Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
COMUNICAT din 28 februarie 1990 privind sedinta Biroului executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala
EMITENT: CONSILIUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 32 din 1 martie 1990
Biroul executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţionalã
Miercuri, 28 februarie 1990, a avut loc şedinţa Biroului Executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţionalã, prezidatã de domnul Ion Iliescu, preşedintele consiliului.
Alãturi de membrii biroului executiv, la şedinţã au luat parte, ca invitaţi, miniştri şi alţi conducãtori ai unor organe centrale.
La primul punct de pe ordinea de zi, preşedintele Radioteleviziunii Române, Rãzvan Theodorescu, a prezentat o informare asupra unor probleme privind activitatea televiziunii în condiţiile actuale.
În cadrul dezbaterii care a urmat s-a scos în evidenţã rolul remarcabil pe care televiziunea l-a avut în desfãşurarea revoluţiei din decembrie, precum şi în prezentarea şi redarea unor evenimente care au avut loc în zilele şi sãptãmînile urmãtoare.
S-a subliniat creşterea însemnatã a audienţei pe care televiziunea o are în rîndul populaţiei, sporirea considerabilã a orelor de program, cît şi diversificarea emisiunilor prezentate.
În acest context s-a apreciat semnificaţia pozitivã a reintroducerii emisiunilor în limba unor minoritãţi naţionale şi s-a stãruit asupra necesitãţii îmbunãtãţirii pe mai departe a conţinutului emisiunilor pentru minoritãţile naţionale.
Totodatã, s-a arãtat cã televiziunea românã liberã a inclus în programele ei emisiuni în cadrul cãrora s-au oferit posibilitãţi concrete de exprimare a opiniilor şi platformelor politice ale diverselor partide, formaţiuni politice şi organizaţii obşteşti, în spiritul pluralismului politic şi social din ţara noastrã.
În discuţii s-a relevat, de asemenea, necesitatea ca televiziunea sã-şi perfecţioneze în continuare programele, sã îmbunãtãţeascã modalitãţile de realizare a acestora, astfel încît sã creascã rolul ei informativ şi cultural, capacitatea de a rãspunde cerinţelor de diversificare a trebuinţelor spirituale ale diferitelor categorii de telespectatori.
Cu acest prilej s-a subliniat necesitatea prezentãrii unor emisiuni pe diverse probleme politice, economice şi sociale cu care se confruntã ţara, precum şi a organizãrii unui dilog viu cu cetãţenii în vederea formãrii conştiinţei civice active, a hotãrîrii de a participa, de pe o platformã constructivã, la îmbunãtãţirea activitãţii în toate domeniile, la stimularea proceselor de înnoire democraticã din societatea noastrã, la asigurarea unui climat de stabilitate politicã şi socialã.
Constatînd cã mijloacele tehnice aflate în prezent în dotarea televiziunii prezintã un grad avansat de uzurã, ceea ce împieteazã asupra realizãrii şi calitãţii emisiunilor sale, biroul executiv a apreciat cã televiziunea trebuie sã fie sprijinitã din punct de vedere material pentru a-şi înnoi echipamentul tehnic, astfel încît sã-şi poatã realiza emisiunile în orice condiţii şi la un înalt nivel calitativ.
În continuarea ordinii de zi, biroul executiv a examinat şi adoptat Decretul-lege privind unele mãsuri pentru organizarea şi exercitarea avocaturii în România, care, pornind de la principiul democratic al garantãrii exercitãrii dreptului la apãrare, stabileşte statutul de profesie liberã pe care avocatura trebuie sã-l aibã prin însãşi natura sa şi, în consecinţã, dispune scoaterea acesteia din subordonarea faţã de Ministerul Justiţiei. În vederea realizãrii acestui principiu se prevede reînfiinţarea Uniunii avocaţilor din România şi a consiliului uniunii, care preiau atribuţiile Ministerului Justiţiei cu privire la conducerea activitãţii acestei profesii.
Biroul executiv a adoptat, de asemenea, Decretul-lege privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, prin care se stabilesc competenţele referitoare la atribuirea şi schimbarea denumirilor pentru unitãţile administrativ-teritoriale, unitãţile economice şi social-culturale, pentru parcuri, pieţe, strãzi, etc.
Ambele decrete au fost examinate, în prealabil, îi avizate favorabil de unele comisii de specialitate ale Consiliului Provizoriu de Uniune Naţionalã. Decretele se vor publica în Monitorul Oficial.
În continuare biroul executiv a examinat unele probleme ale activitãţii curente şi a stabilit mãsuri în legãturã cu pregãtirea sesiunii Consiliului Provizoriu de Uniune Naţionalã din ziua de 2 martie 1990.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: