Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CONVENTIE din 31 iulie 1990 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind trimiterea de personal roman din intreprinderi cu sediul in Romania pentru a activa pe baza de contracte de lucrari
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 61 din 23 martie 1991
Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania, luind in consideratie prevederile acordurilor bilaterale incheiate la 29 iunie 1973 in domeniile colaborarii economice, industriale si tehnice, evitarii dublei impuneri asupra veniturilor si averii, precum si asigurarilor sociale, inclusiv Acordul suplimentar din 8 iulie 1976 privind asigurarile sociale,
apreciind folosul reciproc al cooperarii existente in domeniul economiei, industriei si tehnicii,
dorind sa aseze pe o baza durabila trimiterea la lucru a personalului din intreprinderi romanesti pentru asigurarea cooperarii economice, luind in considerare cerintele pietei fortei de munca,
intentionind sa creeze conditii clare pentru intreprinderile romanesti si germane care colaboreaza pe baza de contracte de lucrari, in scopul imbunatatirii posibilitatilor de trimitere si angajare a personalului roman,
au cuvenit urmatoarele:
ART. 1
1. Personalului roman, care este trimis pentru o activitate temporara in domeniul german de valabilitate a acestei conventii, pe baza unui contract de lucrari intre un antreprenor roman si o intreprindere cu sediul in domeniul german de valabilitate a acestei conventii (angajati pe baza de contract de lucrari), i se elibereaza permisul de munca independent de situatia si evolutia pietei fortei de munca, luind in considerare art. 4 alin. 1 al acestei conventii.
2. Aceasta conventie nu se aplica pentru personalul care se trimite, pe baza unui contract de lucrari, in domeniul german de valabilitate a acestei conventii in vederea realizarii de lucrari pregatitoare pentru cooperari germano-romane in terte tari, la nivel de intreprinderi.
ART. 2
1. Numarul angajatilor pe baza de contract de lucrari se stabileste la 2000. In afara de aceasta, in urmatorii 3 ani, incepind din ziua semnarii conventiei, pot fi angajati 1000 lucratori in constructii. Cifrele indicate se inteleg ca cifre medii anuale.
2. Permisul de munca se elibereaza celor care se angajeaza numai pentru realizarea de contracte de lucrari a caror indeplinire solicita in principal personal cu calificare profesionala. Personalului fara calificare profesionala i se elibereaza permisul de munca in masura in care aceasta este inevitabil pentru realizarea lucrarilor.
ART. 3
1. Cifrele stabilite ale angajatilor pe baza de contracte de lucrari vor fi repartizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale al Romaniei. Pentru a se asigura respectarea numarului stabilit al celor care se angajeaza pe baza de contract de lucrari, partea romana va desemna o organizatie care inregistreaza si contrasemneaza contractele individuale de lucrari.
2. Institutul federal pentru munca al Republicii Federale Germania vegheaza la aplicarea conventiei, in colaborare cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale al Romaniei, ca sa nu se ajunga la o concentrare regionala sau sectoriala a angajatilor pe baza de contract de lucrari.
ART. 4
1. Cifrele stabilite in art. 2 alin. 1 se adapteaza la evolutia in continuare a pietei fortei de munca astfel:
In cazul imbunatatirii situatiei pietii fortei de munca, cifrele stabilite la intrarea in vigoare a conventiei se majoreaza cu cite cinci la suta pentru fiecare punct procentual intreg cu care s-a diminuat cota de somaj in ultimele 12 luni. In cazul inrautatirii situatiei pietei fortei de munca, cifrele se diminueaza in mod corespunzator. Pentru adaptare, se compara cotele de somaj respective la 30 iunie al anului curent si al anului precedent. Modificarile se iau in considerare incepind cu 1 octombrie al anului curent. Noile cifre se rotunjesc astfel incit sa fie divizibile cu numarul zece fara rest.
2. Ministerul Federal pentru Munca si Ordine Sociala al Republicii Federale Germania comunica Ministerului Muncii si Protectiei Sociale al Romaniei, pina la 31 august al fiecarui an, cifrele calculate potrivit alin. 1.
ART. 5
1. Permisul de munca se elibereaza numai daca:
a) personalul care se angajeaza pe baza de contract de lucrari poseda permisul necesar de sedere;
b) salarizarea angajatului pe baza de contract de lucrari, inclusiv partea care se plateste pentru angajarea in strainatate, corespunde salariului pe care-l prevad contractele tarifare germane aplicabile pentru activitati comparabile.
2. In rest, isi gasesc aplicabilitate prevederile legale corespunzatoare referitoare la eliberarea si respingerea, ca si la anularea permisului de munca. O copie a contractului de lucrari se depune in timp util la oficiul de munca competent din land.
3. Ambele parti vor informa organizatiile care se ocupa de aplicare despre procedeul eliberarii permisului de munca si sedere.
ART. 6
1. Permisul de munca se elibereaza pentru durata preconizata a lucrarilor vizind indeplinirea contractului de lucrari. Durata maxima a permisului de munca este de regula de doi ani. In situatia in care realizarea unui contract de lucrari dureaza, ca urmare a unor evenimente neprevazute, mai mult de doi ani, permisul de munca se prelungeste pina la sase luni. Daca de la inceput se stabileste ca realizarea contractului de lucrari dureaza mai mult de doi ani, permisul de munca se elibereaza pentru o durata maxima de pina la trei ani.
2. Dupa terminarea unei lucrari, la cerere, se poate elibera, pentru realizarea unui alt contract de lucrari, un nou permis de munca in cadrul duratei maxime admise de doi ani.
3. Permisul de munca se elibereaza pentru o anumita activitate profesionala vizind realizarea unui anumit contract de lucrari. In cazuri justificate, exceptionale, permisul de munca se elibereaza pentru mai multe contracte de lucrari. Intreprinderea romaneasca poate sa detaseze angajatul, temporar, in cadrul duratei prevazute a permisului de munca, pentru realizarea unui alt contract de lucrari, daca s-a inceput deja derularea acestui contract. Detasarea trebuie sa fie comunicata neintirziat oficiului de munca competent din land. Oficiul de munca al landului ia masuri sa se elibereze un permis corespunzator de munca.
4. Unor angajati cu activitate de conducere sau administratie li se elibereaza permis de munca pe o durata maxima pina la patru ani. Aceste permise de munca se elibereaza pentru un numar de pina la patru persoane, pentru fiecare contract de lucrari.
ART. 7
Un angajat pe baza de contract de lucrari care, dupa terminarea activitatii sale, a parasit domeniul german de valabilitate a acestei conventii, poate sa primeasca un nou permis de munca, in cadrul unui nou contract de lucrari, numai daca el s-a aflat in afara acestui domeniu de valabilitate, dupa terminarea activitatii, cel putin atit timp cit a activat acolo in ultimul timp.
ART. 8
1. Permisul de sedere, in forma de viza, se solicita la reprezentanta competenta din strainatate a Republicii Federale Germania, inainte de intrare. Dupa ce viza este eliberata, angajatul poate sa intre. El trebuie sa anunte imediat la autoritatea competenta pentru straini, la locul sau de sedere.
2. Permisul de munca se solicita, imediat dupa intrare, la oficiul de munca in a carui zona se realizeaza contractul de lucrari sau unde intreprinderea romana are un sediu sau o filiala.
ART. 9
Ministerul Federal pentru Munca si Ordine Sociala al Republicii Federale Germania si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale al Romaniei conlucreaza strins in cadrul acestei conventii. In caz de necesitate, la cererea unei parti, se constituie o grupa mixta de lucru germano-romana, pentru a discuta probleme legate de aplicarea acestei conventii.
ART. 10
Angajatilor care urmeaza sa fie ocupati la antreprenorii romani si care fara permisul Oficiului federal pentru munca al Republicii Federale Germania au cedat in scop profesional angajati la terti, in vederea prestarii de munca, nu li se elibereaza permis de munca. Aceasta este valabil si pentru personalul antreprenorilor romani care angajeaza mai mult personal, pe baza de contract de lucrari, decit i-a fost repartizat potrivit art. 3 alin. 1, sau angajeaza lucratori care nu poseda permis de munca sau de sedere.
ART. 11
Prezenta conventie se extinde si asupra Berlinului (occidental), conform Acordului cvatripartit din 3 septembrie 1971, in concordanta cu procedurile stabilite.
ART. 12
1. Prezenta conventie intra in vigoare in ziua in care cele doua parti isi comunica reciproc ca sint indeplinite premisele cerute in fiecare stat pentru intrarea in vigoare.
2. Conventia poate sa fie denuntata in scris pina la 30 iunie, cu efect pina la 31 decembrie al acelui an. Permisele de munca eliberate pe baza conventiei nu sint afectate de o denuntare.
3. Conventia se aplica provizoriu de la data semnarii.
4. In masura in care, la aplicarea conventiei este deja angajat personal roman pe baza de contracte de lucrari, acesti angajati se socotesc in cifrele convenite.
Facuta la Bucuresti, la 31 iulie 1990, in doua originale, fiecare in limba romana si in limba germana, fiecare text avind aceeasi valoare obligatorie.
Pentru Guvernul Romaniei
Catalin Zamfir
Pentru Guvernul
Republicii Federale Germania
Dr. Klaus Terfloth
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: