Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECIZIE nr. 1.100 din 8 septembrie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 320 alin. 3 din Codul de procedura civila
EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 801 din 11 noiembrie 2011
Augustin Zegrean - preşedinte
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Mircea Ştefan Minea - judecãtor
Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent-şef
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.
Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 320 alin. 3 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Asociaţia 21 Decembrie 1989 din Bucureşti în Dosarul nr. 5.547/2/2009 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia civilã şi de proprietate intelectualã şi care formeazã obiectul Dosarului nr. 3.324D/2010.
La apelul nominal se prezintã partea Şcoala Naţionalã de Studii Politice şi Administrative, prin avocat Ana-Maria Guşanu, lipsind celelalte pãrţi, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului pãrţii prezente, care solicitã admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât prevederile legale referitoare la contestaţia în anulare nu creeazã un cadru echitabil pentru toate pãrţile implicate în proces.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 1 iulie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 5.547/2/2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia civilã şi de proprietate intelectualã a sesizat Curtea Constituţionalã pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 320 alin. 3 din Codul de procedurã civilã.
Excepţia a fost ridicatã de Asociaţia 21 Decembrie 1989 din Bucureşti într-o cauzã având ca obiect recursul declarat împotriva Deciziei nr. 37/R din 12 ianuarie 2010 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã soluţionarea contestaţiei în anulare fãrã posibilitatea exercitãrii unui control judiciar încalcã dreptul la un recurs efectiv prevãzut de art. 13 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, dar contravine şi prevederilor art. 21 alin. (3) din Constituţie, potrivit cãrora pãrţile au dreptul la un proces echitabil.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia civilã şi de proprietate intelectualã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, întrucât soluţia legislativã reglementatã de prevederile legale criticate vine sã confirme judecarea acestei cãi extraordinare de atac dupã regulile procedurale aplicabile instanţei a cãrei hotãrâre se atacã, inclusiv sub aspectul exercitãrii controlului judiciar, prin cãile de atac. De asemenea, în cadrul procedurii extraordinare a contestaţiei în anulare, ca şi în cazul fazelor obişnuite ale procesului, pãrţile beneficiazã de toate garanţiile unui proces echitabil.
În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 320 alin. 3 din Codul de procedurã civilã, care au urmãtorul conţinut: "Hotãrârea datã în contestaţie este supusã aceloraşi cãi de atac ca şi hotãrârea atacatã."
În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 20 - Tratatele internaţionale privind drepturile omului şi art. 21 - Accesul liber la justiţie. De asemenea, sunt considerate a fi încãlcate şi prevederile art. 6 şi art. 13 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã asupra constituţionalitãţii dispoziţiilor criticate s-a mai pronunţat, de exemplu prin Decizia nr. 118 din 3 februarie 2009, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 13 martie 2009. Cu acel prilej, Curtea a reţinut cã "în cadrul contestaţiei în anulare nu se examineazã temeinicia susţinerilor pãrţilor cu privire la drepturile lor subiective deduse judecãţii, calea extraordinarã de atac neavând caracter devolutiv, ci doar se verificã dacã judecata a avut loc cu respectarea normelor procedurale privind competenţa şi a celor referitoare la citarea pãrţilor - în cazul contestaţiei în anulare obişnuite -, precum şi dacã judecata recursului este rezultatul unei greşeli materiale sau dacã instanţa de recurs a omis din greşealã sã cerceteze vreunul dintre motivele de casare - în cazul contestaţiei în anulare speciale. Din dispoziţiile art. 317 alin. 1 din Codul de procedurã civilã rezultã cã, pentru admisibilitatea contestaţiei în anulare, una dintre condiţiile care se cer a fi îndeplinite este aceea ca hotãrârea atacatã, pronunţatã în primã instanţã, apel, recurs, revizuire, contestaţie în anulare, sã fie irevocabilã. Judecarea contestaţiei în anulare se face dupã regulile de la instanţa a cãrei hotãrâre se atacã, iar în caz de admitere hotãrârea se va anula şi se va proceda la rejudecarea cauzei, dupã caz, de cãtre instanţa care a admis contestaţia în anulare ori de cãtre instanţa sau organul cu activitate jurisdicţionalã competente. Aşa fiind, soluţia legislativã reglementatã de prevederile art. 320 alin. 3 din Codul de procedurã civilã, potrivit cãreia hotãrârea datã în contestaţie este supusã aceloraşi cãi de atac ca şi hotãrârea atacatã, vine sã confirme judecarea acestei cãi extraordinare de atac dupã regulile procedurale aplicabile instanţei a cãrei hotãrâre se atacã, inclusiv sub aspectul exercitãrii cãilor de atac.
De altfel, aşa cum a statuat Curtea Constituţionalã în jurisprudenţa sa constantã, potrivit dispoziţiilor art. 126 alin. (2) şi art. 129 din Constituţie, stabilirea regulilor de desfãşurare a procesului în faţa instanţelor judecãtoreşti este de competenţa exclusivã a legiuitorului. Sub acest aspect, principiul liberului acces la justiţie presupune posibilitatea neîngrãditã a celor interesaţi de a le utiliza în formele şi în modalitãţile instituite de lege."
Întrucât nu au intervenit elemente noi, de naturã sã determine reconsiderarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, atât soluţia, cât şi considerentele cuprinse în aceste decizii îşi pãstreazã valabilitatea şi în cauza de faţã.
Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca neîntemeiatã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 320 alin. 3 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Asociaţia 21 Decembrie 1989 din Bucureşti în Dosarul nr. 5.547/2/2009 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia civilã şi de proprietate intelectualã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 8 septembrie 2011.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent-şef,
Mihaela Senia Costinescu
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: