Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDIŢIILE, PROCEDURILE ŞI MODALITĂŢILE din 3 septembrie 2024  de colaborare cu statele membre UE pentru eliberarea documentelor de călătorie provizorii ale UE (DCP UE)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CONDIŢIILE, PROCEDURILE ŞI MODALITĂŢILE din 3 septembrie 2024 de colaborare cu statele membre UE pentru eliberarea documentelor de călătorie provizorii ale UE (DCP UE)

EMITENT: Ministerul Afacerilor Externe
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 988 din 2 octombrie 2024
──────────
    Conţinute de ORDINUL nr. 1.748 din 3 septembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 988 din 2 octombrie 2024.
──────────
    CAP. I
    Definiţii
    ART. 1
    În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) DCP UE - document de călătorie provizoriu eliberat de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României, în condiţiile prezentului ordin, sau de către un alt stat membru UE;
    b) cetăţean UE nereprezentat - persoana prevăzută la art. 2 lit. m) din Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) cetăţean român nereprezentat - persoana de cetăţenie română, aflată într-o ţară terţă pe teritoriul căreia România nu este reprezentată de o misiune diplomatică ori de un oficiu consular de carieră stabilit permanent sau, deşi are o astfel de reprezentanţă pe plan local, nu îi poate furniza protecţie consulară efectivă într-o anumită situaţie;
    d) solicitant - persoana care formulează o cerere pentru obţinerea unui DCP UE;
    e) beneficiar - persoana căreia i se eliberează un DCP UE;
    f) stat membru UE care oferă asistenţă - statul membru UE care primeşte o cerere de eliberare a unui DCP UE;
    g) stat membru de cetăţenie - statul membru UE al cărui resortisant susţine că este solicitantul;
    h) zile lucrătoare - toate zilele, altele decât sărbătorile legale sau sfârşitul de săptămână, respectate de către autoritatea care are obligaţia de a acţiona.


    CAP. II
    Condiţiile şi procedurile de eliberare a DCP UE pentru cetăţenii UE nereprezentaţi
    ART. 2
    Misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României eliberează DCP UE cetăţeanului UE nereprezentat al cărui paşaport sau document de călătorie a fost pierdut, furat sau distrus sau care nu poate fi obţinut în alt fel într-un termen rezonabil, în vederea efectuării unei singure călătorii către statul membru UE de cetăţenie sau de şedere al cetăţeanului respectiv, conform solicitării prezentate de acesta, sau, în mod excepţional, către o altă destinaţie, în conformitate cu procedura prevăzută în prezentul capitol.

    ART. 3
    (1) În cazul în care o misiune diplomatică sau un oficiu consular de carieră al României primeşte o cerere de eliberare a unui DCP UE, consultă statul membru UE de cetăţenie cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2 zile lucrătoare de la primirea cererii, pentru a verifica cetăţenia şi identitatea solicitantului.
    (2) Misiunea diplomatică sau oficiul consular de la alin. (1) furnizează statului membru UE de cetăţenie al solicitantului toate informaţiile relevante, inclusiv:
    a) numele şi prenumele, cetăţenia, data naşterii şi sexul solicitantului DCP UE;
    b) o imagine facială a solicitantului, prelevată în momentul semnării cererii în faţa personalului consular, sau, numai atunci când acest lucru nu este posibil, o fotografie scanată sau digitală a solicitantului. În cazul în care situaţia impune utilizarea unei fotografii scanate sau digitale a solicitantului, aceasta trebuie preluată pe baza standardelor stabilite în partea 3 din Documentul nr. 9303 al Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) privind documentele de călătorie citite automat (Documentul OACI nr. 9303);
    c) o copie tipărită sau scanată a tuturor mijloacelor de identificare disponibile, cum ar fi cartea de identitate sau permisul de conducere şi, dacă este cazul, tipul şi numărul documentului înlocuit, precum şi codul numeric personal sau numărul de asigurare socială.


    ART. 4
    În cazuri de extremă urgenţă, misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României pot să elibereze un DCP UE fără consultarea prealabilă a statului membru UE de cetăţenie, cu aprobarea structurii de specialitate din Ministerul Afacerilor Externe. Înainte de a proceda astfel este necesar ca Ministerul Afacerilor Externe, prin structura de specialitate, să fi epuizat toate modalităţile de comunicare disponibile cu statul membru UE de cetăţenie. Ministerul Afacerilor Externe, prin structura de specialitate, informează statul membru de cetăţenie, cât mai curând posibil, cu privire la faptul că a fost eliberat un DCP UE şi cu privire la identitatea persoanei căreia i s-a eliberat DCP UE. Această notificare include toate datele care figurează în DCP UE.

    ART. 5
    (1) În situaţia în care statul membru UE de cetăţenie răspunde consultării şi confirmă cetăţenia şi identitatea solicitantului şi nu se opune la eliberarea unui DCP UE, misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României eliberează solicitantului un DCP UE cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2 zile lucrătoare de la primirea confirmării.
    (2) În situaţia în care statul membru UE de cetăţenie nu poate răspunde consultării pentru a confirma cetăţenia şi identitatea solicitantului în cel mult 3 zile lucrătoare de la primirea solicitării, dar prezintă o estimare a momentului în care poate fi aşteptat răspunsul, misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României informează solicitantul cu privire la acest aspect.
    (3) În cazul în care statul membru UE de cetăţenie se opune eliberării unui DCP UE pentru cetăţeanul său, misiunea diplomatică sau oficiul consular la care a fost depusă cererea nu eliberează DCP UE şi, în strânsă consultare cu statul membru de cetăţenie, informează solicitantul cu privire la acest aspect şi cu privire la faptul că statul membru de cetăţenie îşi va asuma responsabilitatea de a-i asigura protecţie consulară în conformitate cu obligaţiile legale şi practica sa.

    ART. 6
    În cazuri justificate, termenele prevăzute la art. 3 şi 5 pot fi depăşite.

    ART. 7
    Misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României care eliberează un DCP UE păstrează o copie tipărită sau scanată a fiecărui DCP UE eliberat şi trimite o altă copie tipărită sau scanată statului membru UE de cetăţenie al solicitantului.

    ART. 8
    Beneficiarului unui DCP UE emis de o misiune diplomatică sau un oficiu consular de carieră al României i se va solicita să predea documentul original, indiferent dacă acesta a expirat sau nu, la sosirea în ţara de destinaţie finală prevăzută în DCP UE, în conformitate cu actele de punere în aplicare adoptate de Comisia Europeană.

    ART. 9
    Pentru eliberarea DCP UE se aplică regimul de gratuitate prevăzut la art. 8 alin. (3), precum şi în nota nr. 4 din anexa la Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 10
    (1) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României eliberează DCP UE cu o valabilitate limitată la perioada necesară efectuării călătoriei pentru care este eliberat, care nu poate depăşi 15 zile calendaristice decât în circumstanţe excepţionale.
    (2) Calculul perioadei de valabilitate ţine cont de opririle pe timpul nopţii şi de legăturile de călătorie care trebuie efectuate, la care se adaugă o „perioadă de graţie“ suplimentară de 2 zile.

    ART. 11
    Misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României pot emite DCP UE şi următorilor solicitanţi aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2:
    a) cetăţenilor UE care nu sunt reprezentaţi pe teritoriul statelor membre UE, inclusiv al ţărilor şi teritoriilor de peste mări menţionate la art. 355 alin. (2) primul paragraf din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
    În acest caz, consultarea prevăzută la art. 3 se adresează statului membru UE de cetăţenie al cetăţenilor UE;

    b) cetăţenilor unui stat membru UE, altul decât România, care este reprezentat în ţara în care aceştia încearcă să obţină DCP UE, iar între România şi respectivul stat membru UE există un acord în acest sens.
    În acest caz, consultarea prevăzută la art. 3 se adresează statului membru UE de cetăţenie al cetăţenilor Uniunii;

    c) membrilor de familie care nu sunt cetăţeni UE şi care însoţesc cetăţeni UE nereprezentaţi într-o ţară terţă sau cetăţeni UE menţionaţi la lit. a) sau b), în cazul în care membrii de familie respectivi deţin dreptul de şedere legal într-un stat membru UE şi fără a aduce atingere cerinţelor aplicabile în materie de vize.
    În acest caz, cererea de consultare prevăzută la art. 3 se adresează statului membru UE de cetăţenie al cetăţeanului UE însoţit şi, după caz, statului membru UE de reşedinţă al membrului de familie. Prin derogare de la art. 4, DCP UE nu se eliberează fără consultarea prealabilă a statului membru UE de cetăţenie al cetăţeanului UE însoţit şi, după caz, a statului membru UE de reşedinţă al membrului de familie;

    d) altor persoane care deţin un drept de şedere legal într-un stat membru UE şi în cazul cărora există o obligaţie, în sarcina României sau a altui stat membru UE, de a li se oferi protecţie.
    În acest caz, consultarea prevăzută la art. 3 se adresează statului membru UE obligat, în temeiul dreptului internaţional sau naţional, să ofere protecţie solicitantului, statul membru UE în cauză fiind ţara de destinaţie indicată pe DCP UE.



    CAP. III
    Procedura privind colaborarea cu statele membre UE care eliberează DCP UE cetăţenilor români nereprezentaţi
    ART. 12
    (1) În cazul în care un cetăţean român nereprezentat are calitatea de solicitant DCP UE, Ministerul Afacerilor Externe transmite statului membru UE solicitant confirmarea identităţii şi a deţinerii cetăţeniei române, cât mai curând posibil şi în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data la care a primit informaţiile menţionate la art. 3 alin. (2).
    (2) În cazul în care Ministerul Afacerilor Externe nu poate răspunde în termen de 3 zile lucrătoare, informează, în acest interval, statul membru UE care oferă asistenţă şi îi comunică o estimare a momentului la care poate furniza răspunsul.
    (3) În cazul în care Ministerul Afacerilor Externe se opune eliberării unui DCP UE pentru un cetăţean român, în situaţiile prevăzute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, cu modificările şi completările ulterioare, informează statul membru UE care acordă asistenţă asupra deciziei sale şi asupra faptului că România îşi asumă responsabilitatea pentru asigurarea protecţiei consulare a cetăţeanului român, în conformitate cu obligaţiile legale şi practica sa.

    ART. 13
    În situaţia în care misiunea diplomatică sau oficiul consular al statului membru UE solicită cetăţeanului român plata unei taxe pentru eliberarea unui DCP UE, iar acesta din urmă nu este în măsură să o achite, se va aplica procedura prevăzută la art. 55 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 14
    Beneficiarul cetăţean român al unui DCP UE are obligaţia să predea documentul original, indiferent dacă acesta a expirat sau nu, la sosirea sa în ţara de destinaţie finală prevăzută în DCP UE în conformitate cu actele de punere în aplicare adoptate de Comisia Europeană.

    CAP. IV
    Modelul uniform de DCP UE
    ART. 15
    (1) DCP UE constă într-un formular-tip DCP UE şi un autocolant-tip DCP UE. Formularul şi autocolantul respectă specificaţiile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 la ordin şi specificaţiile tehnice suplimentare adoptate de Comisia Europeană.
    (2) Atunci când se completează autocolantul-tip DCP UE, secţiunile prevăzute în anexa nr. 3 la ordin şi zona de citire optică se completează în conformitate cu Documentul OACI nr. 9.303.
    (3) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României pot adăuga menţiunile necesare la secţiunea „Observaţii“ a autocolantului-tip DCP UE, astfel cum se menţionează la punctul 9 din anexa nr. 3 la ordin. Menţiunile respective nu se suprapun cu secţiunile prevăzute în anexa nr. 3 la ordin.
    (4) Toate menţiunile înscrise pe autocolantul-tip DCP UE, inclusiv imaginea facială, sunt imprimate. Nu se poate opera nicio modificare manuală a unui autocolant-tip DCP UE imprimat. În mod excepţional, în caz de forţă majoră de natură tehnică, autocolantele-tip DCP UE pot fi completate manual şi se poate aplica o fotografie. În astfel de cazuri, fotografia trebuie să aibă o protecţie suplimentară care să nu poată fi înlocuită, sub forma timbrului sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular, după caz. Nu se pot aduce modificări unui autocolant-tip DCP UE care a fost completat manual.
    (5) În cazul în care se constată o eroare pe un autocolant-tip DCP UE care nu a fost încă aplicat pe formularul-tip DCP UE, acesta se anulează şi se distruge. În cazul constatării unei erori după ce autocolantul-tip DCP UE a fost aplicat pe formularul-tip DCP UE, atât formularul, cât şi autocolantul se anulează şi se distrug, urmând a se emite un nou autocolant-tip DCP UE.
    (6) Autocolantul-tip DCP UE imprimat, conţinând secţiunile completate, este aplicat pe formularul-tip DCP UE în conformitate cu anexa nr. 2 la ordin.
    (7) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României asigură depozitarea antifurt a formularelor-tip şi autocolantelor-tip DCP UE necompletate.

    CAP. V
    Producerea de DCP UE
    ART. 16
    (1) Organismul responsabil desemnat de România pentru producerea de formulare-tip DCP UE şi de autocolante-tip DCP UE este Imprimeria Naţională Italiană (Instituto Poligrafico e Zevva dello Stato din Italia), cu sediul în Via Salaria 691-00138, Roma.
    (2) Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile sale de specialitate, informează Comisia Europeană şi celelalte state membre UE în legătură cu desemnarea organismului responsabil prevăzut la alin. (1), precum şi în cazul oricărei modificări a acestuia.

    CAP. VI
    Protecţia datelor cu caracter personal
    ART. 17
    (1) Datele cu caracter personal prelucrate în scopul eliberării DCP UE, inclusiv imaginea facială şi fotografia solicitantului, sunt utilizate numai pentru a verifica identitatea solicitantului în conformitate cu procedurile descrise în prezentul ordin, pentru a imprima autocolantul-tip DCP UE şi pentru a facilita călătoria respectivului solicitant. Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României care prelucrează astfel de date iau măsurile necesare pentru asigurarea unei protecţii corespunzătoare a acestor date.
    (2) Fără a aduce atingere Regulamentului (UE) 2016/679, un solicitant căruia i se eliberează un DCP UE are dreptul de a verifica datele cu caracter personal conţinute în DCP UE şi, după caz, de a solicita misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră al României care a eliberat documentul efectuarea de rectificări, prin eliberarea unui document nou.
    (3) DCP UE nu conţine nicio informaţie care poate fi citită cu ajutorul dispozitivelor de citire optică, cu excepţia celor prevăzute la pct. 6 din anexa nr. 3 la ordin.
    (4) Atât în situaţiile în care acordă asistenţă, cât şi în situaţiile în care sunt solicitate să confirme identitatea şi cetăţenia unui cetăţean român nereprezentat, misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României, precum şi Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, păstrează datele cu caracter personal ale unui solicitant atât timp cât este necesar, dar nu mai mult de 180 de zile în cazul în care au acordat asistenţă şi nu mai mult de 2 ani în cazul în care au fost solicitate să confirme identitatea şi cetăţenia unui cetăţean român nereprezentat. La expirarea perioadei de păstrare, datele cu caracter personal ale unui solicitant sunt şterse.
    (5) Prin derogare de la alin. (4), misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României sau Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, asigură distrugerea în siguranţă a oricărui DCP UE predat şi a tuturor copiilor aferente. Distrugerea se efectuează în conformitate cu Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1.106/2001 privind nomenclatorul arhivistic, cu modificările şi completările ulterioare, DCP UE fiind asimilat titlului de călătorie emis cetăţenilor români.

    CAP. VII
    Monitorizarea
    ART. 18
    (1) Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, monitorizează periodic aplicarea prezentului ordin pe baza următorilor indicatori:
    a) numărul de DCP UE eliberate în conformitate cu prevederile art. 2 şi cetăţenia beneficiarului;
    b) numărul de DCP UE eliberate în conformitate cu prevederile art. 11 şi cetăţenia beneficiarului; şi
    c) numărul cazurilor de fraudă şi de contrafacere legate de DCP UE.

    (2) Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, organizează producerea şi colectarea datelor necesare pentru a evalua modificarea indicatorilor prevăzuţi la alin. (1) şi furnizează anual aceste informaţii Comisiei Europene.

    CAP. VIII
    Notificarea ţărilor terţe
    ART. 19
    În cazul în care într-o ţară terţă nu există o delegaţie a Uniunii Europene, iar România este reprezentată în aceasta, misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României decide, împreună cu misiunile celorlalte state membre UE reprezentate, prin cooperare consulară la nivel local, care stat membru notifică autorităţilor relevante din ţara terţă respectivă modelul uniform de DCP UE şi principalele elemente de securitate ale acestuia. În cazul în care se decide ca România să facă notificarea în cauză, Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, se coordonează cu SEAE în ceea ce priveşte transmiterea în acest scop a specimenelor de formular-tip DCP UE şi de autocolant-tip DCP UE.

    CAP. IX
    Evaluarea
    ART. 20
    Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, furnizează Comisiei Europene informaţiile necesare pentru întocmirea raportului prevăzut la art. 17 alin. (1) din Directiva (UE) 2019/997 a Consiliului din 18 iunie 2019 de instituire a unui document de călătorie provizoriu al UE şi de abrogare a Deciziei 96/409/PESC.

    CAP. X
    Dispoziţii finale
    ART. 21
    Ministerul Afacerilor Externe, prin structurile de specialitate, anulează şi distruge formularele DCP produse în conformitate cu Decizia 96/409/PESC, în termen de 36 de luni de la adoptarea specificaţiilor tehnice suplimentare menţionate la art. 9 din Directiva (UE) 2019/997.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016