Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 185 din 26 martie 2025  privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul audiovizualului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 DECIZIE nr. 185 din 26 martie 2025 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul audiovizualului

EMITENT: Consiliul Naţional al Audiovizualului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 284 din 1 aprilie 2025
    Având în vedere dubla calitate a Consiliului Naţional al Audiovizualului, de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale şi de autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale,
    în scopul stabilirii unor dispoziţii de punere în aplicare a sancţiunilor internaţionale referitoare la restricţiile privind audiovizualul, în limitele competenţelor acordate de lege, pentru serviciile definite la art. 1 alin. (1) pct. 1 şi 1^1 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, difuzate şi retransmise prin orice tip de reţele de comunicaţii electronice,
    ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere obligaţiile ce revin Consiliului Naţional al Audiovizualului, în calitate de autoritate naţională competentă, în baza art. 12 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare,
    luând în considerare necesitatea adoptării unor reglementări pentru a se asigura aplicarea tuturor măsurilor restrictive privind audiovizualul vizate de regimul sancţionator adoptat la nivelul Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere dispoziţiile art. II alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale,
    ţinând seama de art. 75 din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
    cu respectarea prevederilor art. 30 şi 31 din Constituţia României, republicată,
    în temeiul art. 17 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
    Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea decizie:
    ART. I
    Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 277/2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 14 iunie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) restricţii privind audiovizualul - restricţiile instituite prin intermediul unor sancţiuni internaţionale care vizează domeniul audiovizual. Astfel de restricţii se referă la conţinutul audiovizual, în cazul unor servicii asupra cărora CNA are competenţă, difuzate prin orice tip de reţele de comunicaţii electronice."

    2. La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cuprinsul prezentei decizii sunt, de asemenea, aplicabile definiţiile prevăzute la art. 1 şi la art. 44 alin. (12) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea audiovizualului, precum şi definiţiile prevăzute la art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. La articolul 9, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatul (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) În situaţiile prevăzute la alin. (1), după caz, se va ţine cont şi de restricţiile privind audiovizualul instituite prin intermediul unor sancţiuni internaţionale.
(5) În cazul unor restricţii privind audiovizualul instituite prin intermediul unor sancţiuni internaţionale, în conformitate cu dispoziţiile art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea motivată a Consiliului, în calitate de autoritate competentă în domeniul audiovizualului, persoanele sau entităţile desemnate au obligaţia de a pune la dispoziţie, de îndată, orice date şi informaţii suplimentare, relevante, conform solicitării primite, obligaţia de confidenţialitate neputând fi invocată, potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. (2) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă."

    4. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    Încălcarea de către radiodifuzori a prevederilor prezentei decizii se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 90 şi 91 din Legea audiovizualului, cu excepţia nerespectării prevederilor art. 9 alin. (4) şi (5) din prezenta decizie, care se sancţionează conform dispoziţiilor art. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare."



    ART. II
    Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 16 februarie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) restricţii privind audiovizualul - restricţiile instituite prin intermediul unor sancţiuni internaţionale care vizează domeniul audiovizual. Astfel de restricţii se referă la conţinutul audiovizual, în cazul unor servicii asupra cărora CNA are competenţă, difuzate prin orice tip de reţele de comunicaţii electronice."

    2. La articolul 1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cuprinsul prezentei decizii sunt, de asemenea, aplicabile definiţiile prevăzute la art. 1 din Legea audiovizualului, precum şi definiţiile prevăzute la art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) În cazul în care, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (3) din Legea audiovizualului, CNA decide restrângerea temporară a dreptului de liberă retransmisie pentru un anumit serviciu de programe, distribuitorii de servicii de programe vor suspenda retransmisia respectivului serviciu de programe până la data stabilită prin decizie.
    (2) Distribuitorii de servicii de programe se asigură că nu retransmit niciun serviciu de programe care face obiectul unor sancţiuni internaţionale şi al cărui conţinut poate fi difuzat pe teritoriul României.
    (3) Distribuitorii de servicii de programe vor suspenda sau vor înceta, în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 75 din Legea audiovizualului, retransmisia serviciului de programe, care este difuzat pe teritoriul României şi care face obiectul unei sancţiuni internaţionale, în baza unei decizii motivate a Consiliului.
    (4) Prin suspendare se înţelege restrângerea temporară a dreptului de liberă retransmisie pentru un anumit serviciu de programe. Distribuitorii de servicii de programe vor suspenda retransmisia respectivului serviciu de programe până la data stabilită prin decizie.
    (5) În cazul unor restricţii privind audiovizualul instituite prin intermediul unor sancţiuni internaţionale, în conformitate cu dispoziţiile art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea motivată a Consiliului, în calitate de autoritate competentă în domeniul audiovizualului, persoanele sau entităţile desemnate au obligaţia de a pune la dispoziţie, de îndată, orice date şi informaţii suplimentare, relevante, conform solicitării primite, obligaţia de confidenţialitate neputând fi invocată, potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. (2) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă.
    (6) În situaţia prevăzută la alin. (2), în cazul refuzului de a suspenda sau de a înceta retransmisia serviciului de programe, CNA va sesiza Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru punerea în aplicare eficientă a sancţiunilor internaţionale cu privire la serviciile de programe distribuite prin reţele de comunicaţii electronice, în conformitate cu dispoziţiile art. 12 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage sancţionarea conform dispoziţiilor Legii audiovizualului, cu excepţia încălcării prevederilor art. 6 alin. (2)-(6) din prezenta decizie, care se sancţionează conform dispoziţiilor art. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare."



    ART. III
    Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului,
                    Maria Monica Gubernat

    Bucureşti, 26 martie 2025.
    Nr. 185.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016