Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CONVENTIE din 10 februarie 1969 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Polone privind colaborarea in domeniul protectiei plantelor si carantinei fitosanitare
EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 71 din 27 iunie 1969
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Polone,
în scopul împiedicãrii patrunderii şi rãspîndirii pe teritoriile ambelor state a dãunãtorilor, bolilor şi buruienilor,
precum şi în vederea facilitãrii schimburilor de plante şi produse de origine vegetala între cele doua pãrţi,
au hotãrît sa încheie prezenta convenţie.
În acest scop au numit pe împuterniciţii lor: guvernul Republicii Socialiste România - pe Petru Moldovan, prim-vicepreşedinte al Consiliului Superior al Agriculturii, guvernul Republicii Populare Polone - pe Andrzej Kacala, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, care, dupã schimbul deplinelor puteri, gãsite în buna şi cuvenitã forma, au cãzut de acord asupra celor ce urmeazã:
ART. 1
1. Pãrţile contractante, în dorinta împiedicãrii patrunderii şi rãspîndirii dãunãtorilor, bolilor şi buruienilor (în cele ce urmeazã - "daunatorii plantelor"), de pe teritoriul uneia dintre pãrţi pe teritoriul celeilalte pãrţi, se obliga:
a) sa ia pe teritoriul lor mãsurile necesare pentru combaterea şi, în mãsura posibilului, - lichidarea dãunãtorilor plantelor, prevãzuţi în anexa I la prezenta convenţie;
b) toate incarcaturile de plante şi produse de origine vegetala (în cele ce urmeazã - "incarcaturi"), destinate a fi exportate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, sa fie însoţite de un certificat fitosanitar, conform modelului din anexa II la prezenta convenţie.
Certificatul fitosanitar va fi eliberat de organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale tarii exportatoare şi trebuie sa ateste ca incarcatura este libera de daunatorii plantelor şi îndeplineşte condiţiile fitosanitare suplimentare ale tarii importatoare.
2. Prezenta certificatului fitosanitar prevãzut la punctul 1 litera b nu exclude efectuarea controlului fitosanitar al încãrcãturii de cãtre partea importatoare şi luarea mãsurilor pe care le considera necesare.
ART. 2
Prevederile articolului 1 vor fi aplicate de pãrţile contractante şi asupra incarcaturilor care urmeazã a fi tranzitate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante.
ART. 3
Pãrţile contractante se obliga ca la exportul reciproc al incarcaturilor:
a) sa foloseascã, pe cît posibil, ca materiale pentru ambalare rumegus, aschii de lemn şi alte materiale cu care daunatorii plantelor pot fi vehiculati numai intimplator;
b) sa nu foloseascã ca material de ambalare paie, fin, pleava, frunze şi alte materiale vegetale, decît dacã prin certificatul fitosanitar se atesta ca acestea au fost dezinfectate;
c) incarcaturile sa fie curatate de pãmînt, cît mai minutios;
d) mijloacele folosite pentru transportul incarcaturilor sa fie controlate şi, în caz de nevoie, sa fie dezinfectate.
ART. 4
Fiecare parte contractantã îşi stabileşte punctele de frontiera unde se executa controlul fitosanitar al incarcaturilor.
ART. 5
1. Organele competente ale pãrţilor contractante vor efectua controlul fitosanitar asupra incarcaturilor importate de pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante la punctele de trecere a frontierei prin care este admis importul.
2. La incarcaturile tranzitate pe teritoriul celor doua pãrţi contractante controlul fitosanitar se va efectua conform legislaţiei de carantina şi protecţia plantelor în vigoare pe teritoriul partii pe care o tranziteaza.
3. Dacã în urma controlului fitosanitar importul sau tranzitul unei incarcaturi nu va fi admis pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante, organele competente ale partii care efectueazã controlul se obliga sa anunţe imediat dupã constatare organele competente ale celeilalte pãrţi contractante.
4. Pentru efectuarea analizelor fitosanitare, precum şi pentru dezinfectia şi dezinsectia incarcaturilor, fiecare parte contractantã va utiliza metodele proprii.
ART. 6
Cele doua pãrţi contractante îşi vor acorda în caz de necesitate şi în mãsura posibilitãţilor ajutor tehnic şi de specialitate în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, în condiţiile stabilite în prealabil de organele competente.
ART. 7
Organele competente ale pãrţilor contractante vor putea efectua în cazuri justificate din punct de vedere economic controale fitosanitare comune asupra incarcaturilor. Condiţiile şi locurile de pe teritoriul celor doua pãrţi unde se va efectua controlul vor fi stabilite în prealabil de comun acord.
ART. 8
Pãrţile contractante au convenit:
a) sa-şi comunice în fiecare an, pînã la 1 aprilie, o informare cu privire la apariţia şi raspindirea dãunãtorilor plantelor, precum şi asupra mãsurilor aplicate pentru combaterea acestora. În cazul apariţiei unor focare de daunatori ai plantelor, care nu au fost constatati anterior pe teritoriul uneia dintre pãrţi, comunicarea se va face în cel mai scurt timp posibil;
b) sa trimitã imediat dupã publicare legislaţia în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, care reglementeazã importul, exportul şi tranzitul incarcaturilor;
c) sa-şi transmitã cãrţi, reviste şi alte publicaţii din domeniul carantinei şi protecţiei plantelor.
ART. 9
Pãrţile contractante au convenit:
a) sa trimitã în funcţie de necesitaţi, pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, specialişti în scopul studierii metodelor de carantina şi protecţia plantelor, al schimbului de experienta şi cunoaşterii rezultatelor cercetãrilor ştiinţifice în acest domeniu;
b) sa ofere posibilitatea specializãrii în instituţiile lor a cadrelor celeilalte pãrţi contractante, care lucreazã în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare;
c) acţiunile prevãzute la literele a şi b din prezentul articol sa fie realizate în condiţii de reciprocitate, stabilite în prealabil de organele competente ale celor doua pãrţi contractante.
ART. 10
Pãrţile contractante au convenit sa convoace dupã necesitaţi, dar cel puţin o data la 3 ani, consfatuiri comune ale specialiştilor celor doua pãrţi, care sa examineze şi sa rezolve diferite probleme practice şi ştiinţifice, precum şi pentru schimb de experienta în domeniul protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare.
Consfatuirile se vor tine alternativ pe teritoriul fiecãrei pãrţi contractante.
Data, locul şi programul consfatuirii vor fi stabilite de comun acord de organele competente ale pãrţilor contractante.
ART. 11
1. Cheltuielile legate de organizarea consfatuirilor comune prevãzute la articolul 10 din prezenta convenţie vor fi suportate de ţara gazda;
2. Cheltuielile de transport şi întreţinere a specialiştilor delegaţi la consfatuire vor fi suportate de ţara trimitatoare.
ART. 12
Cele doua pãrţi contractante au convenit ca problemele referitoare la aplicarea şi interpretarea prevederilor prezentei convenţii sa fie rezolvate pe calea discuţiilor directe între organele centrale competente.
ART. 13
1. Organele centrale competente de carantina şi protecţia plantelor ale pãrţilor contractante pot completa sau înlocui lista proprie a dãunãtorilor plantelor.
Completãrile sau inlocuirile vor fi aduse la cunostinta celeilalte pãrţi contractante şi vor intra în vigoare în a saizecea zi de la primirea comunicãrii.
2. Organele centrale competente de carantina şi protecţia plantelor pot schimba de comun acord tipul de certificat fitosanitar. Noul tip de certificat fitosanitar va intra în vigoare dupã un an de la data acordului intervenit.
ART. 14
Prezenta convenţie este supusã aprobãrii guvernelor şi va intra în vigoare în a treizecea zi de la schimbul de note care confirma aceasta aprobare. Schimbul de note se va face pe cale diplomaticã.
Prezenta convenţie se încheie pe o perioada de 5 ani. Convenţia se va prelungi automat pe noi perioade de cîte 5 ani dacã nici una dintre pãrţile contractante nu o va denunta cu un an înainte de expirarea fiecãreia din aceste perioade.
Încheiatã la Bucureşti la 10 februarie 1969, în doua exemplare, fiecare în limba romana şi limba polona, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.
ANEXA 1
LISTA
dãunãtorilor, agenţilor fitopatogeni şi buruienilor plantelor şi produselor de origine vegetala supuşi mãsurilor de carantina fitosanitara în Republica Socialistã România
Daunatori
1. Acanthoscelides obsoletus Say (A. obtectus Say)
2. Anarsia lineatella Zell.
3. Aphelenchoides fragariae. (Ritzema Bos) Christie
4. Bruchidius incarnatus Boh.
5. Callosobruchus chinensis L.
6. Callosobruchus quadrimaculatus F. (C. maculatus F.)
7. Caulophilus latinasus Say
8. Ceratitis capitata Wied.
9. Eriosoma lanigerum Hausm.
10. Gilletteella cooleyi Gill.
11. Heterodera rostochensis Woll.
12. Heterodera schachti Schmidt
13. Hyphantria cunea Drury
14. Laspeyresia molesta Busk (Grapholithia molesta Busk)
15. Meloidogyne sp.
16. Phtorimaea operculella Zell. (Ghorimoschema operculella Zell.)
17. Platyedra gossypiella Saund (Pectinophora gossypiella Saund.)
18. Popillia japonica Newm. (Aserica japonica Newm.)
19. Pseudococcus gahani Green
20. Quadraspidiotus perniciosus Comst.
21. Tarsonemus fragariae Zimm.
22. Trogoderma grariarium Everts
23. Xylosandrus germanus Blandf.
Agenţi fitopatogeni
1. Annulus cerasi Hildebrand
2. Annulus pruni Christoff
3. Annulus pyri Christoff
4. Chalara quercina Henry
5. Corynebacterium michiganense (E. F. Smith) Jensen
6. Cronartium ribicola (Lasch.) Fischer de Waldh.
7. Diplodia zeae (Schw.) Lav.
8. Endothia parasitica (Murr.) P. J. et H. W. Anderson
9. Erwinia amylovora (Burrill) Winsl. et al.
10. Hypoxylon pruinatum (Klotz.) Cooke
11. Marmor lineopticum Cation.
12. Marmor mali Holmes.
13. Marssonina populina Schnabl.
14. Marssonina populi-nigrae Kleb.
15. Mycosphaerella laricina Hart.
16. Phoma lingam (Tode) Desm.
17. Peronospora tabacina Adam
18. Physalospora cydoniae Arn. (f.c. Sphaeropsis malorum Peck)
19. Plasmopora halstedii (Farl.) Berl. et de Toni (= P. helianthi Novot.)
20. Pseudomonas marginata (Mc. Culloch) Stapp.
21. Pseudomonas mori (Boyer et Lambert) Stevens
22. Rhabdocline pseudotsugae Syd.
23. Rosellinia necatrix (Hart.) Berl.
24. Septoria linicola (Speg.) Garassini
25. Septotis populiperda Waterm@n et CasPi.
26. Strawberry virus I, Prentice + Strawberry virus 2, Prentice
27. Strawberry virus 1, Prentice + Strawberry virus 3, Prentice.
28. Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.
29. Tilletia horrida Taka.
30. Venturia populina (Vuill.) Fabr.
31. Virusul bolii Stecklenberg a visinului
32. Virus simillis (virusul mozaicului frunzelor de plop)
33. Xanthomonas hyacinthi (Wakker) Dowson
34. Xanthornonas juglandis (Pierce) Dowson
35. Xanthomonas stewarti (Erw. Smith) Dowson
Buruieni
1. Acroptilon picris (Pall) Fisch. et Mey.
2. Ambrosia artemisiaefolia L.
3. Ambrosia psilostachia DC.
4. Ambrosia tritida L.
5. Cenchrus tribuloides L.
6. Cuscuta spp.
7. Helianthus spp.1)
8. Orobanche spp.
9. Solanum rostratum Dunnal.
10. Sorghum halepense Pers.2)
LISTA
bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor plantelor supuse mãsurilor de carantina fitosanitara în Republica Populara Polona
Boli
1. Synchytrium endobiotirum (Schilb.) Perc.
2. Corynebacterium sepedonicum (Spieck. et Kotth.) Skapt. et Burkh.
3. Pseudomonas solanacearum E. F. Smith
4. Corynebacterium michiganense (E. F. Smith) Jensen
5. Tilletia controversa Kuhn.
6. Diplodia zeae (Schw.) Lev.
7. Xanthomonas stewarti, (E. F. Smith) Dowson
8. Septoria linicola. (Speg.) Gar.
9. Peronospora tabacina Adam
10. Erwinia amylovora (Burr.) Winsl.
11. Virozele pomilor şi arbustilor fructiferi
12. Virozele capsunului
13. Phytophthora fragariae Hickman
14. Ascochyta chrysanthemi Stev.
15. Puccinia horriana Henn.
16. Xanthomonas hyacinthi (Wakker) Dowson
17. Pseudamonas rimaefaciens Koning (Aplanobacterium populi Ride)
18. Chondroplea populea (Sacc.) Kleb.
l9. Cytospora chrysosperma (Pers.) Fr.
20. Glomerella miyabeana (Fuck.) v. Arx
21. Rhabdocline pseudotsugae Sydow
22. Lophodermium pinastri (Schrad.) Chevall.
Daunatori
1. Heterodera rostochensis Woll.
2. Ditylenchus destructor Thorne
3. Phthorimaea operculella Zell.
4. Phthorimaea ocellatella Boyd.
5. Ditylenchus dipsaci (Kuhn.) Filipjev
6. Popillia japonica Newm.
7. Hyphantria cunea Drury
8. Quadraspidiotus perniciosus Comst.
9. Laspeyresia molesta Busk
10. Anarsia lineatella Zell.
11. Rhagoletis pomonella Walsh.
12. Ceratitis capitata Wied.
13. Viteus vitifolii (Fitch) Shim.
14. Aphelenchoides fragariae (Ritzema Bos) Christie
15. Diarthronomya chrysanthemi Ahlb.
16. Prodenia litura F.
17. Sitophilus granarius L.
18. Sitophilus oryzae L.
19. Calandra zea-mays Morsch.
20. Rhizopertha dominica F.
21. Trogoderma granarium Ev.
22. Tribolium sp. div.
23. Oryzaephilus sp. div.
24. Sitotroga cerealella Oliv.
25. Tinea granella L.
26. Ephestia sp. div.
27. Acanthoscelides obsoletus Say
28. Callosobruchus quadrimaculatus F.
29. Balaninus glandium Msch.
30. Platypus cylindrus Fabr.
31. Bostrychus capucinus L.
32. Xylosandrus germanus Blandf.
33. Lyctus sp.
34. Laspeyresia strobilella L.
35. Gilletteella cooleyi Gill.
36. Megastigmus sp.
37. Paratetranychus ununguis Jacobi
Buruieni
1. Cuscuta sp.div.
2. Orobanche sp. div.
ANEXA 2
CERTIFICAT FITOSANITAR nr. _________________
Se certifica prin prezentul ca plantele, pãrţile de plante sau produse vegetale descrise mai jos au fost examinate atent, în totalitate sau pe baza unei probe reprezentative, în ziua de ______ 19__ de _______ delegatul special al Inspectoratului de Stat pentru Protecţia Plantelor din Republica Socialistã România şi sînt socotite, potrivit cunoştinţelor sale, practic indemne de boli şi daunatori periculosi pentru culturi; şi ca acest transport este considerat corespunzãtor regulamentelor fitosanitare acum în vigoare în ţara importatoare, asa cum s-a precizat în declaraţia suplimentarã anexatã sau altfel
__________________________________________________
Data fumigarii sau dezinfectiei _____ Tratamentul _____ Durata _____ Produse chimice şi concentratia __________________________
Declaraţie suplimentarã _________________________________________
______________________________________________________________________
DESCRIEREA TRANSPORTULUI
Numele şi adresa expeditorului: _______________________________________
Numele şi adresa destinatarului: ______________________________________
Numãrul şi felul pachetelor: __________________________________________
Marca pachetelor: _____________________________________________
Originea: _____________________________________________
Mijlocul de transport: ______ Punctul de intrare: ____________________
Cantitatea şi felul produselor: _______________________________________
_______________________________________________________________________
Denumirea botanica: _____________________________________________
Localitatea _________ Data ____________ 19_______
Inspector de carantina fitosanitara,
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: