Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României şi Guvernul Republicii Albania, denumite în continuare pãrţi contractante,
hotãrând extinderea şi dezvoltarea cooperãrii reciproce în domeniul sanitar veterinar,
pentru asigurarea unei protecţii corespunzãtoare şi echivalente impotriva transmiterii bolilor la animale şi a celor cauzate de produsele de origine animala, caracterizate printr-o stare necorespunzãtoare de sãnãtate,
conduse de hotãrârea de a dezvolta în continuare relaţiile dintre cele doua tari,
pentru a facilita comerţul reciproc cu animale, material seminal, embrioni, oua pentru reproducţie, produse de origine animala, medicamente şi alte produse de uz veterinar, furaje şi alte produse şi materii care pot influenta starea de sãnãtate a animalelor,
au decis sa încheie prezenta convenţie.
ART. 1
Pãrţile contractante vor coopera în vederea protecţiei teritoriilor statelor lor impotriva introducerii şi transmiterii de boli ale animalelor prin activitatea de import, export şi tranzit de animale, material seminal, embrioni, oua pentru reproducţie, produse de origine animala, medicamente şi alte produse de uz veterinar, furaje şi alte produse şi materii care pot influenta starea de sãnãtate a animalelor.
ART. 2
Autoritãţile sanitare veterinare ale pãrţilor contractante, competente în domeniul aplicãrii convenţiei, sunt:
1. Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din România;
2. Directoratul Serviciilor Veterinare din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei din Republica Albania.
ART. 3
Autoritãţile sanitare veterinare competente ale pãrţilor contractante vor conveni activitãţile reciproce în scopul simplificarii executãrii procedurilor sanitare veterinare pentru importul, exportul şi tranzitul de animale, material seminal, embrioni, oua pentru reproducţie, produse de origine animala, medicamente şi alte produse de uz veterinar, furaje şi alte produse şi materii care constituie obiectul controlului sanitar veterinar de frontiera. Se vor conveni activitãţi reciproce, luându-se în considerare reglementãrile cuprinse în legislaţia romana şi albaneza, precum şi în legislaţia Uniunii Europene şi a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
ART. 4
1. Autoritãţile sanitare veterinare competente ale pãrţilor contractante îşi vor furniza imediat informaţii privind:
a) apariţia pe teritoriile statelor lor a bolilor specificate în lista A a Oficiului Internaţional de Epizootii, inclusiv numele speciilor, numãrul animalelor afectate şi zona de extindere a bolii, baza de diagnostic şi activitãţile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea bolilor;
b) bolile transmisibile ale animalelor, înscrise în listele A şi B ale Oficiului Internaţional de Epizootii, prin schimbul lunar de buletine informative;
c) condiţiile sanitare veterinare şi modelele de certificate sanitare veterinare pentru importul, exportul şi tranzitul de animale, material seminal, embrioni, oua pentru reproducţie, produse de origine animala, medicamente şi alte produse de uz veterinar, furaje şi alte produse şi materii care pot influenta starea de sãnãtate a animalelor.
2. Autoritãţile sanitare veterinare competente ale pãrţilor contractante se vor informa reciproc, imediat, despre acţiunile de prevenire întreprinse în cazul în care bolile specificate în lista A a Oficiului Internaţional de Epizootii apar pe teritoriile ţãrilor limitrofe.
ART. 5
1. Pãrţile contractante vor sprijini cooperarea dintre autoritãţile sanitare veterinare competente şi instituţiile romane şi albaneze care utilizeazã rezultatele cercetãrii ştiinţifice şi tehnologice în domeniul sanitar veterinar, prin:
a) schimb de experienta şi de informaţii în domeniul medicinei veterinare;
b) schimb de informaţii şi intalniri de lucru, efectuate de specialişti şi de personal ştiinţific;
c) schimb de reviste de specialitate şi de alte publicaţii sanitare veterinare;
d) schimb de informaţii privind activitatea sanitarã veterinara, de prevederi şi reglementãri legale publicate în acest domeniu;
e) schimb de informaţii, reglementãri şi de specialişti în domeniul producerii, testarii, înregistrãrii, autorizãrii şi comercializãrii produselor de uz veterinar.
2. Pãrţile contractante vor admite autoritãţilor sanitare veterinare competente sa efectueze controale reciproce în întreprinderile şi unitãţile care exporta animale, material seminal, embrioni, oua pentru reproducţie, produse de origine animala, medicamente şi alte produse de uz veterinar, furaje şi alte produse şi materii care pot influenta starea de sãnãtate a animalelor.
ART. 6
Cheltuielile ocazionate de aplicarea prevederilor prezentei convenţii vor fi suportate de fiecare parte contractantã, cu respectarea legislaţiei sale interne.
ART. 7
1. Reprezentanţii autoritãţilor sanitare veterinare competente ale pãrţilor contractante se vor intalni ori de câte ori este necesar, într-un loc şi într-o perioada convenite reciproc.
2. Orice diferend privind interpretarea sau aplicarea prezentei convenţii va fi rezolvat prin negocieri directe între pãrţile contractante.
3. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere în timpul negocierilor menţionate la alin. 2, diferendele dintre pãrţile contractante legate de punerea în aplicare a prezentei convenţii vor fi examinate de o comisie mixtã. Comisia mixtã va fi compusa din câte 2 medici veterinari şi un jurist din partea fiecãrei pãrţi contractante. Comisia mixtã se va întruni la cererea uneia dintre pãrţile contractante în termen de 30 de zile de la data solicitãrii de cãtre una dintre pãrţile contractante pe teritoriul statului sau. Reuniunea va fi prezidata alternativ de câte un membru al fiecãrei delegaţii.
ART. 8
Prezenta convenţie nu afecteazã drepturile şi obligaţiile pãrţilor contractante care rezulta din alte convenţii internaţionale încheiate de pãrţile contractante în domeniul sanitar veterinar.
ART. 9
Convenţia va intra în vigoare la 60 de zile de la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se vor informa reciproc despre îndeplinirea procedurilor cerute de legislaţia lor interna pentru intrarea sa în vigoare.
ART. 10
Prezenta convenţie se încheie pentru o perioada de 5 ani şi se va prelungi în mod automat pentru o noua perioada de 5 ani, în cazul în care nici una dintre pãrţile contractante nu va fi notificat celeilalte pãrţi contractante, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, intenţia sa de a o denunta.
ART. 11
La data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii îşi înceteazã valabilitatea Convenţia sanitarã veterinara dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Albania, semnatã la Tirana la 22 martie 1975.
Semnatã la Bucureşti la 6 decembrie 1999, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, albaneza şi engleza, toate textele fiind egal autentice.
În caz de divergenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.
Pentru Guvernul României,
Ioan Avram Muresan
Pentru Guvernul Republicii Albania,
Lufter Xhuvell
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: