Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DECIZIE din 25 februarie 2016 cu privire la Cererea nr. 77.049/12 introdusă de Murat Koncavar împotriva României
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Secţia a patra), reunită la 2 februarie 2016 într-un comitet compus din Bostjan M. Zupancic, preşedinte, Paulo Pinto de Albuquerque, Iulia Antoanella Motoc, judecători, şi Fatoş Araci, grefier adjunct de secţie, având în vedere cererea menţionată anterior, introdusă la 22 noiembrie 2012, având în vedere declaraţiile formale de acceptare a unei soluţionări pe cale amiabilă a cauzei, după ce a deliberat în acest sens, pronunţă următoarea decizie:
ÎN FAPT ŞI PROCEDURA Reclamantul, domnul Murat Koncavar, este resortisant turc, s-a născut în 1966 şi locuieşte la Ulus. A fost reprezentat în faţa Curţii de V. Berezeanu şi V.M. Tamas, avocaţi în Bucureşti. Guvernul român ("Guvernul") a fost reprezentat de agentul guvernamental, doamna C. Brumar, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Invocând art. 7 din Convenţie, reclamantul se plânge că a fost condamnat pentru o infracţiune interzisă de o dispoziţie legislativă lipsită de previzibilitate şi ale cărei elemente constitutive nu au fost întrunite în cazul său. La 18 septembrie şi la 29 octombrie 2015, Curtea a primit declaraţiile de acceptare a unei soluţionări pe cale amiabilă, semnate de părţi. Prin aceste declaraţii, Guvernul a recunoscut încălcarea art. 7 din Convenţie în cazul reclamantului, s-a angajat să îi plătească reclamantului suma de 4.500 (patru mii cinci sute) euro şi reclamantul a renunţat la orice altă pretenţie împotriva României în legătură cu faptele aflate la originea cererii sale. Această sumă, care va acoperi orice prejudiciu material şi moral, precum şi cheltuielile de judecată, va fi convertită în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data plăţii şi va fi scutită de orice fel de taxe eventual aplicabile. Aceasta va fi plătită în termen de trei luni de la data notificării deciziei Curţii. În caz de neplată în termenul stabilit, Guvernul se obligă să plătească, de la expirarea termenului menţionat şi până la momentul plăţii efective a sumei respective, o dobândă simplă, la o rată egală cu rata dobânzii facilităţii de împrumut marginal practicată de Banca Centrală Europeană, majorată cu trei puncte procentuale. Această plată va reprezenta soluţionarea definitivă a cauzei.
ÎN DREPT Curtea ia act de soluţionarea pe cale amiabilă la care au ajuns părţile. Aceasta consideră că soluţionarea este inspirată din respectarea drepturilor omului, astfel cum sunt recunoscute prin Convenţie şi protocoalele sale şi nu constată, de altfel, niciun motiv care să justifice continuarea examinării cererii. În consecinţă, este oportună scoaterea cauzei de pe rol.
PENTRU ACESTE MOTIVE, În unanimitate, CURTEA: Decide să scoată cererea de pe rol, în temeiul art. 39 din Convenţie. Redactată în limba franceză, apoi comunicată în scris, la 25 februarie 2016.
PREŞEDINTE BOSTJAN M. ZUPANCIC
Grefier-adjunct, Fatoş Araci
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email