Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 125 din 29 iunie 2000  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 146 din Codul penal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 125 din 29 iunie 2000 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 146 din Codul penal

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 393 din 23 august 2000
Lucian Mihai - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Ioan Muraru - judecãtor
Nicolae Popa - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Iuliana Nedelcu - procuror
Laurentiu Cristescu - magistrat-asistent

Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, excepţie ridicatã de Marin Istrati în Dosarul nr. 438/1999 al Tribunalului Vaslui.
La apelul nominal se constata lipsa pãrţilor, fata de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecata, reprezentantul Ministerului Public arata ca, prin Decizia nr. 148 din 27 octombrie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 99 din 9 martie 1999, Curtea Constituţionalã a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, ridicatã în alt dosar. Se mai arata ca, întrucât nu au intervenit elemente noi care sa determine schimbarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, concluziile puse sunt de respingere a exceptiei ridicate.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, retine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 30 martie 2000, pronunţatã în Dosarul nr. 438/1999, Tribunalul Vaslui a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, ridicatã de Marin Istrati în acel dosar.
În motivarea exceptiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine ca prevederile art. 146 din Codul penal sunt neconstituţionale, fiind contrare dispoziţiilor art. 1 alin. (3), art. 23 alin. (9), art. 123 şi ale art. 150 alin. (1) din Constituţie. Se mai arata ca, în condiţiile unei cresteri continue a inflaţiei, limita de 50.000.000 lei, prevãzutã în art. 146 din Codul penal, care determina înţelesul agravantei "consecinţe deosebit de grave", nu mai reprezintã o valoare constanta în funcţie de care sa se impunã un regim sanctionator mai sever.
Tribunalul Vaslui, exprimandu-şi opinia, apreciazã ca excepţia de neconstituţionalitate ridicatã este nefondata. Deşi dispoziţiile art. 146 din Codul penal nu mai sunt de actualitate, având în vedere rata inflaţiei şi declinul economiei româneşti, acestea nu incalca, totuşi, nici una dintre prevederile constituţionale menţionate de autorul exceptiei. Art. 1 alin. (3) din Constituţie se referã la principiile generale ale statului de drept, art. 23 alin. (9) se referã la legalitatea pedepsei, art. 123 se referã la înfãptuirea justiţiei, iar art. 150 conţine dispoziţii privind conflictul temporal de legi. Deşi criteriul folosit de legiuitor de a fixa o limita, de la care se apreciazã ca o fapta a produs consecinţe deosebit de grave, nu este cel mai potrivit, în condiţiile unei rate ridicate a inflaţiei şi a unei deprecieri accentuate a monedei naţionale, aceasta nu înseamnã ca prevederile art. 146 din Codul penal contravin acelor dispoziţii ale Constituţiei invocate de autorul exceptiei.
Potrivit <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost comunicatã preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei ridicate.
Guvernul, în punctul sau de vedere, arata ca dispoziţiile art. 146 din Codul penal nu sunt de natura a incalca vreunul dintre textele constituţionale invocate de autorul exceptiei. Dupã cum rezulta din prevederile art. 146 din Codul penal, legiuitorul a prevãzut doua criterii pentru stabilirea consecinţelor deosebit de grave produse prin infracţiunile contra patrimoniului, unul fiind valoarea pagubei materiale produse, iar celãlalt constând în perturbarea deosebit de grava a activitãţii uneia dintre unitãţile la care se referã art. 145 din Codul penal sau a altei persoane juridice sau fizice, cauzate prin infracţiune. Fata de noile realitati economice, Guvernul apreciazã ca, deşi nu se poate trage concluzia ca dispoziţiile art. 146 din Codul penal sunt neconstituţionale, totuşi actualul criteriu de evaluare a consecinţelor deosebit de grave, în funcţie de producerea unei pagube mai mari de 50.000.000 lei, este necesar sa fie reapreciat. În acest sens s-a pronunţat Curtea Constituţionalã prin Decizia nr. 148 din 27 octombrie 1998, prin care a fost respinsã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, arãtându-se ca "în condiţiile unei rate ridicate a inflaţiei, limita de 50.000.000 lei, prevãzutã la art. 146 din Codul penal, care defineste agravantã "consecinţe deosebit de grave", nu mai reprezintã o valoare fixa fata de care se impune un regim sanctionator mai sever". Guvernul mai arata ca, prin aceeaşi decizie, Curtea Constituţionalã a statuat ca, "potrivit competentei sale stabilite prin <>art. 144 din Constituţie, dar şi prin Legea nr. 47/1992 , verifica, în cadrul controlului de constitutionalitate a legilor, conformitatea acestora cu dispoziţiile constituţionale, fãrã a putea modifica sau completa prevederea legalã supusã controlului", precizându-se totodatã ca ea "nu se poate substitui Parlamentului pentru modificarea limitei valorice prevãzute la art. 146 din Codul penal". În concluzie, Guvernul arata ca, deşi modificarea dispoziţiilor art. 146 din Codul penal este necesarã pentru realizarea unei corecte individualizari a pedepselor şi pentru satisfacerea cerinţelor de practica judiciarã, aceste dispoziţii nu contravin Constituţiei.
Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra exceptiei.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, susţinerile autorului exceptiei, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constata ca a fost legal sesizatã şi este competenta, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie, ale art. 1 alin. (1), ale <>art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Excepţia de neconstituţionalitate priveşte dispoziţiile art. 146 din Codul penal, care au urmãtorul conţinut: "Prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o paguba materialã mai mare de 50.000.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activitãţii, cauzatã unei autoritãţi publice sau oricãreia dintre unitãţile la care se referã art. 145 ori altei persoane juridice sau fizice".
Prevederile constituţionale care, în opinia autorului exceptiei, ar fi incalcate de textul criticat sunt urmãtoarele:
- Art. 1 alin. (3): "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertãţile cetãţenilor, libera dezvoltare a personalitãţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintã valori supreme şi sunt garantate.";
- Art. 23 alin. (9): "Nici o pedeapsa nu poate fi stabilitã sau aplicatã decât în condiţiile şi în temeiul legii.";
- Art. 123: "(1) Justiţia se înfãptuieşte în numele legii.
(2) Judecãtorii sunt independenţi şi se supun numai legii.";
- Art. 150 alin. (1): "Legile şi toate celelalte acte normative rãmân în vigoare, în mãsura în care ele nu contravin prezentei Constituţii."
Examinând excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, Curtea constata ca a fost sesizatã în mai multe randuri cu excepţii privind acest text de lege, asupra cãruia s-a pronunţat prin mai multe decizii, printre care Decizia nr. 148 din 27 octombrie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 99 din 9 martie 1999, şi Decizia nr. 140 din 5 octombrie 1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 4 noiembrie 1999. Prin toate deciziile pronunţate în aceasta materie, Curtea Constituţionalã a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, statuand ca acestea nu sunt contrare dispoziţiilor sau principiilor Constituţiei şi nici prevederilor cuprinse în pactele şi convenţiile internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte. Totodatã, prin Decizia nr. 148 din 27 octombrie 1998, Curtea Constituţionalã a reţinut ca "în condiţiile unei rate ridicate a inflaţiei, limita de 50.000.000 lei prevãzutã la art. 146, care defineste agravantã consecinţe deosebit de grave, nu mai reprezintã o valoare fixa fata de care se impune un regim sanctionator mai sever". Dar aceasta nu poate duce la concluzia ca dispoziţia legalã criticata ar fi în contradictie cu art. 24 din Constituţie. Într-adevãr, Curtea Constituţionalã, potrivit competentei sale stabilite prin <>art. 144 din Constituţie şi prin Legea nr. 47/1992 , verifica, în cadrul controlului de constitutionalitate a legilor şi ordonanţelor, conformitatea acestora cu dispoziţiile constituţionale, fãrã a putea modifica sau completa prevederea legalã supusã controlului. Asa fiind, întrucât ea nu se poate substitui Parlamentului pentru modificarea limitei valorice prevãzute la art. 146 din Codul penal, argumentele prezentate în acest sens nu pot fi reţinute.
Atât soluţiile pronunţate prin deciziile anterioare privitoare la excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, cat şi considerentele pe care se întemeiazã acestea îşi menţin valabilitatea şi în cauza de fata.
Întrucât nu exista elemente noi care sa determine schimbarea jurisprudenţei Curţii, excepţia de neconstituţionalitate urmeazã a fi respinsã.
La aceasta soluţie conduce, de altfel, şi constatarea împrejurãrii ca textele constituţionale invocate de autorul exceptiei nu sunt incidente în cauza.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, cu majoritate de voturi,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, excepţie ridicatã de Marin Istrati în Dosarul nr. 438/1999 al Tribunalului Vaslui.
Definitiva şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 29 iunie 2000.

PREŞEDINTELE CURŢII
CONSTITUŢIONALE,
LUCIAN MIHAI

Magistrat-asistent,
Laurentiu Cristescu

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016