Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CONVENTIE din 29 martie 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind trecerea simplificata a frontierei de stat comune de catre cetatenii care domiciliaza in judetele si raioanele de frontiera
EMITENT: ACT INTERNATIONAL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 230 din 25 septembrie 1996
Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei, denumite in continuare parti, pornind de la dorinta dezvoltarii in continuare a colaborarii intre cele doua state, straduindu-se sa contribuie la largirea contactelor dintre cetatenii celor doua state, au convenit asupra urmatoarelor:
ART. 1
Cetatenii Romaniei si cetatenii Ucrainei, care domiciliaza permanent in judetele si raioanele de frontiera prevazute in anexa nr. 1 la conventie, pot trece frontiera de stat comuna si pot ramine in limitele judetelor si raioanelor mentionate, in conformitate cu prevederile acestei conventii.
ART. 2
1. Cetatenii Romaniei trec frontiera de stat comuna pe baza buletinului de identitate si a permisului in forma stabilita, iar cetatenii Ucrainei, pe baza buletinului de identitate si a talonului in forma stabilita. Permisul se completeaza in limba romana, iar talonul in limba ucraineana.
2. Datele copiilor in virsta de pina la 14 ani, pentru cetatenii romani, si pina la 16 ani, pentru cetatenii ucraineni, se inscriu in documentele care dau dreptul la trecerea frontierei de stat comune a unuia dintre parinti sau a unei persoane insotitoare.
3. In cazul calatorilor in grup, permisul sau talonul se completeaza pe numele conducatorului grupului, iar celelalte persoane trec frontiera pe baza listei in care se inscriu numele si prenumele persoanei, data nasterii, numarul buletinului de identitate. Pentru minori, se aplica fotografia acestora. Lista si fotografiile copiilor vor fi confirmate de catre organele competente ale partilor. Persoanele inscrise pe lista, cu exceptia minorilor, trebuie sa aiba asupra lor buletinele de identitate.
4. Documentele care dau dreptul la trecerea frontierei de stat comune se elibereaza de catre organele competente ale partilor.
Acestea vor face schimb de modele ale documentelor respective. In cazul introducerii unor noi modele sau al modificarii documentelor care dau dreptul la trecerea frontierei de stat, partile le vor notifica imediat pe cale diplomatica si vor remite noile modele sau documentele modificate, precum si specimenele de stampile.
ART. 3
1. Cetatenii statelor parti trec frontiera de stat comuna prin punctele de trecere a frontierei special amenajate, prevazute in anexa nr. 2 la conventie, pe jos, prin folosirea mijloacelor fluviale si feroviare sau cu mijloace de transport auto, inregistrate in judetele Romaniei si in regiunile Ucrainei din zona de frontiera.
2. Trecerea frontierei de stat comune se realizeaza prin punctele de trecere cele mai apropiate de locul domiciliului.
3. Trecerea frontierei de stat comune se realizeaza in conformitate cu programul de lucru convenit de catre imputernicitii de frontiera ai partilor.
ART. 4
Avind in vedere interesele ambelor state, partile vor lua masurile necesare pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei si dezvoltarea infrastructurii celor existente, in scopul imbunatatirii conditiilor pentru trecerea frontierei de stat.
ART. 5
Cetatenii partilor pot, de regula, trece frontiera de stat comuna si pot ramine in limitele judetelor si raioanelor de frontiera nu mai mult de doua ori pe luna, pe o perioada de pina la 5 (cinci) zile din momentul trecerii frontierei.
In cazuri exceptionale, perioada sederii poate fi prelungita cu aprobarea organelor competente ale partii primitoare, potrivit legislatiei acesteia.
ART. 6
1. Cetatenii statelor parti, care trec frontiera de stat comuna, se supun controlului de frontiera si celui vamal.
2. In punctele de trecere a frontierei de stat comune controlul vamal se face in conformitate cu legislatia fiecarei parti.
ART. 7
1. Daca, pe timpul sederii cetateanului unei parti pe teritoriul celeilalte parti, documentele sale, care dau dreptul la trecerea frontierei de stat, au fost pierdute sau deteriorate, el este obligat sa comunice imediat despre cele intimplate organului competent al statului unde se afla.
2. In astfel de cazuri, organele competente ale partii primitoare vor elibera acestei persoane o adeverinta privind pierderea documentelor, pe baza careia, cu acordul imputernicitilor de frontiera ai partilor, persoana respectiva se intoarce in tara sa.
3. Daca documentele pierdute vor fi gasite, organul competent al partii primitoare le va preda, in cel mai scurt timp, in punctul de trecere al frontierei, organului competent al celeilalte parti.
ART. 8
1. Cetatenii uneia dintre parti, aflati pe teritoriul celeilalte parti, sint obligati sa respecte legislatia acesteia.
2. Organele competente ale fiecarei parti au dreptul sa refuze intrarea sau sa reduca termenul de sedere pe teritoriul sau al cetateanului celeilalte parti. Despre hotarirea luata vor fi informati atit cetateanul respectiv, cit si imputernicitii de frontiera.
ART. 9
Infiintarea unor noi puncte de trecere simplificata a frontierei de stat comune, deschiderea si inchiderea acestora si, de asemenea, limitarea temporara a circulatiei prin punctele de trecere existente se realizeaza pe baza intelegerii dintre parti, care le vor notifica pe cale diplomatica.
ART. 10
Fiecare parte poate sa suspende in mod temporar aplicarea prevederilor acestei conventii, total sau partial, din motive legate de apararea ordinii publice sau de ocrotirea sanatatii populatiei. Despre adoptarea sau anularea unei astfel de hotariri, cealalta parte va fi informata imediat, pe cale diplomatica, dar nu mai tirziu de 24 de ore din momentul luarii masurii respective.
ART. 11
Problemele legate de aplicarea prevederilor acestei conventii vor fi rezolvate de catre parti prin contacte nemijlocite intre imputernicitii de frontiera sau pe cale diplomatica.
ART. 12
Partile, de comun acord, pot sa aduca modificari si completari prezentei conventii.
ART. 13
1. Aceasta conventie se incheie pe termen nelimitat si intra in vigoare in a 30-a zi dupa ce partile isi fac cunoscuta reciproc, prin schimb de note, indeplinirea procedurilor legale necesare pentru intrarea in vigoare a acestei conventii.
2. Fiecare dintre parti poate denunta prezenta conventie, comunicind in scris despre aceasta celeilalte parti. In acest caz conventia isi inceteaza valabilitatea in termen de 30 de zile de la data primirii de catre partea respectiva a unei asemenea notificari.
ART. 14
De la data intrarii in vigoare a prezentei conventii, isi inceteaza valabilitatea Conventia dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul U.R.S.S. privind trecerile simple ale frontierei de stat din 30 decembrie 1985.
Incheiata la Ismail, la data de 29 martie 1996, in doua exemplare, fiecare in limba romana si in limba ucraineana, ambele texte avind aceeasi valoare.
ANEXA 1
LISTA
judetelor si raioanelor de frontiera ale caror locuitori au dreptul sa treaca, in regim simplificat, frontiera de stat comuna
ROMANIA
Judetele:
1. Satu Mare
2. Maramures
3. Suceava
4. Botosani
5. Galati
6. Tulcea
UCRAINA
Regiunea Zakarpatska:
1. Venogradivskei
2. Hustskei
3. Tiacivskei
4. Rahivskei
Regiunea Ivano Frankivska:
1. Verhovenskei
Regiunea Cernivetka:
1. Putelskei
2. Vejnetkei
3. Storojenetkei
4. Glebotskei
5. Ghertaivskei
6. Novoseletkei
Regiunea Odeska:
1. Reniskii
2. Ismailskei
3. Kiliskei
ANEXA 2
LISTA
punctelor pentru trecerea simplificata a frontierei de stat comune
1. Halmeu - Diakove - auto si pietonal
2. Tarna Mare - Heja - auto si pietonal
3. Cimpulung la Tisa - Teresva - feroviar
4. Sighet - Bila Terkva -
5. Valea Viseului - Dilove - feroviar
6. Izvoarele Sucevei - Sepit - pietonal
7. Ulma - Ruska - auto si pietonal
8. Vicovu de Sus - Krasnoilsk - auto si pietonal
9. Climauti - Bila Crenetea - pietonal
10. Vascauti - Novei Vovcenet - pietonal
11. Vicsani - Bagrenivka - feroviar si pietonal
12. Siret - Porubne - auto si pietonal
13. Racovat - Diakivti - auto si pietonal
14. Galati - Reni - fluvial
15. Isaccea - Orlivka - fluvial
16. Plaur - Ismail - fluvial
17. Chilia Veche - Kilia - fluvial
18. Periprava - Velkove - fluvial.
--------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: