Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
*) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 28 din 21 martie 1995, publicatã în continuare la pag. 3.
Florin Bucur Vasilescu - preşedinte
Mihai Constantinescu - judecãtor
Victor Dan Zlatescu - judecãtor
Gabriela Radu - magistrat-asistent
Completul de judecata, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata urmãtoarele:
Prin Încheierea din 14 aprilie 1994, pronunţatã de Tribunalul Bistrita-Nasaud în Dosarul nr. 273/1994, Curtea Constituţionalã a fost sesizatã cu soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a art. 147 alin. 1, raportat la art. 148 şi art. 145, din Codul penal, invocatã de inculpatul Marginean Nistor.
În susţinerea exceptiei se arata ca, în actuala redactare a prevederilor legale sus-menţionate, toţi salariaţii sunt incluşi în categoria funcţionarilor şi alţi salariaţi, deoarece orice persoana incadrata îndeplineşte o atribuţie de serviciu, neputindu-se altfel concepe desfãşurarea activitãţii. Categoria funcţionar sau alţi salariaţi trebuie însã sa cuprindã numai angajaţii cu anumite atribuţii de decizie, apţi de a savirsi infracţiunea de luare de mitã.
În opinia instanţei, excepţia este consideratã ca nefondata, apreciindu-se ca numai judecãtorul este cel care urmeazã sa stabileascã, în raport cu dispoziţiile art. 150 alin. (1) din Constituţie, dacã un text de lege preconstitutional este abrogat sau în vigoare, în funcţie de prevederile acesteia. În acest spirit, instanta arata ca va aprecia dacã art. 145 şi 148 din Codul penal nu contravin dispoziţiilor Constituţiei, definirea noţiunilor funcţionar şi alţi salariaţi, cît şi încadrarea subiectilor activi ai infracţiunilor de serviciu fiind de competenta sa exclusiva.
Neconstituţionalitatea art. 147 alin. 1 din Codul penal, ce reglementeazã conceptul de funcţionar, a fãcut obiectul Deciziei Curţii Constituţionale nr. 35/1994, care a rãmas definitiva ca urmare a respingerii recursului prin Decizia nr. 108/1994.
Prin aceste decizii s-a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 147 alin. 1 din Codul penal pe consideratiunea ca reglementãrile referitoare la noţiunea de funcţionar, inclusiv cele legate de infracţiunile sãvîrşite de aceştia, sunt de nivelul legii, astfel încît nu pot contraveni unei prevederi exprese a Constituţiei.
În conformitate cu dispoziţiile art. 145 alin. (1) din Constituţie, potrivit cãrora deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, şi ţinînd seama de deciziile Curţii Constituţionale nr. 27/1993 şi nr. 36/1993, potrivit cãrora soluţia data prin respingerea unei excepţii este obligatorie cît timp motivele care au justificat-o nu s-au modificat, rezulta ca dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 35/1994 legate de noţiunea de funcţionar îşi pãstreazã valabilitatea şi în ce priveşte soluţionarea exceptiei de fata, în sensul ca reglementãrile legale referitoare la noţiunea de funcţionari sunt de nivelul legii. Cu atît mai mult se impune aceasta soluţie în ce priveşte noţiunea de alţi salariaţi.
Avînd în vedere aceste considerente, rezulta ca excepţia invocatã este vadit nefondata, în sensul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, astfel încît, în temeiul prevederilor art. 144 lit. c) din Constituţie, precum şi ale art. 13 alin. (1), lit. A. c) şi ale art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în unanimitate,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
D E C I D E:
Respinge ca vadit nefondata excepţia de neconstituţionalitate a art. 147 alin. 1 din Codul penal, invocatã de inculpatul Marginean Nistor în Dosarul nr. 273/1994 al Tribunalului Bistrita-Nasaud.
Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţatã în şedinţa publica din 16 noiembrie 1994.
PREŞEDINTE
conf.univ.dr. FLORIN BUCUR VASILESCU
Magistrat-asistent,
Gabriela Radu
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: