Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice
Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului în cele trei etape ale ciclului de viaţã al serviciului, achiziţionare, prestarea serviciului, deşeuri. Ele promoveazã cu precãdere:
a) reducerea consumului de energie;
b) reducerea consumului de apã;
c) reducerea cantitãţii de deşeuri generate;
d) favorizarea utilizãrii resurselor regenerabile şi a substanţelor mai puţin dãunãtoare mediului;
e) promovarea comunicãrii şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului.
Cerinţe de evaluare şi verificare
Dacã agentului economic care solicitã acordarea etichetei ecologice i se cere sã prezinte declaraţii, documentaţii, rapoarte de încercare sau alte dovezi care sã ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de agentul economic şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia, dupã caz.
Dacã este necesar, autoritatea competentã poate solicita documente justificative şi poate efectua verificãri independente.
La evaluarea solicitãrii de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti şi la monitorizarea conformãrii cu criteriile, autoritatea competentã ia în considerare punerea în aplicare a schemelor/sistemelor de management de mediu potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participãrii voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, sau ale standardului român SR EN ISO 14001:2005.
CRITERII OBLIGATORII
Toate criteriile din aceastã secţiune trebuie sã fie îndeplinite.
Energie
1. Energie electricã din surse regenerabile
Cel puţin 22% din energia electricã trebuie sã provinã din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.535/2003 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie.
Acest criteriu se aplicã numai în cazul unitãţilor de cazare pentru turişti care au acces la o piaţã care oferã energie generatã din surse regenerabile de energie.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie a furnizorului de energie electricã sau contractul încheiat cu acesta, care indicã natura surselor de energie regenerabilã, procentul de energie electricã furnizatã care provine dintr-o sursã de energie regenerabilã şi precizeazã procentul maxim care poate fi furnizat. Potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.535/2003 , sursele de energie regenerabile nefosile sunt: eolianã, solarã, geotermalã, a valurilor, a mareelor, hidroelectricã, biomasã, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz provenit din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.
2. Cãrbune şi combustibil petrolier greu
Nu se folosesc ca sursã de energie din combustibil petrolier greu cu un conţinut de sulf de peste 0,2% şi cãrbuni.
Acest criteriu se aplicã numai unitãţilor de cazare pentru turişti care au sistem de încãlzire propriu.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicând natura sursei de energie folosite.
3. Utilizarea energiei electrice pentru încãlzire
Un procent de cel puţin 22% din energia electricã folositã pentru încãlzirea camerelor şi a apei calde sanitare trebuie sã provinã din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.535/2003 .
Acest criteriu se aplicã numai unitãţilor de cazare pentru turişti care au un sistem electric de încãlzire propriu şi au acces la o piaţã care oferã electricitate generatã din surse de energie regenerabile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de îndeplinire a acestui criteriu, indicând natura şi cantitãţile de energie defalcate pe surse de energie folosite pentru încãlzire, împreunã cu documentaţia privind cazanele/generatoarele de cãldurã utilizate, dacã este cazul.
4. Randamentul cazanelor de apã caldã
Randamentul util al unui cazan/generator de cãldurã nou, cumpãrat în perioada pentru care se acordã eticheta ecologicã, trebuie sã fie de cel puţin 90%, mãsurat în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa cazanelor noi pentru apã caldã care funcţioneazã cu combustibili lichizi sau gazoşi.
Cazanele de apã caldã care sunt alimentate cu combustibil lichid sau gazos, conform definiţiei din <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 , trebuie sã respecte prevederile de randament prevãzute în aceastã hotãrâre.
Randamentul cazanelor excluse potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 574/2005 trebuie sã respecte instrucţiunile producãtorului şi legislaţia naţionalã privind randamentul.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de persoana responsabilã de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului, în care se precizeazã randamentul. <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 defineşte randamentul util exprimat în procente ca fiind raportul dintre energia termicã produsã, transmisã apei din cazan, şi produsul dintre valoarea calorificã netã la o presiune constantã a combustibilului şi consumul exprimat în cantitatea de combustibil pe unitatea de timp.
Potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 574/2005 , se exclud urmãtoarele cazane: cazanele de apã caldã care funcţioneazã cu alte tipuri de combustibil, inclusiv combustibili solizi; echipamente pentru prepararea instantanee a apei calde; cazane destinate sã funcţioneze cu combustibili ale cãror proprietãţi diferã în mod considerabil de proprietãţile combustibililor lichizi şi gazoşi comercializaţi în mod curent - gaze industriale reziduale, biogazul şi altele, maşini de gãtit şi aparate destinate în principal sã încãlzeascã spaţiile în care sunt instalate şi care au ca funcţie secundarã furnizarea apei calde pentru încãlzirea centralã şi a apei calde menajere.
5. Aparatele de aer condiţionat
Orice sistem de aer condiţionat cumpãrat în perioada pentru care se acordã eticheta ecologicã trebuie sã fie clasificat cel puţin în clasa de eficienţã energeticã B, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 407/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã pentru introducerea pe piaţã a aparatelor de climatizare de uz casnic sau sã aibã un randament echivalent.
NOTĂ: Acest criteriu nu se aplicã aparatelor de aer condiţionat, care fie pot sã foloseascã şi alte surse de energie, fie sunt aparate aer-apã şi apã-apã, unitãţi cu o putere de rãcire de peste 12 kW.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport elaborat de tehnicieni profesionişti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.
6. Izolarea ferestrelor
Toate ferestrele camerelor trebuie sã aibã un grad ridicat de izolare termicã, în conformitate cu climatul local, şi trebuie sã ofere un nivel corespunzãtor de izolare fonicã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie pe propria rãspundere, dacã este suficientã, sau o declaraţie a unui tehnician profesionist care indicã îndeplinirea acestui criteriu.
7. Întreruperea cãldurii sau a aerului condiţionat
Dacã aerul condiţionat sau cãldura nu se întrerupe automat în momentul deschiderii ferestrelor, trebuie sã existe o notã informativã uşor accesibilã turiştilor care sã le reaminteascã sã închidã fereastra/ferestrele atunci când funcţioneazã sistemul de încãlzire sau aerul condiţionat.
Acest criteriu se aplicã numai unitãţilor de cazare pentru turişti cu sistem de încãlzire şi/sau de aer condiţionat.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu textul informativ.
8. Stingerea luminii
În cazul în care camera nu este dotatã cu un sistem de stingere automatã a luminii, trebuie sã existe o notã informativã uşor accesibilã turiştilor care sã le reaminteascã sã stingã luminile în momentul în care pãrãsesc camera.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu procedurile de informare.
9. Becuri electrice cu consum redus de energie
a) La un an de la data depunerii solicitãrii pentru acordarea etichetei ecologice, cel puţin 60% din toate becurile electrice din unitatea de cazare trebuie sã fie incluse în clasa de eficienţã energeticã A, conform definiţiei din <>Hotãrârea Guvernului nr. 407/2003 . Acest criteriu nu se aplicã becurilor electrice ale cãror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.
b) La un an de la data depunerii solicitãrii pentru acordarea etichetei ecologice, cel puţin 80% din toate becurile electrice amplasate în locuri în care sunt susceptibile sã funcţioneze mai mult de cinci ore pe zi trebuie sã fie incluse în clasa de eficienţã energeticã A, conform definiţiei din <>Hotãrârea Guvernului nr. 407/2003 . Acest criteriu nu se aplicã becurilor electrice ale cãror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu cerinţele prevãzute la lit. a) şi b), precizând clasa de eficienţã energeticã a diferitelor becuri electrice folosite.
10. Temporizator pentru saunã
Toate instalaţiile pentru saunã trebuie sã fie dotate cu temporizatoare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.
Apa
11. Sursa de apã
Unitatea de cazare trebuie sã declare autoritãţii responsabile de furnizarea apei dorinţa sa de a trece la alimentarea cu apã dintr-o altã sursã, de exemplu: apã din reţeaua publicã sau de suprafaţã, dacã studiile realizate în cadrul planului de protecţie a apei aratã cã utilizarea sursei curente de apã are un impact puternic asupra mediului.
Acest criteriu se aplicã numai unitãţilor de cazare pentru turişti care nu sunt alimentate cu apã de la conducta principalã a reţelei publice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia necesarã pentru planul local de protecţie a apei, dacã existã, o precizare a acţiunilor care trebuie întreprinse şi documentaţia relevantã pentru acţiunile întreprinse.
12. Debitul de apã la robinete şi duşuri
Debitul de apã la robinete şi duşuri nu trebuie sã depãşeascã 12 litri/minut.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o explicaţie privind modul în care unitatea de cazare îndeplineşte criteriul, precum şi documentaţia corespunzãtoare, dupã caz.
13. Economisirea apei la baie şi la toaletã
În baie şi la toaletã trebuie sã existe informaţii adecvate referitoare la modul în care turiştii pot ajuta unitatea de cazare sã economiseascã apã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu informaţiile relevante pentru turişti.
14. Pubelele din toalete
În fiecare toaletã trebuie sã existe o pubelã, iar turiştii trebuie sã fie invitaţi sã foloseascã pubela în locul vasului de toaletã pentru anumite deşeuri generate din utilizarea toaletelor.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu informaţiile relevante pentru turişti.
15. Debitul de apã pentru pisoare
Pisoarele trebuie sã fie prevãzute cu un sistem automat sau manual de spãlare care sã nu permitã spãlarea a mai mult de cinci pisoare concomitent.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia relevantã pentru pisoarele instalate.
16. Scurgeri
Personalul trebuie sã fie pregãtit sã verifice zilnic eventualele scurgeri vizibile şi sã acţioneze în consecinţã. Turistul este invitat sã informeze personalul cu privire la apariţia unor scurgeri.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia relevantã privind aspectele tratate în programul de formare, precum şi un exemplar al informaţiilor prezentate turiştilor.
17. Schimbarea prosoapelor şi a lenjeriei de pat
Turistul trebuie sã fie informat cu privire la politica de protecţie a mediului aplicatã de unitatea de cazare, conform cãreia lenjeria de pat şi prosoapele sunt schimbate fie la cerere, fie o datã pe sãptãmânã pentru unitãţile de cazare de categorie inferioarã şi de douã ori pe sãptãmânã pentru unitãţile de cazare de categorie superioarã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia care aratã modul de informare a turiştilor.
18. Udarea plantelor şi a grãdinilor
Florile şi grãdinile trebuie sã fie udate, în mod normal, înainte de mijlocul zilei sau dupã apusul soarelui, dacã regiunea sau condiţiile climaterice impun acest lucru.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.
19. Tratarea apelor reziduale
Toatã apa rezidualã trebuie tratatã.
Dacã nu existã posibilitatea conectãrii la staţia localã de tratare a apelor reziduale, unitatea de cazare trebuie sã dispunã de un sistem propriu de tratare a apelor reziduale care sã îndeplineascã cerinţele legislaţiei locale, naţionale sau europene relevante.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind conectarea la staţia localã de tratare a apelor reziduale sau propriul sistem de tratare a apelor reziduale, dupã caz.
20. Gestionarea apelor reziduale
Unitatea de cazare trebuie sã solicite autoritãţilor locale planul de management al apelor şi, dacã existã un astfel de plan, trebuie sã îl respecte.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o scrisoare adresatã autoritãţilor locale de management al apelor reziduale, prin care solicitã planul local de management al apelor reziduale, precum şi rãspunsul primit. Dacã existã un astfel de plan, agentul economic furnizeazã documentaţia cu privire la mãsurile luate pentru punerea lui în aplicare.
Detergenţi şi dezinfectanţi
21. Dezinfectanţi
Dezinfectanţii se folosesc numai atunci când este necesar pentru a respecta cerinţele legale de igienã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu precizarea locului şi momentului folosirii dezinfectanţilor.
22. Instruirea personalului privind folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor
Personalul trebuie instruit sã nu foloseascã o cantitate de detergent sau dezinfectant în exces faţã de cantitatea recomandatã pe ambalaj.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu detalii privind instruirea personalului în acest sens.
Deşeuri
23. Separarea deşeurilor de cãtre turişti
Unitatea de cazare trebuie sã furnizeze recipiente adecvate pentru a permite turiştilor sã separe deşeurile în conformitate cu sistemele locale sau naţionale. În camerã trebuie sã existe informaţii clar prezentate care sã invite turiştii sã separe deşeurile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu detalii privind recipientele furnizate şi o copie a semnelor/informaţiilor folosite.
24. Deşeurile periculoase
Personalul trebuie sã separe deşeurile periculoase aşa cum sunt listate în <>Hotãrârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, urmãrindu-se evacuarea corespunzãtoare a deşeurilor. Aici sunt incluse tonerele, cernelurile, echipamentele frigorifice, bateriile, produsele farmaceutice.
Dacã autoritatea localã nu asigurã eliminarea deşeurilor periculoase, agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte anual o declaraţie autoritãţilor locale privind faptul cã nu existã un sistem de evacuare a deşeurilor periculoase.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o listã a deşeurilor periculoase generate în unitatea de cazare, indicând mijloacele cu ajutorul cãrora sunt manipulate, separate, colectate şi eliminate şi prezentând copii ale contractelor relevante cu pãrţi terţe. Dacã este necesar, agentul economic trebuie sã prezinte anual declaraţia corespunzãtoare autoritãţilor locale.
25. Separarea deşeurilor
Personalul trebuie sã separe deşeurile pe categorii care pot fi manipulate separat în instalaţiile locale sau naţionale de gestionare a deşeurilor. Dacã autoritãţile locale sau naţionale nu oferã posibilitatea colectãrii şi/sau eliminãrii separate a deşeurilor, unitatea de cazare trebuie sã le adreseze o scrisoare prin care sã îşi exprime dorinţa de a separa deşeurile, precum şi preocuparea privind lipsa posibilitãţii de colectare, separare şi eliminare.
Cererea cu privire la posibilitatea colectãrii şi/sau eliminãrii separate a deşeurilor trebuie adresatã autoritãţilor locale în fiecare an. Acestea o analizeazã şi dispun luarea mãsurilor legale.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicã diferitele categorii de deşeuri acceptate de cãtre autoritãţile locale şi procedurile de colectare, separare, manipulare şi evacuare a acestor categorii în cadrul unitãţii de cazare şi/sau contractele relevante cu companii private care furnizeazã aceste servicii. Dacã este cazul, agentul economic trebuie sã prezinte anual declaraţia corespunzãtoare adresatã autoritãţilor locale.
26. Transportul deşeurilor
Dacã autoritãţile locale de gestionare a deşeurilor nu colecteazã deşeurile la unitatea de cazare sau în apropierea acesteia, unitatea trebuie sã asigure transportul deşeurilor proprii la locul adecvat, reducând cât mai mult posibil distanţa pe care sunt transportate deşeurile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, precizând locurile adecvate, aranjamentele de transport şi distanţele în cauzã.
27. Produse de unicã folosinţã
Cu excepţia cazului în care legislaţia impune acest lucru, în camere sau în restaurante nu se folosesc urmãtoarele produse de unicã folosinţã:
- produse de toaletã "porţionate" sau "de unicã folosinţã", precum şampon, sãpun, cascã de baie etc.;
- pahare, farfurii sau tacâmuri.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, precizând articolele de toaletã de acest tip folosite şi legislaţia care impune folosirea lor.
Alte servicii
28. Zona pentru nefumãtori în spaţiile comune
În spaţiile comune trebuie sã existe o zonã pentru nefumãtori.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.
29. Transportul în comun
Turiştii şi personalul trebuie sã poatã accesa uşor informaţiile privind modul în care pot ajunge la unitatea de cazare şi la alte puncte de destinaţie locale cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Dacã nu existã un sistem corespunzãtor de transport în comun, se oferã informaţii privind alte mijloace de transport preferabile din punctul de vedere al protecţiei mediului.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu copii ale materialului informativ disponibil.
Sistemul de management general
Agenţii economici care solicitã acordarea etichetei ecologice şi care aplicã un sistem de management de mediu înregistrat potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 sau certificat conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 trebuie sã îndeplineascã în mod automat urmãtoarele criterii generale obligatorii de management. În acest caz, verificarea respectãrii acestor criterii de management obligatorii se face cu ajutorul înregistrãrii EMAS sau al certificãrii conform standardului român SR EN ISO 14001:2005.
30. Întreţinerea şi reparaţiile generale
Toate echipamentele folosite pentru prestarea de servicii de cazare turiştilor sunt reparate şi întreţinute în conformitate cu legislaţia naţionalã în vigoare şi atunci când este necesar, iar lucrãrile se efectueazã numai de personal calificat.
Directorul unitãţii de cazare trebuie sã aibã, cu privire la echipamentul vizat de aceste criterii, o declaraţie scrisã a tehnicianului referitoare la frecvenţa verificãrilor de întreţinere impuse de legislaţia naţionalã în vigoare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o listã a echipamentelor şi a persoanelor/companiilor care se ocupã de întreţinere.
31. Întreţinerea şi repararea cazanelor de apã caldã
a) Întreţinerea şi repararea cazanelor de apã caldã se efectueazã cel puţin o datã pe an sau mai des, dacã acest lucru este impus de legislaţia naţionalã în vigoare sau este necesar, de cãtre profesionişti calificaţi corespunzãtor, respectând standardele CEI şi standardele naţionale în cazurile în care acestea se aplicã, sau în conformitate cu instrucţiunile producãtorului.
b) Anual se testeazã dacã sunt respectate nivelurile de randament definite în <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 sau în legislaţia naţionalã în vigoare ori indicate de producãtor, precum şi dacã emisiile sunt în limitele legale. Dacã testele de întreţinere aratã cã nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate anterior, trebuie sã se ia mãsuri imediate de remediere a situaţiei.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu cerinţele prevãzute la lit. a) şi b), o descriere a cazanelor de apã caldã şi a programului de întreţinere a acestora, detalii privind persoanele/companiile care efectueazã lucrãrile de întreţinere, precum şi ce anume se verificã pe parcursul întreţinerii.
32. Stabilirea politicii şi programul de acţiune
Conducerea unitãţii de cazare trebuie sã aibã o politicã privind protecţia mediului şi sã elaboreze o declaraţie simplã privind protecţia mediului şi un program de acţiune clar care sã asigure aplicarea politicii de protecţie a mediului.
Programul de acţiune identificã obiectivele de performanţã în domeniul protecţiei mediului, referitoare la energie, apã, substanţe chimice şi deşeuri, care trebuie stabilite o datã la 2 ani, luând în considerare criteriile opţionale. Programul identificã persoana care are calitatea de director privind protecţia mediului în cadrul unitãţii de cazare şi care este responsabilã de întreprinderea acţiunilor necesare şi de atingerea obiectivelor. Turiştii trebuie sã fie invitaţi sã îşi exprime comentariile şi reclamaţiile, care vor fi luate în considerare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu un exemplar al politicii privind protecţia mediului, declaraţia privind aceastã politicã şi programul de acţiune, precum şi modul în care observaţiile turiştilor sunt luate în considerare.
33. Formarea personalului
Unitatea de cazare trebuie sã ofere personalului informaţii şi cursuri de instruire, inclusiv proceduri sau manuale scrise, pentru a asigura aplicarea mãsurilor de protecţie a mediului şi pentru a sensibiliza personalul cu privire la comportamentele ce vizeazã protecţia mediului. Personalul nou-angajat trebuie sã beneficieze de o instruire corespunzãtoare în primele patru sãptãmâni de la începerea activitãţii la locul de muncã, iar personalul existent trebuie sã beneficieze de astfel de cursuri cel puţin o datã pe an.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu detalii privind programul de instruire, conţinutul acestuia, şi sã indice personalul care a beneficiat de instruire şi momentul în care s-au desfãşurat sesiunile de instruire.
34. Informaţii pentru turişti
Unitatea de cazare trebuie sã ofere turiştilor, inclusiv participanţilor la conferinţe, informaţii privind politica proprie de protecţie a mediului, acţiunile întreprinse şi eticheta ecologicã. Informaţiile trebuie oferite turiştilor în mod activ la recepţie, iar notele informative care invitã turiştii sã sprijine atingerea obiectivelor de mediu trebuie sã fie afişate vizibil, în special în camere.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu copii ale informaţiilor şi notelor informative oferite turiştilor.
35. Date privind consumul de energie şi apã
Unitatea de cazare trebuie sã dispunã de proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh), consumul total de energie electricã (kWh), energia totalã folositã pentru încãlzire (kWh) şi consumul de apã (litri).
Datele trebuie sã fie colectate de pe fiecare facturã primitã sau cel puţin o datã la 3 luni şi sã fie exprimate în consum raportat la şedere peste noapte şi pe m 2 de spaţiu interior. Unitatea de cazare trebuie sã raporteze anual rezultatele monitorizãrii autoritãţii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitãrii, agentul economic trebuie sã prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puţin pentru ultimele 3 luni, dacã datele sunt deja disponibile, iar apoi are obligaţia sã prezinte anual datele aferente anului precedent.
36. Colectarea altor date
Unitatea de cazare trebuie sã dispunã de proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul de substanţe chimice (grame de substanţã uscatã) şi cantitatea de deşeuri generate (litri şi/sau kg de deşeuri nesortate).
Datele se colecteazã cel puţin o datã la 6 luni şi se exprimã, de asemenea, în consum de substanţe chimice sau cantitatea de deşeuri generate, raportat/raportatã la şedere peste noapte şi pe mp de spaţiu interior. Unitatea de cazare trebuie sã raporteze anual rezultatele monitorizãrii autoritãţii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitãrii, agentul economic trebuie sã prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puţin pentru ultimele 6 luni, dacã datele sunt deja disponibile, iar apoi prezintã anual datele aferente anului precedent. Agentul economic trebuie sã precizeze serviciile pe care le oferã şi dacã lenjeria este curãţatã în unitatea de cazare.
37. Informaţiile care apar pe eticheta ecologicã
Rubrica 2 de pe eticheta ecologicã trebuie sã conţinã urmãtorul text:
a) mãsuri întreprinse pentru economisirea energiei şi a apei;
b) mãsuri întreprinse pentru reducerea deşeurilor;
c) mãsuri generale de ameliorare a mediului.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un model al suporturilor pe care se aplicã eticheta, împreunã cu o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.
CRITERII OPŢIONALE
Cerinţe privind punctajul
Conform indicaţiilor date în titlul fiecãrui criteriu din prezenta secţiune, s-a stabilit un punctaj pentru toate criteriile opţionale. Numãrul criteriilor respectate trebuie sã corespundã unui punctaj total de 16,5 puncte.
Punctajul total necesar este majorat cu câte un punct pentru fiecare dintre urmãtoarele trei facilitãţi suplimentare oferite, aflate în gestionarea sau proprietatea unitãţii turistice de cazare: servicii de servire a mesei, activitãţi sportive şi zone verzi.
Serviciile de servire a mesei includ micul dejun. Activitãţile sportive includ sauna, piscine şi alte astfel de facilitãţi care se aflã pe terenul ocupat de unitatea de cazare. Zonele verzi includ parcuri şi grãdini deschise turiştilor.
Energie
38. Generare fotovoltaicã şi eolianã a energiei electrice (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã deţinã un sistem fotovoltaic sau eolian de generare a electricitãţii care furnizeazã sau urmeazã sã furnizeze 20% din consumul total anual de energie electricã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind sistemul fotovoltaic sau eolian generator de energie electricã, precum şi date privind randamentul potenţial şi actual al sistemului.
39. Energie pentru încãlzire din surse de energie regenerabile (1,5 puncte)
Cel puţin 50% din cantitatea totalã de energie folositã pentru încãlzirea camerelor sau a apei calde menajere trebuie sã provinã din surse de energie regenerabile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu date privind energia consumatã pentru încãlzirea camerelor şi a apei calde, precum şi documentaţia care aratã cã cel puţin 50% din aceastã energie provine din surse de energie regenerabile.
40. Eficienţa energeticã a cazanului de apã caldã (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sã deţinã un cazan de apã caldã cãruia i s-a atribuit simbolul de eficienţã energeticã "****", aşa cum este definit în <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 .
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu un raport al tehnicienilor profesionişti responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.
41. Emisiile de NO(x) ale cazanului de apã caldã (1,5 puncte)
Cazanul de apã caldã trebuie sã fie inclus în clasa 5 conform standardului român SR EN 297/A3:2001 care reglementeazã emisiile de NO(x) şi sã emitã mai puţin de 70 mg No(x)/kWh.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu un raport al tehnicienilor profesionişti responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.
42. Încãlzirea centralizatã urbanã (1 punct)
Încãlzirea unitãţii de cazare trebuie sã fie asiguratã de reţeaua de încãlzire centralizatã urbanã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia care demonstreazã conectarea la reţeaua de încãlzire centralizatã urbanã.
43. Producţia combinatã de energie termicã şi electricã (1,5 puncte)
Întreaga cantitate de energie termicã şi electricã a unitãţii de cazare trebuie sã fie asiguratã de o centralã de cogenerare energie termicã şi electricã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind centrala de cogenerare energie termicã şi electricã.
44. Pompa de cãldurã (1,5 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã aibã o pompã de cãldurã care sã furnizeze energie termicã şi/sau aer condiţionat.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind pompa de cãldurã.
45. Recuperarea cãldurii (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã dispunã de un sistem de recuperare a cãldurii pentru unul (1 punct) sau douã (2 puncte) dintre urmãtoarele categorii: sisteme frigorifice, ventilatoare, maşini de spãlat rufe, maşini de spãlat vase, piscine, apa menajerã rezidualã.
46. Termoreglarea (1,5 puncte)
Temperatura din fiecare camerã trebuie sã fie reglatã individual.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind sistemele de termoreglare.
47. Izolarea clãdirilor existente (2 puncte)
Clãdirea trebuie sã fie izolatã peste cerinţele naţionale minime, astfel încât sã asigure o reducere semnificativã a consumului de energie.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu elaboratã de tehnicianul specializat în domeniul energiei, împreunã cu documentaţia privind izolarea şi cerinţele naţionale minime.
48. Aerul condiţionat (1,5 puncte)
Sistemul de aer condiţionat trebuie sã fie inclus în clasa de eficienţã energeticã A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 407/2003 , sau sã aibã o eficienţã energeticã similarã. În acelaşi timp, puterea de rãcire trebuie sã fie mai mare de 12 kW.
Acest criteriu nu se aplicã aparatelor care pot folosi şi alte surse de energie, aparatelor aer-apã şi apã-apã sau unitãţilor cu o putere de rãcire mai mare de 12 kW.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.
49. Oprirea automatã a aerului condiţionat (1 punct)
Trebuie sã existe un sistem automat care sã opreascã aerul condiţionat atunci când sunt deschise ferestrele.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.
50. Arhitectura bioclimaticã (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã fie construitã conform principiilor arhitecturale bioclimatice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia corespunzãtoare.
51. Frigidere (1 punct), maşini de spãlat vase (1 punct), maşini de spãlat rufe (1 punct) şi echipamente pentru birou (1 punct) eficiente energetic
a) (1 punct): Toate frigiderele de uz casnic trebuie sã fie incluse în clasa de eficienţã A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 972/2004 pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţã, iar clasa de eficienţã a frigobarurilor şi minibarurilor trebuie sã fie cel puţin de clasã C.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte documentaţia care menţioneazã clasa de eficienţã energeticã pentru toate frigiderele, frigobarurile şi minibarurile, indicându-le pe cele care au eticheta ecologicã.
b) (1 punct) Toate maşinile de spãlat vase de uz casnic trebuie sã fie incluse în clasa de eficienţã energeticã A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã pentru introducerea pe piaţã a maşinilor de spãlat vase de uz casnic.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte documentaţia care menţioneazã clasa de eficienţã energeticã pentru toate maşinile de spãlat vase, indicându-le pe cele care au eticheta ecologicã.
NOTĂ: Maşinile de spãlat vase care nu sunt reglementate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 nu trebuie sã îndeplineascã acest criteriu.
c) (1 punct): Toate maşinile de spãlat rufe de uz casnic trebuie sã fie incluse în clasa de eficienţã energeticã A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã pentru introducerea pe piaţã a maşinilor de spãlat rufe de uz casnic.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o documentaţie care menţioneazã clasa de eficienţã energeticã pentru toate maşinile de spãlat rufe, indicându-le pe cele care au eticheta ecologicã.
NOTĂ: Maşinile de spãlat rufe care nu sunt reglementate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.252/2005 , de exemplu: maşinile industriale de spãlat rufe, nu trebuie sã îndeplineascã acest criteriu.
d) (1 punct): Cel puţin 80% din echipamentele pentru birou, de exemplu: computere, faxuri, imprimante, scanere, fotocopiatoare, trebuie sã fie eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte documentaţia care demonstreazã cã echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" şi/sau menţioneazã computerele de birou şi portabile care au o etichetã ecologicã.
52. Poziţionarea frigiderelor (1 punct)
Frigiderul/frigiderele din bucãtãrie trebuie sã fie poziţionat/poziţionate şi reglat/reglate conform principiilor de economisire a energiei.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu.
53. Stingerea automatã a luminilor în camerele pentru turişti (1 punct)
80% din camerele pentru turişti trebuie sã fie dotate cu sisteme automate care sting luminile în momentul în care turiştii pãrãsesc camerele.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.
54. Stingerea automatã a luminilor de exterior (1 punct)
Luminile de exterior care nu sunt necesare trebuie sã se stingã automat.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.
Apa
55. Folosirea apei de ploaie (1,5 puncte) şi a apei recirculate (1,5 puncte)
a) (1,5 puncte): Apa de ploaie colectatã, care este folositã în alte scopuri decât ca apã menajerã sau ca apã potabilã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documente justificative corespunzãtoare şi cu asigurãri adecvate privind separarea completã a reţelei de furnizare a apei menajere şi a apei potabile.
b) (1,5 puncte): Apa recirculatã colectatã nu va fi folositã în scopuri menajere sau ca apã potabilã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documente justificative corespunzãtoare şi cu asigurãri adecvate privind separarea completã a apei menajere şi potabile.
56. Debitul de apã la robinete şi duşuri (1,5 puncte)
Debitul mediu de apã al tuturor robinetelor şi duşurilor, cu excepţia robinetelor de la cada de baie, nu trebuie sã depãşeascã 8,5 litri/minut.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
57. Debitul de apã pentru WC (1,5 puncte)
Cel puţin 80% din vasele WC trebuie sã consume cel mult 6 litri la o spãlare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
58. Consumul de apã al maşinilor de spãlat vase (1 punct)
Consumul de apã al maşinilor de spãlat vase, notat cu "W(mãsurat)" trebuie sã fie mai mic sau egal cu valoarea limitã calculatã prin ecuaţia de mai jos, folosindu-se aceeaşi metodã de încercare ca cea prevãzutã în standardul român SR EN 50242:2002 şi ciclul de programe ales potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 27/2002 .
W(mãsurat) ≤ (0,625 x S) + 9,25,
unde:
W(mãsurat) = consumul de apã al maşinii de spãlat vase, mãsurat în litri pe ciclu, exprimat cu o zecimalã;
S = numãrul aplicabil de tacâmuri standard indicat pentru maşina de spãlat vase.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de producerea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spãlat vase ori dovada cã maşinile de spãlat vase au primit eticheta ecologicã.
59. Consumul de apã al maşinii de spãlat rufe (1 punct)
Maşinile de spãlat rufe utilizate în unitatea de cazare sau de furnizorul serviciului de spãlãtorie al acesteia trebuie sã foloseascã o cantitate de cel mult 12 litri de apã pentru 1 kg de rufe, mãsuratã conform standardului român SR EN 60456:1999, folosind ciclul standard pentru bumbac la 60°C, ales potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.252/2005 .
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionişti responsabili de producerea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spãlat rufe ori dovada cã maşinile de spãlat rufe au primit eticheta ecologicã. Unitatea de cazare trebuie sã prezinte documentaţia tehnicã de la furnizorul sãu de servicii de spãlãtorie care demonstreazã cã maşinile lor de spãlat rufe îndeplinesc acest criteriu.
60. Temperatura şi debitul apei de la robinet (1 punct)
Cel puţin 80 % din robinete trebuie sã permitã o reglare precisã şi promptã a temperaturii şi debitului de apã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
61. Temporizatoare pentru duş (1 punct)
Duşurile de bucãtãrii sau din exterior trebuie sã fie echipate cu un sistem care sã permitã oprirea automatã a jetului de apã dupã un anumit timp sau dacã nu sunt folosite.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
Substanţe chimice periculoase
62. Detergenţi (pânã la 4 puncte)
Cel puţin 80%, ca greutate, din detergenţii de spãlat vase manual şi/sau detergenţii pentru maşini de spãlat vase şi/sau detergenţii de rufe şi/sau agenţii universali de curãţare folosiţi de unitatea de cazare trebuie sã fi primit eticheta ecologicã comunitarã sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre cele 4 categorii de detergenţi).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizeazã cantitãţile de astfel de produse folosite şi cantitãţile care au eticheta ecologicã.
63. Vopsele şi lacuri pentru interior (1 punct)
Cel puţin 50% din lucrãrile de vopsitorie de interior trebuie sã fie realizate în spaţiile interioare ale unitãţii de cazare cu vopsele şi lacuri de interior care au etichetã ecologicã comunitarã sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizeazã cantitãţile de astfel de produse folosite şi cantitãţile care au eticheta ecologicã.
64. Dozarea dezinfectantului pentru piscine (1 punct)
Piscina trebuie sã fie echipatã cu un sistem de dozare automatã a dezinfectantului care sã foloseascã cantitatea minimã de dezinfectant pentru obţinerea rezultatului corespunzãtor din punct de vedere igienic.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte documentaţia tehnicã privind sistemul de dozare automatã.
65. Curãţarea mecanicã (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sã aplice proceduri precise de realizare a curãţãrii fãrã substanţe chimice, precum folosirea de produse din microfibre ori a altor materiale de curãţare nonchimice sau activitãţi de curãţare cu efecte similare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare, dacã aceasta este relevantã.
66. Grãdini ecologice (1 punct)
Zonele verzi trebuie gestionate fie fãrã a folosi deloc pesticide, fie în conformitate cu principiile agriculturii ecologice, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , sau potrivit legislaţiei naţionale în vigoare ori programelor organice naţionale recunoscute.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare, dacã aceasta este relevantã.
Deşeuri
67. Compostare (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã separe deşeurile organice relevante (deşeuri de grãdinã - 1 punct; deşeuri de bucãtãrie - 1 punct) şi sã se asigure cã acestea sunt compostate conform liniilor directoare stabilite de autoritãţile locale, de exemplu: sunt compostate de servicii ale administraţiei locale, de unitatea de cazare sau de o companie privatã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare, dacã aceasta este relevantã.
68. Cutii de unicã folosinţã pentru bãuturi (2 puncte)
Cu excepţia cazurilor în care legea impune acest lucru, bãuturile îmbuteliate în cutii de unicã folosinţã nu trebuie oferite în zonele aflate în proprietatea unitãţii de cazare sau în administrarea acesteia.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicând produsele de acest tip folosite, dacã existã, şi legislaţia care impune acest lucru.
69. Ambalarea micului dejun (2 puncte)
Cu excepţia cazurilor în care legea impune acest lucru, nu se vor servi la micul dejun porţii ambalate individual.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
70. Eliminarea grãsimii/uleiului (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã dispunã de separatoare de grãsimi, iar grãsimea/uleiurile de gãtit şi grãsimea/uleiurile de prãjit trebuie colectatã/colectate şi eliminatã/eliminate în mod corespunzãtor.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
71. Materiale textile uzate şi mobilier uzat (2 puncte)
Materialele textile uzate şi mobilierul uzat trebuie sã fie vândute sau donate organizaţiilor caritabile ori altor asociaţii care colecteazã şi redistribuie astfel de bunuri.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare de la asociaţiile în cauzã.
Alte servicii
72. Comunicarea şi educaţia în materie de protecţie a mediului (1,5 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã ofere turiştilor informaţii privind mãsurile întreprinse pe plan local pentru conservarea biodiversitãţii, peisajelor şi a naturii.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
73. Camere pentru nefumãtori (1 punct)
Fumatul trebuie sã fie interzis în cel puţin 50% din camere.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã indice numãrul şi tipul de camere şi sã precizeze care dintre acestea sunt pentru nefumãtori.
74. Biciclete (1 punct)
Turiştilor trebuie sã li se punã la dispoziţie biciclete.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie privind modul în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu.
75. Sticle returnabile (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sã ofere turiştilor cel puţin una dintre urmãtoarele bãuturi în sticle returnabile: bãuturi rãcoritoare, apã şi bere.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare de la furnizorii sticlelor în cauzã.
76. Produse din hârtie (pânã la 2 puncte)
Cel puţin 50% din hârtia/şerveţelele igienicã/igienice şi/sau hârtia de birou folositã/folosite trebuie sã fi primit eticheta ecologicã sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste douã categorii de produse din hârtie).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizeazã cantitãţile de astfel de produse folosite şi cantitãţile care au eticheta ecologicã.
77. Bunuri de folosinţã îndelungatã (pânã la 3 puncte)
Cel puţin 10% din orice categorie de bunuri de folosinţã îndelungatã, precum lenjerie de pat, prosoape, feţe de masã, computere de birou şi portabile, televizoare, saltele, mobilier, maşini de spãlat rufe, maşini de spãlat vase, frigidere, aspiratoare, covoare, becuri electrice etc., utilizate în unitatea de cazare, trebuie sã fi primit eticheta ecologicã comunitarã sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste categorii de bunuri de folosinţã îndelungatã, dar maximum 3 puncte).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte datele şi documentaţia care precizeazã cantitãţile de astfel de produse deţinute şi cantitãţile care au eticheta ecologicã.
78. Alimente ecologice (1 punct)
Ingredientele principale din cel puţin douã feluri de mâncare trebuie sã fie produse prin metode agricole ecologice, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 , aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 .
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
79. Produse alimentare locale (1 punct)
La fiecare masã, inclusiv la micul dejun, trebuie sã se serveascã cel puţin douã produse alimentare obţinute din surse locale.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
Management general
80. Înregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) a unitãţii de cazare
Unitatea de cazare trebuie sã fie înregistratã potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 - EMAS (3 puncte) sau certificatã conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 (1,5 puncte).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte dovezi corespunzãtoare ale înregistrãrii EMAS sau certificãrii standardului român SR EN ISO 14001:2005.
81. Înregistrarea EMAS (1,5 puncte) sau certificarea ISO (1 punct) a furnizorilor
Cel puţin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai unitãţii de cazare trebuie sã fie înregistrat potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 - EMAS (1,5 puncte) sau certificat conform standardului român SR EN ISO 14001:2005 (1 punct).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte dovezi corespunzãtoare ale înregistrãrii EMAS sau certificãrii standardului român SR EN ISO 14001:2005 pentru cel puţin unul dintre furnizorii sãi principali.
82. Chestionarul privind protecţia mediului (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sã punã la dispoziţie turiştilor un chestionar prin intermediul cãruia aceştia sã îşi exprime opinia privind aspectele ecologice din unitatea de cazare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte un exemplar al chestionarului şi sã indice procedurile utilizate pentru distribuirea şi colectarea acestuia, precum şi modul în care ia în considerare rãspunsurile primite.
83. Contoare pentru energie electricã şi pentru apã (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sã dispunã de contoare suplimentare pentru energie electricã şi pentru apã, care sã îi permitã colectarea de date privind consumul aferent pentru diferitele activitãţi sau aparate.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu o analizã a datelor colectate.
84. Acţiuni suplimentare de protecţie a mediului (maximum 3 puncte)
a) Acţiuni suplimentare de protecţie a mediului (pânã la 1,5 puncte pentru fiecare acţiune, pânã la maximum 3 puncte): Conducerea unitãţii de cazare trebuie sã ia mãsuri suplimentare pentru îmbunãtãţirea performanţei de mediu a unitãţii de cazare, care nu sunt incluse în nici unul dintre criteriile menţionate anterior, obligatorii sau opţionale. Autoritatea competentã care evalueazã solicitarea de acordare a etichetei ecologice acordã un punctaj maxim de 1,5 puncte pentru fiecare dintre aceste acţiuni.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu descrierea completã a fiecãrei acţiuni suplimentare pe care solicitantul doreşte sã o ia în considerare.
b) Acordarea etichetei ecologice (3 puncte): Unitãţii de cazare trebuie sã i se fi acordat una dintre etichetele ecologice naţionale sau regionale ISO de tip 1.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice trebuie sã prezinte dovezi corespunzãtoare privind eticheta ecologicã care i-a fost acordatã.
______________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: