neconstituţionalitate sa fie respinsã.
Fata de cele de mai sus, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,
CURTEA
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, excepţie ridicatã de Cristian Eremia în Dosarul nr. 4.204/1999 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a III-a civilã.
Definitiva şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 23 noiembrie 1999.
PREŞEDINTE,
prof. univ. dr. Ioan Muraru
Magistrat-asistent,
Florentina Geangu
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: