Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 134 din 13 iulie 2012 privind publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea I, a Hotararii arbitrale nr. 9 din 10 iulie 2012 avand ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare intre organismele de gestiune colectiva Uniunea Producatorilor de Videograme din Romania si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPVR si UPFAR - ARGOA) a remuneratiei compensatorii pentru copia privata, a remuneratiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenita producatorilor de videograme, precum si modalitatea de evidentiere si justificare a cheltuielilor privind acoperirea reala a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectiva desemnat colector
EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 505 din 23 iulie 2012
Având în vedere dispoziţiile art. 131^2 alin. (8) şi art. 138 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza prevederilor art. 6 alin. (1) şi art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, cu modificările ulterioare,
directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite următoare decizie:
ART. 1
Se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, Hotărârea arbitrală nr. 9 din 10 iulie 2012 având ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare între organismele de gestiune colectivă Uniunea Producătorilor de Videograme din România şi Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPVR şi UPFAR - ARGOA) a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, a remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenită producătorilor de videograme, precum şi modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectivă desemnat colector, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
ART. 2
Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Directorul general al Oficiului Român
pentru Drepturile de Autor,
Adriana Donţu
Bucureşti, 13 iulie 2012.
Nr. 134.
ANEXĂ
Corpul de Arbitri de pe lângă Oficiul Român pentru Drepturile de Autor
Dosar nr. 9/2012
HOTĂRÂREA ARBITRALĂ Nr. 9
din 10 iulie 2012
având ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare între organismele de
gestiune colectivă Uniunea Producătorilor de Videograme din România şi
Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia
Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPVR şi UPFAR - ARGOA)
a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, a remuneraţiei
pentru retransmiterea prin cablu cuvenită producătorilor de videograme,
precum şi modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor
privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale organismului
de gestiune colectivă desemnat colector
Completul de arbitraj este constituit din:
David Alice Mihaela - preşedinte
Uliescu Marilena - arbitru
Niţu Ion - arbitru
Tănăsescu Mihai Alexandru - arbitru
Ţiclea Alexandru - arbitru
Pe rol se află soluţionarea cererii de arbitraj formulate de Uniunea Producătorilor de Videograme din România (UPVR), cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Nicolae Titulescu nr. 88B, sectorul 1, reprezentată legal de către dna Scrioşteanu Mihaela-Alexandrina în calitate de director executiv, prin avocat Andreea Strătulă, în contradictoriu cu Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, etajul 3, camera 44, sectorul 1, reprezentată legal de dl Dinu Tănase în calitate de preşedinte, prin avocat Iulia Ioana Huiduc.
Cererea de arbitraj formulată de UPVR are ca temei juridic, aşa cum s-a precizat la termenul din data de 6 iulie 2012, art. 131^2 alin. (3) lit. c) şi art. 133 alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi are ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare între organismele de gestiune colectivă UPFAR - ARGOA şi UPVR a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, a remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenită producătorilor de videograme, precum şi modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectivă desemnat colector.
Arbitrajul s-a desfăşurat la termenele din data de 13 iunie 2012 (prim termen), 25 iunie 2012 şi 6 iulie 2012.
Dezbaterile au avut loc la data de 6 iulie 2012, fiind consemnate în încheierea de şedinţă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Completul, având nevoie de timp pentru a delibera, în temeiul art. 360^1 alin. (2) din Codul de procedură civilă, a amânat pronunţarea la data de 10 iulie 2012.
Deliberările au avut loc la data de 10 iulie 2012, la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), cu participarea tuturor arbitrilor.
Având în vedere înscrisurile administrate, dezbaterile şi concluziile părţilor, completul de arbitri constată:
Constituirea completului de arbitraj a fost realizată cu respectarea prevederilor art. 131^1 alin. (4) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, părţile fiind convocate pentru tragerea la sorţi în vederea desemnării arbitrilor.
Completul de arbitri, convocat la sediul ORDA în baza art. 131^2 alin. (5) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a stabilit primul termen de arbitraj, onorariul arbitrilor şi locul acestuia.
La data de 9 iulie 2012 UPVR a depus concluzii scrise în completare înregistrate la ORDA cu nr. 348 din 9 iulie 2012.
Prin cererea de arbitraj, întemeiată pe dispoziţiile art. 131^2 alin. (3) lit. c) şi art. 133 alin. (5) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, UPVR cere să stabilească remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme, repartizată în mod direct de către colectorul unic în cuantum de 70% către UPVR şi de 30% de către UPFAR - ARGOA, menţionând că celelalte capete de cerere constau în stabilirea remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor în cote procentuale, respectiv 30% pentru UPVR şi 70% pentru UPFAR - ARGOA.
Cât priveşte comisionul de colectare şi de repartizare a remuneraţiilor pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor, UPVR solicită un procent de maximum 5% pe baza argumentelor expuse în scris şi depuse la dosarul de arbitraj.
UPVR mai solicită respingerea cererii reconvenţionale formulate de către UPFAR - ARGOA ca neîntemeiată.
UPFAR - ARGOA solicită respingerea ca neîntemeiată a cererii UPVR de împărţire a remuneraţiei cuvenite titularilor de drepturi conexe, pentru categoria de drepturi ale producătorilor de videograme din retransmiterea prin cablu, propunând procentul de 30% în favoarea UPVR şi de 70% în favoarea UPFAR - ARGOA.
De asemenea, solicită admiterea cererii reconvenţionale astfel cum a fost formulată în sensul stabilirii criteriilor de repartizare între organismele de gestiune colectivă UPFAR - ARGOA şi UPVR a remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu, cuvenită producătorilor de videograme în concordanţă cu criteriile regăsite în statutele părţilor.
În subsidiar, UPFAR - ARGOA solicită ca, în cazul în care completul va trece peste această primă cerere, prin hotărârea ce se va pronunţa să se admită în parte cererea arbitrală în sensul împărţirii echitabile, şi anume un procentaj de cel puţin 96% în favoarea UPFAR - ARGOA şi cel mult 4% în favoarea UPVR din remuneraţiile cuvenite pentru categoria drepturilor conexe ale producătorilor de videograme, în conformitate cu utilizarea reală a repertoriului activ al fiecărui organism de gestiune colectivă potrivit criteriilor duratei şi audienţei posturilor.
În al doilea rând, UPFAR - ARGOA solicită respingerea ca neîntemeiată a propunerii UPVR de împărţire a remuneraţiei cuvenite titularilor de drepturi conexe pentru categoria de drepturi ale producătorilor de videograme şi, pe cale de consecinţă, admiterea cererii reconvenţionale în sensul încuviinţării unei împărţiri a remuneraţiilor, şi anume: de cel puţin 99% în favoarea UPFAR - ARGOA şi de cel mult 1% în favoarea UPVR.
UPFAR - ARGOA solicită, de asemenea, respingerea ca neîntemeiată a celui de-al treilea capăt de cerere, şi anume a propunerii UPVR de stabilire a comisionului fix de colectare la un procent de maximum 5% din totalul sumelor colectate şi admiterea cererii reconvenţionale în sensul stabilirii modalităţii de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale UPFAR - ARGOA desemnat colector pentru drepturile din retransmiterea prin cablu. În subsidiar, arată că plafonul minim al cheltuielilor reale de colectare este de 7,4% şi doreşte stabilirea unui procent de colectare peste acest nivel.
Analizând actele şi lucrările dosarului, completul arbitral reţine următoarele:
Cu privire la primul capăt de cerere privind remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme, completul consideră că este necesară stabilirea unui procent care să reflecte activitatea desfăşurată de organismele de gestiune colectivă implicate, în mod echitabil. Stabilirea unor criterii fără existenţa unei remuneraţii procentuale, aşa cum solicită UPFAR - ARGOA, reprezintă un demers fără finalitate.
Faţă de probaţiunea administrată în cauză şi de susţinerile părţilor la termenul din 6 iulie 2012, completul consideră că procentul de 25% pentru copia privată cuvenit UPVR este un procent echitabil, urmând ca restul de 75% să revină UPFAR - ARGOA.
Cu privire la capătul doi de cerere, din aceleaşi motive de echitate, faţă de volumul de activitate al fiecărei părţi, repertoriul şi gradul de exploatare, completul apreciază că UPVR i se cuvine procentul de 15% din remuneraţia pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor, iar UPFAR - ARGOA procentul de 85% din aceeaşi remuneraţie.
Completul ia act de voinţa părţilor cu privire la repartizarea directă de către colectorul unic a remuneraţiilor compensatorii către fiecare organism de gestiune colectivă.
Privitor la capătul trei de cerere, completul apreciază că procentul de 6% reprezentând comisionul de colectare este echitabil, având în vedere că activitatea de colectare reflectă în mod real efortul pentru realizarea acesteia.
Faţă de toate cele menţionate, atât cererea de chemare în judecată, cât şi cererea reconvenţională urmează a fi admise în parte.
Pentru aceste motive,
COMPLETUL ARBITRAL
hotărăşte:
Admite în parte cererea de arbitraj formulată de către Uniunea Producătorilor de Videograme din România (UPVR), cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Nicolae Titulescu nr. 88B, sectorul 1.
Admite în parte cererea reconvenţională formulată de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, etajul 3, camera 44, sectorul 1.
Stabileşte nivelul remuneraţiilor cuvenite între organismele de gestiune colectivă UPVR şi UPFAR - ARGOA, după cum urmează:
- remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme va fi repartizată în mod direct de către colectorul unic desemnat de către ORDA în procent de 25% pentru UPVR şi 75% pentru UPFAR - ARGOA;
- remuneraţia pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor va fi repartizată în mod direct de către colectorul unic desemnat de către ORDA în procent de 15% pentru UPVR şi 85% pentru UPFAR - ARGOA.
Comisionul de colectare şi de repartizare pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor cuvenit organismului de gestiune colectivă este în cuantum de 6%.
Completul arbitral:
David Alice Mihaela - preşedinte
Uliescu Marilena - arbitru
Niţu Ion - arbitru
Tănăsescu Mihai Alexandru - arbitru
Ţiclea Alexandru - arbitru
ÎNCHEIERE
Şedinţa din data de 6 iulie 2012, ora 12,00
Arbitraj având drept obiect stabilirea criteriilor de repartizare între organismele de gestiune colectivă UPFAR - ARGOA şi UPVR a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, precum şi a remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenită producătorilor de videograme, precum şi modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectivă desemnat colector
La întâlnirea care a avut loc la sediul ORDA din Calea Victoriei nr. 118, sectorul 1, municipiul Bucureşti, au fost prezenţi următorii arbitri:
- Uliescu Marilena
- David Alice Mihaela
- Niţu Ion
- Ţiclea Alexandru
- Tănăsescu Mihai Alexandru
Sunt prezente ambele parţi, atât UPVR, cât şi UPFAR - ARGOA, conform listei de prezenţă anexate.
Secretariatul general al Corpului de arbitri (SGCA) comunică arbitrilor înscrisurile depuse la dosarul arbitral de către UPVR (nr. SGCA 323 din 3 iulie 2012), UPFAR - ARGOA (nr. SGCA 326 din 4 iulie 2012, nr. 329 din 4 iulie 2012 şi nr. 336 din 5 iulie 2012 şi anexe în format electronic).
UPFAR - ARGOA comunică Arbitrilor procesul-verbal din 5 iulie 2012 şi răspunsul ORDA la Adresa UPFAR - ARGOA nr. 5.659 din 18 iunie 2012.
Nemaifiind chestiuni prealabile ori excepţii de invocat, completul acordă cuvântul pe fond.
UPVR formulează o cerere precizatoare prin care solicită ca prin hotărârea arbitrală ce se va pronunţa să se stabilească următoarele:
- remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme să fie repartizată în mod direct de către colectorul unic: 70% către UPVR şi 30% către UPFAR - ARGOA, cu menţiunea că îşi menţin celelalte capete de cerere, ce constau în stabilirea remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor în cote procentuale: 30% pentru UPVR şi 70% pentru UPFAR - ARGOA, iar în privinţa comisionului de colectare şi de repartizare a remuneraţiilor pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor, cuvenit organismului de gestiune colectivă desemnat colector, UPVR solicită un cuantum de 5%, pentru argumentele expuse pe larg în scris şi depuse la dosarul arbitral.
UPVR solicită respingerea cererii reconvenţionale formulate de UPFAR - ARGOA ca neîntemeiată.
UPFAR - ARGOA solicită respingerea ca neîntemeiată a propunerii UPVR de împărţire a remuneraţiei cuvenite titularilor de drepturi conexe, pentru categoria de drepturi ale producătorilor de videograme din retransmiterea prin cablu, respectiv a procentajului de 30% în favoarea UPVR şi de 70% în favoarea UPFAR - ARGOA. De asemenea, solicită admiterea cererii reconvenţionale a UPFAR - ARGOA astfel cum a fost formulată.
În subsidiar, în cazul în care completul va trece peste această primă cerere, UPFAR - ARGOA solicită ca prin hotărârea care se va pronunţa să se admită în parte cererea arbitrală a UPVR, în sensul încuviinţării unei împărţiri echitabile, după următorul procentaj: cel puţin 96% în favoarea UPFAR - ARGOA şi cel mult 4% în favoarea UPVR din remuneraţiile cuvenite pentru categoria drepturilor conexe ale producătorilor de videograme, în conformitate cu utilizarea reală a repertoriului activ al fiecărui organism de gestiune colectivă potrivit criteriilor duratei şi audienţei posturilor.
De asemenea, UPFAR - ARGOA solicită respingerea ca neîntemeiată a propunerii UPVR de împărţire a remuneraţiei pentru copia privată, respectiv a procentajului de 70% în favoarea UPVR şi de 30% în favoarea UPFAR - ARGOA pentru retransmiterea prin cablu şi admiterea cererii reconvenţionale aşa cum a fost formulată.
În subsidiar, în cazul în care completul va trece peste această primă cerere, UPFAR - ARGOA solicită ca prin hotărârea care se va pronunţa să se admită în parte cererea arbitrală a UPVR, în sensul încuviinţării unei împărţiri echitabile, după următorul procentaj: cel puţin 99% în favoarea UPFAR - ARGOA şi cel mult 1% în favoarea UPVR din remuneraţiile cuvenite pentru categoria drepturilor conexe ale producătorilor de videograme, în conformitate cu utilizarea reală a repertoriului activ al fiecărui organism de gestiune colectivă potrivit ponderii preferinţelor consumatorilor de videograme pe suporturi fixe puse în vânzare şi copiate în scop privat în mod legitim.
Cu privire la propunerea UPVR de stabilire a comisionului fix de colectare la un procent de 5% din totalul sumelor colectate, UPFAR - ARGOA solicită respingerea acesteia şi admiterea cererii reconvenţionale a UPFAR - ARGOA aşa cum a fost formulată.
UPFAR - ARGOA precizează că este de acord cu solicitarea UPVR în sensul în care remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme să fie repartizată în mod direct de către colectorul unic.
UPFAR - ARGOA depune concluzii scrise.
UPFAR - ARGOA solicită cheltuieli de arbitraj.
UPFAR - ARGOA solicită a se consemna afirmaţia UPVR potrivit căreia aceasta nu deţine playlisturi pe videograme.
Completul arbitral amână pronunţarea la data de 10 iulie 2012.
Arbitri:
Uliescu Marilena
David Alice Mihaela
Niţu Ion
Ţiclea Alexandru
Tănăsescu Mihai Alexandru
_________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: