Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 1.637 din 16 decembrie 2010 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 132 din 22 februarie 2011
Augustin Zegrean - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Mircea Ştefan Minea - judecãtor
Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent-şef
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicatã de Alin Ionuţ Criveanu în Dosarul nr. 6.322/299/2009 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
La apelul nominal se prezintã autorul excepţiei, prin procurator Loredana Criveanu, lipsind partea Asociaţia de Proprietari Bloc B6 Bucureşti, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Cauza este în stare de judecatã.
Procuratorul solicitã admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, arãtând cã persoanele care nu sunt membre ale asociaţiei de proprietari nu au posibilitatea de a ataca în faţa instanţelor judecãtoreşti hotãrârile adoptate de asociaţie, împrejurare care este de naturã a îngrãdi accesul liber la justiţie.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã, critica vizând, în principal, modalitatea de aplicare a textului de lege.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 8 aprilie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 6.322/299/2009, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicatã de Alin Ionuţ Criveanu într-o cauzã având ca obiect anulare act obligaţia de a face.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine cã dispoziţiile legale criticate sunt neconstituţionale, îngrãdind liberul acces la justiţie, întrucât prevãd numai pentru membrii asociaţiei de proprietari posibilitatea de a ataca în justiţie o hotãrâre a adunãrii generale, deşi aceasta le este aplicabilã şi proprietarilor care nu sunt membri ai asociaţiei.
De asemenea, autorul excepţiei considerã cã prin prevederile <>art. 26 din Legea nr. 230/2007 se încalcã şi dreptul la liberã asociere, deoarece obligã pe proprietar sã se înscrie în asociaţie, chiar dacã nu doreşte acest lucru, în caz contrar neputând ataca în justiţie hotãrârile asociaţiei care îi afecteazã interesele.
Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilã îşi exprimã opinia în sensul netemeiniciei excepţiei de neconstituţionalitate, apreciind cã dispoziţia legalã pretins neconstituţionalã nu poate fi interpretatã în sensul excluderii vreunei categorii sau grup social de la exerciţiul drepturilor procesuale pe care le-a instituit.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, text de lege care are urmãtorul cuprins: "Dacã o hotãrâre a adunãrii generale este contrarã legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de naturã sã producã daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotãrâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotãrârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia."
În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 21 alin. (1)-(3) privind accesul liber la justiţie şi în art. 40 alin. (1) privind dreptul de asociere, precum şi dispoziţiilor art. 6 paragraful 1 referitoare la dreptul la un proces echitabil şi ale art. 20 potrivit cãruia nimeni nu poate fi silit sã facã parte dintr-o asociaţie, din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã susţinerile autorului excepţiei sunt nefondate, întrucât din cuprinsul textului <>art. 26 din Legea nr. 230/2007 rezultã indubitabil dreptul oricãrui proprietar/coproprietar dintr-un imobil cu destinaţie de locuinţe (unde s-a constituit o asociaţie de locatari alcãtuitã doar dintr-o parte din numãrul total al proprietarilor de spaţii locative) de a ataca în justiţie hotãrârea adunãrii generale a asociaţiei, dacã aceasta "este de naturã sã producã daune intereselor proprietarilor". Reglementând procedura prin care proprietarii care se considerã nedreptãţiţi pot ataca în justiţie hotãrârile asociaţiei de proprietari, textul de lege criticat nu face niciun fel de distincţie între proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari şi ceilalţi proprietari. Aşadar, nu se poate reţine cã textul de lege criticat ar contraveni principiului constituţional al egalitãţii în drepturi sau accesului liber la justiţie.
În legãturã cu critici similare aduse dispoziţiilor <>art. 26 din Legea nr. 230/2007, Curtea Constituţionalã s-a pronunţat şi în alte rânduri, de exemplu prin <>Decizia nr. 436 din 26 martie 2009, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 din 16 aprilie 2009, sau prin <>Decizia nr. 1.155 din 11 decembrie 2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 63 din 28 ianuarie 2008, statuând cã aceste prevederi legale sunt constituţionale.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge ca neîntemeiatã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicatã de Alin Ionuţ Criveanu în Dosarul nr. 6.322/299/2009 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 16 decembrie 2010.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent-şef,
Mihaela Senia Costinescu
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: