Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 1.241 din 18 noiembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 145^1 din Codul de procedura penala
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 893 din 30 decembrie 2008
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Iuliana Nedelcu - procuror
Oana Cristina Puicã - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 145^1 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Davide Galber în Dosarul nr. 1.977/111/2008 al Tribunalului Bihor - Secţia penalã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã. Se prezintã doamna Daniela Burcea, interpret autorizat de limba italianã.
Cauza se aflã în stare de judecatã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 5 iunie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 1.977/111/2008, Tribunalul Bihor - Secţia penalã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 145^1 din Codul de procedurã penalã. Excepţia a fost ridicatã de Davide Galber cu ocazia soluţionãrii unei cauze penale având ca obiect luarea mãsurii preventive a obligãrii de a nu pãrãsi ţara.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã prevederile art. 145^1 din Codul de procedurã penalã încalcã dreptul la un proces echitabil şi inviolabilitatea libertãţii individuale, în mãsura în care instanţa, în cursul judecãţii, se sesizeazã din oficiu cu privire la luarea mãsurii obligãrii de a nu pãrãsi ţara, fãrã ca aceastã mãsurã sã fie cerutã de procuror. Considerã cã principiul procesului echitabil impune respectarea aceloraşi garanţii în privinţa dispunerii mãsurii restrictive de libertate a obligãrii de a nu pãrãsi ţara ca şi în cazul mãsurii privative de libertate a arestãrii preventive, respectiv cenzurarea procedurii conform art. 149^1 din Codul de procedurã penalã.
Tribunalul Bihor - Secţia penalã nu şi-a exprimat opinia asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Potrivit <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã dispoziţiile art. 145^1 din Codul de procedurã penalã sunt constituţionale, întrucât nu contravin prevederilor din Legea fundamentalã invocate de autorul excepţiei. Face trimitere, în acest sens, la <>Decizia Curţii Constituţionale nr. 713/2007 .
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile <>art. 145^1 din Codul de procedurã penalã, modificate prin Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã, precum şi pentru modificarea altor legi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006, având urmãtorul cuprins: "Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi ţara constã în îndatorirea impusã învinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecãtor, în cursul urmãririi penale, ori de instanţa de judecatã, în cursul judecãţii, de a nu pãrãsi ţara fãrã încuviinţarea organului care a dispus aceastã mãsurã.
Dispoziţiile art. 145 se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul obligãrii de a nu pãrãsi ţara."
În susţinerea neconstituţionalitãţii acestui text de lege, autorul excepţiei invocã încãlcarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil şi ale art. 23 alin. (1) referitoare la inviolabilitatea libertãţii individuale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã mãsura preventivã a obligãrii de a nu pãrãsi ţara reprezintã o restrângere a exerciţiului dreptului la liberã circulaţie, în deplinã concordanţã cu prevederile art. 53 din Constituţie. Aceastã mãsurã se impune pentru desfãşurarea în bune condiţii a instrucţiei penale, iar legea procesual penalã reglementeazã condiţiile în care ea este aplicabilã, fãrã a aduce atingere existenţei dreptului, în acord cu dispoziţiile art. 25 alin. (1) teza a doua din Legea fundamentalã. Astfel, nu poate fi reţinutã critica potrivit cãreia art. 145^1 din Codul de procedurã penalã contravine dispoziţiilor art. 23 alin. (1) din Constituţie, restrângerea, în condiţiile legii, a exerciţiului dreptului la liberã circulaţie neavând semnificaţia încãlcãrii libertãţii individuale a persoanei.
De asemenea, nu poate fi reţinutã nici susţinerea autorului excepţiei referitoare la încãlcarea art. 21 alin. (3) din Constituţie privind dreptul la un proces echitabil, având în vedere cã, în conformitate cu prevederile art. 139 din Codul de procedurã penalã, existã oricând posibilitatea revocãrii mãsurii obligãrii de a nu pãrãsi ţara, din oficiu sau la cerere, atunci când nu mai existã un temei care sã justifice menţinerea mãsurii preventive. Totodatã, potrivit dispoziţiilor art. 141 din Codul de procedurã penalã, încheierea datã în primã instanţã şi în apel, prin care se dispune luarea unei mãsuri preventive, cum este şi cea a obligãrii de a nu pãrãsi ţara, poate fi atacatã separat, cu recurs, în situaţia în care se apreciazã de cãtre partea interesatã cã respectiva mãsurã a fost dispusã în mod nelegal.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 145^1 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Davide Galber în Dosarul nr. 1.977/111/2008 al Tribunalului Bihor - Secţia penalã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 18 noiembrie 2008.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Oana Cristina Puicã
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: