Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
In decembrie 1989, poporul roman, prin jertfa celor mai buni fii ai sai, a rasturnat dictatura ceausista. S-a constituit Consiliul Frontului Salvarii Nationale, care a preluat functiile de organ al puterii de stat, acoperind vidul de putere creat. In noile conditii, pe baza decretului-lege emis de noul organ al puterii, si-au reluat activitatea unele partide politice traditionale si au fost intemeiate noi formatiuni politice, creindu-se astfel climatul necesar revenirii la o societate democrata.
La intalnirea delegatilor a 30 de formatiuni politice din 1 februarie 1990 s-a convenit constituirea unui Consiliu Provizoriu de Uniune Nationala, prin largirea componentei Consiliului Frontului Salvarii Nationale cu reprezentanti ai tuturor fortelor politice din Romania create pana la acea data.
Pe aceasta baza la reuniunea din 9 februarie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala a fost organizat pe principii paritare, in componenta sa intrand reprezentanti ai celor ce au participat activ la revolutie, personalitati ale vietii stiintifice si culturale, muncitori, intelectuali, tarani, tineri, studenti, membri ai tuturor partidelor si formatiunilor politice inregistrate pana la acea data, ai organizatiilor minoritatilor nationale. Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala a preluat atributele legislative si este organul provizoriu al puterii de stat in Romania, pana la alegeri. Noul organ legislativ reprezinta inca un pas semnificativ in directia afirmarii pluralismului politic in tara noastra.
La prima sa intalnire de dupa constituire - din ziua de 13 februarie 1990 - consiliul a probat regulamentul sau de functionare si biroul executiv alcatuit din 21 de membri.
Pentru a asigura infaptuirea in continuare a obiectivelor revolutiei din decembrie 1989 si instaurarea unei adevarate democratii in Romania, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala se adreseaza tuturor formatiunilor politice, organelor administratiei de stat, armatei, cetatenilor, cerandu-le sa contribuie cu forte unite la mentinerea linistii si ordinii publice, la desfasurarea normala a vietii economice si sociale. Acum, cand inca mai strabatem o perioada grea de privatiuni si tensiune sociala si cand structurile noii puteri social-politice nu sunt inca suficient de stabilizate, sunt necesare moderatia si calmul in abordarea multiplelor aspecte cu care viata ne confunda in interiorul tarii si in relatiile internationale.
In aceste imprejurari exceptionale, de pregatire a viitoarelor alegeri libere, dupa o jumatate de secol de regimuri dictatoriale, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala este pe deplin constient de raspunderea pe care o are si asigura in mod solemn poporul ca isi va indeplini cu buna-credinta indatoririle ce-i revin pentru propasirea tarii si reinstaurarea libertatii si democratiei in Romania, pentru dezvoltarea raporturilor de prietenie cu celelalte popoare ale lumii.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: