Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 1.151 din 13 septembrie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 33 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 777 din 3 noiembrie 2011
Augustin Zegrean - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Maria Bratu - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 33 "alin. (1)-(5)" din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996, excepţie ridicatã de Lucreţia Bobe şi Claudia Bobe în Dosarul nr. 684/310/2010 al Judecãtoriei Sinaia, care formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 4.747D/2010.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca inadmisibilã a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât aceasta este nemotivatã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 9 decembrie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 684/310/2010, Judecãtoria Sinaia a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 33 "alin. (1)-(5)" din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996, excepţie ridicatã de Lucreţia Bobe şi Claudia Bobe într-un litigiu având ca obiect o rectificare de carte funciarã.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia, fãrã a indica încãlcarea vreunei dispoziţii constituţionale, solicitã admiterea excepţiei pentru motivul cã prin Decizia nr. 723/2010, Curtea Constituţionalã a admis excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 33 din Legea nr. 7/1996 şi, ca atare, "acţiunea reclamanţilor a rãmas fãrã obiect".
Judecãtoria Sinaia considerã cã excepţia este neîntemeiatã. În acest sens, aratã cã prevederile de lege criticate definesc operaţiunile de rectificare şi modificare a înscrierilor din cartea funciarã şi modalitãţile în care acestea pot opera. Scopul notãrii acestor acte şi fapte juridice îl constituie exclusiv publicitatea drepturilor reale imobiliare, deci opozabilitatea lor în raport cu terţii.
Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, prevederile de lege criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie art. 33 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006, având urmãtorul conţinut:
"Art. 33. - (1) În cazul în care cuprinsul cãrţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridicã realã, se poate cere rectificarea sau, dupã caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricãrei operaţiuni, susceptibilã a face obiectul unei înscrieri în cartea funciarã.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afecteazã esenţa dreptului care poartã asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea înscrierilor în cartea funciarã se poate face fie pe cale amiabilã, prin declaraţie autenticã, fie în caz de litigiu, prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã.
(5) Erorile materiale sãvârşite cu prilejul înscrierilor în cartea funciarã pot fi îndreptate la cerere sau din oficiu."
Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã autorii acesteia nu indicã nicio dispoziţie constituţionalã cãreia i-ar contraveni prevederile de lege criticate, ceea ce încalcã dispoziţiile art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992. În aceste condiţii, Curtea nu poate exercita controlul de constituţionalitate, deoarece nu se poate substitui autorului excepţiei în ceea ce priveşte motivarea acesteia, excepţia urmând a fi respinsã ca inadmisibilã.
În ceea ce priveşte susţinerea potrivit cãreia textul art. 33 din Legea nr. 7/1996, a fost declarat neconstituţional prin Decizia nr. 723 din 1 iunie 2010, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 416 din 22 iunie 2010, Curtea constatã cã prin decizia menţionatã a fost declarat neconstituţional numai alin. (6) al acestui articol. La data sesizãrii, acest text de lege îşi încetase aplicarea potrivit art. 147 alin. (1) din Constituţie, astfel cã instanţa în mod corect a sesizat Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 33 în redactarea actualã.
Pentru motivele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 33 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996, excepţie ridicatã de Lucreţia Bobe şi Claudia Bobe în Dosarul nr. 684/310/2010 al Judecãtoriei Sinaia.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 13 septembrie 2011.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent,
Maria Bratu
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: