Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CONDITII din 30 aprilie 2010 privind calificarea exploatatiilor de bovine in raport cu bruceloza bovina
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 303 din 10 mai 2010
CONDIŢII din 30 aprilie 2010
privind calificarea exploataţiilor de bovine în raport cu bruceloza bovinã
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 303 din 10 mai 2010
ART. 1
În sensul prezentului ordin, bovine înseamnã toate animalele din specia bovine, cu excepţia masculilor pentru îngrãşat, cu condiţia ca aceştia sã provinã din exploataţii oficial indemne de brucelozã, iar autoritatea sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã sã garanteze cã masculii pentru îngrãşat nu vor fi folosiţi pentru reproducere şi vor fi trimişi direct la locul de sacrificare.
ART. 2
O exploataţie de bovine este oficial indemnã de brucelozã în cazul în care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) în exploataţie nu existã bovine vaccinate împotriva brucelozei;
b) nicio bovinã nu a prezentat semne clinice de brucelozã de cel puţin 6 luni;
c) toate bovinele cu vârsta mai mare de 12 luni au fost supuse unuia dintre urmãtoarele regimuri de testare şi au prezentat reacţii negative, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 pentru aprobarea <>Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor ce afecteazã comerţul intracomunitar cu animale din speciile bovine şi suine, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
1. douã teste serologice, la intervale de minimum 3 luni şi maximum 12 luni;
2. 3 teste ale probelor de lapte la intervale de 3 luni, urmate dupã minimum 6 sãptãmâni de un test serologic;
d) orice bovinã care intrã în exploataţie provine din exploataţii oficial indemne de brucelozã şi, în cazul bovinelor cu vârsta mai mare de 12 luni, a prezentat un titru brucelic mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml la testul de seroaglutinare, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau a reacţionat negativ la oricare dintre testele agreate în intervalul de 30 de zile anterior sau ulterior datei la care sunt introduse în exploataţie: în cazul în care testarea are loc ulterior introducerii în exploataţie, animalul/animalele trebuie izolat/izolate fizic de celelalte animale din exploataţie, pentru a se evita contactul direct sau indirect cu acestea pânã ce reacţia se dovedeşte negativã.
ART. 3
Statusul oficial indemn de brucelozã al unei exploataţii de bovine se menţine în cazul în care:
a) unul dintre urmãtoarele regimuri de testare se desfãşoarã anual, cu rezultate negative, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
1. 3 teste inelare efectuate pe probe de lapte, la intervale de cel puţin 3 luni;
2. 3 teste ELISA efectuate pe probe de lapte, la intervale de cel puţin 3 luni;
3. douã teste inelare efectuate pe probe de lapte, la un interval de cel puţin 3 luni, urmate de un test serologic efectuat dupã minimum 6 sãptãmâni, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
4. douã teste ELISA efectuate pe probe de lapte, la un interval de cel puţin 3 luni, urmate de un test serologic efectuat dupã minimum 6 sãptãmâni, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
5. douã teste serologice efectuate la un interval de minimum 3 luni şi maximum 12 luni;
b) toate bovinele care intrã în exploataţie provin exclusiv din exploataţii cu status oficial indemn de brucelozã şi, în cazul bovinelor cu vârsta mai mare de 12 luni, au prezentat un titru brucelic mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml la un test de seroaglutinare, în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau au reacţionat negativ la oricare dintre testele agreate în intervalul de 30 de zile anterior sau ulterior datei la care au fost introduse în exploataţie; în cazul în care testul este efectuat ulterior introducerii în exploataţie, animalul/animalele trebuie izolat/izolate fizic de celelalte animale, pentru a se evita contactul direct sau indirect cu acestea pânã ce reacţia se dovedeşte negativã.
ART. 4
(1) Statusul oficial indemn de brucelozã al unei exploataţii se suspendã în cazul în care:
a) condiţiile prevãzute art. 2 şi 3 nu mai sunt îndeplinite; sau
b) în urma testelor de laborator sau din motive clinice, una sau mai multe bovine sunt suspecte de brucelozã şi animalele suspecte au fost sacrificate sau izolate pentru a se evita contactul direct sau indirect cu celelalte animale.
(2) În cazul în care animalul a fost sacrificat şi nu mai poate fi testat, suspendarea poate fi ridicatã în cazul în care douã teste de seroaglutinare efectuate în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la toate bovinele din exploataţie cu vârsta mai mare de 12 luni, indicã un titru mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml; primul test este efectuat la cel puţin 30 de zile dupã îndepãrtarea animalului, iar al doilea la cel puţin 60 de zile dupã primul test.
(3) În cazul în care animalul a fost izolat de animalele din exploataţie, acesta poate fi reintrodus în exploataţie şi statusul exploataţiei poate fi revizuit:
a) dupã efectuarea unui test de seroaglutinare care a indicat un titru mai mic de 30 de unitãţi internaţionale (UI) de aglutinare/ml şi a unei reacţii de fixare a complementului cu rezultat negativ; sau
b) dupã obţinerea unui rezultat negativ la orice altã combinaţie de teste agreate în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
(1) Statusul oficial indemn de brucelozã al unei exploataţii se retrage în cazul în care, în urma testelor de laborator sau a investigaţiilor epidemiologice, s-a confirmat infectarea exploataţiei cu Brucella.
(2) Statusul exploataţiei este revizuit în cazul în care animalele din specia bovinã prezente în exploataţie în momentul declanşãrii focarului au fost sacrificate sau în cazul în care exploataţia a fost supusã testãrii de control şi toate animalele cu vârsta mai mare de 12 luni au prezentat rezultate negative la douã teste consecutive efectuate la intervale de 60 de zile, primul fiind efectuat la cel puţin 30 de zile dupã îndepãrtarea animalului (animalelor) care a (au) prezentat o reacţie pozitivã.
(3) În cazul femelelor bovine gestante în momentul declanşãrii focarului, controlul final trebuie sã aibã loc la cel puţin 21 de zile dupã ce ultima femelã gestantã în momentul declanşarii focarului a fãtat.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: