Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CONVENTIE din 28 iunie 1978 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind solutionarea si prevenirea cazurilor de dubla cetatenie
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 104 din 16 noiembrie 1978
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, în scopul de a dezvolta în continuare relaţiile de prietenie dintre cele doua state în spiritul respectãrii suveranitãţii, independentei naţionale, egalitãţii în drepturi, neamestecului în treburile interne, avantajului reciproc şi animate de dorinta de a soluţiona şi preveni cazurile de dubla cetãţenie pe baza liberei alegeri a persoanelor interesate, au convenit asupra celor ce urmeazã:
ART. 1
1. Persoanele majore care au domiciliul pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante şi care, potrivit legislaţiei fiecãrei pãrţi contractante, sînt considerate, la data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii, cetãţeni ai lor, pot opta, printr-o declaraţie, pentru cetãţenia uneia dintre pãrţile contractante, în condiţiile prevãzute de prezenta convenţie.
2. Declaraţiile de opţiune prevãzute la pct. 1 se depun în termen de 1 an de la data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii.
3. Sînt considerate majore, în sensul prezentei convenţii, persoanele care la data depunerii cererii au împlinit virsta de 18 ani.
ART. 2
Cetãţenii unei pãrţi contractante care, pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii, au dobîndit, la cerere, cetãţenia celeilalte pãrţi contractante, fãrã a pierde cetãţenia anterioarã, pãstreazã numai cetãţenia partii contractante pe care au dobîndit-o.
ART. 3
1. Copiii minori urmeazã cetãţenia pãrinţilor dacã aceştia sînt sau devin, în conformitate cu dispoziţiile prezentei convenţii, cetãţeni ai aceleiaşi pãrţi contractante.
2. Pãrinţii, din care unul este cetãţean al unei pãrţi contractante, iar celãlalt al celeilalte pãrţi contractante, pot opta pentru copiii lor minori, nãscuţi înainte de intrarea în vigoare a prezentei convenţii, pentru cetãţenia uneia dintre pãrţile contractante.
Declaraţia comuna privind alegerea cetateniei se depune de cãtre pãrinţi în termen de 18 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii.
3. Pãrinţii, din care unul este cetãţean al unei pãrţi contractante, iar celãlalt cetãţean al celeilalte pãrţi contractante, pot opta pentru copiii lor minori, nãscuţi dupã intrarea în vigoare a prezentei convenţii, pentru cetãţenia uneia dintre pãrţile contractante.
Declaraţia comuna de opţiune se depune de cãtre pãrinţi în termen de 3 luni de la data naşterii copilului.
ART. 4
Declaraţiile de opţiune prevãzute la art. 1 şi 3 se depun în scris, în doua exemplare.
2. Dacã persoanele care fac opţiunea au domiciliul pe teritoriul partii contractante pentru a carei cetãţenie opteazã, declaraţiile se depun:
a) în Republica Socialistã România, la autoritatea de stare civilã a locului de domiciliu;
b) în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, la organele Ministerului de Interne.
3. Dacã persoanele care fac opţiunea au domiciliul pe teritoriul unei pãrţi contractante şi aleg cetãţenia celeilalte pãrţi contractante, declaraţiile se depun la reprezentanta diplomaticã sau oficiul consular al partii contractante pentru a carei cetãţenie opteazã.
ART. 5
1. Dacã unul dintre pãrinţi a decedat sau nu are domiciliul cunoscut pînã la data expirãrii termenului de depunere a opţiunii prevãzut în prezenta convenţie copiii minori dobîndesc cetãţenia celuilalt pãrinte.
2. Dacã pãrinţii sînt decedati sau nu au domiciliul cunoscut ori sînt decãzuţi din drepturile pãrinteşti, copiii minori pãstreazã cetãţenia partii contractante pe teritoriul cãreia au domiciliul la expirarea termenului de opţiune prevãzut în prezenta convenţie.
ART. 6
1. Persoanele majore care nu depun declaraţiile de opţiune în termenul prevãzut la art. 1 pãstreazã numai cetãţenia partii contractante pe teritoriul cãreia au domiciliul.
2. În cazul cînd pãrinţii nu depun declaraţia comuna de opţiune pentru copilul lor minor în termenele prevãzute la art. 3 pct. 2 şi 3 sau în cazul lipsei acordului pãrinţilor cu privire la alegerea cetateniei copilului minor, acesta va fi cetãţean al partii contractante pe teritoriul cãreia are domiciliul la data expirãrii termenelor menţionate.
Dacã copilul minor s-a nãscut pe teritoriul unui stat terţ şi are domiciliul pe teritoriul acestui stat, în lipsa unei declaraţii de opţiune, el va fi cetãţean al partii contractante pe teritoriul cãreia pãrinţii au avut domiciliul pînã la plecarea în statul terţ.
ART. 7
1. Pãrţile contractante îşi vor transmite reciproc, pe cale diplomaticã, liste cu persoanele care au optat şi cu copiii minori în numele cãrora s-a optat pentru cetãţenia fiecãreia dintre ele, dupã cum urmeazã:
a) în cel mult 6 luni de la data expirãrii termenelor prevãzute la art. 1 pct. 2 şi art. 3 pct. 2;
b) în primele 3 luni ale fiecãrui an calendaristic, pentru copiii minori care se încadreazã în prevederile art. 3 pct. 3 şi pentru care pãrinţii au depus declaraţia de opţiune în anul precedent.
2. Listele prevãzute la pct. 1 vor fi însoţite de cîte un exemplar al declaraţiei de opţiune.
ART. 8
Declaraţiile de opţiune şi orice alte acte, întocmite în aplicarea prezentei convenţii, sînt scutite de taxe.
ART. 9
1. Cetãţenia persoanelor care au depus declaraţia de opţiune, potrivit art. 1, se considera obţinutã din ziua transmiterii listelor prevãzute la art. 7 pct. 1.
De la aceeaşi data se considera ca au obţinut cetãţenia şi copiii minori nãscuţi înainte de intrarea în vigoare a prezentei convenţii.
2. Cetãţenia stabilitã potrivit prezentei convenţii se considera dobindita de la data naşterii copilului, dacã copilul s-a nãscut dupã intrarea în vigoare a prezentei convenţii.
ART. 10
Dupã intrarea în vigoare a prezentei convenţii, nici una dintre pãrţile contractante nu va acorda cetãţenia sa unei persoane care are cetãţenia celeilalte pãrţi contractante, decît dacã aceasta persoana prezintã dovada ca nu mai este cetãţean al partii contractante a carei cetãţenie a avut-o anterior.
ART. 11
Orice problema ce se va ridica în aplicarea prezentei convenţii va fi soluţionatã pe cale diplomaticã.
ART. 12
Prezenta convenţie este supusã ratificãrii. Schimbul instrumentelor de ratificare va avea loc la Bucureşti.
Convenţia va intra în vigoare dupã 30 de zile de la schimbul instrumentelor de ratificare şi va rãmîne în vigoare timp de 5 ani. Dacã convenţia nu va fi denunţatã de cãtre una dintre pãrţile contractante, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea valabilitãţii ei, ea va rãmîne în vigoare pentru noi perioade de 5 ani.
Prezenta convenţie a fost întocmitã la Moscova, la data de 28 iunie 1978, în doua exemplare, fiecare în limbile romana şi rusa, ambele texte avînd aceeaşi valoare.
Din partea guvernului
Republicii Socialiste România
Gheorghe Badrus
Din partea guvernului
Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste
I. N. Zemskov
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: