Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 18/2CN din 24 mai 2024 pentru aprobarea procedurilor de transfer în alt colegiu teritorial, de suspendare a calităţii de membru sau a dreptului de exercitare a profesiei şi de constatare a încetării calităţii de membru
EMITENT: Colegiul Medicilor Stomatologi din România PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 547 din 12 iunie 2024
Având în vedere prevederile art. 9 alin. (3), art. 11-16, art. 18-19 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, adoptat prin Decizia Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 1/1AGN/2024,
în temeiul art. 534 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România adoptă următoarea decizie:
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Membrii Colegiului Medicilor Stomatologi din România, denumit în continuare CMSR, înscrişi în cadrul unui colegiu teritorial se pot transfera în alt colegiu teritorial atunci când se modifică fie locul principal de exercitare a profesiei, astfel cum este acesta definit la art. 9 alin. (4) şi (5) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CMSR adoptat prin Decizia Adunării generale naţionale a CMSR nr. 1/1AGN/2024, fie domiciliul sau, după caz, reşedinţa pe raza altui colegiu teritorial decât cel în care sunt înscrişi, în condiţiile stabilite prin prezenta decizie.
ART. 2
Suspendarea calităţii de membru, a dreptului de exercitare a profesiei sau, după caz, a anumitor activităţi profesionale, precum şi încetarea calităţii de membru al CMSR se realizează în cazurile prevăzute de lege, în condiţiile stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a CMSR, Codul deontologic al medicului stomatolog şi prin prezenta decizie.
ART. 3
În sensul prezentei decizii, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) mijloace electronice - poştă electronică sau portalul de servicii online şi/sau, după caz, aplicaţia informatică al/a colegiului teritorial sau al/a CMSR;
b) reprezentant - persoana împuternicită cu procură specială în formă autentică sau avocatul împuternicit cu împuternicire avocaţială să semneze, să depună cereri şi/sau să ridice documente în numele medicului stomatolog;
c) semnătura electronică calificată - semnătura electronică, în sensul art. 3 pct. 12 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 257 din 28 august 2014, care se bazează pe un certificat calificat emis de un prestator de servicii de încredere calificat din România sau din alt stat membru al Uniunii Europene, inclus în lista publicată de Comisia Europeană în conformitate cu art. 9 din acelaşi regulament.
ART. 4
Prin prezenta decizie se aprobă:
a) Procedura de transfer al membrilor CMSR în alt colegiu teritorial prevăzută în anexa nr. 1;
b) Procedura de suspendare a calităţii de membru al CMSR sau a dreptului de exercitare a profesiei de medic stomatolog prevăzută în anexa nr. 2;
c) Procedura de constatare a încetării calităţii de membru al CMSR prevăzută în anexa nr. 3.
CAP. II
Aspecte procedurale
ART. 5
(1) Cererile formulate în cazurile prevăzute de prezenta decizie vor cuprinde cel puţin:
a) numele şi prenumele medicului stomatolog, precum şi, după caz, al reprezentantului acestuia;
b) numărul din Registrul unic al medicilor stomatologi din România;
c) domiciliul sau, după caz, reşedinţa medicului stomatolog, precum şi adresa de corespondenţă, dacă aceasta este diferită de domiciliu/reşedinţă;
d) adresa de poştă electronică care urmează să fie utilizată în corespondenţa cu colegiul teritorial şi cu CMSR şi la care medicul stomatolog urmează să primească notificări şi documente emise de colegiul teritorial şi de CMSR, dacă optează pentru această modalitate de comunicare;
e) obiectul cererii şi motivele de fapt pe care se întemeiază cererea;
f) data cererii;
g) semnătura medicului stomatolog solicitant sau a reprezentantului acestuia.
(2) Cererile prevăzute la alin. (1) se depun de către medicul stomatolog sau de către reprezentantul acestuia la colegiul teritorial în cadrul căruia este înscris medicul stomatolog, însoţite de documentele depuse în susţinerea acesteia, în original sau certificate pentru conformitate, şi, dacă este cazul, de dovada calităţii de reprezentant, prin una dintre următoarele modalităţi:
a) depunere la sediul colegiului teritorial;
b) prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
c) prin servicii de curierat rapid;
d) prin mijloace electronice.
(3) Dacă cererea şi/sau documentele ataşate sunt incomplete, biroul executiv al colegiului teritorial, denumit în continuare biroul executiv, va solicita medicului stomatolog sau, după caz, reprezentantului acestuia să remedieze sau să completeze cererea în termen de cel mult 15 zile de la comunicarea notificării, sub sancţiunea respingerii cererii.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (3), termenele de soluţionare a cererii şi de eliberare a documentelor prevăzute de prezenta decizie se modifică în mod corespunzător.
(5) Dacă în termenul prevăzut la alin. (3) solicitantul nu remediază sau nu completează cererea conform solicitării biroului executiv, cererea este respinsă.
ART. 6
(1) În cazul unor suspiciuni justificate, biroul executiv poate solicita prezentarea în original a documentelor pentru verificarea conformităţii înscrisurilor comunicate în copie.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), medicul stomatolog are obligaţia de a depune documentul solicitat, în original, în termenul prevăzut la art. 5 alin. (3).
ART. 7
(1) Documentele emise de colegiul teritorial sau, după caz, de CMSR, în cazurile prevăzute de prezenta decizie, se comunică medicului stomatolog sau, dacă este cazul, reprezentantului acestuia, prin una dintre următoarele modalităţi, dacă nu se stabileşte altfel în procedura aplicabilă:
a) prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire comunicată la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa medicului stomatolog ori la adresa de corespondenţă menţionată în cerere, dacă aceasta diferă de domiciliu/reşedinţă;
b) prin ridicare de la sediul colegiului teritorial;
c) prin mijloace electronice;
d) prin alte mijloace care asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia şi a documentelor ataşate, dacă este cazul.
(2) Înscrisurile prevăzute la alin. (1) se comunică prin modalităţile menţionate la alin. (1) lit. b) şi c) dacă medicul stomatolog sau reprezentantul acestuia a optat în scris pentru modalitatea de comunicare respectivă.
(3) Notificările şi deciziile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) se consideră comunicate în cazul în care destinatarul a refuzat primirea sau, după caz, nu s-a prezentat la sediul colegiului teritorial ori la oficiul poştal pentru a o ridica, deşi există dovada avizării.
(4) În situaţia în care se transmit prin mijloace electronice, deciziile emise de colegiul teritorial sau, după caz, de CMSR se semnează de preşedintele colegiului cu semnătură electronică calificată care va înlocui semnătura preşedintelui şi ştampila colegiului din elementele obligatorii ale deciziei. Notificările transmise prin aceleaşi mijloace se semnează cu semnătură electronică calificată de către persoana desemnată conform dispoziţiilor prezentei decizii.
(5) Înscrisurile prevăzute la alin. (1) se consideră comunicate prin modalităţile menţionate la alin. (1) lit. c) şi d) la momentul primirii confirmării din partea sistemului utilizat că au ajuns la destinatar potrivit datelor indicate de acesta.
ART. 8
(1) Decizia biroului executiv în baza căreia s-a dispus suspendarea calităţii de membru al CMSR, a dreptului de exercitare a profesiei de medic stomatolog sau, după caz, a anumitor activităţi profesionale, respectiv cea prin care s-a dispus încetarea măsurii, se comunică şi Biroului executiv naţional, direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, casei de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti şi unităţii cu care medicul stomatolog are raporturi de muncă sau colaborare, conform datelor înscrise în dosarul profesional al medicului stomatolog.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi în cazul deciziei biroului executiv prin care s-a constatat încetarea calităţii de membru al CMSR.
ART. 9
(1) Decizia biroului executiv adoptată în cazurile prevăzute de prezenta decizie poate fi contestată de medicul stomatolog la Biroul executiv naţional al CMSR, denumit în continuare Biroul executiv naţional, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) Contestaţia se depune la colegiul teritorial a cărui decizie este atacată, sub sancţiunea anulării acesteia, prin una dintre modalităţile prevăzute la art. 5 alin. (2), dacă nu se stabileşte altfel în procedura aplicabilă.
ART. 10
(1) Contestaţia se formulează în scris şi va conţine în mod obligatoriu următoarele elemente:
a) numele şi prenumele medicului stomatolog sau, după caz, al reprezentantului acestuia;
b) domiciliul sau, după caz, reşedinţa medicului stomatolog, precum şi, dacă este cazul, adresa de corespondenţă, dacă aceasta este diferită de domiciliu/reşedinţă;
c) adresa de poştă electronică care urmează să fie utilizată în corespondenţa cu colegiul teritorial şi cu CMSR şi la care medicul stomatolog urmează să primească notificări şi decizii, dacă optează pentru această modalitate de comunicare;
d) numărul şi data deciziei contestate;
e) obiectul contestaţiei;
f) motivarea contestaţiei;
g) mijloacele de probă pe care se sprijină contestaţia;
h) semnătura olografă a medicului stomatolog sau, după caz, a reprezentantului acestuia, în original, sau semnătura electronică calificată.
(2) Dispoziţiile art. 6 sunt aplicabile.
ART. 11
(1) Biroul executiv comunică prin mijloace electronice Biroului executiv naţional contestaţia şi documentele depuse în susţinerea acesteia în termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrare, împreună cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei.
(2) Dacă în contestaţie nu sunt cuprinse toate elementele obligatorii prevăzute la art. 10 alin. (1), Biroul executiv naţional va solicita contestatorului, precizându-se elementele lipsă, să completeze contestaţia în termen de 15 zile de la comunicarea notificării, sub sancţiunea respingerii acesteia. Termenul de soluţionare a contestaţiei se modifică în mod corespunzător.
(3) În cazul în care contestatorul nu îndeplineşte obligaţia prevăzută la alin. (2) în termenul precizat, Biroul executiv naţional va adopta o decizie prin care va respinge contestaţia, fără a mai cerceta fondul cauzei.
ART. 12
După analiza contestaţiei şi a documentelor depuse în susţinerea acesteia, dacă sunt îndeplinite cerinţele prevăzute la art. 10, Biroul executiv naţional poate dispune:
a) anularea contestaţiei, dacă aceasta nu a fost depusă la colegiul teritorial a cărei decizie este atacată;
b) admiterea contestaţiei, anularea deciziei biroului executiv, în tot sau în parte, şi retransmiterea cauzei la biroul executiv emitent pentru competentă soluţionare, cu respectarea prevederilor legale, atunci când nu au fost respectate dispoziţiile procedurale aplicabile, inclusiv atunci când acestea au fost constatate din oficiu de Biroul executiv naţional şi nu au fost invocate prin contestaţie;
c) admiterea contestaţiei, anularea deciziei biroului executiv, în tot sau în parte, şi soluţionarea pe fond a cauzei pentru motive ce ţin de fondul acesteia;
d) menţinerea deciziei biroului executiv, situaţie în care va respinge contestaţia;
e) respingerea contestaţiei ca tardiv formulată, dacă aceasta nu a fost depusă în termenul prevăzut de prezenta decizie.
ART. 13
Biroul executiv naţional soluţionează contestaţia în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrarea acesteia.
CAP. III
Dispoziţii finale
ART. 14
Biroul executiv are obligaţia de a dispune şi de a verifica actualizarea corespunzătoare a informaţiilor referitoare la medicul stomatolog în sistemul informatic naţional de înregistrare, evidenţă şi autorizare a medicilor stomatologi care exercită profesia în România, ori de câte ori intervine o modificare privind calitatea de membru al CMSR sau dreptul de exercitare a profesiei ca urmare a adoptării deciziilor prevăzute de prezenta decizie, conform procedurii aplicabile, precum şi activarea mecanismului de alertă în condiţiile stabilite de Consiliul naţional.
ART. 15
O copie a înscrisurilor prin care instanţele judecătoreşti ori CMSR, la nivel local sau naţional, au restrâns sau au interzis desfăşurarea activităţilor profesionale, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, se va păstra la dosarul profesional al medicului stomatolog.
ART. 16
Procedurile interne de declanşare a mecanismului de alertă a celorlalte state membre ale Uniunii Europene aprobate prin decizie a Consiliului naţional se aplică în mod corespunzător.
ART. 17
Durata termenelor procedurale prevăzute de prezenta decizie se calculează după cum urmează:
a) când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
b) când termenul se socoteşte pe luni sau ani, acesta se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni;
c) când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează;
d) termenul se împlineşte la ora 24.00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul.
ART. 18
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta decizie.
ART. 19
La data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă:
a) Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 6/2015 privind procedura de transfer al membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România în cadrul colegiilor teritoriale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 657 din 31 august 2015, cu modificările ulterioare;
b) Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 14/2CN/ 2019 privind cazurile de suspendare şi de încetare a calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 657 din data de 7 august 2019.
ART. 20
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România,
Florin-Dan-Cezar Lăzărescu
Bucureşti, 24 mai 2024.
Nr. 18/2CN.
ANEXA 1
PROCEDURĂ
ANEXA 2
PROCEDURĂ
ANEXA 3
PROCEDURĂ
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: