Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 1.229 din 5 octombrie 2010 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 si art. 118 alin. 1 din Codul de procedura civila
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 795 din 29 noiembrie 2010
Augustin Zegrean - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Mircea Ştefan Minea - judecãtor
Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Daniela Ramona Mariţiu - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Cãtãlina Gliga.
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Radu Gheorghe Voiculescu în Dosarul nr. 26.237/3/2009 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Magistratul-asistent referã asupra cererii de amânare depuse la dosar de cãtre autorul excepţiei de neconstituţionalitate.
Reprezentantul Ministerului Public solicitã respingerea cererii de amânare.
Curtea, deliberând, respinge cererea de amânare depusã la dosar de cãtre autorul excepţiei de neconstituţionalitate.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 24 februarie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 26.237/3/2009, Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Radu Gheorghe Voiculescu.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia aratã cã, deşi legiuitorul a dispus în mod expres abrogarea alin. 2 al art. 118 din Codul de procedurã civilã, care prevedea cã nedepunerea întâmpinãrii în termenul prevãzut de lege atrage decãderea din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publicã, instanţa de judecatã, coroborând art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã, a dispus decãderea pârâtului din dreptul de a mai formula probe şi a invoca excepţii. Astfel, din aplicarea acestor texte de lege, deşi avocatul autorului excepţiei a depus întâmpinarea la prima zi de înfãţişare, se ajunge, potrivit autorului excepţiei, la o încãlcare a prevederilor constituţionale ale art. 21 şi 24, precum şi a celor ale art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilã aratã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului aratã cã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã este neîntemeiatã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã.
În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor dispoziţii legale, autorul excepţiei invocã încãlcarea prevederilor constituţionale ale art. 21 - accesul liber la justiţie şi ale art. 24 - dreptul la apãrare. De asemenea, se invocã prevederile art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, astfel cum a fost formulatã, Curtea constatã cã autorul acesteia criticã modul de interpretare şi aplicare de cãtre instanţa de judecatã a dispoziţiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã. Astfel, autorul excepţiei este nemulţumit, în esenţã, de soluţia pronunţatã de cãtre instanţa de judecatã în dosarul sãu, şi anume decãderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publicã.
Asemenea critici nu intrã în competenţa Curţii Constituţionale, care, potrivit <>art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, "se pronunţã numai asupra constituţionalitãţii actelor cu privire la care a fost sesizatã[...]". Sub acest aspect, Curtea Constituţionalã a statuat în repetate rânduri cã nu intrã în atribuţiile sale cenzurarea aplicãrii legii de cãtre instanţele judecãtoreşti, controlul judecãtoresc realizându-se exclusiv în cadrul sistemului cãilor de atac prevãzute de lege.
Aşa fiind, Curtea va respinge ca inadmisibilã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge ca inadmisibilã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 103, art. 114^1 alin. 2 şi art. 118 alin. 1 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Radu Gheorghe Voiculescu în Dosarul nr. 26.237/3/2009 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 5 octombrie 2010.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent,
Daniela Ramona Mariţiu
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: