Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 1.149 din 4 decembrie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 85 alin. (2) si (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 7 ianuarie 2008
Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Ninosu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Ion Tiucã - procuror
Mihai Paul Cotta - magistrat-asistent
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 85 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, excepţie ridicatã de Iacob Deac în Dosarul nr. 2.728/85/2007 al Tribunalului Sibiu - Secţia civilã.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, ca inadmisibilã, deoarece prevederile legale criticate au fost abrogate.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 18 octombrie 2007, pronunţatã în Dosarul nr. 2.728/85/2007, Tribunalul Sibiu - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 83 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 , excepţie ridicatã de Iacob Deac în cauza ce are ca obiect judecarea contestaţiei la decizia de actualizare a pensiei.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã <>art. 85 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 prevede baza de calcul la stabilirea pensiei de serviciu care "a devenit media ultimelor 12 luni anterioare pensionãrii, în loc de ultima indemnizaţie". Totodatã, stabileşte cã actualizarea pensiei de serviciu se face anual, deşi, în opinia autorului excepţiei, ar fi trebuit sã se facã lunar.
Se mai susţine cã <>art. 85 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 extinde retroactiv metodele de calcul şi asupra magistraţilor pensionaţi anterior modificãrilor <>Legii nr. 303/2004 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005.
Tribunalul Sibiu - Secţia civilã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, legiuitorul având libertatea de a stabili condiţiile de acordare a pensiei.
Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului considerã cã prevederile legale criticate sunt constituţionale, acestea aplicându-se pentru viitor.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei, astfel cum a fost formulat, îl constituie dispoziţiile <>art. 83 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005.
Autorul excepţiei nu invocã vreo dispoziţie constituţionalã care ar fi încãlcatã prin reglementãrile legale criticate.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã urmãtoarele:
Instanţa de judecatã a sesizat din eroare Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate a <>art. 83 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 . În realitate, autorul excepţiei criticã <>art. 85 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 , text asupra cãruia Curtea Constituţionalã urmeazã sã se pronunţe.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 85 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 : "(2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecãtorilor şi procurorilor în activitate.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplicã şi judecãtorilor sau procurorilor pensionari, precum şi persoanelor care beneficiazã de pensia de urmaş prevãzutã la art. 84."
Anterior sesizãrii Curţii Constituţionale, <>Legea nr. 303/2004 a fost modificatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 100/2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684 din 8 octombrie 2007, noul text având urmãtorul conţinut: "(2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã.
(3) Cererile de pensionare formulate de judecãtorii şi procurorii în activitate pentru acordarea pensiei de serviciu prevãzute de prezenta lege se depun la casa teritorialã de pensii competentã. Plata pensiei se face de la data prevãzutã în decretul Preşedintelui României ca fiind cea a eliberãrii din funcţie sau, în cazul lipsei unei astfel de date, de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a decretului Preşedintelui României de eliberare din funcţie."
Din analiza comparativã a dispoziţiilor legale precizate mai sus rezultã cã <>art. 85 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 a fost modificat de <>art. I pct. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 100/2007 , iar soluţia legislativã prevãzutã de textul legal modificat, criticat de autorul excepţiei, nu a mai fost menţinutã de actuala reglementare, care a prevãzut o altã modalitate de actualizare a pensiilor de serviciu ale judecãtorilor.
Rezultã aşadar cã excepţia ridicatã este contrarã prevederilor <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , care au urmãtorul cuprins: "Curtea Constituţionalã decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţã în vigoare, care are legãturã cu soluţionarea cauzei în orice fazã a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia." În consecinţã, potrivit alin. (6) al aceluiaşi articol din lege, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 85 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 este inadmisibilã.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca fiind inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 85 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, excepţie ridicatã de Iacob Deac în Dosarul nr. 2.728/85/2007 al Tribunalului Sibiu Secţia civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 4 decembrie 2007.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA
Magistrat-asistent,
Mihai Paul Cotta
_________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: