Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 14/2CN din 11 iulie 2019 privind cazurile de suspendare şi de încetare a calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România
EMITENT: Colegiul Medicilor Stomatologi din România PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 657 din 7 august 2019
În temeiul art. 512 şi 534 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România adoptă următoarea decizie:
CAP. I
Suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România
ART. 1
(1) Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România se suspendă:
a) la cererea scrisă a medicului stomatolog, pe o durată de până la 5 ani;
b) în caz de neplată totală sau parţială a cotizaţiei profesionale timp de 6 luni de la scadenţă, până la achitarea integrală a datoriilor;
c) dacă medicul stomatolog nu realizează numărul minim de credite de educaţie medicală continuă stabilit de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
(2) Dreptul de exercitare a profesiei de medic stomatolog sau, după caz, a anumitor activităţi profesionale se suspendă şi în următoarele situaţii:
a) pe durata existenţei unei stări de incompatibilitate, în condiţiile legii;
b) pe durata interdicţiei de a exercita profesia ori anumite activităţi medico-dentare, stabilită prin decizie a comisiilor de disciplină ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
ART. 2
(1) La cerere, membrii Colegiului Medicilor Stomatologi din România care, din motive obiective, doresc să întrerupă exercitarea profesiei de medic stomatolog pe o durată de până la 5 ani pot solicita suspendarea calităţii de membru pe acea durată.
(2) Cererea de suspendare a calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România se depune, anterior perioadei solicitate, la colegiul teritorial în a cărui evidenţă se află medicul stomatolog şi se soluţionează prin adoptarea unei decizii de către biroul executiv al colegiului teritorial, denumit în continuare biroul executiv.
ART. 3
(1) Neplata cotizaţiei datorate Colegiului Medicilor Stomatologi din România pe o perioadă de 6 luni şi după atenţionarea scrisă a medicului stomatolog de către consiliul colegiului teritorial atrage suspendarea calităţii de membru până la plata cotizaţiei datorate şi a penalităţilor aferente.
(2) Suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România se propune printr-un referat adresat biroului executiv de către Comisia pentru probleme socioeconomice, financiar-contabilă şi administrativ a colegiului teritorial, în baza căruia se dispune cercetarea disciplinară a medicului stomatolog în cauză.
(3) În cazul în care medicul stomatolog face dovada achitării cotizaţiei datorate şi a penalităţilor aferente, comisia de disciplină revocă suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
ART. 4
(1) Medicii stomatologi care nu realizează pe parcursul a 5 ani numărul minim de credite de educaţie medicală continuă, stabilit de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, denumit în continuare Consiliul naţional, sunt suspendaţi din exercitarea profesiei până la realizarea numărului de credite necesar, prin procedura prevăzută în regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
(2) Suspendarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România se propune printr-un referat adresat biroului executiv de către Comisia de avizări, studii şi strategii de dezvoltare a colegiului teritorial sau de către alte structuri de specialitate din cadrul colegiului teritorial.
(3) Revocarea suspendării se face prin decizie a biroului executiv, în cazul în care medicul stomatolog face dovada realizării numărului minim de credite de educaţie medicală continuă.
ART. 5
(1) Dreptul de exercitare a profesiei de medic stomatolog se suspendă în cazul constatării, în condiţiile legii, a existenţei unei stări de incompatibilitate.
(2) La solicitarea medicului stomatolog în cauză sau la sesizarea oricărei persoane sau autorităţi/instituţii interesate, preşedintele colegiului teritorial din care face parte medicul stomatolog respectiv sau biroul executiv poate constitui o comisie, special instituită pentru fiecare caz în parte, alcătuită din 3 medici stomatologi primari, pentru a confirma sau infirma situaţia de incompatibilitate prevăzută la art. 490 alin. (1) lit. a)-c) sau e) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) În cazul existenţei unei stări de sănătate fizică sau psihică necorespunzătoare pentru exercitarea profesiei de medic stomatolog, preşedintele colegiului teritorial sau biroul executiv poate solicita comisiei de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, constituită conform legii, confirmarea sau infirmarea stării de incompatibilitate. Biroul executiv va comunica medicului stomatolog în cauză decizia prin care i se pun în vedere obligaţiile de a se adresa organelor în drept pentru realizarea expertizei medicale a capacităţii de muncă şi de a prezenta documentul medical corespunzător, precum şi termenele aferente.
(4) În situaţia în care medicul stomatolog pentru care se solicită confirmarea sau infirmarea stării de incompatibilitate prevăzută la alin. (3) nu prezintă dovada că s-a adresat comisiei de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă pentru efectuarea expertizei medicale a capacităţii de muncă, respectiv documentul medical în care sunt consemnate rezultatele examinării de specialitate, biroul executiv va sesiza comisia de disciplină, ataşând deciziei dovezile corespunzătoare.
(5) În termen de 10 zile de la apariţia unei stări de incompatibilitate, medicul stomatolog este obligat să anunţe colegiul teritorial în a cărui evidenţă se află.
(6) În situaţia confirmării unei stări de incompatibilitate, biroul executiv va adopta o decizie privind suspendarea dreptului de exercitare a profesiei de medic stomatolog, în baza referatului comisiei constituite conform alin. (2), a documentului medical emis de comisia de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă sau a documentelor comunicate de medicul stomatolog în cauză.
ART. 6
(1) Dreptul de exercitare a profesiei de medic stomatolog sau, după caz, a anumitor activităţi profesionale se suspendă pe durata interdicţiei stabilite prin decizie a comisiilor de disciplină ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
(2) În situaţia în care prin decizia comisiei de disciplină a fost prevăzută şi obligarea medicului stomatolog sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medico-dentară ori alte forme de pregătire profesională, cu precizarea numărului de credite de educaţie medicală continuă ori a formei de pregătire şi a domeniului în care acestea trebuie realizate, dreptul de liberă practică poate fi exercitat, după expirarea interdicţiei, numai după ce se prezintă dovada efectuării formei de pregătire corespunzătoare de către medicul stomatolog în cauză.
ART. 7
Deciziile prevăzute la art. 2 alin. (2), art. 3 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (2) şi (3), art. 5 alin. (6) şi art. 6 alin. (1) se comunică medicului stomatolog în cauză, consiliului colegiului teritorial, Biroului executiv naţional, Ministerului Sănătăţii şi, după caz, unităţii în cadrul căreia îşi exercită profesia medicul stomatolog sancţionat.
ART. 8
(1) Omisiunea încheierii asigurării de răspundere civilă profesională sau asigurarea sub limita legală se sancţionează cu suspendarea dreptului de liberă practică, în baza prevederilor art. 689 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Această sancţiune nu se aplică dacă medicul stomatolog se conformează obligaţiei legale în termen de 30 de zile.
ART. 9
Pe durata suspendării calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România se suspendă drepturile şi obligaţiile aferente acestei calităţi, stabilite prin lege, regulamente şi alte acte normative aplicabile medicilor stomatologi.
CAP. II
Încetarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România
ART. 10
(1) Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România încetează în următoarele cazuri:
a) la cererea medicului stomatolog, prin renunţarea scrisă la calitatea de membru;
b) prin deces;
c) în cazul întreruperii activităţii pe o durată mai mare de 5 ani;
d) prin retragerea calităţii de membru, cu titlu de sancţiune disciplinară, pronunţată prin decizia comisiei de disciplină, rămasă definitivă.
(2) Retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România operează de drept pe durata stabilită de instanţele judecătoreşti prin hotărâre definitivă cu privire la interzicerea exercitării profesiei.
(3) Încetarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România se constată prin decizie a biroului executiv.
(4) Decizia prevăzută la alin. (3) este executorie.
ART. 11
(1) În cazul medicilor stomatologi care, pe o durată consecutivă de 5 ani, nu fac dovada exercitării profesiei, biroul executiv constată prin decizie încetarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, la propunerea Comisiei de avizări, studii şi strategii de dezvoltare a colegiului teritorial, numai după atenţionarea scrisă a medicului stomatolog, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire şi prin poştă electronică.
(2) Decizia biroului executiv poate fi contestată de medicul stomatolog în cauză la consiliul colegiului teritorial în termen de 15 zile de la comunicare.
(3) Contestaţia prevăzută la alin. (2) este suspensivă de executare.
ART. 12
(1) Reînscrierea în Colegiul Medicilor Stomatologi din România se face în condiţiile legii.
(2) Redobândirea dreptului de a exercita profesia de medic stomatolog după întreruperea exercitării profesiei pe o perioadă consecutivă mai mare de 5 ani se face numai după reatestarea competenţei profesionale a solicitantului, în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi prin decizie a Consiliului naţional.
ART. 13
Deciziile prevăzute la art. 10 alin. (3) şi art. 11 alin. (1) se comunică medicului stomatolog în cauză, consiliului colegiului teritorial, Biroului executiv naţional, Ministerului Sănătăţii şi, după caz, unităţii în cadrul căreia îşi exercită profesia medicul stomatolog sancţionat.
CAP. III
Prevederi finale
ART. 14
O copie a înscrisurilor prin care instanţele judecătoreşti ori Colegiul Medicilor Stomatologi din România, la nivel local sau naţional, au restrâns sau au interzis desfăşurarea activităţilor profesionale, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, se va păstra la dosarul profesional al medicului stomatolog, iar menţiunile corespunzătoare se vor înscrie în Registrul unic al medicilor stomatologi.
ART. 15
Procedurile interne de declanşare a mecanismului de alertă a celorlalte state membre ale Uniunii Europene, adoptate prin decizie a Consiliului naţional, se aplică în mod corespunzător.
ART. 16
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România,
Ecaterina Ionescu
Bucureşti, 11 iulie 2019.
Nr. 14/2CN.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: