Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovenia, denumite în continuare pãrţi contractante,
având ca obiectiv promovarea cooperãrii în domeniul veterinar şi
având în vedere prevenirea difuzãrii bolilor la animale şi a celor transmisibile de la animale la om pentru asigurarea unei protecţii corespunzãtoare şi echivalente a stãrii de sãnãtate a animalelor şi a oamenilor,
au decis urmãtoarele:
ART. 1
În scopul prevenirii difuzãrii bolilor la animale şi a celor transmisibile de la animale la oameni şi/sau a riscului pentru sãnãtatea oamenilor pe teritoriile statelor lor, pãrţile contractante vor coopera pentru monitorizarea exportului, importului şi tranzitului de animale, produselor de origine animala şi altor produse supuse controlului veterinar.
ART. 2
Autoritãţile veterinare ale pãrţilor contractante, competente în domeniul aplicãrii prezentei convenţii, sunt urmãtoarele:
1. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara;
2. Ministerul Agriculturii, Silviculturii şi Alimentaţiei, Administraţia Veterinara a Republicii Slovenia.
ART. 3
Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor contractante vor schimba informaţii asupra condiţiilor stabilite privind exportul, importul şi tranzitul de animale, produselor de origine animala şi altor produse supuse în mod obligatoriu controlului veterinar.
ART. 4
1. Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor contractante se vor informa reciproc privind:
a) fiecare aparitie a oricãrei boli pe teritoriul lor, înregistratã în Lista A a Codului de boli al Oficiului Internaţional de Epizootii şi în legatura cu bolile care au apãrut pe teritoriile statelor respective pentru prima data sau bolile care au reaparut dupã cativa ani de absenta;
b) informaţiile legate de apariţia bolilor mai sus menţionate vor conţine date privind speciile şi numãrul de animale infectate, localizarea geograficã a apariţiei bolii, metoda de diagnostic folositã şi mãsurile de menţinere a apariţiei bolii sub control. În cazurile de febra aftoasa se va raporta tipul de virus izolat, în completarea celorlalte informaţii;
c) asigurarea continua a informaţiilor reciproce prin rapoarte, pana când apariţia bolii este adusã sub control;
d) informarea reciprocã, la solicitarea unei pãrţi contractante, privind bolile înregistrate în Lista B a Codului de boli al Oficiului Internaţional de Epizootii.
2. În cazul oricãrei boli menţionate la lit. a) a paragrafului 1, aparuta pe teritoriul unei pãrţi contractante, ambele pãrţi vor asigura sprijin reciproc în diagnosticarea unei astfel de boli şi, la cerere, vor asigura asistenta pentru izolarea cazului.
3. Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor contractante vor schimba lunar date privind bolile animalelor, a cãror aparitie pe teritoriul celor doua state trebuie sa fie raportatã.
4. Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor contractante vor schimba permanent certificate indicând condiţiile pentru importul de animale, produse de origine animala şi alte produse supuse controlului veterinar şi vor asigura informaţii reciproce privind eventualele schimbãri şi modificãri ale certificatelor. Certificatele veterinare sunt eliberate în limba tarii exportatoare şi importatoare şi, de asemenea, în limba engleza.
ART. 5
Autoritãţile veterinare competente ale pãrţilor contractante vor coopera în domeniul veterinar prin:
a) schimb de cunoştinţe şi experienta la nivel universitar sau postuniversitar;
b) cooperare între laboratoarele de diagnostic veterinare, instituţii de cercetare şi alte instituţii veterinare;
c) vizite de studii efectuate de experţi şi cercetãtori;
d) schimb de publicaţii şi reviste în domeniul medicinei veterinare;
e) asigurarea de informaţii reciproce privind organizarea serviciilor veterinare în ambele tari şi informaţii privind emiterea reglementãrilor şi instrucţiunilor privind serviciile veterinare;
f) schimbul de informaţii reciproce privind noile realizari şi aplicarea cunoştinţelor veterinare în domeniul medicinei veterinare, în scopul prevenirii apariţiei bolilor infectioase, parazitare şi a altor boli ale animalelor;
g) crearea condiţiilor favorabile şi încurajarea comerţului cu medicamente, vaccinuri, preparate de diagnostic şi alte produse de uz veterinar.
ART. 6
Autoritãţile veterinare ale pãrţilor contractante vor furniza lista unitãţilor aprobate pentru exportul de produse de origine animala şi vor admite efectuarea de cãtre reprezentanţii lor de controale reciproce în întreprinderile şi unitãţile care exporta animale, produse de origine animala şi alte produse supuse controlului veterinar.
ART. 7
Cheltuielile ocazionate de aplicarea prevederilor prezentei convenţii vor fi suportate de fiecare parte contractantã, cu respectarea legislaţiei sale naţionale.
ART. 8
1. Schimbul de date, reviste şi publicaţii între autoritãţile veterinare ale pãrţilor contractante se va efectua gratis.
2. Reprezentanţii autoritãţilor veterinare competente ale pãrţilor contractante se vor intalni ori de câte ori este necesar, într-un loc şi o perioada convenite reciproc.
ART. 9
Prezenta convenţie nu afecteazã drepturile şi obligaţiile pãrţilor contractante, care rezulta din alte acorduri internaţionale încheiate de pãrţile contractante în domeniul veterinar.
ART. 10
Orice diferend între pãrţile contractante privind implementarea prezentei convenţii va fi rezolvat prin discuţii între autoritãţile veterinare competente, care vor adopta mãsurile necesare.
În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere, diferendele dintre pãrţile contractante legate de punerea în aplicare a prezentei convenţii vor fi examinate de cãtre o comisie mixtã compusa din 3 membri pentru fiecare parte contractantã.
Comisia mixtã se va întruni la cererea uneia dintre pãrţile contractante, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii unei asemenea reuniuni de cãtre una dintre pãrţile contractante, pe teritoriul statului respectiv.
ART. 11
Prezenta convenţie va intra în vigoare în a 30-a zi de la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se vor informa reciproc asupra îndeplinirii tuturor procedurilor interne legale necesare intrãrii în vigoare.
ART. 12
Prezenta convenţie se va încheia pe o perioada nedeterminatã. Fiecare parte contractantã poate denunta în scris acordul, prin canale diplomatice. În acest caz prezenta convenţie va expira la 6 luni de la data primirii notificãrii de încetare a acordului.
ART. 13
La data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii Convenţia sanitarã veterinara dintre Republica Populara Romana şi Republica Populara Federativã Iugoslavia, semnatã la Belgrad la 4 august 1956, îşi înceteazã valabilitatea în relaţiile dintre România şi Republica Slovenia.
Semnatã la Bucureşti la 8 iulie 2002, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, slovena şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenta de interpretare, textul în limba engleza va prevala.
Pentru Guvernul României,
Mircea Geoana
Pentru Guvernul Republicii Slovenia,
Dimitrij Rupel
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: